Τρίτη 12 Μαίου 2020 στις 18.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Πορεία - Μικροφωνική ενάντια στην καταστολή στις πλατείες

ΟΣΟ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΜΕΝΕΙ ΓΥΜΝΟΣ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΟΥ

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ

Η επίθεση της αστυνομίας στις πλατείες Αη Γιάννη στην Αγία Παρασκευής και Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη είχαν ένα μήνυμα: Ησυχάστε και γυρίστε στα σπίτια σας. Και το μήνυμα ήταν ηχηρό καθώς ήταν ο τρόπος τέτοιος που επιβλήθηκε από τις αστυνομικές επιχειρήσεις εν είδη τοπικών δικτατοριών. Στην Αγία Παρασκευή είχαμε κάθε λογής αστυνομική δύναμη ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ και live μετάδοση της επικείμενης εισβολής στην πλατεία την οποία οι κάτοικοι απέτρεψαν την δεύτερη μέρα με αποτέλεσμα να βγάλουν όλη τη μανία τους στην Κυψέλη. Ξαφνικά στην πλατεία Αγ. Γεωργίου κόπηκε το ρεύμα και μέσα στο απόλυτο σκοτάδι οι δυνάμεις καταστολής ξεδίπλωσαν το μεγαλείο τους με δακρυγόνα, κρότου λάμψης, ανθρωποκυνηγητό στα στενά, ξύλο και συλλήψεις.

Ησυχάστε και γυρίστε στα σπίτια σας με εμφανή την προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τη νεολαία γιατί ξέρουν πώς ό,τι έρχεται είναι στις πλάτες και μέλλον των νέων ανθρώπων. Από τα επίσημα στόματα ακούμε για οικονομική ύφεση της τάξης του 10% με εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις και εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη. Οι άνθρωποι που βρίσκονται από κοντά, προβληματίζονται για το μέλλον τους, συζητάνε για τα δικά τους θέλω και τα δικά τους όνειρα, που αρνούνται να χρεωθούν τα αδιέξοδα μιας χρεωκοπημένης γενιάς, που επιλέγουν να γελάσουν, να ερωτευθούν, να διασκεδάσουν χωρίς πρώτα κάποιος να τους έχει ορίσει το πού και το πότε, φαντάζουν επικίνδυνοι και πρέπει να κυνηγηθούν.

Ησυχάστε και γυρίστε στα σπίτια σας με το κράτος να εμφανίζεται ως βασικός εγγυητής της νομιμότητας αλλά και της υπευθυνότητας. Και ας μένουν στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδες άνθρωποι γυμνοί από δικαιώματα, γυμνοί από ελευθερία, γυμνοί από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης χωρίς νερό και καθαριότητα με κίνδυνο τη ζωή τους ώστε να συντηρείται το δόγμα να τους κάνουμε το βίο αβίωτο και η εγκληματική προπαγάνδα του κράτους. Και ας αφέθηκαν στο έλεος οι ηλικιωμένοι, ο κόσμος του μεροκάματου, οι γονείς που δεν είχαν να αφήσουν τα παιδιά τους, γυναίκες που ζούσαν τη βία στο πετσί τους και το μένουμε σπίτι ακουγόταν ανατριχιαστικό, φυλακισμένοι που στοιβαγμένοι στις χωματερές του κράτους, άστεγοι που κόπηκαν ακόμη και τα συσσίτια. Όμως εμείς με τις αυτό-οργανωμένες δομές αλληλοβοήθειας ήμασταν εκεί που κράτος κατέρρεε και το μόνο γόητρό του ήταν τα διαγγέλματα των έξι, τα πρόστιμα και οι απαγορεύσεις.

Ησυχάστε και γυρίστε στα σπίτια σας γιατί η εποχή των ενσώματων διαδικασιών που δημιουργούν τις πραγματικές σχέσεις, την ανάμνηση, την επιθυμία, τον αγώνα θα αποτελεί παρελθόν. Η εργασία, η μόρφωση, η κοινωνικοποίηση μπαίνουν στην ψηφιακή σφαίρα όπου εντείνεται ο αποκλεισμός και η απομόνωση με τις ανθρώπινες σχέσεις να τεμαχίζονται ακόμη περισσότερο και να είμαστε τελικά όλοι σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εγκλεισμού μόνοι και εύκολα διαχειρίσιμοι. Την ίδια στιγμή ο δημόσιος χώρος συρρικνώνεται με τα σχέδια εξευγενισμού κάθε γειτονιάς να υλοποιούνται ταχύτατα και η οικονομική σφαίρα να επικρατεί παντού αφού και ο ελεύθερος χρόνος μπαίνει στη λογική του καταναλωτισμού.

