Δευτέρα 25 Μαίου 2020 στις 17.30

2 καλέσματα : 1 2

Κάλεσμα για δράση για διαμαρτυρία στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο "ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΝΕΟ-ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ" ΤΗΣ ΓΓ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

&

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ

Ο Βασίλης Δημάκης και ο «αναγκαίος νέο-σωφρονισμός» της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής

Αθήνα, 24 Μαΐου 2020

Για μια ακόμα φορά, η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής φρόντισε να δείξει τις προθέσεις της για την εκπαίδευση, τη μόρφωση και την επανένταξη των κρατουμένων, παραβιάζοντας ανερυθρίαστα το νόμο, αρνούμενη τη μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στο κελί του στην Δ' πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού. Στην τελευταία της ανακοίνωση με έναν εντελώς παιδαριώδη τρόπο προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες της, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας με την υπόδειξή της να ξαναδιαβαστεί η σχετική ανακοίνωση για τη μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα υπόγεια της Γυναικείας Πτέρυγας του Κορυδαλλού, διευκρινίζοντας ότι κακώς καταλάβαμε περί μεταγωγής στο κελί του μετά την 14μερη υποτιθέμενη καραντίνα (εδώ). Προφανώς κακώς καταλάβαμε επίσης ότι ο κρατούμενος θα είχε πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση (βλ. δήλωση Δημάκη εδώ).

Η ΓΓ είναι ολοφάνερο πως έχει την εντύπωση ότι απευθύνεται σε ανεγκέφαλους. Διότι πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς και την ανακοίνωση της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), θεσμικό όργανο της Πολιτείας, που αναφέρει: «Η ΕΕΔΑ οφείλει, ως εκ του θεσμικού της ρόλου, να επανέλθει με δεύτερη Δήλωση της στο θέμα του Βασίλη Δημάκη, καθώς με ανησυχία πληροφορήθηκε πως αντί για την Δ' Πτέρυγα των Φυλάκων Κορυδαλλού, ο κύριος Δημάκης μετήχθη στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Συμφώνα με διευκρινιστική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, κυρίας Σοφίας Νικολάου, η μεταγωγή αυτή έχει προσωρινό χαρακτήρα με σκοπό την «επί 14ήμερο προφύλαξη του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτοκόλλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού, που τηρούνται, απαρέγκλιτα σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.» Στην ίδια ανακοίνωση, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής διαβεβαιώνει ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων του κυρίου Δημάκη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ θα συνεχιστεί απρόσκοπτα». Σύμφωνα λοιπόν με την υπόδειξη του Υπουργείου, απ' ό,τι φαίνεται, και τα 41 μέλη της ΕΕΔΑ πάσχουν από δυσλεξία για να μην καταλάβουν τι ακριβώς εννοούσε η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής στη διευκρινιστική της ανακοίνωση...

Στην προκειμένη περίπτωση η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και το Υπουργείο ασκούν, όχι αντεγκληματική, αλλά εγκληματική πολιτική σε βάρος του Βασίλη Δημάκη, χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο. Ένα ολόκληρο Υπουργείο ενάντια σε έναν κρατούμενο που θέλει να σπουδάσει... Αυτό θεωρείται σωφρονισμός και επανένταξη? Βέβαια, η κυρία Σοφία Νικολάου σε άρθρο της στις 17/5/2020 στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής εισάγει ένα καινούριο δόγμα, πρόσθετα στο δόγμα «νόμος & τάξη», τον «αναγκαίο νέο-σωφρονισμό», εκθειάζοντας τα κατορθώματά της. Και προφανώς στο πλαίσιο του «αναγκαίου νέο-σωφρονισμού» τον οποίο ευαγγελίζεται περιλαμβάνεται η καταστρατήγηση και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και προφανώς και ο βασανισμός. Κι αυτό είναι ολοφάνερο από την πρακτική της. Ο « αναγκαίος νέο-σωφρονισμός» λοιπόν της Γενικής Γραμματέως μπήκε σε δοκιμή χωρίς δικαιώματα για τους κρατούμενους - μόνο μεταγωγές και πειθαρχείο.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων στέκεται όπως πάντα στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη και στον δίκαιο αγώνα του για εκπαίδευση και επανένταξη με τη μεταγωγή του στο κελί του στην Δ΄ πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την παρελκυστική τακτική του Υπουργείου και της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής που με διάφορα επινοήματα, εμποδίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία του κρατούμενου, αποβλέποντας στην ψυχική και φυσική του εξόντωση, για λόγους ανεξήγητα τιμωριτικούς.

Ζητάμε να μεταχθεί άμεσα ο Βασίλης Δημάκης στο κελί του και στα βιβλία του, ώστε έστω και την τελευταία στιγμή να μη στερηθεί τα εκπαιδευτικά του δικαιώματα και να καταφέρει να συμμετάσχει στην εξεταστική του Ιουνίου.

Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο και συνειδητοποιημένο άτομο να αντιταχθεί με κάθε τρόπο στον αναδυόμενο ολοκληρωτισμό εντός και εκτός φυλακής και στην καταπάτηση και τον ευτελισμό των δικαιωμάτων, υπογράφοντας το ψήφισμα προς το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ (εδώ) και συμμετέχοντας στο ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ την Δευτέρα 25 Μαΐου ώρα 17:30 Μετρό Κατεχάκη για διαμαρτυρία στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ (εδώ), έχοντας πάντα κατά νου ότι κανείς, όση εξουσία και να έχει, δεν δικαιούται να παίζει με τη ζωή ενός ανθρώπου.

----------

Διαβάστε επίσης:

Αλληλεγγύη στον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη

ΝΕΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΦΟΙΤΗΤΗ Β.ΔΗΜΑΚΗ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΙΚΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΤΡΟΦΟ ΦΟΙΤΗΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ & ΔΙΨΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων (Αθήνα)

πηγή : http://www.tokeli.gr/2020/05/blog-post_24.htm…


Να εμποδίσουμε την θανατοπολιτική της εξουσίας να συντρίψει τον Βασ. Δημάκη - Όλες/οι στις 17:30 στο Μετρό Κατεχάκη στη συγκέντρωση αλληλεγγύης

Δημοκρατία, χρισμένη εσύ κυρίαρχη,
Μα με το υποχθόνιο σου πάντα χαμόγελο
Και θάνατο κι απιστία σε κάθε σου βήμα

Γουόλτ Γουίτμαν, «Στη γαλάζια όχθη της Οντάριο»

Ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης βρίσκεται για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα σε απεργία πείνας και δίψας, θέτοντας τη ζωή του ως μοναδική ασπίδα απέναντι στο εκδικητικό τιμωρητικό μένος των Ιαβέρηδων της κυβέρνησης. Το πραγματικό του «έγκλημα», αυτό για το οποίο διώκεται με μανία από την εξουσία, είναι ότι δεν αποδέχτηκε να καταστραφεί μέσα στη φυλακή, αλλά επιδιώκει σταθερά να μείνει ζωντανός και δημιουργικός. Ότι παλεύει να κρατήσει την ανθρώπινη υπόσταση σε έναν χώρο που σταθερά η εξουσία παλεύει να την εξαφανίσει. Για αυτό αγωνίστηκε για το δικαίωμά του να σπουδάσει, για αυτό συμμετείχε στην κινητοποίηση για την αποσυμφόρηση των φυλακών, την οποία πληρώνει εδώ και ένα μήνα με συνεχείς μεταγωγές σε φυλακές και κελιά στα οποία δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής του.

Ξεχωριστό ρόλο σε αυτό το ελεεινό απάνθρωπο κυνηγητό μιας ζωής, παίζει η γενική γραμματέας (αντ)εγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου, τυπικό δείγμα καθαρματικής περσόνας της εξουσίας. Δικηγόρος του Αχιλλέα Μπέου, με σχέσεις με το ελληνικό μιντιακό σύστημα από το οποίο εξασφάλισε υπερπροβολή πριν αποκτήσει οποιαδήποτε σχέση με την πολιτική και το περιβάλλον των χρηματοδοτών του Ντόναλντ Τραμπ, κυκλοφορεί στην Αθήνα με μια Πόρσε Καγιέν, τεθωρακισμένη ώστε να μην απειλείται από καμία επαφή με ανθρώπινες ζωές και από εκεί επιχειρεί τη συντριβή ανθρώπων, δουλειά στην οποία έχει αφοσιωθεί η δύσμοιρη δυστυχισμένη ζωή της. Ρόλος που της έχει ανατεθεί από τον πρωθυπουργό, ο οποίος στο όνομα της αριστείας έχει περισυλλέξει στην κυβέρνηση κάθε μισάνθρωπο ακροδεξιό κάθαρμα που κυκλοφορούσε έξω.

Ο αγώνας του Βασίλη Δημάκη είναι αγώνας για ζωή και αξιοπρέπεια. Πρέπει να απολαύσει την αλληλεγγύη κάθε ελεύθερου ανθρώπου που θεωρεί ότι η ζωή και η αξιοπρέπεια είναι οι αξίες γύρω από τις οποίες οφείλει να κινείται ο κόσμος. Η αντιπαράταξή μας στην απόπειρα της εξουσίας να συντρίψει έναν άνθρωπο είναι το μέτρο της δική μας ανθρωπιάς και αξίας.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί όλες και όλους σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Μετρό Κατεχάκη σήμερα στις 17:30 και πορεία προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

-Να δοθεί άμεσα στον Βασίλη Δημάκη η ελεύθερη δυνατότητα να συνεχίσει να παρακολουθεί τις σπουδές του

-Να αποσυμφορηθούν άμεσα οι φυλακές που στην Ελλάδα στοιβάζουν διπλάσιους ανθρώπους από όσους έχουν φτιαχτεί για να δεχτούν, με απελευθέρωση όλων των ηλικιωμένων, ασθενών και κρατουμένων για πλημμελήματα ή που έχουν εκτίσει σημαντικό μέρος της ποινής τους

-Να πάψουν οι πρακτικές βασανισμού και εγκατάλειψης των κρατουμένων μέσα στις φυλακές

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

πηγή : http://rocinante.gr/na-empodisoume-tin-thanat…