τι; : πορεία θεματική : περιβάλλον

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020 στις 12.00

12 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

[Θεσσαλονίκη] Διαδήλωση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη

Η επενδυτική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ενεργειακής ανάπτυξης συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό διακύβευμα ύψιστης εθνικής σημασίας κατά τα λεγόμενα του ίδιου του πολιτικού προσωπικού, των ντόπιων και ξένων επενδυτών αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών που καθορίζουν την ενιαία στρατηγική της ΕΕ σε θέματα ανάπτυξης και ενέργειας. Η ψήφιση ακόμα ενός αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου όπως αυτό που δρομολογήθηκε έκτακτα στις 4 Μάη εντείνει την εκμεταλλευτική δραστηριότητα που λεηλατεί και καταστρέφει τον φυσικό κόσμο. Ο δρόμος για την ένταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, για την αποψίλωση κάθε κορυφογραμμής προς εγκατάσταση ΑΠΕ, για την αποστράγγιση κάθε πηγής από την δημιουργία υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, για την εξόρυξη όλου του θαλλάσιου ορίζοντα για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο, ανοίγει και οδηγεί τις ζωές μας προς την απόλυτη δυστοπία. Ο αγώνας ενάντια στις ενεργειακές επενδύσεις και τους πολέμους που γεννούν, παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ. Να μπλοκάρουμε στην πράξη την επενδυτική πολιτική του ελληνικού κράτους. Να υπερασπιστούμε τις ζωές μας, τη γη και την ελευθερία μας, στηρίζοντας τους τοπικούς αγώνες ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη. Από τις Σταγιάτες και τον Βόλο μέχρι τη Νάξο και από την Κρήτη μέχρι την Χαλκιδική, την Ξάνθη και τη Σαμοθράκη έχουμε το δίκιο και θα νικήσουμε.

Κράτος-Ε.Ε.-Επενδυτές λεηλατουν και καταστρεφουν τη φυση

Αγώνας για Γη και Ελευθερία

Διαδήλωση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη

Σάββατο 20 Ιούνη, 12:00 Καμάρα

Δικτύωση Κινημάτων για Γη και Ελευθερία


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μάη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχοντας μετατοπίσει το τελευταίο διάστημα όλη την προσοχή της κοινωνίας στο ζήτημα της πανδημίας, κατέθεσε προς διαδικασία συζήτησης-ψήφισης στη Βουλή, το νέο αντιπεριβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται από την κυβέρνηση να κατατίθενται βαρυσήμαντα νομοσχέδια σε καιρό όπου τα κινήματα βρίσκονται σε μούδιασμα και η προσοχή του κοινωνικού συνόλου είναι στραμμένη σε άλλα ζητήματα καθώς όλο αυτό το διάστημα προφασιζόμενοι τον ιό, ζητούν ανακωχή από τις κοινωνικές αντιστάσεις την ίδια στιγμή που νομοθετούν νέα μέτρα κοινωνικής και ταξικής εκμετάλλευσης και υποτίμησης των ζωών μας. Το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στις 5 Μάη, προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Την παράταση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από τα 10 στα 15 χρόνια έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έγκρισης και να περιοριστεί οποιοδήποτε μπλοκάρισμα των έργων μέσα από τις περιβαλλοντικές μελέτες. Παράλληλα θεσμοθετείται ο «πιστοποιημένος αξιολογητής» των περιβαλλοντικών μελετών, ο οποίος θα πληρώνεται από τους επενδυτές, με σκοπό να διευκολύνει την αδειοδότηση, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορεί από μόνος του να παρακάμψει οποιαδήποτε αντιπεριβαλλοντκή σύσταση .
  • Στις ζώνες οικοτόπων και ειδών επιτρέπει την μεταλλευτική δραστηριότητα, τα λατομεία, τις ζώνες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθρακών, ενώ στις περιοχές Natura 2000, ακόμη και στις ζώνες απόλυτης προστασίας της φύσης, θα επιτρέπονται καταστήματα και εγκαταστάσεις, πχ πλωτές υποδομές, εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής, διάνοιξη δρόμων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για οποιαδήποτε τουριστική και εμπορευματική «αξιοποίησή» τους. Επίσης καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τους αντικαθιστά με φορέα απομακρυσμένο από το πεδίο του και ελεγχόμενο από το υπουργείο.
  • Σε ότι αφορά τα αυθαίρετα, προβλέπει επανακαθορισμό των δασικών χαρτών και αναστολές κυρώσεων. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και επαναφέρει τη νομιμοποίησή τους για 30 χρόνια, ενώ είχε απορριφθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ). Οι τριμελείς επιτροπές εξέτασης θα αποτελούνται, αντί των δασολόγων και μόνο, από τον πρόεδρο που θα είναι δικηγόρος και από έναν τοπογράφο μηχανικό.

