τι; : πορεία θεματική : εκπαίδευση

Τρίτη 19 Μαίου 2020 στις 13.00

7 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7

Συγκέντρωση-πανεκπαιδευτική πορεία

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως και τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες

Τρίτη 19 Μάη - 13.00 - Αγ. Βενιζέλου

ΕΣΕ Θεσσαλονίκης

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε μέσα στον καιρό της πανδημίας και σε καθεστώς καραντίνας να καταθέσει ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά αποδομεί το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, σε μια πιο νεοφιλελεύθερη έκδοση των δρομολογημένων σχεδίων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Χρησιμοποιεί βέβαια και το εργαλείο της κατά φαντασίαν διαβούλευσης, το οποίο σημαίνει απλά ότι «πείτε εσείς αλλά εμείς θα αποφασίσουμε και θα υποστηρίζουμε πως κάναμε και διάλογο». Γιατί η διαβούλευση σε καιρό καραντίνας είναι κάτι σαν τη λέξη δημοκρατία τον καιρό της χούντας.

Επαναφέρει την τράπεζα θεμάτων, θεσμό που όταν λειτούργησε δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες και είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη σχολική διαρροή.

Αυξάνει τον μέσο όρο προαγωγής από τάξη σε τάξη και τα εξεταζόμενα μαθήματα δείχνοντας τον δρόμο της εξόδου σε μαθητές/τριες και την κατεύθυνσή τους σε ιδιωτικά σχολεία και σχολές.

Αυξάνει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη στο δημοτικό και το γυμνάσιο

Βάζει όριο για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ τα 17 έτη αποκλείοντας ουσιαστικά παιδιά που αναγκάστηκαν νωρίτερα να αφήσουν το σχολείο καθώς και πολλά προσφυγόπουλα που μια βασική διέξοδός τους στην εκπαίδευση είναι η τεχνική εκπαίδευση.

Θεσμοθετεί τον εκπαιδευτικό 'εμπιστοσύνης' για να μην κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό που είναι αναγκαίες για τα σχολεία

Επαναφέρει την αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια και αυξάνει τις ποινές για τους/τις μαθητές/τριες

Στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση μειώνει τον αριθμό των μετεγγραφών και ιδρύει ξενόγλωσσα προπτυχιακά τμήματα με δίδακτρα, έχοντας ως δικαιολογία την αναζήτηση πόρων για τα ιδρύματα αυτά

Είναι ξεκάθαρο πως η δημόσια εκπαίδευση δέχεται μια επίθεση από την κυβέρνηση που επιθυμεί η πρόσβαση στη μόρφωση να μην είναι καθολικό δικαίωμα όλων. Άμεση συνέπεια εφαρμογής του νομοσχεδίου θα είναι η σχολική διαρροή μαθητών/τριών και η αντίστοιχη μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών/τριών καθώς και η εξάλειψη οργανικών θέσεων των μονίμων εκπαιδευτικών. Είναι η πρώτη γραμμή της επίθεσης και στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στην εκπαίδευση. Η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας θα ακολουθηθεί από Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

-Όχι στο νομοσχέδιο της Κεραμέως

-Διαρκής αγώνας για την ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό στο δικαίωμα όλων στην μόρφωση

-Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

- Για μια δημόσια ελευθεριακή παιδεία

ΕΣΕ εργαζομένων στην εκπαίδευση


1 2 3 4 5 6 7

Το νέο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που απεργάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα, με σαφές ταξικό και αντιδραστικό πρόσημο, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Η νέα αυτή αντιδραστική ρύθμιση της κυβέρνησης έχει σκοπό να επιτείνει τον μηχανιστικό και εξεταστικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος, αυστηροποιώντας το ήδη ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του, εμμένοντας πεισματικά στην πειθάρχηση και την τιμωρία των μαθητών, αλλά και στην εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών. Επιπλέον, σκόπιμα οξύνει τους ταξικούς φραγμούς που διατρέχουν όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αποκλείοντας τμήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο το μέλλον, την εργασιακή προοπτική και τις δυνατότητες επιβίωσής τους. Στο στόχαστρο του νομοσχεδίου πέρα από τους μαθητές και τους φοιτητές τίθενται και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επικείμενες αξιολογήσεις που ενδέχεται να τους θέσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και εργασιακής επισφάλειας.

