Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 στις 21.00

Προβολή ταινίας και βιλιοπαρουσίαση: Sacco και Vanzetti, 100 χρόνια μετά

από εκδόσεις Δαίμων του Τυπογραφείου

Ακριβώς πριν από εκατό χρόνια (Μάης 1920) δύο αναρχικοί συνελήφθησαν στη Βοστώνη κατηγορούμενοι για ληστείες χρηματαποστολών και ανθρωποκτονίες. Για επτά χρόνια δόθηκε μια τεράστια πολιτική και νομική μάχη για να μην οδηγηθούν στην ηλεκτρική καρέκλα. Η υπερασπιστική "γραμμή" αναγκάστηκε να επικεντρώσει (και να αφήσει πίσω της ως κυρίαρχη ιστορική αφήγηση) στους "αθώους εργάτες Sacco και Vanzetti". Ήταν όμως έτσι;

Στις ΗΠΑ, κατά τη δεκαετία του 1910, σχηματίστηκε γύρω από το έντυπο "Ανατρεπτικά Χρονικά", ένα δίκτυο ιταλών μεταναστών που ήταν αποφασισμένοι να πραγματώσουν την πιο βίαιη επαναστατική δράση: βομβιστικά μπαράζ, στοχευμένες μαζικές αποστολές δεμάτων-βομβών, ένοπλες ληστείες, ανθρωποκτονίες. Οι Sacco και Vanzetti ήταν μέλη αυτού του δικτύου.

Η σύλληψη και προδιαγεγραμμένη πορεία τους προς τον θάνατο οδήγησε τον σύντροφο και φίλο τους Mario Buda σε μια πράξη ακραίου αναρχικού τερορισμού: τη στάθμευση -στις 12 το μεσημέρι- ενός κάρου φορτωμένου με εκρηκτικά, στην καρδιά του αμερικάνικου και παγκόσμιου καπιταλισμού, τη Wall street. Μια πράξη κατά "δικαίων και αδίκων", με 38 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες˙ μια πράξη ακραίας βίας σε έναν κόσμο ακραίων αντιθέσεων.

Η 16η Σεπτέμβρη 1920 ήταν…Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΤΙΝΑΧΘΗΚΕ Η WALL STREET

Με αφορμή την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου από τον Δαίμονα του Τυπογραφείου,προσεγγίζουμε και συζητάμε αυτή τη στιγμή της επαναστατικής ιστορίας, και παρακολουθούμε την ταινία SACCO και VANZETTI (του Giuliano Montaldo)

στην ταράτσα του ελευθεριακού στεκιού ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ, 9μμ, 25 Ιούνη


Εκδηλώσεις Ιουνίου στο Ελευθεριακό Στέκι Πικροδάφνη

πηγή : https://pikrodafni.squat.gr/2020/06/01/ΕΚΔΗΛΩ…