Παρασκευή 22 Μαίου 2020 στις 20.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Πορεία ενάντια στην δημιουργία εργοστασίου srf προς καύση στην ΑΓΕΤ

Πορεία ενάντια στην αυταρχικότητα της δημοτικής αρχής και την κατασκευή εργοστασίου srf προς κάυση στην ΑΓΕΤ. Παρασκευή 22/5 ώρα 20:00 στην πλατεία ελευθερίας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ SRF

Όλοι/ες παλεύουμε για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Λαική συνέλευση πλατείας ελευθερίας ενάντια στην κάυση σκουπιδιών.

πηγή : email που λάβαμε στις 20 Μαΐου 12h


1 2 3

πορεία ενάντια αυταρχικότητα της δημοτικής αρχής και στην δημιουργία εγοστασίου srf προς κάυση στην ΑΓΕΤ

από Πρωτοβουλία Βόλου για την Γη & την Ελευθερία

Ημέρα/Ώρα: 22/05/2020 στις 20:00

Τοποθεσία: Βόλος / Πλατεία Ελευθερίας


1 2 3

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΑΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ

Τα τελευταία χρόνια τόσο στην περιοχή μας όσο και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο συντελείται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο φυσικό περιβάλλον και στους τοπικούς πληθυσμούς. Μια επίθεση που σαν πρόσχημα έχει την ανάπτυξη και το ξεπέρασμα της άθλιας οικονομικής κατάστασης μέσω πολιτικών που σχηματοποιούν - γιγαντώνουν την λεηλασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Από τα φαραωνικά αιολικά πάρκα σε όλες τις βουνοκορφές, μέχρι τις γεμάτες φορμόλη ιχθυοκαλλιέργειες και από τις επιχειρούμενες εξορύξεις στην Ήπειρο ως την καμένη γη των Σκουριών. Είναι φανερό ότι τα σχέδια των κυρίαρχων δεν έχουν σταματημό και πατούν πάνω στην υγεία όλων των ανθρώπινων και μη όντων και το ξεπάστρεμα τεραστίων θαλάσσιων και δασικών εκτάσεων. Η συνταγή είναι παντού ίδια : στημένες περιβαλλοντικές μελέτες , δελεασμός των τοπικών κοινωνιών με (αμφιβόλου επίπεδου συνθηκών) θέσεις εργασίας, προπαγάνδα από τα εκάστοτε ΜΜΕ και φυσικά καταστολή σε όποιον αντιδρά.

Σαν άμεση συνέχεια στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση Ν.Δ. ψηφίζει νέο νομοσχέδιο λεηλασίας της φύσης υπηρετώντας πιστά τα ιδιωτικά συμφέροντα. Μέσα απ' αυτό καταργεί επί της ουσίας την προστασία των περιοχών Natura και των προστατευόμενων περιοχών, προωθώντας μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Επίσης προωθείται η επέκταση τωνβιομηχανικών ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και κυρίως των αιολικών, μέσα από τα αιολικάπάρκα που προαναφέρθηκαν. Τέλος μέσα απ΄ το νομοσχέδιο εκχωρείται ο έλεγχος μελετών για τιςπηγές ενέργειας (ΜΠΕ) σε ιδιώτες, στενεύοντας τα πλαίσια αντίδρασης για την κοινωνία τωνπολιτών, ενώ μειώνεται ο χρόνος για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, δίνοντας ουσιαστικά στους ιδιώτες το ελεύθερο να αποφασίζουν κατά το δοκούν. Παράλληλα απλουστεύονται οι διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων. Σαν δωράκι η κυβέρνηση νομιμοποιεί επίσης τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

