Κυριακή 17 Μαίου 2020 στις 19.30

6 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6

[Θεσσαλονίκη] Πορεία γειτονιάς

Τα πάρκα και οι πλατείες
είναι για μας

Μετά από μια περίοδο απαγόρευσης κυκλοφορίας με πρόσχημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αρκετός κόσμος επέλεξε να μαζεύεται στις πλατείες της Άνω Πόλης, όπως και σε άλλους δημόσιους χώρους της πόλης, με σκοπό τη δημιουργία συναντήσεων ενάντια στο πλαίσιο φόβου και περιορισμών των προηγούμενων βδομάδων.
Το Σάββατο 16/5, μπάτσοι εμφανίστηκαν και παρέμειναν στην πλατεία Καλλιθέας με πρόφαση τη σύσταση τήρησης αποστάσεων και έπειτα από ώρες, ΜΑΤ περικύκλωσαν την πλατεία και επιτέθηκαν και κυνήγησαν τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος εκεί με γκλοπ, χημικά και κρότου λάμψης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πλατείες είναι γεμάτες. Ίσως τελευταία να έχουν περισσότερο κόσμο από άλλες φορές, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο δημόσιος χώρος είναι ήδη περιορισμένος και διαρκώς συρρικνώνεται, κάθε τύπου ιδιωτική ιδιοκτησία καταλαμβάνει σειρά οικοδομικών γκρίζων τετραγώνων. Σε έναν κόσμο που όλα ανήκουν κάπου, οι πλατείες είναι οι δικοί μας ελεύθεροι χώροι, του δικού μας ελεύθερου χρόνου, εκεί που συναντιόμαστε, παίζουμε, βγαίνουμε βόλτα, αράζουμε, επικοινωνούμε. Να υπερασπιστούμε τους χώρους που δεν υπάρχει η διαμεσολάβηση του κόσμου του κέρδους και των περιφράξεων.

Κι αν είναι γεμάτες οι πλατείες είναι επειδή φτιάχτηκαν γι' αυτό.

Ποιο είναι τελικά το πρόβλημα με τις πλατείες; Είναι ο "συνωστισμός", την ώρα που στα στρατόπεδα συγκέντρωσης άνθρωποι πραγματικά στοιβάζονται υπό άθλιες συνθήκες; Οι πλατείες δηλαδή αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ οι συναναστροφές με βάση την εργασία μας όχι;
Τη στιγμή που οι αναπτυξιακοί πόλοι είναι απασχολημένοι γύρω από το πως θα φέρουν τουρίστες για διακοπές στην ελλάδα, ανοίγουν τα μπιτσόμπαρα και τα πολυκαταστήματα, την ίδια στιγμή που τοπικοί άρχοντες διοργανώνουν εγκαίνια "ανακαινισμένων" χώρων με τελετές και εκατοντάδες άτομα, οι πλατείες αποτελούν την απειλή;
Δεν πιστεύουμε πως ο κόσμος που μαζεύεται στις πλατείες αποτελεί κάποια υγειονομική βόμβα, αλλά ενοχλεί καθώς αυτές οι συναντήσεις δεν πραγματοποιούνται με βάση το ιερό σχήμα μαγαζιού-πελάτη-κατανάλωσης. Από την άλλη, αν οι πλατείες ήταν γεμάτες με τραπεζάκια μαγαζιών μάλλον δε θα ενοχλούσε τόσο ο συνωστισμός και ο θόρυβος.

Ανάλογα με τη χωροταξία των σπιτιών σε σχέση με τις πλατείες, προφανώς μπορεί να προκύπτουν ζητήματα συνύπαρξης. Τα σπίτια φτιάχτηκαν για να κατοικούνται, οι πλατείες για να αράζει κόσμος. Ας προσπαθήσουμε να σεβόμαστε ο ένας την άλλη, κάτοικοι/γείτονες και κόσμος που αράζει στις πλατείες, να βρούμε συλλογικά τους τρόπους για να το πετύχουμε.
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η καταστολή των συναθροίσεων στις πλατείες δεν έχει καμία σχέση με τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Όμως, είναι πρακτικές οι οποίες έχουν σα στόχο τη νεκροποίηση του δημόσιου χώρου, με σκοπό την προσαρμογή του ελεύθερου χρόνου μας εντός των προκαθορισμένων ορίων δουλειάς-κατανάλωσης, αλλά και την πιθανή μελλοντική εμπορική/τουριστική αξιοποιήση τους.

