Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 στις 18.00

11 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Συγκέντρωση ενάντια στις πολιτικές της λεηλασίας, της φτώχειας, του μύθου της "ανάπτυξης"

ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΜΑΣ ΓΗ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/06/2020 στις 6 μμ. - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Με ταχύτατες διαδικασίες και σε καθεστώς «καραντίνας» ψηφίστηκε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και διευκολύνει την προώθηση καταστροφικών έργων, εξυπηρετώντας τα οφέλη των μεγάλων εταιρειών, σε βάρος της φύσης και της κοινωνίας.

Με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών, οι καινούριες διατάξεις καταργούν στην πράξη τον περιβαλλοντικό έλεγχο για την αδειοδότηση των έργων, καθώς οι ασφυκτικές προθεσμίες που ορίζονται τον καθιστούν χρονικά αδύνατο, ενώ η παρέλευση προθεσμιών χωρίς τη σχετική απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες θεωρείται ως συναίνεση! Επιπλέον, εκχωρείται ο έλεγχος της περιβαλλοντικών μελετών σε ιδιώτες πιστοποιημένους αξιολογητές (αν το επιθυμεί ο φορέας του έργου) και η ισχύς των αδειών παρατείνεται από 10 σε 15 χρόνια. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας αποτελεί εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων των «επενδυτών» και πρέπει να παρακαμφθεί.

Όσον αφορά ειδικά τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, συνεχίζεται η περιβαλλοντική (και όχι μόνο) καταστροφή που είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων περίπου στο 1/3 της χώρας. Με τον καινούριο νόμο:

§Ανοίγει πλέον - με απόλυτα έννομο τρόπο - ο δρόμος για εξορυκτικές δραστηριότητες και εντός των προστατευόμενων περιοχών Natura.

§Καταργείται η απαιτούμενη άδεια ή συναίνεση για τη διενέργεια σεισμικών ή άλλων γεωφυσικών και γεωλογικών ερευνών για εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, καταργώντας έτσι την ελάχιστη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Σημειωτέον ότι στο παρελθόν υπήρξαν Δήμοι που αρνήθηκαν την πραγματοποίηση των παραπάνω ερευνών (που περιλαμβάνουν εκρήξεις, αποψιλώσεις κλπ) και τη διέλευση των εταιρειών από τις δημοτικές εκτάσεις.

§ Ενισχύεται ο ρόλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), με τη μεταβίβαση σε αυτήν της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, που είναι μέτοχος στο 50% των έργων των διασυνδετήριων αγωγών EastMed, Poseidon και IGB. Οι αγωγοί αυτοί αποτελούν «ισχυρό χαρτί» στα γεωπολιτικά παιχνίδια και στους ανταγωνισμούς στη Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα, μέσω κυβερνητικών δηλώσεων, οι εξορύξεις χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την όξυνση του εθνικισμού.

Κι όλα αυτά ενώ διανύουμε μια περίοδο κατάρρευσης της αγοράς πετρελαίου, με το βαρέλι πετρελαίου να πωλείται ακόμη και κάτω από την τιμή κόστους παραγωγής και με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να περιορίζουν τη δραστηριότητα τους προκειμένου να μειώσουν τις οικονομικές απώλειες. Και ποιος θα πληρώσει τα χαμένα κέρδη; Ως συνήθως η ζημιά μετακυλίεται στους από κάτω. Έτσι καλλιεργείται το κλίμα για την προώθηση κρατικών επιχορηγήσεων προκειμένου να «σωθούν» οι πετρελαϊκές εταιρείες, όπως π.χ. η Energean για την περίπτωση του Πρίνου.

Κι εμείς; Με όλα αυτά καταφέρνουν να μας εξοργίζουν και να συσπειρώνουν ακόμη περισσότερο κόσμο που αντιδρά στα σχέδιά τους. Τα δικά τους κέρδη δεν έχουν καμιά σχέση με τις δικές μας πραγματικές ανάγκες. Από την Τήνο, με την πρόσφατη νίκη των κατοίκων που ακύρωσαν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, μέχρι την Πίνδο στηρίζουμε τους αγώνες των τοπικών κοινωνιών και αντιστεκόμαστε στη λεηλάτηση του περιβάλλοντος και των ζωών μας. Να γίνει η 5η Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αφορμή για την περαιτέρω συνέχιση και μαζικοποίηση του αγώνα μας για να σταματήσουμε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την καταστροφή του περιβάλλοντος και να ακυρώσουμε στην πράξη τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο και όλες τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές.

Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

e-mail επικοινωνίας: ath.exstop.minexing@gmaiexl.com

fb: https://www.facebook.com/stop.oil.drilling.in…

πηγή : https://ath-stop-mining.blogspot.com/2020/05/…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Αποφασίζουμε να κατέβουμε στον δρόμο στις 5 Ιουνίου και να πάρουμε μέρος στην διαδήλωση ενάντια στην λεηλασία της φύσης στην πλατεία Συντάγματος. Όχι επειδή θεωρούμε πως πρέπει να τιμήσουμε εθιμοτυπικά την "Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος" αλλά επειδή καταλαβαίνουμε πως ο χρόνος μετράει αντίστροφα για όλα μας και η κοινωνική απεύθυνση των αναρχικών/ελευθεριακών ιδεών στον κόσμο που προβληματίζεται για την συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος είναι αναγκαία.

Την ίδια στιγμή που ο αριθμός των κλιματικών προσφύγων ανεβαίνει ραγδιαία και παράλληλα οι χώρες του "δυτικού κόσμου" φλερτάρουν με καθεστώς απαρτχάιντ για να διαχειριστούν τον ήδη μικρό αριθμό μεταναστών που προσπαθεί να ζήσει μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, υπογραμμίζει την ανάγκη να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κοντοδιάστατη οπτική ενός ξεπερασμένου συστήματος που μας οδηγεί σταθερά στον κανιβαλισμό και την κατάστροφη.

Οι παραλίες, τα βουνά, τα δάση και τα ποτάμια ανήκουν σε όλες και όλους. Είναι υποχρέωση μας να τα υπερασπιζόμαστε με κάθε πιθανό τρόπο ενάντια σε κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης τους στο όνομα της "ανάπτυξης" για χάρη μερικών ιδιωτών, την ίδια στιγμή που η κλιματική αλλαγή μετράει τα θύματα της στις χώρες του παγκόσμιου νότου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΝΟΤΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ

-Αναρχικοί/ες

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1605451/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

5 Ιουνίου Ημέρα Περιβάλλοντος - Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις και νησιά

Άγιος Γεώργιος - Σούνιο - Αττική

Το Περιβάλλον και η Ζωή πάνω από τα κέρδη του κεφαλαίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πλήθος περιβαλλοντικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών, τοπικών συλλογικοτήτων και κινημάτων, οργανώνουν δράσεις την Παρασκευή 5 Ιούνη, σε πολλές πόλεις και νησιά. Από την Αθήνα μέχρι την Κρήτη και από τα Τρίκαλα, την Κόρινθο μέχρι την Αμοργό.

Αγωνιζόμαστε για την ακύρωση στην πράξη όλου του περιβαλλοντοκτόνου νομικού πλαισίου, που ολοκληρώνει με επιθετικό τρόπο η κυβέρνηση της ΝΔ με τους τελευταίους νόμους "Επενδύω", το ν. Χατζηδάκη, το νόμο για τον τουρισμό. Ενώ, ακολουθεί νέος νόμος για την χωροταξία - πολεοδομία.

Στην Αθήνα, Παρασκευή 5 Ιουνίου, 6μμ, στο Σύνταγμα

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής

πηγή : https://epitropi3den.blogspot.com/2020/06/5.h…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού - Σεπολίων - Ακ. Πλάτωνα

Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της φύσης και του περιβάλλοντος,

για μια αξιοβίωτη ζωή σε αρμονία με τα κοινά αγαθά στη Γη

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιούνη του 2020, βρίσκει την κοινή μας Γη, τις συνθήκες ζωής ανθρώπων και άλλων έμβιων όντων, σε μια τελείως νέα κατάσταση. Η πανδημία της covid - 19, για μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, δεν αποτελεί έκπληξη. Δεν θα αποτελούν έκπληξη, ίσως και μια νέα επόμενη ή επόμενες. Βασικός λόγος, επίσης σύμφωνα με έρευνες διεθνών οργανισμών, είναι η βαθειά περιβαλλοντική μεταβολή. Μεταβολή, που δεν ήρθε από τον ουρανό ούτε ευθύνεται γι αυτήν η συντριπτική πλειοψηφία των κοινωνιών - γενικώς και αδιακρίτως και η έλλειψη "ατομικής υπευθυνότητας". Ευθύνεται, βασικά και κύρια, η όλο και πιο επιθετική εκμετάλλευση της φύσης και των πλουτοπαραγωγικών της πόρων από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις που μεσολαβούν με τις πολιτικές και τους νόμους για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία τους. Όπως, ακριβώς, κάνουν - κεφάλαιο και κυβερνήσεις, με την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, ψήφισε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο, παρά τις αντιδράσεις και του κινήματος, αλλά και θεσμικών φορέων. Με τις 135 νέες ρυθμίσεις έρχεται να ολοκληρώσει, με ακόμη πιο ακραίο τρόπο, όλη την αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία των κυβερνήσεων της τελευταίας περιόδου ( ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ).

Στην μητροπολιτική Αττική, με το πάνω από 50% του πληθυσμού και τις ήδη επιβαρυμένες σημαντικά , περιβαλλοντικές και οικιστικές συνθήκες, μετράμε την επενδυτική φρενίτιδα της ανάπτυξης των κερδών με κάθε κόστος ενάντια στο περιβάλλον, σε τοπία-σφραγίδες της φυσιογνωμίας της, στις ζωές μας. Την "καζινο - ανάπτυξη" από τον Λάτση και άλλες πολυεθνικές στο Ελληνικό, την ανεπιστρεπτί καταστροφή της Πειραϊκής για τις αχρείαστες κρουαζιεροπροβλήτες της Cosco, το συνεχιζόμενο έγκλημα με τη μεγαλύτερη Χωματερή της Ευρώπης, στη Φυλή, που θα επεκταθεί πάλι. Σε αυτά, τα πιο κραυγαλέα και όχι μοναδικά, έρχεται ο νέος νόμος να προσθέσει κι άλλες διευκολύνσεις και παρεκκλίσεις στις αδειοδοτήσεις επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στις αδειοδοτήσεις για αιολικά, ακόμα και σε περιοχές Προστασίας, όπως η Λαυρεωτική. Με τον, επίσης πρόσφατο, νόμο για τον τουρισμό παραδίδονται βορρά στην εκμετάλλευση και οι αιγιαλοί - παραλίες, αφήνοντας, ειδικά στην Αττική, τα βράχια για "τα μπάνια του λαού" .

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε το χαλί στρωμένο. Και σαν έτοιμη από καιρό, θα εξαπολύσει κι άλλες επιθέσεις. Στο επόμενο άμεσο διάστημα, σειρά έχουν οι αλλαγές στη χωροταξική - πολεοδομική νομοθεσία. Δηλαδή, κι άλλες χαίνουσες πληγές στις πόλεις μας.

Σαν έτοιμα από καιρό, όμως, αντέδρασαν και αντιδρούν πολλά κινήματα. Από τα Άγραφα και την Τήνο μέχρι την Άνδρο, την Κρήτη, τον Βόλο. Για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και του περιβάλλοντος, στη Φυλή και το Καματερό, τον Πειραιά. Αλλά, και μέσα στις πόλεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος σε ανοιχτούς, ελεύθερους, δημόσιους χώρους, ενάντια στην εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση, όπως στις γειτονιές μας για το Πάρκο της Ακ. Πλάτωνα.

Οι αγώνες κινημάτων και συλλογικοτήτων ενάντια στις πολιτικές κυβερνήσεων - καπιταλιστικών επιχειρήσεων, με διάρκεια, επιμονή και μαχητικότητα είναι το μόνο όπλο μας για να κερδίσουμε την αξιοβίωτη ζωή σε αρμονία με το περιβάλλον και τη φύση.

Στις 5 Ιούνη, συμμετέχουμε και καλούμε στο Σύνταγμα, στις 6 μμ,

Για τη Ζωή, το Περιβάλλον και την Ελευθερία

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Σεπολίων - Ακ. Πλάτωνα

πηγή : https://epitropi3den.blogspot.com/2020/06/5.h…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Διαδήλωση ενάντια στην λεηλασία της φύσης

Την Παρασκευή 5 Ιούνη, στην παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, βγαίνουμε ξανά στους δρόμους και ενώνουμε τις φωνές μας με τα κινήματα και τους αγωνιστές σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο που αντιστέκονται στις πολιτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον, το κλίμα και απειλούν τις ζωές μας προς όφελος του κέρδους.

Το πρόσφατο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, συνέχεια των μέτρων για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και συνολικά του τομέα της ενέργειας, είναι το δώρο της κυβέρνησης της ΝΔ στα αρπακτικά της αγοράς για να λεηλατήσουν ακόμα περισσότερο το φυσικό περιβάλλον αδιαφορώντας για την υγεία και τις ζωές μας.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!

Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε τα σχέδια τους να μείνουν στα χαρτιά. Σε όλη την Ελλάδα τα κινήματα αντιστέκονται και μπλοκάρουν μία προς μία όλες τις προσπάθειες υλοποίησης αυτών των μαύρων σχεδίων. Από τις πόλεις και τα νησιά μέχρι τα βουνά ο κόσμος ξεσηκώνεται ενάντια στην εγκατάσταση των ΒΑΠΕ, στις εξορύξεις, στις χωματερές, στην καταστροφή των ρεμάτων. Οι πολλές και μεγάλες κεντρικές και τοπικές διαδηλώσεις δείχνουν ότι αυτά τα κινήματα έχουν και δύναμη και μαζικότητα. Τώρα είναι η ώρα του συντονισμού όλων αυτών των κινητοποιήσεων, τώρα είναι η ώρα να βγουν μπροστά τα εργατικά συνδικάτα γιατί η μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος πάει χέρι - χέρι με τη μάχη ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης που θέλει να φορτώσει στις πλάτες μας την οικονομική, υγειονομική και περιβαλλοντική κρίση του καπιταλισμού.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:

Να αποσυρθεί το ν/σ Χατζηδάκη. Αγώνας για να το ακυρώσουμε στην πράξη. Κλιμάκωση και συντονισμός των κινητοποιήσεων. Να σταματήσουν οι εξορύξεις και η εγκατάσταση ΒΑΠΕ του κάθε Μπόμπολα και Μυτιληναίου. Καμία δραστηριότητα στα δάση και στις περιοχές NATURA 2000. Να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τα ρέματα. Όχι στη λεηλασία των ελεύθερων χώρων. Όχι στο ξεπούλημα των λιμανιών και στα σχέδια νέων λιμενικών εγκαταστάσεων σε αστικές περιοχές. Όχι λιμάνι στη Πειραϊκή.

Να κλείσουν όλες οι χωματερές. Όχι νέοι ΧΥΤΑ, όχι στην ταφή και καύση των σκουπιδιών. Δημόσιος, κοινωνικός έλεγχος στη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ, καμία ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.

Ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Να σταματήσει τώρα η χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας. Φίλτρα προστασίας και ενίσχυση της τεχνολογίας που να μειώνει τους ρύπους που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα. Ενάντια στο λόμπι του πετρελαίου και των αυτοκινητοβιομηχανιών, ενίσχυση και επέκταση των δημοσίων συγκοινωνιών, ενίσχυση και προσανατολισμό της έρευνας και τεχνολογίας προς αξιοποίηση των δυνατοτήτων για προγραμματισμένη ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε περιοχής χωρίς να αλλοιώνουν ή/και να καταστρέφουν το περιβάλλον.

-Πρωτοβουλία ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή και την Περιβαλλοντική Καταστροφή

πηγή : https://www.facebook.com/protovouliaklima/pho…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Όχι στον περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος της Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής ΟΛΟΙ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 5/6, 6 μ.μ., ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Όχι στον περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος της Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής

ΟΛΟΙ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 5/6, 6 μ.μ., ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Την Παρασκευή στο Σύνταγμα δίνουμε το δικό μας ραντεβού συμμετέχοντας και εμείς σε ένα ρεύμα αντιστάσεων και διεκδικήσεων, που αναπτύσσονται στα πεδία της διαχείρισης των αποβλήτων, της ενέργειας, του νερού, των εξορύξεων, της προστασίας του περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων και των ελεύθερων χώρων κλπ.. Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος θα μας βρει όλους και όλες μαζί να διαδηλώνουμε ενάντια στους καταστροφικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης της Περιφέρειας Αττικής και των οικονομικών λόμπι.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ:

  • Στο περιβαλλοντικό έγκλημα της εγκατάστασης της Φυλής
  • Στον περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος της δυτικής Αθήνας - Αττικής
  • Στους νέους ΧΥΤΑ στην Φυλή
  • Στην «αναβάθμιση» του θηριώδους ΕΜΑΚ
  • Στο νέο υπερ εργοστάσιο 450.000 τόνων με ΣΔΙΤ και καύση στη Φυλή
  • Στο παρωχημένο και αναποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική
  • Στα επιχειρηματικά συμφέροντα
  • Στους διαγωνισμούς για τους νέους ΧΥΤΑ και τα εργοστάσια στην εγκατάσταση της Φυλής
  • Στην αύξηση του κόστους διαχείρισης των ΑΣΑ και στο φαύλο καθεστώς των αντισταθμιστικών οφειλών για εξαγορά συνειδήσεων

ΛΕΜΕ ΝΑΙ:

  • Σε ένα μοντέλο διαχείρισης φιλικό προς το περιβάλλον με δημόσιο χαρακτήρα
  • Στο μοντέλο της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη και στην προδιαλογή των υλικών
  • Στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής
  • Στη συστράτευση και στην αλληλεγγύη του περιβαλλοντικού κινήματος

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com - oxi.exxyta.filexis@gmailex.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

πηγή : https://oxixytafilis.blogspot.com/2020/06/56-…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Θέλουμε άλλο σύστημα, όχι άλλο πλανήτη

Ανακοίνωση «Συνάντησης» για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Η διαχρονική κλιματική κρίση, οι όλο και περισσότερες περιβαλλοντικές «καταστροφές» ανά τον κόσμο και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της υγείας των πολλών, έρχονται να μας θυμίσουν πως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, δεν είναι μια γιορτή αλλά ένα κάλεσμα για κινητοποιήσεις και αγώνα.

Μας θυμίζουν ότι δεν είναι η «φύση» που βρίσκεται σε κρίση, αλλά η σχέση της ανθρωπότητας με το περιβάλλον, που καθορίζεται από τη μορφή των κοινωνικών σχέσεων. Γνωρίζουμε ότι ο καπιταλισμός συνεπάγεται αναγκαστικά την ταυτόχρονη εξάντληση των πηγών πλούτου (του), δηλαδή την ανθρώπινη εργασία (ανθρώπινοι πόροι) και το περιβάλλον (φυσικοί πόροι). Δεν είναι ακριβώς μια αφέλεια, αλλά κυρίως μια αδυναμία και απροθυμία από τους κυβερνώντες και τους διαχειριστές αυτού του συστήματος, να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα του περιβάλλοντος και της ανάσχεσης των κοινωνικών συνεπειών από την καταστροφή του. Γι' αυτό και αντιμετωπίζουν την περιβαλλοντική προστασία ως αντικείμενο κερδοφορίας, άλλοτε ως "δαπάνη" που μπορεί να περιοριστεί, άλλοτε ως νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εξάλλου για τους ίδιους, η οικονομία κυριαρχεί. Η οικονομία ή ορθότερα η αγορά είναι αυτή που πρέπει να σωθεί και η πίστη σε αυτήν. Η αγορά είναι η βάρκα που θα μας σώσει από έναν Τιτανικό που βουλιάζει. Χωράνε όμως όλοι και όλες στη βάρκα;

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην Ελλάδα, συμπίπτει και με πρόσφατο «νομοσχέδιο Χατζηδάκη» για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ένα νομοσχέδιο που δεν χαρακτηρίζεται τυχαία περιβαλλοντοκτόνο: Καταργεί επί της ουσίας την προστασία των περιοχών Natura, όπου επιτρέπει ακόμα και εξορύξεις υδρογονανθράκων διευκολύνει και πριμοδοτεί χωρίς κανέναν έλεγχο την εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπου βολεύει τους επιχειρηματίες, προσφέρει απλόχερα διευκολύνσεις στα επενδυτικά συμφέροντα, απελευθερώνοντας τα από τις «περιβαλλοντικές αντι-αναπτυξιακές μειοψηφίες» και ανοίγει το δρόμο για την μακροχρόνια λεηλασία της φύσης.

Απέναντι στα σχέδια τους ας αντιπαραβάλλουμε τη δικιά μας φωνή και δράση. Φωνή και δράση που θεωρεί ότι το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, η υγεία και τα δικαιώματά μας είναι πάνω και πέρα από τα κέρδη τους. Φωνή και δράση που ενώνεται με τις κινητοποιήσεις ανά τον κόσμο ενάντια στην κλιματική κρίση τονίζοντας «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα». Φωνή και δράση που υποστηρίζει ότι η συλλογική διαχείριση των κοινών και του περιβάλλοντος, δεν είναι το πρόβλημα (όπως υποστηρίζουν οι ελίτ σήμερα). Εξάλλου τα κοινά αγαθά και ο πολύτιμος δημόσιος χαρακτήρας τους φάνηκε πόσο αναγκαίος είναι στην περίπτωση της δημόσιας υγείας κατά την έκρηξη της πανδημίας. Τόσο πολύτιμος και αναγκαίος που τον επικαλέστηκαν ευθαρσώς ακόμα και ορκισμένοι εχθροί του. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας του τρόπου διαχείρισης των κοινών αγαθών όπως αυτός εκφράζεται σήμερα.

Καλούμε στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020, στις 18:00 και στις υπόλοιπες πόλεις.

Υψώνουμε τη δική μας φωνή και δράση αμφισβητώντας ριζικά το κυρίαρχο μοντέλο της «ανάπτυξης», του παραγωγισμού και της ιδεολογίας των κερδών των λίγων εις βάρος της κοινωνίας και της φύσης.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τα περιβαλλοντικά κινήματα και τους πολίτες που αγωνίζονται ανά την Ελλάδα για την ακύρωση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη και για τη ματαίωση των καταστροφικών «επενδύσεων»

#aposyre_to #to_akyronoume #support_earth

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά

πηγή : https://synantisi.org/2020/06/04/theloyme-all…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Ενάντια στον "πράσινο" καπιταλισμό και την αισχροκέρδεια των εταιρειών οργανώνουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις και συντονιζόμαστε με τους τοπικούς οικολογικούς αγώνες.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Παρ. 5/6 ΣΥΝΤΑΓΜΑ - 18.00

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Περιφέρεια Αθήνας

πηγή : https://www.facebook.com/anarxikiomospondia20…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Το περιβάλλον και οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους !

Η Παρασκευή 5 Ιούνη, παγκόσμια ημέρα για περιβάλλοντος, είναι μέρα αγώνα για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, το κλίμα και τις ζωές μας από τις καταστροφικές δραστηριότητες του καπιταλισμού και πολιτικές των κυβερνήσεων που το υπηρετούν. Αυτός ο αγώνας, στις σημερινές συνθήκες, αποτέλει αγώνα επιβίωσης.

Δίπλα στις ανυπολόγιστες καταστροφές που δημιουργεί ήδη η κλιματική αλλαγή, εξαιτίας της εκετεταμένης χρήσης ορυκτών καυσίμων και της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, με την άνοδο της θερμοκρασίας, την ένταση των φυσικών καταστροφών και τη μείωση της βιοποικιλότητας έχουμε και την εμφάνιση των θανατηφόρων πανδημιών εξαιτίας της μαζικής αποψίλωσης των δασών και της καταστροφής των φυσικών οικοτόπων διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την μεταφορά, την ανάπτυξη και εξέλιξη παθογόνων ιών από τα ζώα προς τον άνθρωπο.

Και όμως, σ' αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στο περιβάλλον και τις ζωές μας.

Το πρόσφατο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, στο όνομα της δήθεν «πράσινης ανάπτυξης», παραδίδει το περιβάλλον και την ενέργεια στις ορέξεις των αρπακτικών της αγοράς αυτών δηλαδή που συστηματικά το καταστρέφουν. Ένα νομοσχέδιο που αποτελεί τη συνέχεια της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της παράδοσης των παραλιών και των δημόσιων χώρων στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, της ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση των απορριμάτων με τη μετατροπή όλων των περιαστικών περιοχών σε απέραντες χωματερές καύσης και ταφής σκουπιδιών, της αδειοδότηση της COSCO για τη δημιουργία λιμανιού για κρουαζιερόπλοια στην Πειραϊκή.

Μπορούμε να κάνουμε τα σχέδια τους να μείνουν στα χαρτιά. Σε όλη την Ελλάδα τα κινήματα αντιστέκονται και μπλοκάρουν μία προς μία όλες τις προσπάθειες υλοποίησης αυτών των σχεδίων. Από τις πόλεις, τα νησιά μέχρι τα βουνά ο κόσμος ξεσηκώνεται ενάντια στην εγκατάσταση των ΒΑΠΕ, στις εξορύξεις, στις χωματερές και στη καύση των σκουπιδιών, στη καταστροφή των ρεμάτων. Η νίκη των κατοίκων στη Τήνο που διώξανε τον Όμιλο Κοπελούζου δείχνει το δρόμο.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι αντικαπιταλιστικές κινήσεις σε δήμους και περιφέρειες είναι ενεργό κομμάτι αυτού του αγώνα. Παλεύουμε για το συντονισμό και την εξάπλωση των κινητοποιήσεων, παλεύουμε για να βγουν μπροστά σ' αυτόν αγώνα τα εργατικά συνδικάτα και η νεολαία.

Η μάχη για να σώσουμε το περιβάλλον από το βωμό του κέρδους των καπιταλιστών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μάχης ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης που θέλει να φορτώσει στις πλάτες μας την οικονομική, υγειονομική και περιβαλλοντική κρίση αυτού του σάπιου συστήματος, για να βάλουμε πάνω από τα κέρδη των λίγων τις ζωές και τα συμφέροντα των πολλών, από την οικονομία μέχρι το περιβάλλον.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΑΛΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΗ

ΑΘΗΝΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 6.00 μμ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

πηγή : https://antarsya.gr/node/5679


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Το συμβόλαιο του Κ. Χατζηδάκη
Ουδέποτε δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία ότι πίσω από το μειλίχιο ύφος του Κ. Χατζηδάκη κρύβεται ό πιο στυγνός, και αήθης άνθρωπος του νεοφιλελευθερισμού. Οι κυβερνητικές θέσεις που κάθε φορά του αναθέτονται είναι για να καταστρέψει κάθε τι που «μυρίζει» κοινό και δημόσιο και να το μετατρέψει σε ωμό κερδοσκοπικό μηχανισμό για τις τσέπες (κυριολεκτικά και χωρίς ίχνος λαϊκισμού) ιδιωτών κατά βάση κρατικοδίαιτων. Ο άνθρωπος αυτός εκτελεί πληρωμένα συμβόλαια.
Τώρα, ο Κ. Χατζηδάκης, ως υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, ήρθε - την πιο κατάλληλη στιγμή για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς μας - να εκτελέσει το περιβάλλον και να ιδιωτικοποιήσει την ενέργεια. Ενάμιση μήνα τώρα πασχίζουν να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται πρώτα για τις «ανθρώπινες ζωές» και όχι για την οικονομία και, εν μέσω κορωνοϊού, αντιστρέφουν ξαφνικά το δόγμα υπέρ της οικονομίας, για να εναρμονιστούν πλήρως με τον αγριανθρωπισμό του νεοφιλελευθερισμού

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι όχι μόνο ο SARS-COV-2 αλλά και τα διάφορα παθογόνα, όπως ο ζίκα, ο έμπολα, οι κορωνοϊοί, ο κίτρινος πυρετός, η γρίπη των πτηνών και η αφρικανική πανώλη των χοίρων, οφείλονται στην καταστροφική παρέμβαση στη φύση και στην ανάδευση του βιοτικού και αβιοτικού περιβάλλοντος. Οι πολυεθνικές με το πιο αδίστακτο τρόπο μετατρέπουν τα δάση σε λιβάδια και ανοιχτά ορυχεία, σε κερδοσκοπικά εδάφη εκεί όπου κατοικεί και αναπαράγεται κάθε μορφή ύπαρξης.

Παίρνοντας το πρόσφατο μήνυμα της φύσης, ο Κ Χατζηδάκης έτρεξε να το εξηγήσει με τον νεοφιλελεύθερο τρόπο, απογυμνώνοντας εντελώς το φυσικό περιβάλλον και αποδίδοντάς το γυμνό και φονεύσιμο προς εκμετάλλευση στους αιματοβαμμένους κερδοσκόπους. Σε αυτή τη θανατοπολιτική, οι ανάγκες για περισσότερες ΜΕΘ και γιατρούς έρχονται για να επιδιορθώσουν τις συνέπειες της εγκληματικής τους πολιτικής απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.

Ο έτερος εγώ, Άδωνις Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει τον αφανισμό των Δασαρχών των Αρχαιολόγων, των τοπικών Αυτοδιοικητικών ως εμπόδια για την προσπέλαση των κερδοσκόπων και ανεμπόδιστη λεηλασία της φύσης και ο διορισμένος για αυτή την αποστολή Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε για ψήφιση το αντίστοιχο νομοσχέδιο για "Εκσυγχρονισμό Της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας", δηλαδή για να κάνει νόμιμη και υποχρεωτική τη λεηλασία και η ισχύς του κράτους να επιβάλλει έναν καπιταλισμό χωρίς όρους και όρια. Και για λόγους εξευμενισμού όλο αυτό το σχέδιο ονομάζεται Ανάπτυξη, μια ιδεολογία που γενικώς ενώνει τη Δεξιά με την Αριστερά. Ειδικώς όμως το νομοσχέδιο έρχεται ουσιαστικά να συμπληρώσει τα προηγούμενα του Σύριζα, που με τόση μανία και βουλιμία νομιμοποίησε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την πιο βρώμικη βιομηχανία που τις ακολουθεί την εποχή της κλιματικής κρίσης.
Τα 130 άρθρα του πολυνομοσχεδίου είναι 130 προσταγές επίθεσης στη φύση και ότι είχε απομείνει από τους προηγούμενους περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

-Επιτρέπουν τις εξορύξεις πετρελαίου, αερίου ακόμα και στις μέχρι τώρα προστατευόμενες ζώνες για τα οικοσυστήματα αφού πρώτα έχει τεμαχίσει διαβαθμίζοντας τις ζώνες προστασίας.
Ποιες ζώνες; η μία συμπληρώνει την άλλη. Στην πρώτη - Ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης, έτσι τη λένε- επιτρέπονται δρόμοι , στη δεύτερη Ζώνη αναψυκτήρια , εγκαταστάσεις ΜΜΕ κλπ στην τρίτη Ζώνη τουριστικά καταλύματα, εξορύξεις παντός τύπου, ορυχεία, υδρογονάνθρακες, και στην τετάρτη και φαρμακερή Ζώνη, στη «Ζώνη βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων», αεροδρόμια αλλά και διαχείριση τοξικών αποβλήτων. Δεν πρόκειται για οργουελική γλώσσα αλλά για μια απλή γλώσσα απατεώνων.
Να πούμε και για τις περιοχές που ήταν στον Ευρωπαϊκό (sic) κατάλογο Natura για την προστασία της βιοποικιλότητας πάλι και αυτές υφίσταται τον ίδιο τεμαχισμό σε ζώνες για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

-Επιπλέον και για να καθησυχάσει τους επενδυτές και τις πολυεθνικές, αποσαρθρώνει τις διαδικασίες έκδοσης Περιβαλλοντολογικών όρων εκτοπίζοντας δασάρχες τοπικές κοινωνίες και άλλους ενοχλητικούς και ταυτόχρονα αυξάνει τη διάρκεια των ΑΕΠΟ σε 15 χρόνια από 10 που ήταν μέχρι σήμερα. Αυτή η προσθήκη είναι μια υποτελής κίνηση του υπουργού διότι οι ξένοι επενδυτές και οι μεγάλες πολυεθνικές φρόντισαν να κατοχυρωθούν από τις εμπορικές συμφωνίες CETA και TTIP εδώ και καιρό.

-Η «καλλιέργεια» των αιολικών πάρκων σε τζάμπα οικόπεδα στις Βουνοκορφές και στα δάση η ανεξέλεγκτη επέκταση των φωτοβολταικών καθώς και η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων ενθαρρύνονται από το νομοσχέδιο το οποίο διευκολύνει τις αρπαχτικές διαθέσεις των επενδυτών.

-Όλο το πνεύμα του νομοσχεδίου "Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις" (πολυνομοσχέδιο), του Χατζηδάκη έρχεται να συμπληρώσει το προηγούμενο αριστερό διευρύνοντας τη λεηλασία όχι μόνο γενικά των Βουνών του εδάφους και του υπεδάφους αλλά και αυτών ακόμη των ζωνών των οικότοπων και ειδών νομιμοποιώντας ρητά και εκεί τις εξορύξεις πετρελαίου (άρθ 44).

-Το κράτος θα επιμείνει μέχρι το τέλος του αφανισμού μας-Ο Καπιταλισμός που υπηρετεί δεν έχει επιστροφή.

-Αν δεν σταματήσουμε τώρα τα κερδοσκοπικά σχέδια της λεηλασίας της φύση, όσες ΜΕΘ και Μάσκες και να μας υποσχεθούν θα είναι τα θανατικά αντίδωρα.

-Να διαχειριστούμε την ενέργεια σαν κοινό αγαθό και τη φύση στην ελεύθερη προοπτική της.

Στηρίζουμε το κάλεσμα στην πλ. Συντάγματος, την Παρασκευή στις 6μμ

πηγή : https://el-gr.facebook.com/AntiexousiastikiKi…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων

πηγή : https://www.facebook.com/savegreekmountains/