Τρίτη 19 Μαίου 2020 στις 11.00

Συγκέντρωση

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία του DAMIANI L` ARTISTA στα Γιάννενα (Ανακοίνωση ΛΑΝΤΖΑ Ιωαννίνων)

Για την απλήρωτη εργασία, δε φταίει η πανδημία… Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει ρευστότητα, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοιες καταστάσεις δεν αποτελούν την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα στους χώρους εργασίας, και ειδικά στον επισιτισμό- τουρισμό. Συναδέλφισσα που εργαζόταν στο Damiani L` Artista στα Γιάννενα καταγγέλλει πως έχει μείνει απλήρωτη. Προφανώς δε θα είναι μεμονωμένη περίπτωση. Η συναδέλφισσα αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο! Να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της! Αυτό το γεγονός εργοδοτικής εκμετάλλευσης πάει χέρι- χέρι με άσχημη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της βάρδιας των εργαζομένων, απειλές για περικοπή μισθού αν οι εργαζόμενοι «δε χαμογελάνε», όπως συνεχίζει να καταγγέλλει η συναδέλισσα. Προφανώς τέτοια και άλλα πολλά φαινόμενα δε θα γίνονταν με τέτοια ευκολία αν δεν έβρισκαν πάτημα στις επιταγές της κυβέρνησης ΝΔ και όλων των προηγούμενων αντεργατικών κυβερνήσεων, που προσπαθούν να τσακίσουν και τα τελευταία εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Είναι δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ θα προσπαθήσει να φορτώσει τα βάρη της υγειονομικής, αλλά και της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφοι/-ες έμειναν χωρίς δουλειά, παίρνοντας επιδόματα πείνας, αβέβαιοι για το πως θα εξελιχθεί η εργασιακή τους προοπτική. Τα μέτρα που πάρθηκαν στην περίοδο της καραντίνας αποτελούν πρόβα τζενεράλε για την επόμενη μέρα των εργαζομένων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε την άρση των αντεργατικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στο όνομα της πανδημίας. Αντίθετα, για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πάλι από τις 4 Μάη και αυτές που σταδιακά θα ανοίγουν το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν υποχρεούνται να επαναφέρουν σε «ενεργή» απασχόληση περισσότερους από το 50% των υπαλλήλων τους, ενώ θεσπίζεται ένα εξοντωτικό για τους εργαζόμενους ωράριο 15ωρης λειτουργίας από τις 7.00 το πρωί έως 22.00 τις καθημερινές και 14ωρης (7.00-21.00) τα Σάββατα σε μια σειρά καταστήματα και επιχειρήσεις.

Ως ΛΑΝΤΖΑ- Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό- Τουρισμό στηρίζουμε κάθε συνάδελφο/-ισσα σε κάθε προσπάθεια να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Η εργοδοτική ασυδοσία δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη! Διεκδικούμε υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που καταργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης των μνημονίων και της λιτότητας, αξιοπρεπείς μισθούς, αξιοπρεπή ζωή, μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των μισθών ώστε να καταπολεμηθεί πραγματικά η ανεργία και να χάσει το Κεφάλαιο και όχι εμείς ξανά, κανονικές προσλήψεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, ριζική αύξηση των αποδοχών και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Η νίκη ενός διασφαλίζει κεκτημένα για όλους μας! Η αξιοπρέπεια μας,η ζωή με ελευθερίες και η δουλειά με δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Η ελπίδα μας βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη!

Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!

Κανένας εργαζόμενος μόνος του!

Να δοθούν τα δεδουλευμένα τώρα!

Καλούμε το Σωματείο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Ιωαννίνων σε έκτακτη Γενική Συνέλευση! Καλούμε τα Σωματεία του κλάδου και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων να στηρίξουν τον αγώνα της συναδέλφισσας!

Τρίτη 19 Μάη στις 11.00 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας!

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ- ΔΩΡΩΝ- ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ DAMIANI L` ARTISTA ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

πηγή : https://www.lantza.org.gr/καταγγέλλουμε-την-ε…