...και οι μπάτσοι και τα αφεντικά
είναι τελείως ανεπιθύμητοι.

| ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ |


1 2 3 4 5 6

ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Το βράδυ του Σαββάτου οι μπάτσοι ξυλοκοπούν τον κόσμο που απλά κάθεται στην πλατεία Καλλιθέας και τον καταδιώκουν στα γύρω στενά της Άνω Πόλης με χρήση γκλομπ και χημικών. Ενώ τα σχολεία λειτουργούν, οι εργαζόμενοι ποδοπατιούνται όπως πάντα στα πρωινά μέσα μεταφοράς για να πάνε στις κωλοδουλειές που πληρώνονται με ψίχουλα, τα μεγάλα καταστήματα έχουν ανοίξει και τα μπαρ ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν πιο νωρίς, δύο μόλις μέρες μετά τη φιέστα του Μπακογιάννη για το σιντριβάνι της Ομόνοιας που είχε τριπλάσιο κόσμο από αυτόν που καθόταν στην πλατεία της Άνω Πόλης, το κράτος έδειξε ότι έχει τόσο ανεξάντλητη χυδαιότητα που επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους, τραυματίζοντας τουλάχιστον ένα άτομο στο κεφάλι.

Ασφαλώς στην Ομόνοια δεν έγινε καμιά επίπληξη στους οργανωτές, ούτε σπάσανε τα κεφάλια των κολλητών του δημάρχου. Έξω από τα κυριλέ μαγαζιά της πόλης, όπου έχουν στηθεί ολόκληρα υπαίθρια πάρτι με εκατοντάδες άτομα, οι μπάτσοι επέλεξαν να κάνουν χλιαρές παρατηρήσεις. Το μόνο που έμεινε λοιπόν από την όλη κατάσταση της πανδημίας είναι αυτό που περιμέναμε, δηλαδή το κράτος να επιχειρεί σε όλους τους τομείς να κερδίσει έδαφος, ώστε να πετύχει ότι μέχρι τώρα φάνταζε δύσκολο. Ως αποτέλεσμα έχει δοθεί η δυνατότητα στους εγκληματίες της ΕΛ.ΑΣ και των ΜΑΤ, οι οποίοι σημειωτέον καθύβριζαν χυδαία όχι μόνο τους θαμώνες της πλατείας αλλά και τους γείτονες, το δικαίωμα να ξυλοκοπούν όποιον βάλουν στο στόχαστρο χωρίς να έχει κάνει απολύτως τίποτε παράνομο. Το μόνο που δεν έχει αλλάξει είναι το ποιοι βρίσκονται, όπως πάντα, στο στόχαστρο: οι πιο αδύναμοι που βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση εξαίρεσης όπως οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι άνεργοι, οι φτωχοί εργαζόμενοι και οι πιο ανήσυχοι όπως οι νεολαίοι που συχνάζουν σε αντιδημοφιλείς πλατείες, όπου δεν λαμβάνει χώρα κάποια διοργάνωση εγκαινίων από τον δήμαρχο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι μπάτσοι να γίνουν ρυθμιστές της κοινωνικής ζωής. Πιστεύουμε ότι όσοι χρησιμοποιούμε τους δημόσιους χώρους μπορούμε να διαμορφώσουμε συνθήκες κοινωνικού σεβασμού έξω από τις χακί ένστολες εντολές. Ακριβώς όπως τηρήσαμε τα υγειονομικά μέτρα όχι γιατί αποτέλεσαν κρατική προσταγή αλλά κοινωνική μέριμνα.

Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε καθόλου όταν οι μπάτσοι επιφορτίζονται με επιπλέον εξουσίες, όταν η καταστολή θωρακίζεται ακόμη περισσότερο. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις είναι απολύτως προφανές ότι το κράτος διαχειρίζεται το τεράστιο ζήτημα της πανδημίας ως ευκαιρία για να προωθήσει την αντιδραστική του ατζέντα και να εδραιώσει τον αυταρχικό του χαρακτήρα.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΤΥΠΑ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΡΟΜΟΣ

Σε Αγία Παρασκευή, Κυψέλη και Άνω Πόλη το κράτος χτυπά αυτούς που πιστεύει ότι θα πρέπει να ξαναχτυπήσει και αύριο στις διαδηλώσεις ενάντια στα νομοσχέδια για την παιδεία, το περιβάλλον, την εργασία και τελικά ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Χτυπά τις πλατείες που μπορούν να γίνουν δρόμος. Ταυτόχρονα τρομοκρατεί τον κόσμο με την αναίτια κακοποίηση του. Κι ασφαλώς όταν πρόκειται για την εκτέλεση των κατασταλτικών μεθοδεύσεων για την περίφραξη του δημόσιου χώρου τότε το κράτος συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει απολύτως κανένας ιός.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ & ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΜΑΥΡΟ & ΚΟΚΚΙΝΟ | LIBERTATIA


1 2 3 4 5 6

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΜΠΑΤΣΟΙ-ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΔΕ ΣΚΑΜΠΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΝΟΜΟΥΣ

Το βράδυ του Σαββάτου (16/5) κλιμάκιο των μπάτσων φτάνει στην πλατεία Καλλιθέας, πάντα "με καλή διάθεση" για την τήρηση των αποστάσεων. Ο κόσμος πληθαίνει, συσπειρώνεται και φωνάζει συνθήματα. Κατά τις 00:00, τους αντικαθιστούν τα ΜΑΤ, που κυκλώνουν το χώρο με συνοπτικές διαδικασίες. Αρκετός κόσμος παρέμεινε στην πλατεία, έως ότου ξεκινησαν το ξύλο και τα χημικά.

Οι κρατικές κατασταλτικές κινήσεις δε μας εκπλήσσουν. Στην παρούσα συνθήκη βέβαια, ευδοκιμούν ίσως λίγο περισσότερο. Τα γεγονότα στην Αγία Παρασκευή, στην Κυψέλη, στην Άνω Πόλη δείχνουν ξεκάθαρα πως το κράτος επιχειρεί να περιορίσει με οποιοδήποτε τρόπο κάθετι που αντιβαίνει στο κανονιστικό πλαίσιο που έχει ορίσει.

Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε να πούμε πως δε θα αφήσουμε τους μπάτσους να σουλατσάρουν ανενόχλητοι.

ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

ΔΕΝ ΠΕΙΘΑΡΧΟΥΜΕ-ΔΕ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΜΑΣΤΕ-ΔΕ ΔΙΝΟΥΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 19:30 ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 21:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Συνέλευση Αναρχικών Ενάντια στην Κοινωνική Μηχανή

sakm@riseup.exnet

saekm.espivblogs.net


1 2 3 4 5 6

To Σάββατο 16/5 παρατηρήθηκε έντονη παρουσία μπάτσων, από νωρίς, στην πλατεία Καλλιθέας (Άνω Πόλη). Αρχικά, έγιναν συστάσεις για τήρηση των αποστάσεων, χωρίς οι δυνάμεις να αποχωρούν από το σημείο. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους ο κόσμος φώναζε συνθήματα, δείχνοντας πως δεν έχει διάθεση να υπακούσει. Οι μπάτσοι αποχώρησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα και κατέφθασαν τα ΜΑΤ κυκλώνοντας την πλατεία. Έπειτα από λίγο δευτερόλεπτα αντεγκλίσεων ξεκίνησαν τα χημικά, το ξύλο και τα κυνηγητά στα στενά της Άνω Πόλης. Στήθηκαν μερικά οδοφράγματα και ο κόσμος διέφυγε από διάφορες μεριές.
Μέσα στην παρούσα συνθήκη, οι κατασταλτική μηχανισμοί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να εξαπολύσουν επιθέσεις. Η παρουσία μας στο δρόμο πρέπει να ανακτηθεί. Η επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου, το άραγμα στα πάρκα και στις πλατείες ας αποτελέσουν μορφές ατομικών και συλλογικών αρνήσεων.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 19:30 ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 21:00

Αντικατασταλτική Συνέλευση Αναρχικών


1 2 3 4 5 6

πηγή : email που λάβαμε στις 17 Μαΐου 18h


1 2 3 4 5 6

ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΑΤΟΥΛΕΣ ΟΛΟ ΑΛΗΤΕΙΑ
ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

χθες το βράδυ pawλλές διmeowρίες περικύκλωσαν την πλ. Καλλιθέας στην Άνω Pawλη και μετά αpaw λίγα λεπτά επιτέθηκαν στα ψιψίνια που καθόντουσαν εκεί.
Η συνέχεια λίγο pawλή γνωστή και αναμενόμενη. Κυνηγητά στα στενά με γκλοπ, χημικά και κρότου λάμψεις...
Τα ψιψίνια αpaw την πλευρά τους οπλίστηκαν με ότι βρήκαν και απάντησαν στις δυνάμεις catαστολής.
Κάδοι για οδοφράγματα, πέτρες για επίθεση στους κάγκουρες των ΜΑΤ, σπάσιμο μιας εκκλησίας, ενός μασούτη και ενός ΑΤΜ ως άμεση αντανακλαστική απάντηση...

Από την Κυψέλη και την Αγία Παρασκευή μέχρι την Άνω Pawλη
η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων είναι υπεράσπιση τις ίδια μας της ζωής μακριά απο τραπεζοκαθίσματα και αποκλεισμούς, μακριά από έλεγχο και αφεντικά, απέναντι σε κάθε λογής μπάτσο με ή χωρίς στολή.

στις πλατείες πουρπουρίζουμε με φίλες και για αυτο
θα μας βρίσκουν απεναντί τους. από πάντα, για πάντα.

ούτε πατούσι πίσω
πατούσια πίσω μόνο για ανασύνταξη

PAWρεία σήμερα 17.5 στις 7:30 πλ. Καλλιθέας.

υγ: η ανω πόλη έχει δύσκολες και pawλλές ανηφόρες.
τα πατουσίνια μας έχουν εκπαιδευτεί, τα μπατσάκια οχι 😼

πηγή : https://www.facebook.com/ThePoliticatsPurrjec…