Το νομοσχέδιο αυτό υπάγεται στη συνολική στρατηγική του κράτους για την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης μέσω της υποχρηματοδότησης, αλλά και της ροπής του εκπαιδευτικού συστήματος προς τον αυταρχισμό και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτές είναι άλλωστε οι επιταγές της παγκόσμιας οικονομίας της αγοράς, αυτοί είναι οι κανόνες του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και της εμπορευματοποίησης κάθε ανθρώπινης ανάγκης και δραστηριότητας.

Υπό το βάρος αυτής της νέας αντιλαϊκής επίθεσης που διεξάγουν συντονισμένα το κεφάλαιο και το κράτος, οι δυνάμεις της κοινωνικής βάσης καλούνται να ανασυνταχθούν με άξονα την κοινότητα των ταξικών τους συμφερόντων και να οργανώσουν τη δική τους αντεπίθεση. Μόνο με ένα οργανωμένο και ακηδεμόνευτο ταξικό κίνημα μπορούμε να προασπίσουμε τα υλικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, είτε αυτή είναι οικονομικά ενεργή είτε άνεργη είτε εκπαιδευόμενη. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τον καθένα και την καθεμία που βρίσκεται στη βάση της κοινωνικής και παραγωγικής πυραμίδας να πυκνώσει τις γραμμές των ταξικών οργανισμών βάσης, των σωματείων, των μαθητικών και φοιτητικών σχημάτων και συλλόγων, των οικονομικών ενώσεων των συνταξιούχων και των ανέργων, των εργατικών πρωτοβουλιών βάσης.

Στους δρόμους του αγώνα θα εμποδίσουμε την ψήφιση του νέου αντι-εκπαιδευτικού νομοσχεδίου.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΟΥΤΕ ΜΟΧΛΟΣ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗΣ

ΝΑ ΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ:

ΤΡΙΤΗ 19/5, 13:00, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

emai: lib_exthess@hoextmail.coexm

blog: libertasalonica.wordpress.com


1 2 3 4 5 6 7

πηγή : email που λάβαμε στις 18 Μαΐου 22h


1 2 3 4 5 6 7

Έξω οι κάμερες απ' τα σχολειά μας! Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο!

Αμπελόκηποι, 16/5/2020

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, Τρίτη 19/5, 1μ.μ. άγαλμα Βενιζέλου

Γενική Συνέλευση Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης την Τετάρτη 20/5, 6μ.μ.,

Συνάδελφοι/ισσες,

Είναι πια γνωστά σε όλη την κοινωνία τα αντιδραστικά μέτρα και γενικά η αντιεκπαιδευτική πολιτική που προσπαθούν να επιβάλλουν η υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση. Είναι μάλιστα τόσο εξόφθαλμα αναχρονιστικά και θίγουν σε τόσο μεγάλο βαθμό τα μορφωτικά, εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα παιδιών, εκπαιδευτικών και όλης της κοινωνίας που ξεσήκωσε ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων που βδομάδα με τη βδομάδα φαίνεται να διογκώνεται.

Βασικό στοιχείο αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής το αναχρονιστικό αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο που, χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, κατέθεσε εν μέσω πανδημίας και καραντίνας και αποτελεί απροκάλυπτη αμφισβήτηση και τελικά κατάργηση βασικών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Με προβλέψεις για την αύξηση της αναλογίας μαθητών ανά τμήμα (και κλείσιμο χιλιάδων τμημάτων και σχολείων), την εισαγωγή χωριστών διδακτικών αντικειμένων και τη σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου, τους νέους εξεταστικούς φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών (αύξηση εξεταζόμενων μαθημάτων, επαναφορά τράπεζας θεμάτων και βάσης του 10), τα πρότυπα σχολεία και την «αριστεία», την επαναφορά του χαρακτηρισμού της διαγωγής, την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση-υποχρηματοδότηση και εν τέλει ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, καθώς και άλλες αντιλαϊκές-αντιεκαπιδευτικές διατάξεις, επιφέρει βαριά πλήγματα στην παιδεία ως καθολικό δικαίωμα και καταργεί κάθε έννοια ελευθερίας και δημοκρατίας στο σχολείο.