Στην περιοχή μας χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ- La fargeη οποία συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες μολύνει την ατμόσφαιρα με τα φουγάρα της και ταυποτιθέμενα φίλτρα που είτε υπό-λειτουργούν (οπότε κυριολεκτικά της καπνίσει), είτε είναιακατάλληλα. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα τελευταία χρόνια προχωράει στην καύση (με μηδαμινούς ή στημένους ελέγχους) εισαγόμενων από την Ιταλία σκουπιδιών, πετ κοκ, rdf και srf με τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες αλλά και επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων. Πάνω σε αυτή την λογική εντάσσεται και η δρομολόγηση - σε συνεργασία με την δημοτική αρχή - κατασκευής εργοστασίου μετατροπής σκουπιδιών σε srf προς καύση στην εν λόγω βιομηχανία. Έτσι από τηνμια η ΑΓΕΤ καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες και από την άλλη οι τοπικοί μονάρχες εμπλέκονται στην παγκόσμια μπίζνα της διαχείρισης αποβλήτων, όπου παίζονται δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και μέσω της οποίας καταστρέφονται ολόκληρα οικοσυστήματα. Ένα εξίσου μείζων παράδειγμα αποτελεί ο πόλεμος μεταξύ της δημοτικής αρχής (και μέσω της ΔΕΥΑΜΒ) καιτων κατοίκων των Σταγιατών. Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού, αποτελούν την αμεσότερηέκφραση της καπιταλιστικής επίθεσης στις ζωές μας και όπως λέει ένα σύνθημα, το νερό δεν είναι τόπι τζόγος και ευρώ. Στα πλαίσια αυτής της επίθεσης η ΔΕΥΑΜΒ κόβει στις αρχές του μήνα τηνσύνδεση μεταξύ της πηγής της κρύας βρύσης και των σπιτιών του χωριού αιτιολογώντας τηνκίνηση αυτή με ανακοίνωση της οποίας το ύφος και το περιεχόμενο παραπέμπει στην στερεότυπηφρασεολογία και τον αυταρχισμό με τα οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις τωνπολιτών απέναντι στις καταστροφικές για την πόλη και την περιοχή ενέργειές της. Ο δρόμος τους έχει στρωθεί άλλωστε και από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνησησυμπληρώνοντας έτσι το κουαρτέτο της καταστροφής. (Βιομήχανοι, κυβερνητικοί ,λόμπι διαχείρισης αποβλήτων και τοπικοί εξουσιαστές).

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη ευθυγράμμισή με τα κυρίαρχα πολιτισμικά και οικονομικάπρότυπα (υπερκατανάλωση, υποταγή, άγνοια και απάθεια για το κοινωνικό γίγνεσθαι κ.α.) που στοόνομα της οικονομικής ανέλιξης εξοβελίζουν αξίες όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον και ηαλληλεγγύη. Είναι τα πρότυπα αυτά που βασίζονται στην εξατομίκευση, την ανάθεση και τονωχαδερφισμό και προωθούν με τον καλύτερο τρόπο την αποτελεσματικότερη και με μεγαλύτερακέρδη επιβολή της εξουσίας σε κάθε πτυχή της ζωής. Το στήσιμο αναχωμάτων απέναντι σε αυτήντην συνθήκη είναι κομμάτι του αγώνα για την ευρύτερη κοινωνική και ατομική απελευθέρωση. Το κράτος, το κεφάλαιο και εν γενεί η εξουσία δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω όσο οικαταπιεσμένοι και οι εκμεταλλευόμενοι μοιρολατρούν και επιχρυσώνουν της αλυσίδες τους. Το σίγουρο είναι πως το σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπων και φύσης είναι αδηφάγο και δενπρόκειται να σταματήσει αν δεν το σταματήσουμε.

Σαν άμεση απάντηση και εξέλιξη των πολύχρονων αγώνων που έχουν προηγηθεί, πάνω από 200άτομα συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή εργοστάσιου srf από τον δήμο Βόλου την Πέμπτη 15/5 στην πλατεία Ελευθερίας. Το κάλεσμα στην συγκέντρωση αλλά και η λαϊκή συνέλευση που ακολούθησε ήταν προϊόν ανοιχτής διαδικασίας των συγκεντρωμένωνέξω από το αστυνομοκρατούμενο/μπραβοκρατούμενο δημαρχείο την Δευτέρα 11/5, όπου κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία αντιπολίτευσης η δημοτική αρχή έδωσε θετική γνωμοδότηση για την κατασκευή, παρά την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Βολιώτικου λαού. Αποφάσεις της συνέλευσης ήταν μεταξύ άλλων η πορεία την Παρασκευή 22/5 στις 20:00 από την πλατεία ελευθερίας, καθώς και η επανεκκίνηση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση του μεγάλου κεντρικού συλλαλητηρίου που ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού.

Η πολύμορφη και οριζόντια αντίσταση σε όλα αυτά , είναι αυτή που συνδέει το μερικό με το συνολικό και μπορεί να θέσει τις βάσεις μιας συνολικότερης αμφισβήτησης της υπάρχουσας εξουσιαστικής-κοινωνικής κατάστασης. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας των Βολιωτών αλλά και του περιβάλλοντος, κόντρα στα σχέδια της ΑΓΕΤ, είναι υπόθεση όλων. Η σιωπή είναι συνενοχή.

Οι ζωές μας πάνω απο τα κέρδη τους!

Οχι στην καύση σκουπιδιών & στην κατασκευή εργοστασίου srf

Ενάντια στης φύσης την λεηλασία, αγώνας για την ΓΗ & την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πορεία Παρασκευή 22/5 ώρα 20:00 στην πλατεία Ελευθερίας.

Πρωτοβουλία για την Γη & την Ελευθερία, Βόλος 19/5/2020

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/82350/