Κυριακή 31 Μαίου 2020 στις 19.00

Ανοιχτή συζήτηση για την πάνω πλατεία από τους κατοίκους & θαμώνες

Ανοιχτή συζήτηση για την πάνω πλατεία (Αγ.Iωάννη) από τους κατοίκους & θαμώνες - Κυριακή 31/5 και ώρα 19.00

Τελευταία πολλοί μιλούν για την πάνω πλατεία της Αγ.Παρασκευής .
Η δημοτική αρχή, ΜΜΕ , Υπουργοί .
Οι κάτοικοι και οι θαμώνες πότε ?

Είμαστε ένα κομμάτι του κόσμου που χρησιμοποιεί την πλατεία και το οποίο όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους χρήστες και κατοίκους,δεν ρωτήθηκε ποτέ και ούτε θα ερωτηθεί για το τι πλατεία θέλει και πώςτη θέλει.

Καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση την Κυριακή 31/5 από τις 19.00 στην πάνω πλατεία

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Εμείς που γράφουμε αυτό το κείμενο, είμαστε άνθρωποι που κινούμαστε, ζούμε, δουλεύουμε και μεγαλώσαμε στην Αγία Παρασκευή κάνοντας ακόμα και σχεδόν καθημερινή χρήση της πλατείας, σε διαφορετικές ώρες μέσα στη μέρα. Είμαστε γονείς που βγάζουν βόλτα τα παιδιά τους τα πρωινά και τα απογεύματα στην πλατεία, εργαζόμενοι/ες που βγάζουν τα παιδιά άλλων, έφηβες/οι που ερωτεύονται, παίζουν, και δίνουν τα πρώτα τους ραντεβού και φιλιά στην πλατεία, άνθρωποι που επιλέγουν να περάσουν τα βράδια τους, να συναντήσουν φίλους και να κοινωνικοποιηθούν στην πλατεία, έξω από τα κυρίαρχα πρότυπα του lifestyle. Μπορούμε μόνοι μας να διαλέγουμε πού θα καθόμαστε, πώς θα κινηθούμε στον χώρο, τί και αν θα καταναλώσουμε, και όλα αυτά χωρίς να μπαίνουν διαχωρισμοί (οικονομικοί, ηλικιακοί, φυλετικοί, έμφυλοι κλπ.). Τελικά, είμαστε ένα κομμάτι του κόσμου που χρησιμοποιεί την πλατεία και το οποίο όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους χρήστες και κατοίκους, δεν ρωτήθηκε ποτέ και ούτε θα ερωτηθεί για το τί πλατεία θέλει και πώς τη θέλει.

Το βράδυ της Τρίτης 5/5 έγινε ξεκάθαρο στην Αγ. Παρασκευή ότι πίσω από τα "μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας" κρύβονται οι αιώνιοι ευσεβείς πόθοι όσων κυβερνάνε για την ολοκληρωτική καθυπόταξη και τον πλήρη έλεγχο της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Μετά από ενάμιση μήνα απαγορεύσεων κυκλοφορίας, στην πάνω πλατεία του Αη Γιάννη, όπως και σε όλες τις περιοχές, άρχισαν ξανά αρκετοί άνθρωποι της πόλης να κάνουν πράξη τη δικιά τους κανονικότητα. Να βρεθούν με φίλους και να περάσουν την ώρα τους στον δημόσιο ανοιχτό χώρο της πλατείας. Απέναντι στην προπαγάνδα του φόβου και τον περιορισμό όλων των ημερών που πέρασαν, βγήκαν αυθόρμητα στη γειτονιά τους για να ξαναζήσουν 'ελεύθερα'. Οι μηχανισμοί της καταστολής λειτούργησαν άμεσα, με τα παπαγαλάκια στα τοπικά και μη ΜΜΕ να αναπαράγουν ανοησίες για πάρτυ καλεσμένα από διακινητές ναρκωτικών! Μπροστάρης και υποκινητής στη σπέκουλα απέναντι στα δεκάδες παιδιά, κυρίως της πόλης, ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς βρήκε ευκαιρία να βγάλει από την τσέπη την ακροδεξιά ατζέντα του και να αποπειραθεί να "καθαρίσει" την πλατεία, ώστε να χαρίσει τραπεζάκια στους μαγαζάτορες που ονειρεύονται χρόνια τώρα να καταπατήσουν τον δημόσιο χώρο της πλατείας. Εξάλλου έχει ήδη σχεδιάσει ανάπλαση της πλατείας με αυτό το σκεπτικό και έχει ανοιχτά δηλώσει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι θέλει να φύγει ο κόσμος από την πλατεία. Για να το πετύχει, συκοφαντεί τους νέους, αλλά και όλους/ες όσοι/ες επιλέγουν την πλατεία για να διασκεδάσουν και να κοινωνικοποιηθούν, παρουσιάζοντάς την ως άντρο εγκληματικότητας. Προβαίνει σε απίστευτες γελοιότητες μιλώντας για ανθρώπους από άλλες γειτονιές που ήρθαν τάχα για να μολύνουν την καθαρή από τον ιό πόλη. Περηφανευόμενος λοιπόν για τις σπουδαίες διασυνδέεις του με υπουργούς και αστυνομία, μετέτρεψε την γειτονιά σε πεδίο δράσης των μονάδων καταστολής. ΜΑΤατζήδες να επιτίθενται με χημικά μέσα στην πλατεία, να κυνηγούν στους δρόμους και τα στενά νέους/ες που είχαν εγκληματήσει επειδή απλά κάθονταν στα παγκάκια και τα σκαλάκια της πλατείας της γειτονιάς τους. Δυστυχώς για τους δήθεν προστάτες μας από την πανδημία, οι οποίοι με τις ενέργειές τους προκάλεσαν πλήθος κόσμου να βήχει δεξιά κι αριστερά, οι κάτοικοι της περιοχής υπερασπίστηκαν τον δημόσιο χώρο και απώθησαν τα ΜΑΤ, επιστρέφοντας και πάλι στην πλατεία. Την ίδια στιγμή άλλοι κάτοικοι της πόλης βγήκαν από τα σπίτια τους και έφθασαν στο σημείο. Μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του δημάρχου τον γιούχαραν έντονα αναγκάζοντάς τον να κρυφτεί έντρομος πίσω από τα ΜΑΤ.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 6/5, η προπαγάνδα του δημάρχου αναπαράχθηκε από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ. Η Αγία Παρασκευή έγινε πρωτοσέλιδο και ο υφυπουργός ΠΡΟΠΟ Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το κλείσιμο της πλατείας από τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 6 το πρωί. Τα ΜΑΤ ξαναήρθαν μαζί με τα κανάλια τώρα και τα drones της αστυνομίας πετούσαν πάνω από την πλατεία. Αυτή τη φορά ήταν η μαζική παρουσία των κατοίκων κάθε ηλικίας που ακύρωσε οποιαδήποτε σκέψη για επέμβαση και διασφάλισε τον ελεύθερο δημόσιο χώρο, αναγκάζοντας και το δήμαρχο Ζορμπά σε μεταγενέστερους πολιτικούς ελιγμούς. Όσοι μαζευτήκαμε εκεί δεν το κάναμε γιατί είμαστε ασυνείδητες ή αντιδραστικοί. Το κάναμε γιατί δεν ανεχόμαστε να συκοφαντείται και να αστυνομοκρατείται η γειτονιά μας. Δεν ανεχόμαστε να πέφτουν δακρυγόνα πάνω μας για να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά σχέδια ενός δημάρχου και τα οικονομικά συμφέροντα ορισμένων.

Γνωρίζουμε καλά ότι στην πλατεία, όπως και σε κάθε ζωντανό μέρος, υπάρχουν ζητήματα τα οποία βέβαια συχνά μεγεθύνονται από όσους προσβλέπουν στην εμπορευματοποίησή της. Αυτά σχετίζονται κυρίως με τον θόρυβο και την καθαριότητα. Έρχεται τώρα να προστεθεί και η εύλογη ανησυχία για την covid 19. Βέβαια μπορούμε και εμείς εύλογα να αναρωτηθούμε κατά πόσο είναι ασφαλή τα ΜΜΜ στα οποία στοιβαζόμαστε και πάλι για να πάμε στις δουλειές μας, οι εργασιακοί μας χώροι ή και τα σχολεία που αφεντικά και κράτος μας υποχρεώνουν να πηγαίνουμε. Για να μη μιλήσουμε και για τις εκκλησίες! Η προπαγάνδα του δημάρχου ότι είναι επικίνδυνη η πλατεία, αποβλέπει στο να φέρει τον κόσμο από τα σκαλάκια στα τραπεζάκια των μαγαζιών. Εντάσσεται στο πλαίσιο της καπιταλιστικής προσέγγισης: υποβάθμιση-ανάπλαση-εμπορευματοποίηση.

Η δική μας προσέγγιση για τα ζητήματα της πλατείας είναι συλλογική και θα διαμορφωθεί όταν μαζευτούμε και συζητήσουμε, με καλή θέληση και αλληλοκατανόηση, όλοι/ες όσοι/ες χρησιμοποιούμε την πλατεία και μένουμε γύρω από αυτή

Στη "νέα κανονικότητα" που κάποιοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν με τα γκλοπ και τη βία, και που νομίζουν ότι θα μας δίνουν εντολές για το πότε θα περπατάμε, πότε θα γελάμε, πότε θα βλέπουμε τους φίλους μας, πότε θα μιλάμε, πότε θα ερωτευόμαστε, πότε και πού πρέπει να καταναλώνουμε, με μια κάμερα μέσα σε κάθε σπίτι κι έναν μπάτσο πάνω από το κεφάλι μας, να απαντήσουμε με ελευθερία, συνείδηση, συλλογικότητα.

Να μην δεχτούμε να γίνει καμία πλατεία μαγαζί.

Για να κάνετε τη γειτονιά μας φυλακή θα περάσετε από πάνω μας!

Έξω απ' την πλατεία η αστυνομία!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