Παρασκευή 1 Μαίου 2020 στις 10.30 πμ

6 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6

Απεργιακή συγκέντρωση

ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ!!! ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Έχοντας υπόψιν την άνευ προηγουμένου επίθεση από πλευράς κράτους και κεφαλαίου, η οποία εξελίσσεται και θα ενταθεί, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, επιλέγουμε να απεργήσουμε και να καλέσουμε συγκέντρωση-πορεία την 1 Μάη. Η αλήθεια είναι πως οι συνθήκες που βιώνουμε λόγω διαχείρισης του κορωνοϊου, είναι πρωτόγνωρες. Κατεβαίνουμε όμως πάντα την Πρωτομαγιά, προσπαθώντας να μετατοπίσουμε τον επετειακό χαρακτήρα της και να συνδέοντάς την με τις σύγχρονες διεκδικήσεις. Συνεπώς κρίνουμε οτι είναι ακόμη πιο επιτακτική τώρα η συμμετοχή στην απεργία και η παρουσία μας στους δρόμους. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να απαγορευτούν οι αγώνες, ούτε είναι δυνατόν να μετατεθούν. Η συγκέντρωση και η πορεία, θα γίνει με αποστάσεις μεταξύ των διαδηλωτών, πεέρνωντας τα μέτρα αυτοπροστασίας, παράλληλα όμως θα είναι ισχυρά περιφρουρημένη σε περίπτωση που η αστυνομία πλησιάσει. Καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες, τα συνδικάτα, τις συλλογικότητες να δείξουν αγωνιστική υπευθυνότητα, να συμμετέχουν στην απεργία και να συγκροτηθεί η βάση για την συσπείρωση που απαιτείται στο διάστημα που έρχεται. Οι ανάγκες και η λογική, ενάντια στο φόβο.

Το κείμενο που μοιραζεται σε χώρους εργασίας και γειτονιές των Ιωαννίνων:

ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ!!!ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Συναδέλφισσες/-οι

Πολλά μας τα ´παν οι ¨μεγάλοι¨ εν μέσω της πανδημίας. Ακόμη περισσότερα όμως έκαναν. Δεν χρειάζονται παραπάνω αναλύσεις. Όλοι οι εργαζόμενοι/-ες, τα γνωρίζουν και συζητούν στα τηλέφωνα, στο διαδίκτυο, στα μπαλκόνια και στους δρόμους. Έρχεται μια άνευ προηγουμένου σφαγή εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων. Οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις, η φτώχεια και η καταστολή που θα πέσει, μαγειρεύεται ήδη στα επιτελεία κυβέρνησης και αφεντικών. Είναι αλήθεια πως έχασαν με το lockdown, κυρίως ορισμένα αφεντικά του εμπορίου και του επισιτιστικού/ξενοδοχειακού τομέα. Αλλά πόσες και πόσες φορές στο παρελθόν δεν κατάφεραν όλοι αυτοί να αποκαταστήσουν την χασούρα τους; Πόσες φορές το κράτος, τους χτύπησε στην πλάτη και παράχωσε λεφτά που τα πήρε από την δουλειά των εργαζόμενων, που τα πήρε από την τσέπη μας και τα βαλε στην δική τους;
Αν βγάλει το κράτος την ανθρωπιστική μάσκα του, θα αποκαλυφτεί το τερατώδες πρόσωπο της εκμετάλλευσης. Ας κόψουν λοιπόν τις μαλακίες ότι νοιάζονται για την ανθρώπινη ζωή και την υγεία! Είναι οι ίδιοι που δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια, για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, όπου τσακίζονταν καθημερινά οι εργάτες κι οι εργάτριες. Είναι οι ίδιοι που μας βάζουν να δουλεύουμε ως τα 70 για να μπορέσουμε να συμπληρώσουμε μια σύνταξη της πλάκας. Είναι οι ίδιοι που τα έχουν φροντίσει όλα με τέτοιον τρόπο, ώστε να μα δίνουν τόσα, ίσα ίσα για να μην πεθάνουμε της πείνας και πάψουμε να είμαστε εξαρτήματα της παραγωγής κέρδους των λίγων.
Ας κόψουν λοιπόν τις μαλακίες ότι νοιάζονται για την περίθαλψη! Γιατί είναι οι ίδιοι που δίνουν εκατομμύρια για F-16 και περιπολικά αντί για κλίνες ΜΕΘ και ασθενοφόρα. Είναι οι ίδιοι που δεν έκαναν προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, αλλά γέμισαν τον τόπο με μπάτσους στις γειτονιές να επιτηρούν την κοινωνία και να χτυπούν διαδηλωτές ενω έστειλαν στρατό να επιτίθεται στα σύνορα και όχι μόνο, στα αδέρφια μας, του μετανάστες/ριες εργάτες/ριες. Είναι οι ίδιοι που μετέτρεψαν την υγεία σε εμπορευματικό προϊόν και έστρωσαν το δρόμο στις ιδιωτικές εταιρίες να κερδοφορούν ασύστολα! Είναι οι ίδιοι που κοίταζαν αλλού, όταν τα περισσότερα μικρά αφεντικά κολλούσαν στους εργαζόμενους 3 ένσημα το μήνα ή και καθόλου, υποσκάπτωντας έτσι την κοινωνική ασφάλιση και κατ´επέκταση την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ας κόψουν τις μαλακίες ότι νοιάζονται για την κοινωνία! Μόνο για τα κέρδη τους νοιάζονται! Και βλέπουν καθαρά, πως όταν διαμορφώνονται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όταν ο φόβος νοτίζει την κοινωνία, κάποιοι πάντα βγαίνουν κερδισμένοι. Γιατί η κοινωνική πειθαρχία ρίχνει τις αντιστάσεις, κι έτσι ρίχνει τα μεροκάματα. Τρίβουν τα χέρια τους που ο κορωνοϊός τους έδωσε την ευκαιρία να φλυαρήσουν με διατάγματα, κόβοντας μισθούς, νομιμοποιώντας απολύσεις, ελαστικά ωράρια, εκ περιτροπής εργασία, επιδόματα πείνας. Πετούν την σκούφια τους που βρέθηκε στο δρόμο τους μια υγειονομική απειλή, για να στρατιωτικοποιήσουν την κοινωνική ζωή, να απαγορεύσουν την κυκλοφορία και τις συγκεντρώσεις, να περιορίσουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και να επιβάλλουν ψηφιακή σιγή νεκροταφείου.
Η εξουσία έχει βάλει τα δυνατά της για να κυριαρχήσει ο φόβος του θανάτου. Μα είναι ιστορική ευθύνη, τώρα πιο πολύ από ποτέ, να μην καταντήσουμε να φοβόμαστε να ζήσουμε. Είναι αδύνατον οι εργάτριες κι οι εργάτες να εμπιστευτούν το κράτος και τα αφεντικά. Εμπιστευόμαστε μόνο τη δύναμή μας, την συλλογική οργάνωση, την θέληση και τον αγώνα για ζωή, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη κι ελευθερία.
Δεν έχουμε ανάγκη ούτε το κράτος προστάτη, ούτε την ψευτοκοινωνική του έκφανση. Δεν ψαρώνουμε με τις τζούφιες ευαισθησίες των εταιριών. Δεν σερνόμαστε άκριτα πίσω από τις νουθεσίες των ειδικών. Δεν ελπίζουμε τίποτε από τις φανφάρες των κομμάτων και των εργατοπατέρων.


ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ! ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ-ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ- ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!


Είτε δουλεύουμε είτε όχι, είτε κάνουμε τηλεργασία, σταματάμε την παραγωγή. Οργανωνόμαστε σε σωματεία, κάνουμε συνελεύσεις, συζητάμε, ενημερωνόμαστε και περνάμε στη δράση. Η Πρωτομαγιά του 2020, δεν θα είναι επέτειος ή γιορτή των εργατών. Πρέπει να γίνει μήνυμα προς την εξουσία. Πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά τον δημόσιο χώρο. Πρέπει να καταλάβουν πως το εργατικό κίνημα παραμένει ζωντανό. Για να μην αφήσουμε τα αφεντικά και το κράτος, να ισοπεδώσουν ξανά τη ζωή μας.

28 Απρίλη 12:00

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους υγειονομικούς

Στην είσοδο του νοσοκομείου Χατζηκώστα

1Η ΜΑΗ 2020
Απεργιακή συγκέντρωση 10.30
Στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

κάλεσμα : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

πηγή : http://eseioanninon.squat.gr/2020/04/24/ΚΟΜΜΕ…


1 2 3 4 5 6

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία

από ΣΒΕΔΙ

Κείμενο - κάλεσμα στην Πρωτομαγιάτικη απεργία

post image

Και ξαφνικά, από εκεί που οι ντελιβεράδες και οι courier, ήταν τα παιδιά με τα παπιά, τα παιδιά για όλες τις δουλειές, οι εργαζόμενοι που δεν κάνουν επάγγελμα αλλά έλα μωρέ, ένα χαρτζιλίκι, γίναμε εν μία νυκτί «τα παλικάρια με τα μπουφάν και τα μηχανάκια». Αυτή η έκφραση διατυπώθηκε δια στόματος πρωθυπουργού σε ένα από τα περίφημα διαγγέλματα του τον τελευταίο καιρό. Ο οποίος φαίνεται να αγνοεί πως στον κλάδο εργάζονται και γυναίκες.

Δεν αναφέρθηκε όμως σε τίποτε άλλο, πράγμα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε: Αγνοεί και το γεγονός πως πολλοί και πολλές από εμάς, εργαζόμαστε ανασφάλιστοι ή υποασφαλιζόμενοι; Αγνοεί πως σε πολλές και σε πολλούς από εμάς, δεν καταβάλλονται τα δώρα και τα επιδόματα που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία; Αγνοεί πως σε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων του κλάδου μας, δεν παρέχονται τα αναγκαία μέσα για την εργασία μας (μηχανάκι, βενζίνη); Αγνοεί το γεγονός πως πολλοί και πολλές από εμάς, προσλαμβάνονται από τα αφεντικά με εκβιαστικούς όρους και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, δουλεύοντας μαύρα; Ως εργατοτεχνίτες ή υπάλληλοι, μιας και δεν υπάρχει ενιαία ειδικότητα για το επάγγελμά μας; Αγνοεί τους δεκάδες θανάτους που συνέβησαν εν ώρα εργασίας τα τελευταία 3 χρόνια, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας και των ελλιπών μέτρων ατομικής προστασίας;

Αν πράγματι τα αγνοεί όλα αυτά, που προφανώς και δε το κάνει, τότε παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ να τα αναδείξουμε. Όπως το κάναμε απέναντι σε κάθε διαχειριστή της εξουσίας αλλά και στα αφεντικά σε καθημερινό επίπεδο, με τους συνεχείς αγώνες και απεργίες. Γιατί πολλά μας τα παν, κυβέρνηση και αφεντικά, τη μια για τον κορονοϊό με τα διαγγέλματα και τις αυθεντίες χωρίς στοιχεία, την άλλη να δουλεύουμε για την ψυχή της μάνας μας. Με ψίχουλα, λες και δεν έχουμε υλικές ανάγκες διαβίωσης και το κάνουμε από χόμπι.

Και να σου όμως που πάλι άρχισαν οι τυμπανοκρουσίες για τον ολομέτωπο πόλεμο, που κράτος και αφεντικά σχεδιάζουν να μας κηρύξουν. Να σου που η «ευθύνη» που υποτίθεται πως μας βάραινε ως κοινωνία και ως εργαζόμενους για τη μετάδοση ενός ιού, μετατρέπεται σε «ευθύνη» για τη στήριξη της οικονομίας. Κι ας μη γελιόμαστε! Μαθημένοι είμαστε, πόσο μάλλον τα τελευταία 10 χρόνια. Όπου ακούμε για στήριξη της οικονομίας, σημαίνει πως τους εργαζόμενους μάς ετοιμάζουν για κιμά στην καπιταλιστική κρεατομηχανή. Σημαίνει στήριξη των αφεντικών, και απομύζηση των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο που τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ κάνουν λόγο, εδώ και αρκετό καιρό, για οικονομική κρίση, μεγαλύτερη ακόμη κι από αυτή του 2008. Δεν είναι κρυφό πως ετοιμάζουν χιλιάδες απολύσεις και περικοπές με το που λήξει η ιστορία με την καραντίνα.

Γι αυτό λοιπόν ας βάλουμε τα μυαλά μας στη θέση τους. Όπως είναι επικίνδυνη η εξάπλωση μιας πανδημίας άλλο τόσο επικίνδυνη είναι και η διαχρονικότερη "πανδημία" από όλες, αυτή της κερδοφορίας των αφεντικών. Όπως διαχρονικά είναι και τα προβλήματα του κλάδου μας, τα οποία βέβαια και δεν έχουν επιλυθεί, αντιθέτως το κράτος δείχνει να θέλει να τα εντείνει. Ας δείξουμε λοιπόν την αγωνιστική μας ευθύνη, απέναντι σε εμάς και τους συναδέλφους μας. Ας δείξουμε τη συλλογική μας δύναμη απέναντι στο κράτος και το κεφάλαιο.

Την Παρασκευή 1η Μαΐου, οι ντελιβεράδες και οι courier, κατεβάζουμε κουτιά και συμμετέχουμε στην απεργία, αγωνιζόμενοι για :

// βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα // ασφάλιση βάσει πραγματικού ωραρίου // καταβολήόλων των μισθών - επιδομάτων - δώρων βάσει πραγματικών ωρών εργασίας // μηχανάκι, καύσιμα, service να παρέχονται από την επιχείρηση // Μέσα Υγιεινής και Ατομικής Προστασίας να βαραίνουν την επιχείρηση // ενιαία ειδικότητα για όλους τους ντελιβεράδες, courier, διανομείς // υπογραφή κλαδικής σύμβασης //

Παρασκευή 1η Μαΐου στις 10:30 στο εργατικό κέντρο

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1604726/


1 2 3 4 5 6

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων: συγκέντρωση 1 Μάη 10.00 π.μ. στο Ε.Κ.Ι.

Διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε! Βάζουμε μπροστά τα δικαιώματά και τις ανάγκες μας!
// ΓΙΑΝΝΕΝΑ συγκέντρωση 1 ΜΑΗ 10.00 π.μ. στο Ε.Κ.Ι.

πηγή : https://antarsya.gr/node/5649


1 2 3 4 5 6

1η Μάη: Η εργατική τάξη στο δρόμο του αγώνα - Αθήνα: 10:30, πλ. Κλαυθμώνος - Θεσσαλονίκη: 10:30, αγ. Βενιζέλου

1η ΜΑΗ 2020

Η εργατική τάξη στο δρόμο του αγώνα, με τη σημαία του Μάη

Να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και τα εργατικά δικαιώματα

-

Συγκεντρώσεις

Αθήνα: 10:30, πλατεία Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 10:30, άγαλμα Βενιζέλου

Ιωάννινα: 10:30 Εργατικό Κέντρο

-

Το συνδυασμένο ξέσπασμα της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, έχει φέρει την παγκόσμια εργατική τάξη αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι θάνατοι παγκόσμια έχουν ξεπεράσει τις 165.000, με την κατάσταση σε αρκετές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ κλπ) να μοιάζει ανεξέλεγκτη.

Όλα τα αστικά επιτελεία, παρά τις επιμέρους διαφορές τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επιχειρούν να εμφανιστούν σαν σωτήρες της ανθρωπότητας από έναν «αόρατο» εχθρό ή μια ασύμμετρη απειλή. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτοί και το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα είναι οι μοναδικοί ένοχοι: με την 30χρονη και πλέον νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κοινωνίας, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στα δημόσια συστήματα υγείας. Εν μέσω της πανδημίας είναι προφανές ότι πρώτο και κύριο μέλημά τους είναι όχι η επιβίωση και η υγεία του πληθυσμού, αλλά το πώς το μεγάλο κεφάλαιο θα βγει από αυτήν τη διαδικασία όσο λιγότερο ζημιωμένο γίνεται, στέλνοντας και πάλι το λογαριασμό στους εργαζόμενους.

Το ξέσπασμα της πανδημίας αποκάλυψε πόσο ευάλωτο είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Αποκάλυψε όμως και τη βαρβαρότητα των νεοφιλελεύθερων: Η ΕΕ, έκανε σαφές ότι η στήριξη και η αλληλεγγύη άνευ όρων είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Ήδη προετοιμάζει νέα μνημόνια για τις χώρες που -αναγκαστικά- θα καταφύγουν σε νέο δανεισμό, μεταξύ τους και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα, οι δανειστές και τα κοράκια των τραπεζών αρνήθηκαν μέχρι και την αναβολή της έναρξης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας!

Ο ελληνικός καπιταλισμός σε ελεύθερη πτώση

Είναι πια πανθομολογούμενο ότι η πανδημία του κορoνοϊού επιτάχυνε το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης μεγαλύτερης από αυτή του 2008, που ήδη βρισκόταν στα πρόθυρα της εκδήλωσής της. Μία νέα εκτίναξη των χρεών, μαζί με την κατάρρευση των διεθνών χρηματιστηρίων καθώς και μιας σειράς σημαντικών κρατών (πχ Ιταλία) προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον. Το μέγεθος της ζημιάς ακόμα δεν μπορεί να περιγραφεί, αλλά η απώλεια σχεδόν του 1/3 των θέσεων εργασίας παγκόσμια είναι αναμενόμενο γεγονός. Μαζί με την κρίση, μεγαλώνουν και απειλούνται ανεξέλεγκτοι οι ανταγωνισμοί και ο κίνδυνος του πολέμου.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κομπάζει για τη διαχείρισή της πανδημίας (κάνοντας σκόπιμα συγκρίσεις μόνο με τις πιο τραγικές περιπτώσεις χωρών) για να συγκαλύψει την ακραία αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Με αυτή την πολιτική κυβέρνησης-επιχειρήσεων, με την χρεοκοπία της οικονομίας και τα εφιαλτικά αντεργατικά μέτρα, βρισκόμαστε απροστάτευτοι μπροστά στην πανδημία ή στην επόμενη έξαρσή της!

Όμως οι συνέπειες της κρίσης είναι τεράστιες. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ήδη πτώση του ΑΕΠ 35% για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ενώ την ίδια στιγμή το επιτελείο της ΝΔ μας φλομώνει στα ψέματα ότι «η ζημιά θα είναι βραχυπρόθεσμη»! Το χρέος θα εκτιναχτεί ξανά, και αυτό σημαίνει νέα μνημόνια ή όπως αλλιώς τα ονομάσουν, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πειθήνιος υπηρέτης των δανειστών/τοκογλύφων και των «αγορών».

Οι ΠΝΠ και η καταστολή ήρθαν για να μείνουν - Τα νέα μνημόνια είναι εδώ!

Όσο τα ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, μας λιβανίζουν καθημερινά για την κοινή εθνική προσπάθεια, εθνική ομοψυχία, «ήρωες εργαζόμενους» κλπ, μια τεράστια αντεργατική επίθεση εκτυλίσσεται:

α) Με τις αντεργατικές ΠΝΠ (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου): Χαρίζουν τα πάντα σε εργοδότες και επιχειρηματίες χτίζοντας ένα ακόμα πιο βάρβαρο αντεργατικό οπλοστάσιο. Εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή ζωή με μισό μισθό, αποθέωση του διευθυντικού δικαιώματος και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας με το μέτρο για την αναστολή των συμβάσεων, φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, «δωράκια» εκατομμυρίων στους καναλάρχες, νομιμοποίηση της αισχροκέρδειας, παραπομπή του Δώρου Πάσχα στις καλένδες, πλήρης καταστρατήγηση του ωραρίου, γενίκευση της ελαστικής εργασίας και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Την ίδια στιγμή, δίνουν ένα ξεροκόμματο σε κάποιους εργαζόμενους (τα περίφημα 800 ευρώ), ενώ για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει ουσιαστικά καμιά πρόβλεψη (δεν έχει μειωθεί καν ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης!). Όσο για την περίφημη προστασία των θέσεων εργασίας, πρόκειται για τεράστια απάτη, αφού ούτε ισχύει για όλους, αλλά και εκεί που ισχύει έχει πολύ στενά χρονικά πλαίσια.

β) Με την καταστολή - αυταρχικοποίηση της δημόσιας ζωής και την ενοχοποίηση των εργαζομένων: Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, ουδεμία σχέση έχει με τα μέτρα προστασίας. Η κύρια αιτία αυτής της αυταρχικής πολιτικής είναι αφενός η ενοχοποίηση των εργαζομένων στο ενδεχόμενο που η εξάπλωση του ιού ξεφύγει από τον έλεγχο, αφετέρου η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για άγρια καταστολή των αντιδράσεων και διεκδικήσεων που έρχονται λόγω της βάρβαρης επίθεσης στα δικαιώματα. Παράλληλα, επίλεκτα στελέχη του κυβερνητικού θιάσου (πχ Άδωνις) προκαλούν το κοινό αίσθημα με εμπρηστικές δηλώσεις («οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται περισσότερα λεφτά», «να μας ανάψετε λαμπάδα που ψηφίσαμε μνημόνια» κλπ).

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης το δήλωσε: όλη αυτή η κατάσταση θα μας αφήσει σημαντική «προίκα»: Η προίκα των νεοφιλελεύθερων σημαίνει παγιοποίηση των σημαντικότερων πτυχών του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, απαλλαγή από «αγκυλώσεις του παρελθόντος» (δηλαδή κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα), μια ακόμα πιο ζοφερή αντιδημοκρατική αναδίπλωση.

Καμιά αναβολή στους αγώνες μας: Εδώ και τώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!

Η κυβέρνηση δεν έχει αυτήν τη στιγμή επίσημη αντιπολίτευση: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, και όλα τα αστικά κόμματα, συντάσσονται πίσω από την «εθνική ομοψυχία» επικροτώντας στην ουσία τους τα μέτρα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανέδειξε όμως με εκκωφαντικό τρόπο και τις ανεπάρκειες της ηγεσίας του εργατικού κινήματος: Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία ήταν η πρώτη που έσπευσε να πει ότι το ζήτημα της πανδημίας δεν είναι ταξικό, δίνοντας το ελεύθερο στους εργοδότες να επιτεθούν. Επαίσχυντη είναι και η στάση του ΚΚΕ, το οποίο δίνει εξετάσεις νομιμοφροσύνης, δεν έχει πει λέξη για την απαγόρευση κυκλοφορίας πέρα από αφόρητες γενικολογίες, ενώ ζητάει τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας με επιχείρημα τη συμμόρφωση του ελληνικού λαού στα μέτρα!

Δεν υπάρχει καμιά κανονικότητα να μας περιμένει. Η κανονικότητα που μας ετοιμάζουν είναι νέα -πολύ χειρότερα- μνημόνια. Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός της κατάστασης σε «τώρα» και «μετά». Όπως η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές όχι μόνο συνεχίζουν αλλά εντείνουν την επίθεσή τους αξιοποιώντας και την πανδημία, έτσι κι εμείς από τώρα πρέπει να οργανώσουμε την απάντηση και την αντεπίθεση μας.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι φτωχοί, είμαστε πράγματι σε πόλεμο: Όχι όμως με κάποιον αόρατο εχθρό, αλλά με τους ορατούς εχθρούς, την εργοδοσία, την κυβέρνηση, την ΕΕ και το καπιταλιστικό σύστημα. Ο αγώνας για την υγεία των εργαζομένων και της κοινωνίας, τη σωτηρία των δημόσιων συστημάτων υγείας από τη νεοφιλελεύθερη επίθεση, πρέπει από τώρα να συνδυαστεί με τον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα, την κυβέρνηση, την ΕΕ. Πρέπει να αντισταθούμε, να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε την Αντεπίθεσή μας. Να ανατρέψουμε την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους τους μνημονιακούς υπηρέτες των επιχειρήσεων-κεφαλαίου, της ΕΕ και των δανειστών/τοκογλύφων. Να εγκαταστήσουμε μια δική μας Κυβέρνηση των Εργαζομένων, που θα εφαρμόσει άμεσα ένα πρόγραμμα σωτηρίας.

-

  • Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να είναι δωρεάν για όλους, άμεσες προσλήψεις γιατρών - προσωπικού. Αύξηση κλινών ΜΕΘ. Εθνικοποίηση υπό εργατικό έλεγχο της βιομηχανίας φαρμάκων.
  • Πάρτε πίσω τις αντεργατικές ΠΝΠ. Καμία μείωση αποδοχών/ωρών εργασίας σε κανέναν εργαζόμενο - Απαγόρευση των απολύσεων. Να ξηλώσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης.
  • Να ξηλώσουμε το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους και ιδιαιτέρα για όλα τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας (φτωχούς, άνεργους, συνταξιούχους κλπ).
  • Δεν θα πληρώσουμε την κρίση. Διαγραφή του Χρέους - Φορολόγηση κεφαλαίου-πλουσίων. Να βγούμε από το Ευρώ και την Ε.Ε. που είναι υπεύθυνη για την φτώχεια και την εξαθλίωση.
  • Όχι στην «ατομική ευθύνη» & την ενοχοποίηση - καταστολή της κοινωνίας. Κανένας περιορισμός στη συνδικαλιστική - πολιτική δράση. Όχι στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

-

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/11475


1 2 3 4 5 6

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ!

1ηΜάη του 1886, στο Σικάγο οι εργάτες κάνουν απεργία με αίτημα την καθιέρωση του 8ωρου, που μέχρι τότε φάνταζε άπιαστο όνειρο, αφού δούλευαν στη καλύτερη 10 ώρες τη μέρα. Στις συγκεντρώσεις που ακολούθησαν για στήριξη των απεργών, στις 4 Μαΐου η αστυνομία, άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα πολλούς θανάτους.

Σήμερα το 8ωρο είναι καθιερωμένο νομικά, μέσω αυτής της εργατικής νίκης, άλλο που πολλά αφεντικά, αν σκεφτούμε τον κλάδο του επισιτισμού που δουλεύουμε, δεν το τηρούν. Ξεχειλωμένα ωράρια, απλήρωτες ώρες εργασίας, υπερεντατικοποίηση, αγγαρείες που δεν αντιστοιχούν στο πόστο μας, απλήρωτα δώρα και επιδόματα που δικαιούμαστε, είναι μόνο λίγα από αυτά που περνάμε τόσο καιρό στη δουλειά μας.

Μαΐου 2020, η καθιερωμένη εργατική πρωτομαγιά, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, αν και διαφορετική, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Όλο αυτό το διάστημα βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με τις κρατικές δομές να είναι ανίκανες να αντεπεξέλθουν, καθώς το κράτος μονίμως υποβάθμιζε το δημόσιο σύστημα υγείας. Η συνθήκη αυτή έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές τόσο στην καθημερινότητα μας όσο και στην εργασιακή μας πραγματικότητα, που κάνει τόσο την απεργία όσο και την παρουσία μας στον δρόμο αναγκαία!

Άλλες από εμάς δεν δουλεύουμε πια, άλλοι συνεχίζουν να δουλεύουν με μειωμένα μεροκάματα και πολλοί ακόμη σε υπερεντατικές, ακόμη και απάνθρωπες, συνθήκες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κρατικές τροποποιήσεις ειδικής ''κορονοκατάστασης'' που έχουν εφαρμοστεί, δίνουν μεγαλύτερη ευχέρεια στα αφεντικα για περεταίρω ''ξεζούμισμα''. Ενδεικτικά ν' αναφερθούν, πως δεν υποχρεούνται πια να δηλώνουν στο σύστημα Εργάνη οποιαδήποτε τροποποίηση του ωραρίου μας, παίρνουν παράταση για την καταβολή του δώρου Πάσχα (λες και πριν σκοτώνονταν να το καταβάλλουν στην ώρα του), πολλοί υποχρεώνουν σε οικειοθελείς παραιτήσεις τους εργαζόμενους τους, προβλήματα στη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού, άλλοι δεν δίστασαν μέχρι και να εκβιάσουν τους εργαζόμενους τους πως για να κάνουν την αίτηση για το επίδομα των 800 ευρώ, θα πρέπει να μοιράσουν την πίτα και να πάρουν ένα καλό κομμάτι, ενώ άλλοι εργοδότες μάλιστα, θεωρούν πως ''προσφέρουν χαριστικά'' το επίδομα. Εν ολίγοις, τα σπασμένα τα πληρώνουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι. Πολλές επιχειρήσεις επίσης δεν παρέχουν μέτρα υγειονομικής προστασίας και πρέπει να τα προμηθευτούν μόνοι τους οι εργαζόμενοι. Όλα αυτά φυσικά με την απουσία ελέγχων της επιθεώρησης εργασίας και του ΙΚΑ. Τα παραπάνω δεν μας ξαφνιάζουν, βέβαια, αφού και το προηγούμενο διάστημα είχε υπερψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, που ήταν λαίλαπα στα εργασιακά μας δικαιώματα.

Τώρα, όσον αφορά το περίφημο επίδομα των 800 ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση, όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι στον επισιτισμό μεγάλη μερίδα είναι εντελώς ανασφάλιστοι, ως αποτέλεσμα να μη φαίνονται πουθενά και να μη παίρνουν απολύτως τίποτε. Από την άλλη κάποιοι και κάποιες από εμάς δούλευαν σε πάνω από μία δουλειές, για να καλύψουν τα έξοδα τους. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν μπορεί ν' ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες (όπως ρεύμα-ενοίκιο-νερό) που συνεχίζουν, προφανώς, να τρέχουν και μέσα στη συνθήκη αυτή και με το επίδομα να μην είναι αρκετό να τα καλύψει. Επίσης, αρκετοί είχαν κλείσει σεζόν, γνωρίζοντας ότι θα δουλέψουν σε υπερεντατικές συνθήκες για κάποιους μήνες, με την οποία ενδεχομένως θα έβγαζαν τα χρήματα του χειμώνα και τους την ακύρωσαν λόγω της συνθήκης, με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά επ΄ αόριστον και χωρίς κάποια κάλυψη. Συνεπώς, όσοι και όσες έχουμε λάβει τα χρήματα αυτά, δεν τα διαθέτουμε για ''περιττές ανέσεις'' όπως θα τόνιζε ο υπουργός ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, αλλά αντιθέτως το άγχος για το εργασιακό μας γίγνεσθαι όλο και αυξάνεται.

Ακόμη χειρότερη βέβαια είναι η εργασιακή πραγματικότητα που μας περιμένει, μόλις επέλθουμε στη λεγόμενη ''κανονικότητα''. Απολύσεις, αλλαγές συμβάσεων εργασίας, μείωση του μισθού μας στο 50%, με επίσημη κρατική ''ευλογία''… ανεργία, αφού πολλές επιχειρήσεις μπορεί να κλείσουν ή να μειώσουν το προσωπικό τους. Λιγότεροι εργαζόμενοι θα βγάζουν το φόρτο εργασίας και θα δουλεύουν σε τρομερά υπερεντατικές συνθήκες, αφού το μαγαζί θα κάνει απολύσεις. Περιττό ν' αναφερθεί ότι όλα αυτά είναι και μία πολύ καλή πρόφαση-ευκαιρία για καταπάτηση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν θα συμβούν de facto. Απ' όλους και όλες εμάς κρίνεται, αν θα το επιτρέψουμε. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ατομικά, αλλά συλλογικά με το να οργανωθούμε στα σωματεία και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Γι' αυτό και εμείς, ως σωματείο βάσης σερβιτόρων-μαγείρων Ιωαννίνων, καλούμε σε απεργία τους εργαζόμενους την πρωτομαγιά, ακόμη και αν βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, να στηρίξουν την κινητοποίηση. Αντί το κράτος να ενισχύσει τη δημόσια υγεία που υπονομεύει και υποστελεχώνει τόσα χρόνια, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ρίχνουν για άλλη μια φορά το φταίξιμο σε εμάς και μας επιβάλουν μέτρα που θυμίζουν ολοκληρωτικό καθεστώς. Εμείς όμως θα βρεθούμε στο δρόμο να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας, να απεργούμε. Κόντρα στην ατομική ευθύνη που προτάσσουν, εμείς προτάσσουμε τον συλλογικό αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις επιθέσεις που δεχόμαστε. Έναν αγώνα μακριά από αρχηγούς, που όλες/οι θα έχουμε λόγο και θα δρούμε, με όρους ισοτιμίας και αλληλεγγύης.

ΟΛΕΣ-ΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1Η ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:30

Η 1Η ΜΑΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΧΙ ΚΙΝΗΤΗ ΓΙΟΡΤΗ!

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ!

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!

Αν θέλεις να έρθεις σε επαφή με το σωματείο, να ρωτήσεις κάτι είτε να καταγγείλεις εργοδοτική αυθαιρεσία μπορείς να επικοινωνήσεις με το:

e-mail: svsmex.ioanninexa@gmail.excom

blog: svsmioannina.wordpress.com

τηλέφωνο: 6909571472

Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων Ιωαννίνων

πηγή : https://svsmioannina.wordpress.com/2020/04/30…


1 2 3 4 5 6

1η Μάη μέρα Αγώνα!

Από το Μπρονξ μέχρι το Βερολίνο και από τη Μόσχα μέχρι το Σαντιάγο η εργατική τάξη μέσα στα χρόνια πάντα απεργούσε την 1η του Μάη και τιμούσε τoυς νεκρούς και τους αγώνες της.

Οι θύελλες της ιστορίας, τα αντεπαναστατικά κύματα, οι πόλεμοι, ο φασισμός, η κατάρρευση του ανύπαρκτου σοσιαλισμού, ο ρεφορμισμός, όσα πλήγματα και αν κατάφεραν, δεν κατάφεραν να σβήσουν τις εστίες της που σιγοκαίνε. 134 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εργατική εξέγερση του Σικάγου η εργατική τάξη οφείλει να αναμετρηθεί με το ιστορικό ερώτημα «Κοινωνική Χειραφέτηση και Κομμουνισμός ή Υποδούλωση, Πόλεμος και Καπιταλιστική Βαρβαρότητα».

Η Πρωτομαγιά του 2020 σε ολόκληρο τον κόσμο αναμφισβήτητα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές. Η πανδημία του κορονοϊού σφραγίζει τις εξελίξεις σε όλες τις χώρες με την εργαζόμενη πλειονότητα παγκόσμια να σηκώνει το μεγάλο βάρος σε όλα τα επίπεδα. Στο όνομα του ιού έχουν παρθεί σημαντικά μέτρα που πλήττουν για άλλη μια φορά το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα, συνολικά τη θέση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Το κεντρικό ζήτημα της περιόδου είναι το ποια τάξη θα πληρώσει το λογαριασμό της αντιμετώπισης του ιού και της νέας οικονομικής κρίσης/ύφεσης που τη συνοδεύει ; Θα πληρώσει επιτέλους η αστική τάξη, οι πολυεθνικοί όμιλοι, οι τράπεζες και οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι εμπορικές αλυσίδες από τον συσσωρευμένο πλούτο από τα κέρδη που κατέχουν, ή θα πληρώσει πάλι η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα;

Αύριο ο κόσμος της εργασίας με πλήθος εργατικών σωματείων, συλλογικοτήτων και κινήσεων θα είναι στο δρόμο! Υπογραμμίζουμε ότι το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, μπορεί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας των διαδηλωτών.

Αθήνα : 10.30 στα Χαυτεία

Θεσσαλονίκη : 11.00 στην Καμάρα

Πάτρα : 10.30 στην πλατεία Όλγας

Ιωάννινα : 10.00 στο Εργατικό Κέντρο

Πρέβεζα: 10.00 στο θεατράκι του πυροβολικού

Βόλος: 19.00 Άγαλμα Ηρώων, παραλία

Χανιά: 11.00 στην Πλατεία Αγοράς

Ηράκλειο: 10.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

Ρέθυμνο: 10.00 στο μνημείο του Λούη Τίκα, Μαρίνα Ρεθύμνου

Οι εργαζόμενοι κρατάμε την κοινωνία όρθια. Ο κόσμος αυτός θα γίνει δικός μας!

Αναιρέσεις

πηγή : http://www.anaireseis.gr/απόψεις/4476/ ?utm_so…