Επιβάλλεται την ίδια στιγμή το άνοιγμα των σχολείων χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων όρων (δωρεάν παροχή μέσων προστασίας, συνεχής καθαρισμός από το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα κ.ά.) για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Και έτσι για να δέσει με τα άλλα στοιχεία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της, την επιβολή της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» και το πολυνομοσχέδιο, μέσα στη νύχτα προωθήθηκε και ψηφίστηκε, με τροπολογία (σε άσχετο με την εκπαίδευση σχέδιο νόμου), μια ακόμα αντιδραστική διάταξη. Η τροπολογία αυτή είναι πολλαπλά επικίνδυνη γιατί νομιμοποιεί ως κανονική εκπαιδευτική διαδικασία την εξ αποστάσεως "εκπαίδευση", πράγμα παιδαγωγικά απαράδεκτο καθώς η ζωντανή διδασκαλία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμιά άλλη διαδικασία για οτιδήποτε αποφασίζει το Υπουργείο ότι συνιστά «έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός»! Ταυτόχρονα και με αιτιολογία την παρακολούθηση του μαθήματος από παιδιά που δεν θα μπορούν να παρευρεθούν στο σχολείο, εισάγει την κάμερα στη σχολική αίθουσα και τη διδασκαλία, μέτρο που κρύβει αμέτρητους κινδύνους για την εκπαιδευτική διαδικασία. Η μαγνητοσκόπηση και η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος είναι αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική, καθώς χάνεται ο αυθορμητισμός και η ελευθερία λόγου στο μάθημα και η σχολική τάξη παύει να αποτελεί χώρο μόρφωσης και κοινωνικοποίησης. Η παρακολούθηση του μαθήματος μέσα από την κάμερα, αντιβαίνει σε κάθε δικαίωμα εκπαιδευτικού και μαθητή σε ιδιωτικότητα και καθιστά αδύνατη τη διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων.

Και για άλλη μια φορά μέσα στη νύχτα, ξημερώματα Σαββάτου, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας προχώρησαν στην έκδοση της εκτίμησης αντικτύπου και της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία επιδιώκεται να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση της τροπολογίας και η εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως "εκπαίδευσης" και της ζωντανής μετάδοσης του μαθήματος.

Για το Υ.ΠΑΙ.Θ. η τροπολογία και η Υπουργική Απόφαση έχουν διπλό στόχο: την επιβολή απόλυτου ελέγχου στην εκπαιδευτική διαδικασία και την αξιολόγηση από τη μια και την κάλυψη των ελλείψεων εκπαιδευτικών με κάμερες αντί για μόνιμους διορισμούς από την άλλη. Όμως για μας τους εκπαιδευτικούς η τάξη είναι κάτι άλλο. Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί μέσα στις σχολικές αίθουσες αναπνέουμε, θυμώνουμε, γελάμε, μαλώνουμε και τα ξαναβρίσκουμε, έχουμε καλές και κακές στιγμές, ωραίες και άτυχες στιγμές. Όπως ακριβώς στην κανονική ζωή, δηλαδή, γιατί αυτό είναι η τάξη: ΖΩΗ! Αυτό είναι, αυτό πρέπει να είναι και γι' αυτό θα παλέψουμε να γίνει όπου ακόμη δεν το καταφέραμε. Να πάμε μπροστά, δηλαδή κι όχι πίσω! Σε σχολεία ζωντανά, με ομάδες που φυσικά αγαπούν και δουλεύουν με την τεχνολογία, αλλά δουλεύουν συνεργατικά, όπου υπάρχει διάλογος, έκφραση και δράση και όχι η στείρα, βαρετή «παράδοση μαθήματος» περασμένων δεκαετιών! Μια «παράδοση» στην οποία, προφανώς, έχει μείνει κι ονειρεύεται η λάτρης κάθε αναχρονισμού υπουργός Παιδείας. Μια παράδοση που θα μπορούσε να καταγραφεί γιατί είναι απλά ένας μονόλογος…

Οι εκπαιδευτικοί θα προστατεύσουμε την προσωπική ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών, τη ζωντανή και δημιουργική δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν θα επιτρέψουμε η πανδημία να γίνει η αφορμή για την μόνιμη εισαγωγή του big brother στη ζωή μας, για το μόνιμο στήσιμο της κάμερας στο σχολείο ή στη δουλειά μας, στο σπίτι, σε κάθε χώρο, για την κατάργηση κάθε ιδιωτικότητας και τη συνεχή μας παρακολούθηση και έλεγχο. Δίνουμε άμεση και αποφασιστική απάντηση στην αντιδραστική υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση! Η κατάπτυστη, χουντικής έμπνευσης τροπολογία και η υπουργική απόφαση δεν θα εφαρμοστεί, θα μείνει στα χαρτιά!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη μαγνητοσκόπηση του μαθήματος στις σχολικές τάξεις!

-Την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του αντιδραστικού αναχρονιστικού αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου του Υ.ΠΑΙ.Θ.

-Την εξασφάλιση όλων των όρων και των προϋποθέσεων για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για ένα σχολείο Δημόσιο και Δημοκρατικό, δωρεάν και ανοικτό σε όλους, το σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών, στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων μαθητών, εκπαιδευτικών και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

ΚΑΛΟΥΜΕ

-τους Συλλόγους Διδασκόντων να πάρουν αποφάσεις ενάντια στη μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως "εκπαίδευσης" και τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων και όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να μη δεχθούν να κάνουν μάθημα με ζωντανή ή μαγνητοσκοπημένη αναμετάδοση

-τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων και τους κοινωνικούς φορείς να πάρουν αποφάσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική-αντιδημοκρατική ρύθμιση

-τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, Σ.Ε.Π.Ε. και ΕΛΜΕ να κηρύξουν απεργία-αποχή από τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τη ζωντανή αναμετάδοση και κάθε απόπειρα εφαρμογής της τροπολογίας και της υπουργικής απόφασης και να παρέχουν πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ την απόφαση των 77 εκπ/κών σωματείων για Απεργία-Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης εκπαιδευτικού και σχολικής μονάδας.

ΚΑΛΟΥΜΕ, με βάση τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ) και μαζί με άλλα εκπαιδευτικά σωματεία της πόλης κι όλης της χώρας νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας της υγείας, την

Τρίτη 19 Μάη, στη 1μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου

ΚΑΛΟΥΜΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε., σε ανοιχτό χώρο και με την τήρηση των αποστάσεων και όλων των μέτρων προστασίας της υγείας (παροχή μέσων προστασίας από τον Σύλλογο), την Τετάρτη 20 Μάη, στις 6μ.μ., στο θεατράκι της αυλής του 1ου Δημοτ. Σχολείου Αμπελοκήπων (πίσω από το parking «Φιλίππου»)

για να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε τη δράση μας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Για το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης

Η πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας

Δέσποινα Σαββίδου Ηλίας Σμήλιος

πηγή : http://zsepethess.blogspot.com/2020/05/blog-p…


1 2 3 4 5 6 7

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ ΤΡΙΤΗ 19/5, ΆΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, 1 ΜΜ

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ

ΤΡΙΤΗ 19/5, ΆΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, 1 ΜΜ

(προκηρύσσουμε δίωρες διευκολυντικές στάσεις 12-2 μ.μ. και 2-4 μ.μ.)

Τα μεγαλειώδη πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 13 Μάη σε όλη τη χώρα, με χιλιάδες εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές, διατράνωσαν τη μαζική αντίθεση στις επιλογές και τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας

Με αποφασιστικότητα και πάθος απαίτησαν να αποσυρθούν τώρα το αντιεκπαιδευτικό απολυνομοσχέδιο και η κατάπτυστη τροπολογία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος.

Οι μαζικότατες κινητοποιήσεις της 13 Μάη έρχονται σαν συνέχεια των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν σε όλη τη χώρα το προηγούμενο διάστημα, από τις 16 Απρίλη και μάλιστα σε καθεστώς απαγορεύσεων,

  • Όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. εν μέσω πανδημίας έφερε για διαβούλευση το αντιδραστικό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που αν περάσει, θα συνθλίψει μαζικά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών και θα επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στο δημόσιο σχολείο.
  • Όταν αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχει λάβει τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών
  • Όταν επέλεξε με αιφνιδιαστική τροπολογία να θεσμοθετήσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, προχωρώντας σε μια βαθιά αντιπαιδαγωγική - αντισυνταγματική - αντιδημοκρατική τομή στο πλαίσιο της αντιεκπαιδευτικής- αντιδραστικής πολιτικής της. Με τη μετατροπή της διδασκαλίας σε reality show, ακυρώνει το περιεχόμενο της, καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών, προωθεί την πειθάρχηση, τον πανοπτικό έλεγχο ,το τυποποιημένο μάθημα-διάλεξη, εύκολα μετρήσιμο και αξιολογήσιμο στα πλαίσια του σχολείου της αξιολόγησης που σχεδιάζει .

Η κυβέρνηση και η υπουργός παιδείας στον απόηχο των μαζικών πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, προκλητικά και αδίστακτα , δηλώνει στη Βουλή ότι δεν θα κάνει ούτε «βήμα πίσω», προχωρά στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος! θεσπίζοντας τη σύγχρονη εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» ως κανονική εκπαίδευση! και μεταφέροντας ακόμη και την ευθύνη της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των μαθητών στους εκπαιδευτικούς! , ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!

Όταν η Υπουργός δηλώνει στη Βουλή ότι δεν θα κάνει ούτε «βήμα πίσω», το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να κάνει βήματα μπροστά , με ανυποχώρητο πολύμορφο πανεκπαιδευτικό αγώνα με απεργιακές αποφάσεις και κινητοποιήσεις ΤΩΡΑ , με τον αναγκαίο αγωνιστικό συντονισμό ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ για να μην περάσουν τα αντιδραστικά-αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ

-ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ - ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

- ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ KAI H Y.A. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

- ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ -ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΜΑΘΗΤΩΝ .

-ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΩΡΑ.

ΟΛΟΙ / ΟΛΕΣ την Τρίτη 19 Μάη ,1μμ ΆΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

στην πανεκπαιδευτική συγκέντρωση ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ

Το Δ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ προκηρύσσει δίωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας 12-2 μ.μ. και 2-4 μ.μ

- Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να πάρουν αποφάσεις ενάντια στο μέτρο της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων, και να μην το εφαρμόσουν στα σχολεία τους.

-Καλούμε τους συναδέλφους να μη δεχθούν να κάνουν μάθημα με ζωντανή μετάδοση και να μη προχωρήσουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως-τηλεκπαίδευση, όταν ξεκινήσουν να διδάσκουν δια ζώσης.

-Κηρύσσουμε απεργία - αποχή σε σχολεία και τάξεις, αν επιχειρηθεί να εφαρμοστεί ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων.
-Καλούμε τους γονείς να καταθέτουν δηλώσεις άρνησης αναμετάδοσης εικόνας και ήχου των παιδιών τους σε κάθε απόπειρα εφαρμογής της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης

Στη βάση και της απόφασης της Γ ΕΛΜΕ -Θ για την επαναλειτουργία των σχολείων με όλα τα αναγκαία ασφαλή μέτρα προστασίας καλούμε τους συλλόγους καθηγητών να πάρουν αποφάσεις για την πλήρη τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων ,ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

ΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ-ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ !

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

Γ΄ΕΛΜΕ-Θ

πηγή : http://3elmethess.blogspot.com/2020/05/195-1.…


1 2 3 4 5 6 7


1 2 3 4 5 6 7

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΑΘΗΝΑ: ΤΡΙΤΗ 19/5, 13:00, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΡΙΤΗ 19/5, 13:00, ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: ΤΡΙΤΗ 19/5, 12:30, ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το «τέλος» της γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, που η ίδια είχε επιβάλει για την αντιμετώπιση της πανδημίας. H απαγόρευση κυκλοφορίας πάρθηκε ως μέτρο, για την κάλυψη των αδυναμιών του δημόσιου συστήματος υγείας, που σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας, θα κατέρρεε. Το τραγικό παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας (που «ευτυχώς» προηγήθηκε της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας) ήταν καταλυτικό για την απόφασή της αυτή. Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δηλαδή για την ενίσχυση του τσακισμένου -από τα μνημόνια- δημόσιου συστήματος υγείας, εκτός από την πρόσληψη 3000 υγειονομικών, όχι βέβαια μόνιμων, και άνοιγμα ελάχιστων κρεβατιών ΜΕΘ, (ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 30.000 προσλήψεις προσωπικού και 3.000 ΜΕΘ). Αντίθετα ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις ιδιωτικές δομές υγείας με τον διπλασιασμό των νοσηλίων για τα κρεβάτια ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, την χρηματοδότηση των ιδιωτικών εργαστηρίων για τη διενέργεια των τεστ κ.ά.

Η κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση, βλέποντας την προϋπάρχουσα οικονομική κρίση να επιδεινώνεται τραγικά, λόγω του covid19, με μπόλικη προπαγάνδα από τα ΜΜΕξαπάτησης τα οποία χρηματοδότησε αδρά, προσπαθεί να μας πείσει, ότι πρέπει να επανέλθουμε σε μια «κανονικότητα», που πλέον τίποτα δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από τα κέρδη και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Πράγματι, τίποτε δε θα είναι «όπως παλιά», για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μια σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) έχουν ξηλώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, έχουν μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους και ήδη από μόνες τους, οι ΠΝΠ, αποτελούν ένα νέο μνημόνιο. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μοιράζει ζεστό χρήμα στους εργοδότες. Η ύφεση και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, παγκόσμια και στην Ελλάδα με ιδιαίτερη ένταση, θα σημάνει αλματώδη αύξηση της ανεργίας, αύξηση του δημόσιου χρέους, νέα φτωχοποίηση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με μειώσεις μισθών, εκτροχιασμό των δημόσιων εσόδων, στυγνή επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση με απολύσεις, περικοπές και πλήρη ιδιωτικοποίησή της (βλέπε: νομοσχέδιο Κεραμέως), επίθεση στη δημόσια υγεία, κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και καταιγίδα πλειστηριασμών.

Σαν να μην έφτανα όλα αυτά στις 22/4, κατέθεσαν σε δημόσια διαβούλευση και ετοιμάζονται να ψηφίσουν, μέχρι τα μέσα Μαΐου, ένα νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο φέρνει πιο κοντά τη διάλυση του όποιου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα είχε απομείνει και ενισχύει την «άνθιση» μιας Αγοράς της Εκπαίδευσης.
Στο νέο πολυνομοσχέδιο, δίνεται απόλυτη ελευθερία κινήσεων σε κάθε τμήμα ΑΕΙ να ιδρύει ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών(ΞΠΣ) επί πληρωμή, αποκλειστικά για φοιτητές του εξωτερικού, με απλή απόφαση Συγκλήτου! Πέρα από τα δίδακτρα, τα ΞΠΣ θα χρηματοδοτούνται και από το Υπουργείο Παιδείας και από την σχολή που τα ιδρύει!! Επιπρόσθετα με αυτά, κάθε ΑΕΙ μπορεί να ιδρύει θερινά προγράμματα σπουδών μικρής χρονικής διάρκειας(τουλάχιστον 2 εβδομάδων), τα οποία απευθύνονται σε φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ και ΑΕΙ του εξωτερικού, τα οποία επίσης «δύνανται να έχουν τέλη φοίτησης», ενώ θα χρηματοδοτούνται και αυτά από το Υπουργείο Παιδείας!! Και οι 2 παραπάνω κατηγορίες προγραμμάτων, θα ιδρύονται με μία απλή απόφαση Συγκλήτου!

Τα προγράμματα αυτά ξεκάθαρα φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά τη γενίκευση των διδάκτρων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επακόλουθη ιδιωτικοποίησή της. Τα μέτρα αυτά, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση τόσο με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τον νόμο Κεραμέως για τις αξιολογήσεις των πανεπιστήμιων, αφού είναι ξεκάθαρο, πως όποια σχολή δεν ιδρύει τέτοια προγράμματα σπουδών, άρα «δεν ενισχύει την εξωστρέφεια της», δεν θα παίρνει χρήματα, θα αναγκάζεται σε κλείσιμο ή συγχώνευση και σε μειώσεις εισακτέων, διαγραφές φοιτητών κτλ.
Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά μας εμπαίζει και μας κοροϊδεύει, προσπαθώντας να μας πείσει για τα τεράστια έσοδα που θα αποκομίσουν οι σχολές από τους φοιτητές του εξωτερικού! Τα ενιαία πτυχία μας θα αντικατασταθούν από πανάκριβα προγράμματα κατάρτισης και πακέτα δεξιοτήτων αμφιβόλου ποιότητας (άραγε τύπου σκοιλ ελικίκου;), τα οποία θα αγοράζουν οι φοιτητές - πελάτες ανάλογα με το πόσο αντέχει η τσέπη τους, ώστε να συγκεντρώσουν πιστωτικές μονάδες για τον ατομικό φάκελο προσόντων. Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα ΞΠΣ, ως «Δούρειο Ίππο», για την γενικευμένη εφαρμογή των διδάκτρων στα ΑΕΙ και την ενίσχυση του ταξικού αποκλεισμού από την εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο θα «ανθίσει» η Αγορά της Εκπαίδευσης, δηλ. η επικράτηση της ημιμάθειας, της ψευτό-μόρφωσης, με αντιεπιστημονικό χαρακτήρα, ενώ από όλη αυτή τη διαδικασία επιχειρηματίες, «ημέτεροι» και διοικήσεις σχολών θα πραγματοποιούν αρπαχτές δις ευρώ στις πλάτες μας! Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να απαντήσουν στο ερώτημα, «από πού θα βρουν το Υπουργείο και οι σχολές τα χρήματα για τη λειτουργία των παραπάνω προγραμμάτων σπουδών», την στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση, που δίνουν με το σταγονόμετρο, δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη βασικών αναγκών και υπηρεσιών των σχολών, όπως εργαστήρια, συντήρηση κτιρίων και στέγαση;

Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει αυστηρότερο το πλαίσιο των μεταγραφών, θέτοντας και βαθμολογικά κριτήρια για αυτές. Τέλος, το πολυνομοσχέδιο επιφέρει βαριά χτυπήματα στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού καθιερώνει τις προαγωγικές εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου με Τράπεζα Θεμάτων, εισάγει τη βάση του 10, ενώ προωθεί τις αξιολογήσεις εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή επιβολή διδάκτρων και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ ακόμη οι σχολικές μονάδες που δεν θα αξιολογούνται θετικά θα σημαίνει απολύσεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις, ακόμη και κλείσιμο. Όλα αυτά μετατρέπουν το Λύκειο σε ένα ταξικό κάτεργο, το οποίο θα εγκαταλείπουν οι πιο φτωχοί μαθητές, είτε εντελώς, είτε καταφεύγοντας στα ΕΠΑΛ ή στην φτηνή κατάρτιση. Ενώ με τις αξιολογήσεις προωθείται η ιδιωτικοποίηση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η «συμμόρφωση» όσων μαθητών και εκπαιδευτικών κινητοποιούνται.


Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο από τη δημόσια διαβούλευση και να μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
  • Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να είναι δωρεάν για όλους, άμεσες & μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών. Να αναβαθμιστεί η δημόσια Υγεία και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Να απαγορευτεί κάθε νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης που δεν σχετίζεται πραγματικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Άμεση και κατακόρυφη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία.

Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)

πηγή : https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspo…