τι; : πορεία θεματική : εκπαίδευση

Τρίτη 19 Μαίου 2020 στις 13.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Πανεκπαιδευτική πορεία

ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΩΝ-ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΤΡΙΤΗ 19/05, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ,13:00

99123236_1157561294586893_2007150410556506112_n

πηγή : https://eleftheriakosxhmapatras.wordpress.com…


1 2 3

Ενάντια στο αντιεκπαιδευτικο νομ/διο Κεραμέως! Όλοι/ες στα Προπύλαια στις 19/5 στις 13:00

Εν μέσω πανδημίας και ενώ σχολές, γυμνάσια, λύκεια και δημοτικά ήταν κλειστά, το υπουργείο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ένα νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο.

Σε συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων φοιτητές/ριες, μαθητές/ριες και εκπαιδευτικοί συνεχίζουμε να είμαστε στο δρόμο απέναντι στο νέο νόμο που επιδιώκει να περάσει το υπουργείο Παιδείας. Οργανώνοντας τις συλλογικές μας αντιστάσεις παίρνουμε θέσεις μάχης απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την επικείμενη υποτίμηση της παιδείας.

Ως Κλαδική Ένωση Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε, στηρίζουμε το κάλεσμα των ελευθεριακών/αυτόνομων σχημάτων στην πανεκπαιδευτική πορεία της Τρίτης 19/5, στις 13:00 στα Προπύλαια.

-Να μην χαθεί το εξάμηνο για κανένα φοιτητή/τρια. Μείωση της εξεταστέας ύλης.

-Καμία απόλυση εκπαιδευτικού. Ενάντια στην αξιολόγηση!

-Έξω οι κάμερες από τα σχολεία. Ούτε σκέψη για μαγνητοσκόπηση των μαθημάτων.

-Μεταγραφές για όσους και όσες τις έχουν ανάγκη.

-Κοινοί αγώνες μαθητ(ρι)ών, φοιτητ(ρι)ών, εκπαιδευτικών ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση!

-Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

πηγή : http://rocinante.gr/enantia-sto-antiekpedefti…


1 2 3

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΑΘΗΝΑ: ΤΡΙΤΗ 19/5, 13:00, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΡΙΤΗ 19/5, 13:00, ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: ΤΡΙΤΗ 19/5, 12:30, ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το «τέλος» της γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, που η ίδια είχε επιβάλει για την αντιμετώπιση της πανδημίας. H απαγόρευση κυκλοφορίας πάρθηκε ως μέτρο, για την κάλυψη των αδυναμιών του δημόσιου συστήματος υγείας, που σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας, θα κατέρρεε. Το τραγικό παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας (που «ευτυχώς» προηγήθηκε της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας) ήταν καταλυτικό για την απόφασή της αυτή. Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δηλαδή για την ενίσχυση του τσακισμένου -από τα μνημόνια- δημόσιου συστήματος υγείας, εκτός από την πρόσληψη 3000 υγειονομικών, όχι βέβαια μόνιμων, και άνοιγμα ελάχιστων κρεβατιών ΜΕΘ, (ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 30.000 προσλήψεις προσωπικού και 3.000 ΜΕΘ). Αντίθετα ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις ιδιωτικές δομές υγείας με τον διπλασιασμό των νοσηλίων για τα κρεβάτια ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, την χρηματοδότηση των ιδιωτικών εργαστηρίων για τη διενέργεια των τεστ κ.ά.

Η κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση, βλέποντας την προϋπάρχουσα οικονομική κρίση να επιδεινώνεται τραγικά, λόγω του covid19, με μπόλικη προπαγάνδα από τα ΜΜΕξαπάτησης τα οποία χρηματοδότησε αδρά, προσπαθεί να μας πείσει, ότι πρέπει να επανέλθουμε σε μια «κανονικότητα», που πλέον τίποτα δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από τα κέρδη και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Πράγματι, τίποτε δε θα είναι «όπως παλιά», για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μια σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) έχουν ξηλώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, έχουν μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους και ήδη από μόνες τους, οι ΠΝΠ, αποτελούν ένα νέο μνημόνιο. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μοιράζει ζεστό χρήμα στους εργοδότες. Η ύφεση και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, παγκόσμια και στην Ελλάδα με ιδιαίτερη ένταση, θα σημάνει αλματώδη αύξηση της ανεργίας, αύξηση του δημόσιου χρέους, νέα φτωχοποίηση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με μειώσεις μισθών, εκτροχιασμό των δημόσιων εσόδων, στυγνή επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση με απολύσεις, περικοπές και πλήρη ιδιωτικοποίησή της (βλέπε: νομοσχέδιο Κεραμέως), επίθεση στη δημόσια υγεία, κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και καταιγίδα πλειστηριασμών.

