Τρίτη 9 Ιουνίου 2020 στις 13.00

2 καλέσματα : 1 2

Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση

Είναι προς το συμφέρoν της παιδείας αυτός ο νόμος να μην περάσει!

Ανακοίνωση Ομάδας Παιδείας της Συνάντησης για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική αριστερά

Κατά την διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει ένα άκρως αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία ώστε να εμποδίσει μορφές διεκδίκησης κι αντίδρασης του κοινωνικού κινήματος, απέναντί στις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις που προωθεί. Το παρόν πολυνομοσχέδιο πλήττει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και κάνει επιτακτική την ανάγκη συστράτευσης μαθητ(ρι)ών, φοιτητ(ρι)ών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.
Η επίθεση της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, μέσω του εν λόγω νομοσχεδίου, οργανώνεται σε 3 πυλώνες: την ενίσχυση της ταξικότητας, την εντατικοποίηση και την πειθάρχηση. Ακόμη, η εισαγωγή της αξιολόγησης, εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, αντανακλά την τιμωρητική διάθεση του υπουργείου ως προς τους/τις εργαζόμενες/ους του κλάδου που αγωνίζονται για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια περιλαμβάνει αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων στις προαγωγικές κι επαναφέρει την, ήδη αποτυχημένη, τράπεζα θεμάτων. Τα μέτρα αυτά εντατικοποιούν περαιτέρω τη μαθητική καθημερινότητα κι ενισχύουν την παραπαιδεία δυσχεραίνοντας τη δυνατότητα των λαϊκών στρωμάτων να ανταποκριθούν στα νέα βάρη του εξεταστικο-κεντρικού αυτού σχολείου. Παράλληλα, η επαναφορά της διαγωγής και των πολυήμερων αποβολών είναι μια ακόμη έκφανση της στόχευσης του υπουργείου, που δεν είναι άλλη από την πειθάρχηση των μαθητ(ρι)ών.
Η επίθεση αυτή συνεχίζεται με την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών. Μια αξιολόγηση που οργανώνεται με πυρήνα ένα τιμωρητικό πλαίσιο που προσεγγίζει την εκπαιδευτική διαδικασία με ποσοτικά, κι όχι ποιοτικά, κριτήρια. Την ίδια στιγμή που οι εκπαιδευτικοί θα τιμωρούνται για προσόντα που το υπουργείο κρίνει ότι δεν έχουν, δεν θα δίνεται σε αυτούς/ες η δυνατότητα για δωρεάν πρόσθετη εκπαίδευση(μεταπτυχιακά, διδακτορικά, τεχνικές επιμορφώσεις κα), ενώ ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας ώστε να στοχοποιηθεί με τρόπο άμεσο η αγωνιστική συνδικαλιστική δράση.
Ταυτόχρονα, η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων θα δημιουργήσει σχολεία πολλών ταχυτήτων, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μελλοντική σύνδεση της αξιολόγησης των σχολείων με τη χρηματοδότησή τους. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει δείξει από νωρίς τις διαθέσεις της με αντίστοιχο νόμο για τα πανεπιστήμια που κατατέθηκε τη φετινή χρονιά.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν αφήνει άθικτη ούτε την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου ουσιαστικά στο ζήτημα των μετεγγραφών καταργεί τα οικονομικά κριτήρια αντικαθιστώντας τα με κριτήρια επίδοσης στις εξετάσεις (η δυνατότητα μετεγγραφής παρέχεται μόνο σε περίπτωση απόκλισης 2750 μορίων και κάτω) αφαιρώντας τη δυνατότητα πολλών υποψήφιων φοιτητ(ρι)ών να σπουδάσουν στον τόπο κατοικίας. Το παραπάνω θα πλήξει βάναυσα τους/τις φτωχότερους/ες, τις οικογένειες που όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουν τις καπιταλιστικές κρίσεις, εξαναγκάζοντας τους/τις να αλλάξουν αντικείμενο σπουδών. Στην ουσία η πρόταση τιμωρεί τις φτωχότερες τάξεις, για τη θέση τους, μέσα από τον δραστικό περιορισμό των επιλογών εκπαίδευσης για αυτές.

Επιπλέον χτυπήματα δέχεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση με την εισαγωγή ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα. Η κυβέρνηση εκτιμώντας το επιχείρημα των διδάκτρων ως πειστικότερο για την εκπαίδευση φοιτητ(ρι)ων από το εξωτερικό, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένο διδάκτρων στο προπτυχιακό. Επόμενο βήμα δεν αποκλείεται να είναι η γενίκευση των διδάκτρων σε ξενόγλωσσα και μη προγράμματα. Εξάλλου διακαής πόθος τους παραμένει η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Απώτερος σκοπός ενός τέτοιου μέτρου είναι η σταδιακή εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας παιδεία μέσα από την μετατροπή της γνώσης από ελεύθερο προς χρήση κοινό αγαθό σε αντικείμενο κερδοσκοπίας.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να λεηλατήσει για άλλη μια φορά την παιδεία είναι ανάγκη να μην ευοδωθεί. Θα πρέπει να δώσουμε δυνάμεις ούτως ώστε να ανοίξουν ρωγμές στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα, μέσα από δυναμικούς αγώνες.

Στεκόμαστε στο πλευρό τωνμαθητ(ρι)ών, φοιτητ(ρι)ών, εκπαιδευτικών όλων τον βαθμίδων και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον κρίσιμο και δίκαιο αγώνα που δίνουν να μην υπερψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο, για να μην μείνει στα χαρτιά. Το μέλλον της παιδείας θα κριθεί στους αγώνες των ανθρώπων της όχι πίσω από τις κλειστές υπουργικές αίθουσες.

Για το λόγο αυτό καλουμε στις πανεκπαιδευτικες συγκεντρωσεις την Τετάρτη 10/6, ημέρα ψήφισης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και Τρίτη 9/6 στις 13.00 στο Αγ. Βενιζέλου

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά

πηγή : https://synantisi.org/2020/06/06/einai-pros-t…


Πανεκπαιδευτικές Κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του αντιδραστικού αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου - Τρίτη 9 Ιουνίου, ΑΠΕΡΓΙΑ!

- Τρίτη 9 Ιουνίου, ΑΠΕΡΓΙΑ!

Συγκέντρωση 1μ.μ., άγαλμα Βενιζέλου

- Τετάρτη 10 Ιουνίου Συλλαλητήριο 7μ.μ., άγαλμα Βενιζέλου

Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση παρά τις τεράστιες αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει το αντιδραστικό αναχρονιστικό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, το φέρνουν την Τρίτη 9/6 στην ολομέλεια της Βουλής και επιδιώκουν την ψήφισή του την Τετάρτη 10/6.

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι φοιτητές/τριες κι όλη η κοινωνία δεν θα δεχθούμε την ψήφιση, πολύ δε περισσότερο την εφαρμογή ενός νόμου που φέρνει το κλείσιμο τμημάτων και σχολείων, που ορθώνει νέους ταξικούς φραγμούς και αποκλείει μαθητές από το σχολείο, που προωθεί την αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικών και μέσω αυτής την κατηγοριοποίηση και υποχρηματοδότηση σχολείων, την ιδιωτικοποίηση και τις απολύσεις εκπαιδευτικών. Δεν θα δεχθούμε έναν νόμο που στοχεύει ξεκάθαρα στην αμφισβήτηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, του καθολικού δικαιώματος στη μόρφωση και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Το νομοσχέδιο-έκτρωμα της Κεραμέως ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσσαλονίκης καλεί τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά:

  • στην απεργία στις 9/6(κηρύσσοντας 3ωρη συμπληρωματική στην κηρυγμένη από τη ΔΟΕ 3ωρη στάση εργασίας) και στην ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στη 1μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου
  • στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, την Τετάρτη 10/6, 7μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του αντιδραστικού αναχρονιστικού αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για το Ενιαίο 12χρονο (και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή) Δημόσιο Δωρεάν σχολείο για όλους/ες, με παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στη λειτουργία του

Για το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης

Η πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας

Δέσποινα Σαββίδου Ηλίας Σμήλιος
πηγή : http://zsepethess.blogspot.com/2020/06/9.html