Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 στις 21.00

CINEFREE προβολές στα δυτικά

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκινάει ο κύκλος αυτοοργανωμένων προβολών στο Κόκκινο Πάρκο στην Ηλιούπολη. Ακολουθεί το πρόγραμμα και η σύνοψη των ταινιών και ντοκιμαντέρ.

2η προβολή:

Πετρέλαιο και νερό (μικρού μήκους)
Με χρονική σειρά Ισπανία, Γαλλία , Ιταλία και Κροατία παγώνουν ή και απαγορεύουν τις έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή της Μεσογείου, δεχόμενοι πιέσεις από τους αγώνες τοπικών κινημάτων σε διάφορες περιοχές τους.

Όταν βυθίζεται ο κόσμος(ντοκυμαντέρ)-Εξάντας

Πολλές φορές τίθεται η συζήτηση για τους προσφυγικούς πληθυσμούς που φτάνουν στην Ελλάδα στην προσπάθεια τους να περάσουν στην Ευρώπη, από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, ενώ παράλληλα γίνεται κριτική ενάντια σε ανθρώπους που έρχονται από χώρες που «δεν έχουν πόλεμο». Αυτή η θέση είναι παραπλανητική. Κάποιοι από τους λόγους της δημιουργίας των μεταναστευτικών ροών είναι οι παρακάτω.Οι διακρατικοί πόλεμοι που διεξάγουν τα κράτη, σχετίζονται με συγκρουόμενα συμφέροντα του κεφαλαίου σε μία περιοχή, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, και της Ανατολικής Μεσογείου. Η μετανάστευση λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης των πληθυσμών των κρατών. Τα πιο κυρίαρχα παραδείγματα είναι οι χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, δηλαδή της Αφρικής και της κεντρικής Ασίας. Εξαθλίωση που επιβάλλεται από τις χώρες της δύσης, τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ε.Ε. με την καταλήστευση των φυσικών τους πόρων, σε μία διαχρονική διαδικασία που έχει τις ρίζες της ιστορικά στην αποικιοκρατία..

Στην κατηγορία της οικονομικής μετανάστευσης εντάσσονται και οι 600000 χιλιάδες περίπου άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία 11 χρόνια λόγω της διεύρυνσης της οικονομικής ανισότητας. Το ντοκυμαντέρ, το οποίο τοποθετείται στο Μπαγκλαντές, αναφέρεται στη μετανάστευση λόγω της κλιματικής αλλαγής. Άνθρωποι δηλαδή που αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους, λόγω των επιπτώσεων που δημιουργεί η εκμετάλλευση και η λεηλασία της φύσης, χάριν του κεφαλαίου. Οι επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα, την ρύπανση, την αποψίλωση των δασών και άλλων παρεμβάσεων εις βάρος του περιβάλλοντος γίνονται όλο και πιο εμφανείς, επηρεάζοντας όλο και περισσότερες περιοχές. Οι επιστήμονες θεωρούν το Μπαγκλαντές ως το σημείο 0 της κλιματικής αλλαγής. Καθώς λιώνουν οι πάγοι, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει και αυτή η παράκτια χώρα της Νότιας Ασίας βυθίζεται. Στο Μπαγκλαντές, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι πρόκειται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέχρι το 2050 και να γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες. Πρόκειται για έναν νέο και σχεδόν άγνωστο όρο, που περιγράφει, όμως, την εμφάνιση του πραγματικού προσώπου της κλιματικής αλλαγής.

Ενάντια στη λογική ότι όλα πουλιούνται και αγοράζονται να δώσουμε πνοή ελευθερίας στις γειτονιές μας.

πηγή : email που λάβαμε στις 7 Ιουνίου 15h