Σαν να μην έφτανα όλα αυτά στις 22/4, κατέθεσαν σε δημόσια διαβούλευση και ετοιμάζονται να ψηφίσουν, μέχρι τα μέσα Μαΐου, ένα νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο φέρνει πιο κοντά τη διάλυση του όποιου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα είχε απομείνει και ενισχύει την «άνθιση» μιας Αγοράς της Εκπαίδευσης.
Στο νέο πολυνομοσχέδιο, δίνεται απόλυτη ελευθερία κινήσεων σε κάθε τμήμα ΑΕΙ να ιδρύει ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών(ΞΠΣ) επί πληρωμή, αποκλειστικά για φοιτητές του εξωτερικού, με απλή απόφαση Συγκλήτου! Πέρα από τα δίδακτρα, τα ΞΠΣ θα χρηματοδοτούνται και από το Υπουργείο Παιδείας και από την σχολή που τα ιδρύει!! Επιπρόσθετα με αυτά, κάθε ΑΕΙ μπορεί να ιδρύει θερινά προγράμματα σπουδών μικρής χρονικής διάρκειας(τουλάχιστον 2 εβδομάδων), τα οποία απευθύνονται σε φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ και ΑΕΙ του εξωτερικού, τα οποία επίσης «δύνανται να έχουν τέλη φοίτησης», ενώ θα χρηματοδοτούνται και αυτά από το Υπουργείο Παιδείας!! Και οι 2 παραπάνω κατηγορίες προγραμμάτων, θα ιδρύονται με μία απλή απόφαση Συγκλήτου!

Τα προγράμματα αυτά ξεκάθαρα φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά τη γενίκευση των διδάκτρων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επακόλουθη ιδιωτικοποίησή της. Τα μέτρα αυτά, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση τόσο με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τον νόμο Κεραμέως για τις αξιολογήσεις των πανεπιστήμιων, αφού είναι ξεκάθαρο, πως όποια σχολή δεν ιδρύει τέτοια προγράμματα σπουδών, άρα «δεν ενισχύει την εξωστρέφεια της», δεν θα παίρνει χρήματα, θα αναγκάζεται σε κλείσιμο ή συγχώνευση και σε μειώσεις εισακτέων, διαγραφές φοιτητών κτλ.
Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά μας εμπαίζει και μας κοροϊδεύει, προσπαθώντας να μας πείσει για τα τεράστια έσοδα που θα αποκομίσουν οι σχολές από τους φοιτητές του εξωτερικού! Τα ενιαία πτυχία μας θα αντικατασταθούν από πανάκριβα προγράμματα κατάρτισης και πακέτα δεξιοτήτων αμφιβόλου ποιότητας (άραγε τύπου σκοιλ ελικίκου;), τα οποία θα αγοράζουν οι φοιτητές - πελάτες ανάλογα με το πόσο αντέχει η τσέπη τους, ώστε να συγκεντρώσουν πιστωτικές μονάδες για τον ατομικό φάκελο προσόντων. Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα ΞΠΣ, ως «Δούρειο Ίππο», για την γενικευμένη εφαρμογή των διδάκτρων στα ΑΕΙ και την ενίσχυση του ταξικού αποκλεισμού από την εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο θα «ανθίσει» η Αγορά της Εκπαίδευσης, δηλ. η επικράτηση της ημιμάθειας, της ψευτό-μόρφωσης, με αντιεπιστημονικό χαρακτήρα, ενώ από όλη αυτή τη διαδικασία επιχειρηματίες, «ημέτεροι» και διοικήσεις σχολών θα πραγματοποιούν αρπαχτές δις ευρώ στις πλάτες μας! Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να απαντήσουν στο ερώτημα, «από πού θα βρουν το Υπουργείο και οι σχολές τα χρήματα για τη λειτουργία των παραπάνω προγραμμάτων σπουδών», την στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση, που δίνουν με το σταγονόμετρο, δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη βασικών αναγκών και υπηρεσιών των σχολών, όπως εργαστήρια, συντήρηση κτιρίων και στέγαση;

Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει αυστηρότερο το πλαίσιο των μεταγραφών, θέτοντας και βαθμολογικά κριτήρια για αυτές. Τέλος, το πολυνομοσχέδιο επιφέρει βαριά χτυπήματα στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού καθιερώνει τις προαγωγικές εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου με Τράπεζα Θεμάτων, εισάγει τη βάση του 10, ενώ προωθεί τις αξιολογήσεις εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή επιβολή διδάκτρων και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ ακόμη οι σχολικές μονάδες που δεν θα αξιολογούνται θετικά θα σημαίνει απολύσεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις, ακόμη και κλείσιμο. Όλα αυτά μετατρέπουν το Λύκειο σε ένα ταξικό κάτεργο, το οποίο θα εγκαταλείπουν οι πιο φτωχοί μαθητές, είτε εντελώς, είτε καταφεύγοντας στα ΕΠΑΛ ή στην φτηνή κατάρτιση. Ενώ με τις αξιολογήσεις προωθείται η ιδιωτικοποίηση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η «συμμόρφωση» όσων μαθητών και εκπαιδευτικών κινητοποιούνται.


Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο από τη δημόσια διαβούλευση και να μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
  • Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να είναι δωρεάν για όλους, άμεσες & μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών. Να αναβαθμιστεί η δημόσια Υγεία και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Να απαγορευτεί κάθε νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης που δεν σχετίζεται πραγματικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Άμεση και κατακόρυφη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία.

Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)

πηγή : https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspo…