Τετάρτη 13 Μαίου 2020 στις 13.00

2 καλέσματα : 1 2

Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση

Να μην αφήσουμε να περάσουν άλλα τέτοια νομοσχέδια που εντείνουν την ενίσχυση των ταξικών ανισοτήτων, την εξατομίκευση και την εντατικοποίηση των σπουδών μας και της εργασίας μας. Ενάντια στην προσπάθεια αποδυνάμωσης και απονοηματοδότησης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, επιδιώκουμε την οικειοποίηση των σχολείων και των σχολών μας και τη μετατροπή τους σε ζωντανά κέντρα αγώνα, σε τόπους συλλογικής συζήτησης, ζύμωσης, αμφισβήτησης και αντίστασης. Όλοι/όλες στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Τετάρτη 13/5, Προπύλαια 13:00

post image

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΘΗΤ(ΡΙ)ΩΝ - ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε "καθεστώς εκτάκτου ανάγκης" λόγω της πανδημίας του Covid-19, την Τετάρτη 22/4 κατατέθηκε προς συζήτηση το καινούργιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το νέο νομοσχέδιο, ως συνέχεια της κατεύθυνσης του προηγούμενου που ψηφίστηκε στις 21/1, αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Στοχεύει στην ενίσχυση των ταξικών φραγμών, στην εντατικοποίηση των σπουδών και στον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καθόλου τυχαία, το Υπουργείο Παιδείας καταθέτει τέτοια νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι -όπως αυτό για την κατάργηση του ασύλου-, εν μέσω εξεταστικής -όπως αυτό για την αξιολόγηση των ΑΕΙ και την ίδρυση της ΕΘΑΑΕ- και τώρα εν μέσω πανδημίας.

Ως προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το νέο σχέδιο νόμου επιχειρεί να επαναφέρει την τράπεζα θεμάτων και να αυξήσει τα προς εξέταση μαθήματα στις πανελλήνιες (βάζοντας ένα επιπλέον το λεγόμενο "κόντρα" μάθημα). Στην ίδια εξετασιοκεντρική λογική, σχεδιάζεται αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων του γυμνασίου από 4 σε 7, ενώ επαναφέρεται η βάση του 10 για την προαγωγή στο Λύκειο. Με αυτόν τον τρόπο το σχολείο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο, σε ένα στίβο εξεταστικών φραγμών που σαν στόχο του έχει τον περιορισμό της εισαγωγής των μαθητών στην επόμενη βαθμίδα της εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα καλλιεργεί το αίσθημα ανταγωνισμού μεταξύ τους. Επιπλέον, προσπαθώντας να «προλάβει» τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της μαθητικής κοινότητας ενάντια στην νέα επίθεση που δέχεται, το Υ.ΠΑΙ.Θ. επανεισάγει την αναγραφή της διαγωγής στο απολυτήριο, μέτρο που αποσκοπεί στην προληπτική εμπέδωση της πειθάρχησης στον σχολικό κανονισμό. Ταυτόχρονα, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αλλά και των σχολικών μονάδων γίνεται πιο αυστηρή, με αποτέλεσμα να υφίστανται κυρώσεις καθηγητές που δεν θα αξιολογούνται θετικά από τους μηχανισμούς, και μια νέα αλλαγή έρχεται να πλήξει τα ημερήσια ΕΠΑΛ, η εισαγωγή στα οποία πλέον θα είναι δυνατή μόνο μέχρι τα 17 έτη. Αυτό, θα οδηγήσει στη μείωση των μαθητών-τμημάτων και άρα στην μείωση του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχυθεί η ροή των μαθητών προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την δημιουργία «κέντρων αριστείας», διευκολύνουν τα επιπρόσθετα πρότυπα και πειραματικά σχολεία που θα ιδρυθούν στο άμεσο μέλλον, στα οποία φυσικά χωρούν μόνο οι «καλοί» και οι «άριστοι», είτε πρόκειται για μαθητές, είτε για εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται για τα προσόντα και την επάρκεια τους και όσοι/ες λαμβάνουν αρνητική αξιολόγηση δεν θα μπορούν να αιτηθούν για την κάλυψη κενών θέσεων στα σχολεία αυτά για τα επόμενα 3 χρόνια.

Στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω διάλυση του «δημόσιου και δωρεάν» χαρακτήρα του πανεπιστημίου, αφού πλέον θεσπίζεται η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων τμημάτων για αλλοδαπούς φοιτητές μέσα στις σχολές, με απαραίτητη προϋπόθεση την καταβολή διδάκτρων. Ενδεικτική είναι η ίδρυση ξενόγλωσσου τμήματος στην φιλοσοφική του ΕΚΠΑ με κόστος 6.000 ευρώ. Ως άλλοθι για ένα ακόμα βήμα στην διαμόρφωση του νέου παραγωγικού και κερδοφόρου πανεπιστημίου, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον όρο «διεθνοποίηση» και την ανάγκη προσέλκυσης ξένων σπουδαστών ως πελάτες του συστήματος εκπαίδευσης. Ως προς τις αλλαγές στην διαδικασία των μετεγγραφών, τα οικονομικά κριτήρια που απαιτούνται για τη μετεγγραφή ενός φοιτητή θα βασίζονται πλέον στο οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα των τριών τελευταίων ετών, έναντι του ενός έτους που ίσχυε ως τώρα. Για παράδειγμα, με το σύστημα αυτό, μια οικογένεια ή ένας φοιτητής που δεν διαθέτει εισόδημα το τελευταίο έτος πιθανώς δεν θα είναι δικαιούχος μετεγγραφής καθώς θα υπολογίζονται και τα εισοδήματα των δυο προηγούμενων ετών. Η δυνατότητα μετεγγραφής δυσκολεύει ακόμα περισσότερο με την καθιέρωση του πρόσθετου ακαδημαϊκού κριτηρίου, δηλαδή τη δυνατότητα μετεγγραφής σε τμήματα με όριο τα 2.750 μόρια απόκλισης. Οι παραπάνω διατάξεις που έρχονται να προστεθούν, επιβεβαιώνουν ξανά τις επιταγές κράτους και κεφαλαίου, που επιθυμούν τον αποκλεισμό της κοινωνικής βάσης από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαιδευτική διαδικασία.

Είναι ολοφάνερες οι συνεχείς προσπάθειες του κράτους για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, με ένα σύστημα γεμάτο ταξικούς φραγμούς, που θα αποκλείει όσους/ες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις του. Η φοίτηση στα δημόσια σχολεία και η εισαγωγή στην τριτοβάθμια δεν είναι εύκολη υπόθεση για όποιον/α από εμάς δε μπορεί να βοηθηθεί από τα φροντιστήρια, ώστε να ανταπεξέλθει στο ατέρμονο κυνήγι υψηλών βαθμών και διακρίσεων. Όσο γίνονται όλο και περισσότεροι/ες αυτοί/ες που αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία, αυτοί/ές που δεν θα καταφέρνουν να εισαχθούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, όσο θα αυξάνονται όσοι/ες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο τα τελευταία χρόνια κόστος φοίτησης (σίτιση, στέγαση, μεταφορές), όσο αυξάνονται οι φοιτητές/τριες που εργάζονται με πλήρη ή μερική απασχόληση, ταυτόχρονα με τις σπουδές τους, όσο αυξάνονται αυτοί/ές που παύουν τις σπουδές τους γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη να σπάσει η σιωπή και η αδράνεια. Όσο εντείνεται η επίθεση από μεριάς κράτους και κεφαλαίου, τόσο θα σφίγγουν τα περιθώρια αδιαφορίας, ηττοπάθειας και υποταγής.

Με αποφασιστικότητα, θέληση κι οργάνωση, να σταθούμε ανάχωμα στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

Να μην αφήσουμε να περάσουν άλλα τέτοια νομοσχέδια που εντείνουν την ενίσχυση των ταξικών ανισοτήτων, την εξατομίκευση και την εντατικοποίηση των σπουδών μας και της εργασίας μας. Ενάντια στην προσπάθεια αποδυνάμωσης και απονοηματοδότησης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, επιδιώκουμε την οικειοποίηση των σχολείων και των σχολών μας και τη μετατροπή τους σε ζωντανά κέντρα αγώνα, σε τόπους συλλογικής συζήτησης, ζύμωσης, αμφισβήτησης και αντίστασης.

Όλοι/όλες στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Τετάρτη 13/5, Προπύλαια 13:00

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

κάλεσμα : Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Αροδαμός

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1605070/


Κάτω το νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Τετάρτη 13/5

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

ΑΘΗΝΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 13/5 | 13:00 | ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ 13/5 | 13:00 | ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

-

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το «τέλος» της γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, που η ίδια είχε επιβάλει για την αντιμετώπιση της πανδημίας. H απαγόρευση κυκλοφορίας πάρθηκε ως μέτρο, για την κάλυψη των αδυναμιών του δημόσιου συστήματος υγείας, που σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας, θα κατέρρεε. Το τραγικό παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας (που «ευτυχώς» προηγήθηκε της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας) ήταν καταλυτικό για την απόφασή της αυτή. Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δηλαδή για την ενίσχυση του τσακισμένου -από τα μνημόνια- δημόσιου συστήματος υγείας, εκτός από την πρόσληψη 3000 υγειονομικών, όχι βέβαια μόνιμων, και άνοιγμα ελάχιστων κρεβατιών ΜΕΘ, (ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 30.000 προσλήψεις προσωπικού και 3.000 ΜΕΘ). Αντίθετα ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις ιδιωτικές δομές υγείας με τον διπλασιασμό των νοσηλίων για τα κρεβάτια ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, την χρηματοδότηση των ιδιωτικών εργαστηρίων για τη διενέργεια των τεστ κ.ά.

Η κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση, βλέποντας την προϋπάρχουσα οικονομική κρίση να επιδεινώνεται τραγικά, λόγω του covid19, με μπόλικη προπαγάνδα από τα ΜΜΕξαπάτησης τα οποία χρηματοδότησε αδρά, προσπαθεί να μας πείσει, ότι πρέπει να επανέλθουμε σε μια «κανονικότητα», που πλέον τίποτα δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από τα κέρδη και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Πράγματι, τίποτε δε θα είναι «όπως παλιά», για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μια σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) έχουν ξηλώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, έχουν μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους και ήδη από μόνες τους, οι ΠΝΠ, αποτελούν ένα νέο μνημόνιο. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μοιράζει ζεστό χρήμα στους εργοδότες. Η ύφεση και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, παγκόσμια και στην Ελλάδα με ιδιαίτερη ένταση, θα σημάνει αλματώδη αύξηση της ανεργίας, αύξηση του δημόσιου χρέους, νέα φτωχοποίηση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με μειώσεις μισθών, εκτροχιασμό των δημόσιων εσόδων, στυγνή επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση με απολύσεις, περικοπές και πλήρη ιδιωτικοποίησή της (βλέπε: νομοσχέδιο Κεραμέως), επίθεση στη δημόσια υγεία, κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και καταιγίδα πλειστηριασμών.

Σαν να μην έφτανα όλα αυτά στις 22/4, κατέθεσαν σε δημόσια διαβούλευση και ετοιμάζονται να ψηφίσουν, μέχρι τα μέσα Μαΐου, ένα νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο φέρνει πιο κοντά τη διάλυση του όποιου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα είχε απομείνει και ενισχύει την «άνθιση» μιας Αγοράς της Εκπαίδευσης.

Στο νέο πολυνομοσχέδιο, δίνεται απόλυτη ελευθερία κινήσεων σε κάθε τμήμα ΑΕΙ να ιδρύει ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών(ΞΠΣ) επί πληρωμή, αποκλειστικά για φοιτητές του εξωτερικού, με απλή απόφαση Συγκλήτου! Πέρα από τα δίδακτρα, τα ΞΠΣ θα χρηματοδοτούνται και από το Υπουργείο Παιδείας και από την σχολή που τα ιδρύει!! Επιπρόσθετα με αυτά, κάθε ΑΕΙ μπορεί να ιδρύει θερινά προγράμματα σπουδών μικρής χρονικής διάρκειας(τουλάχιστον 2 εβδομάδων), τα οποία απευθύνονται σε φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ και ΑΕΙ του εξωτερικού, τα οποία επίσης «δύνανται να έχουν τέλη φοίτησης», ενώ θα χρηματοδοτούνται και αυτά από το Υπουργείο Παιδείας!! Και οι 2 παραπάνω κατηγορίες προγραμμάτων, θα ιδρύονται με μία απλή απόφαση Συγκλήτου!

Τα προγράμματα αυτά ξεκάθαρα φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά τη γενίκευση των διδάκτρων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επακόλουθη ιδιωτικοποίησή της. Τα μέτρα αυτά, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση τόσο με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τον νόμο Κεραμέως για τις αξιολογήσεις των πανεπιστήμιων, αφού είναι ξεκάθαρο, πως όποια σχολή δεν ιδρύει τέτοια προγράμματα σπουδών, άρα «δεν ενισχύει την εξωστρέφεια της», δεν θα παίρνει χρήματα, θα αναγκάζεται σε κλείσιμο ή συγχώνευση και σε μειώσεις εισακτέων, διαγραφές φοιτητών κτλ.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά μας εμπαίζει και μας κοροϊδεύει, προσπαθώντας να μας πείσει για τα τεράστια έσοδα που θα αποκομίσουν οι σχολές από τους φοιτητές του εξωτερικού! Τα ενιαία πτυχία μας θα αντικατασταθούν από πανάκριβα προγράμματα κατάρτισης και πακέτα δεξιοτήτων αμφιβόλου ποιότητας (άραγε τύπου σκοιλ ελικίκου;), τα οποία θα αγοράζουν οι φοιτητές - πελάτες ανάλογα με το πόσο αντέχει η τσέπη τους, ώστε να συγκεντρώσουν πιστωτικές μονάδες για τον ατομικό φάκελο προσόντων. Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα ΞΠΣ, ως «Δούρειο Ίππο», για την γενικευμένη εφαρμογή των διδάκτρων στα ΑΕΙ και την ενίσχυση του ταξικού αποκλεισμού από την εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο θα «ανθίσει» η Αγορά της Εκπαίδευσης, δηλ. η επικράτηση της ημιμάθειας, της ψευτό-μόρφωσης, με αντιεπιστημονικό χαρακτήρα, ενώ από όλη αυτή τη διαδικασία επιχειρηματίες, «ημέτεροι» και διοικήσεις σχολών θα πραγματοποιούν αρπαχτές δις ευρώ στις πλάτες μας! Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να απαντήσουν στο ερώτημα, «από πού θα βρουν το Υπουργείο και οι σχολές τα χρήματα για τη λειτουργία των παραπάνω προγραμμάτων σπουδών», την στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση, που δίνουν με το σταγονόμετρο, δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη βασικών αναγκών και υπηρεσιών των σχολών, όπως εργαστήρια, συντήρηση κτιρίων και στέγαση;

Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει αυστηρότερο το πλαίσιο των μεταγραφών, θέτοντας και βαθμολογικά κριτήρια για αυτές. Τέλος, το πολυνομοσχέδιο επιφέρει βαριά χτυπήματα στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού καθιερώνει τις προαγωγικές εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου με Τράπεζα Θεμάτων, εισάγει τη βάση του 10, ενώ προωθεί τις αξιολογήσεις εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή επιβολή διδάκτρων και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ ακόμη οι σχολικές μονάδες που δεν θα αξιολογούνται θετικά θα σημαίνει απολύσεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις, ακόμη και κλείσιμο. Όλα αυτά μετατρέπουν το Λύκειο σε ένα ταξικό κάτεργο, το οποίο θα εγκαταλείπουν οι πιο φτωχοί μαθητές, είτε εντελώς, είτε καταφεύγοντας στα ΕΠΑΛ ή στην φτηνή κατάρτιση. Ενώ με τις αξιολογήσεις προωθείται η ιδιωτικοποίηση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η «συμμόρφωση» όσων μαθητών και εκπαιδευτικών κινητοποιούνται.

Απαιτούμε:

  • Nα μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
  • Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να είναι δωρεάν για όλους, άμεσες & μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών. Να αναβαθμιστεί η δημόσια Υγεία και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Να απαγορευτεί κάθε νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης που δεν σχετίζεται πραγματικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Άμεση και κατακόρυφη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία.

-

Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)

https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspo…

πηγή : https://www.okde.gr/archives/11653