Δεν θα ησυχάσουμε, θα υπερασπιστούμε τους δημόσιους χώρους ως χώρους ελεύθερους και κοινωνικούς έξω από τη λογική του εμπορεύματος, θα αντισταθούμε στον εξευγενισμό των γειτονιών μας και θα διεκδικήσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε με ισότητα και ελευθερία για όλους

Δεν θα γυρίσουμε στα σπίτια μας γιατί είμασταν και πριν έξω φροντίζοντας η μία τον άλλον ώστε να παραμείνουμε όρθιοι και ίσοι σε μία κοινωνία ελεύθερη

Μικροφωνική και πορεία Τρίτη 6μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης


1 2 3

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ

Στις 6 Μαΐου τη νύχτα ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ επιτέθηκαν σε νέο κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία Αη Γιάννη στην Αγία Παρασκευή με την πλήρη στήριξη του δημάρχου Ζορμπά που πιστός στην εμμονή της δεξιάς να ποινικοποιεί οτιδήποτε συλλογικό ακόμη μέχρι και σήμερα επιδίδεται σε δηλώσεις προσπαθώντας να ταυτίσει τη νεολαία με τη διακίνηση ναρκωτικών. Και αφού οι κάτοικοι την επόμενη μέρα έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα με την παρουσία τους στην πλατεία ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την παρέλαση των δυνάμεων καταστολής με live μεταδόσεις από τα ΜΜΕ και ότι δεν λογαριάζουν κανέναν δήμαρχο όσο και αν διατυμπανίζει τις άκρες του στα κυβερνητικά συμβούλια, το μένος της αστυνομίας ξεδιπλώθηκε στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη με μία επιχείρηση που μας θυμίζει άλλες εποχές. Αφού έκοψαν το φως στην πλατεία, μέσα στο σκοτάδι επιτέθηκαν σε νέο κυρίως κόσμο με δακρυγόνα, ξύλο, ανθρωποκυνηγητό στη γειτονιά και συλλήψεις. Η απάντηση όμως και εδώ ήταν ηχηρή αφού περισσότερα από 2000 άτομα έδωσαν το παρόν στην Κυψέλη την επόμενη μέρα κάνοντας σαφές πως δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι γειτονιές και οι πλατείες μας σε αρένες όπου οι κατασταλτικές δυνάμεις θα ξεδιπλώνουν το σχεδιασμό τους για εκφοβισμό και υποταγή.

Η επίθεση της αστυνομίας στις πλατείες της Αγίας Παρασκευής και Κυψέλης ανέδειξαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο πως με τον ίδιο τρόπο που βίαια μπήκαμε στην καραντίνα, δηλαδή χωρίς γιατρούς, κρεβάτια στα νοσοκομεία, τεστ διασποράς αλλά με πρόστιμα και ποινές με το ίδιο βίαιο τρόπο βγαίνουμε από αυτήν δηλαδή με ΜΑΤ και δακρυγόνα. Στη Θεσσαλονίκη το ζήσαμε με το lockdown του Σειχ Σου και της νέας παραλίας, χωρίς σύγκληση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, γεγονός που από μόνο του εγείρει ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης, και ελλείψει οποιασδήποτε σύμφωνης επιστημονικής τεκμηρίωσης σχετικά με τις επιτπώσεις αυτών των μέτρων απαγόρευσης στην υγεία. Σε αυτή την περίπτωση το μιντιακό κατεστημένο έπαιξε τον βρώμικο ρόλο αναπαράγοντας ψευδής εικόνες συνωστισμού για να στηρίξουν το δόγμα της ατομικής ευθύνης καθιστώντας μας υπεύθυνους για ότι προκύψει και στρώνοντας το δρόμο για εντατικοποίηση των μέτρων περιορισμού αφού η κυβέρνηση δεν ήξερε να κάνει και κάτι άλλο. Το κράτος εκτός από βασικός εγγυητής της νομιμότητας εμφανίζεται και βασικός εγγυητής της υπευθυνότητας. Ένα νέο υποκείμενο ελέγχου γεννιέται στη βάση της υπευθυνότητας που ανοίγει το δρόμο για ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις σαν αυτές που ζήσαμε στην Κυψέλη.

Βέβαια η ατζέντα υπήρχε από πριν και τώρα είναι η ώρα της ολοκληρωτικής εφαρμογής της. Ο δημόσιος χώρος ως εμπορικό προϊόν, από τις ξαπλώστρες στις παραλίες μέχρι τα τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες και τα ιδιωτικά πάρκινγκ. Ζητούμενο είναι το κέρδος και επομένως ο καταναλωτισμός είναι αυτός που καθορίζει τις χρήσεις γης. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μία ακόμη πόλη, από τα πολλά παραδείγματα, όπου στα σχέδια ανάπλασης προωθείται ο εξευγενισμός και η δημιουργία μιας ελκυστικής εικόνας. Αυτά τα σχέδια έρχονται να ενισχυθούν στη συνθήκη της πανδημίας με το επιχείρημα ότι για να σωθεί η οικονομία πρέπει να θυσιαστεί ο δημόσιος χώρος πετώντας μας το μπαλάκι ότι φταίμε εμείς για την οικονομική κρίση που έρχεται. Ο δήμαρχος Ζέρβας δεν χάνει ευκαιρία και ετοιμάζεται να πεζοδρομήσει και να παραδώσει την παραλία στις επιχειρήσεις, υποψιαζόμαστε με τον τρόπο που ξέρει καλά, αυτόν της έκτακτης ανάγκης. Εξάλλου είχε δείξει τις προθέσεις του με την οργάνωση του χριστουγεννιάτικου τσίρκου στην πλατεία Δικαστηρίων πάνω από το άγαλμα του Βενιζέλου. Τόσο η ακραία καταστολή όσο και το νομοσχέδιο έκτρωμα του Χατζηδάκη για το περιβάλλον αποδεικνύει περίτρανα πως το κράτος ήταν έτοιμο να επέμβει ώστε να εκπληρωθούν τα σχέδια του οικοδομικού και κτηματομεσιτικού κεφαλαίου και της βιομηχανίας πετρελαίου και ΑΠΕ σε βάρος του δημόσιου χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε και πουθενά δεν έχουμε ανάγκη ο ελεύθερος χρόνος μας να μεταφράζεται ως καταναλωτικός και μία βόλτα σε μία πλατεία ή στην παραλία ή στο δάσος να συνεπάγεται ότι θα πρέπει να βάλουμε το χέρι μας στη τσέπη για να περάσουμε όμορφα. Για μας οι πλατείες, τα πάρκα και γενικά οι δημόσιοι χώροι έχουν το πρόσημο του κοινωνικού και του ελεύθερου που μπορούμε να βρισκόμαστε, να συζητάμε, να διεκδικούμε, να γελάμε, να σπάμε την απομόνωση, να αναπτύσσουμε σχέσεις μεταξύ μας που ακυρώνουν στην πράξη τον απόλυτο τεμαχισμό του ατόμου και την απόσυρσή του στην ιδιώτευση. Μέχρι σήμερα βρήκαμε τους τρόπους και ανοίξαμε το δρόμο της αλληλοβοήθειας με υπευθυνότητα για την ασφάλεια την δικιά μας και των γύρων μας. Για να μην μείνει κανένας μόνος και καμία πίσω. Έτσι και τώρα βρίσκουμε τους τρόπους με υπευθυνότητα και ασφάλεια να περπατήσουμε τους δρόμους της αλληλεγγύης, της αντίστασης και των συλλογικών αγώνων απέναντι στην βαθιά κρίση (οικονομική, κοινωνική, υγειονομική) που έρχεται.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΜΑΣ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Συντονισμός Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης


1 2 3

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Κατά το δίμηνο διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του CoViD-19 η κυβέρνηση επιχείρησε να καλύψει τον δημόσιο διάλογο σχετικά με τις κρατικές ευθύνες ενός λειψού, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία μνημονιακών πολιτικών, Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς και τις όποιες ανεπάρκειες αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσω του σχεδόν ολοκληρωτικού ελέγχου των ενημερωτικών μέσων, αφενός προβάλλοντας κίβδηλα success stories και αφετέρου στρέφοντας το ενδιαφέρον γύρω από «ανεύθυνες μειοψηφίες» που ...συνοστίζονται κατ' οδηγία των τηλεοπτικών μοντάζ. Έτσι και τώρα, κατά την περίοδο άρσης των μέτρων, οι «ανεύθυνοι πολίτες» επιστρέφουν, οι πολίτες εκείνοι δηλαδή που - σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική - εργάζονται, ψωνίζουν και καταναλώνουν υπεύθυνα στα super-markets, στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα, αλλά όταν η μέρα τελειώσει η ξεκούραση, η χαλάρωση, οι κοινωνικές επαφές και η συναναστροφή ενέχουν όλους τους κινδύνους εκείνους από τους οποίους η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να είναι απαλλαγμένη. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, ο ''παράγοντας εκτροχιασμού'' σε ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας είναι πάλι εδώ, φροντίζοντας - εάν χρειαστεί - για μια ακόμη φορά να καλύψει τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ, οι οποίες και παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες παραμένουν.

Σε αυτό το πλαίσιο και μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας είδαμε να πραγματοποιούνται επιθέσεις της αστυνομίας στις πλατείες της Αγίας Παρασκευής και της Κυψέλης εναντίον κόσμου που έκανε το «λάθος» να βγει μια βόλτα, είδαμε δημάρχους και κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για διακίνηση ναρκωτικών και «εισαγόμενα ταραχοποιά στοιχεία». Είδαμε, επίσης, την αστυνομία που όλοι γνωρίζουμε, δηλαδή αυτή του ξύλου, των σπασμένων δοντιών, των δακρυγόνων και των συλλήψεων στον σωρό. Και όλα αυτά σε μια προσπάθεια απαρέγκλιτης εφαρμογής της κυβερνητικής αλήθειας κατά την οποία ο ιός δεν διασπείρεται στις ώρες λειτουργίας της οικονομικής ζωής (μέχρι τις 9 το βράδυ δηλαδή), δεν διασπείρεται σε κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών ούτε και σε φυλακές.

Είναι λοιπόν οι τρόποι και οι μέθοδοι, αυτό που θεωρεί η κυβέρνηση αποκλειστικό και αδιαμφισβήτητο προνόμιό της να επιλέγει. Κάθε άλλη προσπάθεια διεκδίκησης των χώρων αυτών, που να αντιλαμβάνεται και να εφιστά τους αναγκαίους αυτοπεριορισμούς της δεδομένης συνθήκης, είναι εξ αρχής καταδικασμένη να αμαυρώνεται ως ανευθυνότητα και απερισκεψία. Και ενώ οι πλατείες και οι δραστηριότητες επί αυτών έχουν μπει στο στόχαστρο, ώστε να αποτελέσουν την εύκολη και ψηφοθηρικά βιώσιμη απάντηση στην ερώτηση «τι πήγε στραβά;», η κυβέρνηση προβαίνει σε ακόμα μεγαλύτερο τεμαχισμό του δημοσίου χώρου προς όφελος του κεφαλαίου μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία και παραχωρεί έως και 100% επιπλέον χώρο σε επιχειρήσεις εστίασης (καφέ, beach bar κ.α.) για την συνέχιση της λειτουργίας τους εν μέσω των συνθηκών.

Οι δημόσιοι χώροι διαχρονικά αποτελούσαν και αποτελούν ανοικτά πεδία συνάντησης, όπου η διείσδυση του κράτους και του κεφαλαίου εκτρέπεται από τον απόλυτο βαθμό καθορισμού του δημόσιου βίου και ο χώρος επανανοηματοδοτείται ως φορέας σκεπτικών, κουλτουρών και ιδεών διαφορετικών ανθρώπων, πέρα από τις επιταγές του καπιταλιστικού φαντασιακού για παραγωγή και κατανάλωση. Από την πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και το κίνημα των πλατειών σε πολλές πόλεις της Ελλάδας έως το αφροαμερικανικό κίνημα Black Lives Matters στις ΗΠΑ, οι πλατείες - ως χωροταξική έκφραση του ζώντος δημόσιου χώρου - αναδεικνύουν το ρόλο, που κατά καιρούς έχουν παίξει οι δημόσιοι χώροι ως τόποι συνάντησης και έκφρασης των κοινωνικών αντιστάσεων και της διαρκούς ανάγκης για ελευθερία απέναντι στην καταπίεση. Και εξαιτίας αυτού τους του ρόλου, που γεννά αμφισβήτηση και σύγκρουση, είναι ζωτικής σημασία για το κράτος η περαιτέρω απονοηματοδότησή τους από προοδευτικά και ριζοσπαστικά πρόσημα, αποδίδοντας ακόμα μεγαλύτερο μέρος τους σε τομείς της αγοράς, τοποθετώντας την ιδιώτευση και την απάθεια απέναντι στη συλλογικοποίηση και τον αγώνα.

ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΜΠΑΤΣΟΙ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΑΦΙΑ

ΤΡΙΤΗ 12/5, 18:00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Υ.Γ.: Θα διανέμονται μάσκες για όποιον/α το επιθυμεί και το έχει ανάγκη.

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο