Πέμπτη 28 Μαίου 2020 στις 19.00

Συζήτηση για τη συλλογική υπεράσπιση των δημόσιων χώρων & συλλογή ειδών

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ

Τί δουλειά έχουν τα ΜΑΤ στις πλατείες και στις γειτονιές?

Η επίθεση της αστυνομίας στην πλατεία Καλλιθέας στη Θεσσαλονίκη έρχεται σε συνέχεια των επιθέσεων στις πλατείες της Αγίας Παρασκευής και της Κυψέλης στην Αθήνα αναδεικνύοντας με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο πως με τον ίδιο τρόπο που βίαια μπήκαμε στην καραντίνα, δηλαδή χωρίς γιατρούς, κρεβάτια στα νοσοκομεία, τεστ διασποράς αλλά με πρόστιμα και ποινές με το ίδιο βίαιο τρόπο βγαίνουμε από αυτήν δηλαδή με ΜΑΤ και δακρυγόνα. Το κράτος εκτός από βασικός εγγυητής της νομιμότητας εμφανίζεται και βασικός εγγυητής της υπευθυνότητας. Ένα νέο υποκείμενο ελέγχου γεννιέται στη βάση της υπευθυνότητας που ανοίγει το δρόμο για ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις.
Βέβαια η ατζέντα υπήρχε από πριν και τώρα είναι η ώρα της ολοκληρωτικής εφαρμογής της. Ο δημόσιος χώρος ως εμπορικό προϊόν, από τις ξαπλώστρες στις παραλίες μέχρι τα τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες και τα ιδιωτικά πάρκινγκ. Ζητούμενο είναι το κέρδος και επομένως ο καταναλωτισμός είναι αυτός που καθορίζει τις χρήσεις γης. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μία ακόμη πόλη, από τα πολλά παραδείγματα, όπου στα σχέδια ανάπλασης προωθείται ο εξευγενισμός και η δημιουργία μιας ελκυστικής εικόνας. Αυτά τα σχέδια έρχονται να ενισχυθούν στη συνθήκη της πανδημίας με το επιχείρημα ότι για να σωθεί η οικονομία πρέπει να θυσιαστεί ο δημόσιος χώρος πετώντας μας το μπαλάκι ότι φταίμε εμείς για την οικονομική ύφεση που έρχεται.

Τι απαντάμε?
Ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε και πουθενά δεν έχουμε ανάγκη ο ελεύθερος χρόνος μας να μεταφράζεται ως καταναλωτικός και μία βόλτα σε μία πλατεία ή στην παραλία ή στο δάσος να συνεπάγεται ότι θα πρέπει να βάλουμε το χέρι μας στη τσέπη για να περάσουμε όμορφα. Για μας οι πλατείες, τα πάρκα και γενικά οι δημόσιοι χώρους έχουν το πρόσημο του κοινωνικού και του ελεύθερου που μπορούμε να βρισκόμαστε, να συζητάμε, να διεκδικούμε, να γελάμε, να σπάμε την απομόνωση, να αναπτύσσουμε σχέσεις μεταξύ μας που ακυρώνουν στην πράξη τον απόλυτο τεμαχισμό του ατόμου και την απόσυρσή του στην ιδιώτευση.

Τί θα κάνουμε?
Η παρουσία και τα αντανακλαστικά του κόσμου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έκαναν σαφές πως δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι γειτονιές και οι πλατείες σε αρένες όπου οι κατασταλτικές δυνάμεις θα ξεδιπλώνουν το σχεδιασμό τους για εκφοβισμό και υποταγή.
Θα βρεθούμε σε κάθε πλατεία σε κάθε γειτονιά
Θα γνωριστούμε, θα γελάσουμε, θα προβληματιστούμε, θα βρούμε τον τρόπο να υπάρξουμε ίσες, ελεύθεροι, όρθιες, θα δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΜΑΣ
ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Συντονισμός Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης