Πέμπτη 21 Μαίου 2020 στις 12.00

Συγκέντρωση

Καλλιτέχνες με το ζόρι

Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Τεχνών & Θεαμάτων για τα μέτρα που (δεν) πήρε η κυβέρνηση και κάλεσμα στις κινητοποιήσεις 21/5

Ο κλάδος των θεαμάτων βρίσκεται σε κρίση πολύ πριν την εμφάνιση του ιού. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε λόγω της πανδημίας ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει αυτά που λένε οι εργαζόμενοί/-ές του τόσα χρόνια.

Είναι ένας κλάδος στον οποίον η απλήρωτη, ανασφάλιστη, αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία είναι η κανονικότητα. Η μη ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων, οι ημερήσιες προσλήψεις, τα ποσοστά, η καθυστέρηση των δεδουλευμένων, τα δεκάωρα των απλήρωτων προβών και η εργοδοτική τρομοκρατία είναι η καθημερινότητά μας. Το τελευταίο διάστημα, όμως, με το γενικό lockdown οι εργαζόμενοι/-ες στον κλάδο φτάσανε σε ένα μεγάλο ποσοστό στα όρια της πείνας.

Η κυβέρνηση αντί να δώσει επιδόματα σε όλους και όλες, αρκέστηκε να καλύψει μόνον όσους και όσες είχαν 50 ένσημα τους τελευταίους 9 μήνες (θεωρητικά πάντα, αφού η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα γι' αυτούς), ενώ ανακοίνωσε το άνοιγμα μουσικών σκηνών και κάποιων ανοιχτών θεάτρων για να ρίξει στάχτη στα μάτια. Αυτό για ακόμη μια φορά αφήνει άπειρο κόσμο έξω και απλά δίνει την ευκαιρία σε λίγες παραγωγές, οι οποίες φυσικά δεν καλύπτουν το εργατικό δυναμικό του κλάδου. Επιπλέον, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μητρώου καλλιτεχνών, το οποίο, όχι απλά δομικά δεν καλύπτει τον κλάδο, αλλά προσπαθεί και να πετάξει έξω αδύναμο κόσμο, ο οποίος δεν ήταν στους τυχερούς και στις τυχερές που δούλεψαν με ένσημα. Αυτό το πετυχαίνει βάζοντας τις εξής προϋποθέσεις: τέσσερα χρόνια προϋπηρεσίας για μη κατόχους αναγνωρισμένου πτυχίου, και δύο χρόνια προϋπηρεσίας για κατόχους αναγνωρισμένου πτυχίου. Στο μητρώο εγγράφεσαι αναγκαστικά με μία καλλιτεχνική ιδιότητα, άσχετα με το αν η δραστηριότητα πολλών δεν χωράει τόσο εύκολα στα καλούπια από λίστες ενσήμων του 1950.

Τέλος, ανοίξανε εσπευσμένα την αγορά εκκινώντας τηλεοπτικά γυρίσματα και πρόβες για τις καλοκαιρινές παραγωγές και ανοίγοντας τις δραματικές σχολές, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία όλων. Τόσο καιρό έπρεπε να μείνουμε σπίτι για να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας επαρκώς, και χωρίς να έχουν υπάρξει ιδιαίτερες αλλαγές, καλούμαστε τώρα να γίνουμε καλλιτέχνες με το ζόρι.

Η απάντησή τους μας εξοργίζει. Οι αγώνες μας δεν σταματάνε αλλά κλιμακώνονται! Κανένας και καμία δεν κάνει πίσω στα αιτήματά μας. Αρνούμαστε να πληρώσουμε την κρίση.

Δεν δεχόμαστε να βάλουν τις ζωές μας σε κίνδυνο! Συνεχίζουμε να παλεύουμε στηρίζοντας και δυναμώνοντας τα σωματεία μας!

Η Κλαδική Τεχνών και Θεαμάτων Ροσινάντε στηρίζει τις δράσεις για την παγκόσμια ημέρα πολιτισμού στις 21 Μαΐου!

Στις 12:00 συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού και πορεία μέχρι τη Βουλή και στις 19:00 δράσεις σε ολόκληρη την Αθήνα.

  • ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ
  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ
  • ΚΑΝΕΝΑ ΜΗΤΡΩΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ
  • ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

πηγή : http://rocinante.gr/kallitechnes-me-to-zori/