Το διάστημα αυτό έχει ανοίξει ο δρόμος για αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα στα 'Αγραφα, στο Βέρμιο και αλλού(στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής ελλάδας), και για την παράταση της άδειας στις Σκουριές. Το κράτος νομοθετεί για χάρη των επενδυτών, με πρόσχημα τις επενδύσεις, ακολουθώντας τη στρατηγική της ΕΕ σε θέματα ανάπτυξης και ενέργειας. Τη στιγμή που επιβάλει μέτρα περιορισμού σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας με πρόφαση την προστασία της υγείας του, επιτρέπει με νόμο την καύση ρυπογόνου καυσίμου στην εταιρία ΤΙΤΑΝ.

Ας δούμε όμως πως μεταφράζεται αυτό το νομοσχέδιο απέναντι στον φυσικό κόσμο

Περιοχές όπου μέχρι πρότινος ήταν τόπος ζωής για χιλιάδες ζώα, φυτά και δέντρα θα μετατραπούν σε τεράστια εργοτάξια. Στα βουνά πρόκειται να αποψιλωθούν τεράστιες περιοχές με σκοπό την διάνοιξη δρόμων για να τοποθετηθούν αιολικά πάρκα ή πολυτελή θέρετρα για πλούσιους «φυσιολάτρες» επισκέπτες. Οι βάσεις των ανεμογεννητριών πρόκειται να καλύπτουν μεγάλο μέρος του υπεδάφους γεμίζοντας γόνιμες περιοχές με τσιμέντο. Ο παραγόμενος ήχος των ανεμογεννητριών θα εξαφανίσει μεγάλο κομμάτι της χλωρίδας και της πανίδας των εκάστοτε περιοχών. Τα εναέρια δρομολόγια των μεταναστευτικών πτηνών θα διακόπτονται από τα γιγάντια πτερύγια των ανεμογεννητριών και τα τεχνητά φράγματα ήχου που δημιουργούν, με αποτέλεσμα την θανάτωση πολλών πτηνών. Επιπλέον στα βουνά της Ηπείρου όπου θέλουν να πραγματοποιήσουν εξόρυξη υδρογοναθράκων πρόκειται να τρυπήσουν τη γη σε δεκάδες σημεία και να διαταράξουν την ζωή των έμβιων όντων όπου κατοικούν στην περιοχή.

Οι εξέδρες εξόρυξης υδρογοναθράκων που θα τοποθετηθούν στα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου θα διαταράξουν την διέλευση των κητοειδών, των θαλάσσιων χελωνών και των ψαριών. Ο βυθός της Μεσογείου διακρίνεται για την ποικιλομορφία του και για τα δεκάδες χιλιάδες είδη ψαριών που υπάρχουν στα νερά της. Το βάθος του νερού στο Ιόνιο καθώς και στην νότια Κρήτη είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου και το κάνει κατάλληλο για φαλαινοειδή και κήτη. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ο κίνδυνος διαρροής αποβλήτων στις θάλασσες, που θα επιφέρει τον θάνατο σε χιλιάδες θαλάσσια έμβια όντα. Τέλος, γνωρίζοντας την καταστροφή που έχει ήδη επιφέρει η εξόρυξη χρυσού στην περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής (αποψίλωση τεράστιου κομματιού του δάσους, μόλυνση των υδάτων με αρσενικό αλλά και διάφορα άλλα χημικά τα οποία επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο στα έμβια όντα) μπορούμε να προβλέψουμε τι πρόκειται να γίνει με την επέκταση των μεταλλείων στην Χαλκιδική αλλά και στις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Θθράκης , όπου η Eldorado είχε συναντήσει μέχρι πρότινος αντιδράσεις από διάφορους τοπικούς αγώνες κατοίκων που κινητοποίησαν πανελλαδικά εκατοντάδες κινήσεις αλληλεγγύης.

Κάποτε ο άνθρωπος υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι του φύσικού κόσμου. Ζούσε σε αρμονία με αυτόν και με σεβασμό προς όλα τα άλλα έμβια ζώα. Όταν άρχισε να ανακαλύπτει τις ικανότητες και τις δυνάμεις του πάνω στη φύση και συνειδητοποίησε ότι εκμεταλλεύοντάς την αποκτούσε όλο και περισσότερη ευημερία και οικονομική ανεξαρτησία και δύναμη, ξεκίνησε τη καταστροφική του επέλαση προς όφελος των δικών του συμφερόντων. Εδώ και εκατομμύρια χρόνια λοιπόν, απ' όταν ο άνθρωπος άρχισε να αστικοποιείται, η καπιταλιστική επέλαση δεν έχει σταματημό. Οι ανάγκες της βιομηχανοποιημένης κοινωνίας, ο υπερπληθυσμός, οι τουριστικές και εμπορευματικές επενδύσεις και η γενκότερη εκμεταλλευτική επέμβαση του ανθρώπου πάνω στο φυσικό κόσμο επέφερε ραγδαίες καταστροφές και λεηλασίες σε βουνά, πεδιάδες και θάλασσες και δισεκατομμύρια δολοφονίες των άλλων ζώων.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα: τη λεηλασία του φυσικού κόσμου για τα κέρδη και τα οφέλη των διακρατικών συμμαχιών με ντόπιους και ξένους επενδυτές σε θέματα ενεργειακής ανάπτυξης. Για διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα παρακολουθούμε την αγοραπωλησία δημόσιων χώρων και έργων προς ανάπλαση, μέσα στα πλαίσια του εξευγενισμού.

Το κράτος, το κεφάλαιο και οι υποστηρικτές τους, που ευθύνονται για την πλήρη καταστροφή και λεηλασία του περιβάλλοντος και την εντεινόμενη υποβάθμιση των όρων ζωής μας από τις εγκληματικές αναπτυξιακές στρατηγικές τους προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι της ανάπτυξης με εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης βασισμένα πάνω στην λογική του πράσινου καπιταλισμού (ανεμογγενήτριες, φυσικό αέριο κλπ). Μέσα από αυτό το πρίσμα θέλουν να παρουσιάσουν ότι το νέο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο είναι προς όφελος της οικονομίας της χώρας, εδικά μετά το lock down στον επιχειρησιακό κόσμο που επέβαλλε η καραντίνα, και ότι μόνο τέτοιου είδους επενδύσεις και αναπλάσεις θα μας προσφέρουν σε όλους/ες μας ένα καλύτερο μέλλον.

Απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα και στο έγκλημα που προκαλεί η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη πρέπει να δημιουργήσουμε ανα τόπους κοινωνικούς αγώνες και να οξύνουμε τους ήδη υπάρχοντες. Απέναντι στη γενικευμένη επίθεση που βιώνουμε από το κράτος και το κεφάλαιο οφείλουμε να ενωποιήσουμε τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες προς μία κοινή κατεύθυνση. Γιατί ο εχθρός είναι κοινός.

Ο πολιτισμός της λεηλασίας και της εκμετάλλευσης, της ρύπανσης και της μόλυνσης, δεν θέλουμε να εξανθρωπιστεί αλλά να καταστραφεί

Να μπλοκάρουμε τη καπιταλιστική επέλαση και την ολική καταστροφή που επιφέρει στον φυσικό κόσμο

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΗ

12:00 ΚΑΜΑΡΑ: ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

19:00 στην κατάληψη Terra Incognita: Προβολή: If a tree falls *A story of the Earth Liberation Front-Συζήτηση για τη ριζοσπαστικοποίηση των κινημάτων αντίστασης ενάντια στη λεηλασία της φύσης με αφορμή τη δράση του Μετώπου Απελευθέρωσης της Γης


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Το Σάββατο 20 Ιούνη στις 12.00 στην Καμάρα στηρίζουμε και καλούμε στην πορεία ενάντια στην λεηλασία της φύσης από κράτος και κεφάλαιο.

Με αδιαμεσολάβητο και εξωθεσμικό αγώνα βάζουμε τις ζωές μας και το περιβάλλον που μας περιβάλει, πάνω από τα κέρδη των εταιριών.

Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ.

πηγή : email που λάβαμε στις 15 Ιουνίου 20h


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Η καταστροφή του φυσικού κόσμου για χάρη του κέρδους

Δεν είναι πλέον μυστικό ότι ο πλανήτης δέχεται τεράστια πίεση, που σε ένα -μάλλον όχι και τόσο μεγάλο- βάθος χρόνου θα απειλήσει ακόμα και την ίδια μας την ύπαρξη. Συνέπειες της καπιταλιστικής δραστηριότητας, όλο και πιο καταστροφικές για τη φύση, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η ρύπανση του αέρα, των θαλασσών και των ποταμών, η αποψίλωση των δασών, οι γοργοί ρυθμοί εξαφάνισης βιοτόπων και μαζί τους διαφόρων ειδών ζώων και φυτών, το λιώσιμο των πάγων, η γιγάντωση της τρύπας του όζοντος και πολλά ακόμα είναι γνωστά εδώ και χρόνια, ανεξάρτητα από την προσοχή που -δεν- τους δίνουμε. Τα τελευταία όμως χρόνια τα καταστροφικά απότοκα της κλιματικής αλλαγής και άλλων άμεσων ή έμμεσων αποτελεσμάτων της επέλασης του κεφαλαίου στη γη κάνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ακόμα πιο εμφανή την ανάγκη για περισυλλογή και δράση: σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές μεγάλης έντασης καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις ανυπολόγιστης φυσικής αξίας και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι καπιταλιστές, έχοντας τη συνήθεια να φορτώνουν σε όλη την κοινωνία τα στραβά της δικής τους δραστηριότητας, τη στιγμή μάλιστα που μόνο αυτοί καρπώνονται τα αποτελέσματα από τον κόπο και την ανέχεια όλων των άλλων, προσπαθούν να διαχύσουν την άποψη ότι η καταστροφή της φύσης είναι αποτέλεσμα της γενικότερης ανθρώπινης δραστηριότητας και ότι όλοι φταίμε. Ποιοι όμως κατέχουν τα τεράστια εργοστάσια που μολύνουν τη φύση και απαιτούν συνεχώς νέες πρώτες ύλες, τις εταιρίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης ορυκτών και ενέργειας που ρημάζουν το έδαφος, το νερό και τις ζωές των ανθρώπων, τις κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις που τσιμεντοποιούν και περιφράζουν τη γη, τις πολυεθνικές που κόβουν τα δάση, που ισοπεδώνουν τη βιοποικιλότητα για χάρη ατελείωτων εκτάσεων μονοκαλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων τροφών, ή που φράζουν τα ποτάμια και ισοπεδώνουν τα βουνά για χάρη της «πράσινης» ανάπτυξης; Και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Φυσικά ο βασικός λόγος δεν είναι άλλος από τη συσσώρευση κεφαλαίου από τους αστούς, οι οποίοι είναι ηλίου φαεινότερο ότι ευθυνονται για την καταστροφική αυτή κατάσταση. Μπορεί ένα -πολύ μικρότερο- μερίδιο ευθύνης να υπάρχει και στο σύγχρονο τρόπο ζωής μεγάλου κομματιού της ανθρωπότητας, όμως ακόμα και αυτό είναι κάτι που προωθήθηκε ή καλύτερα επιβλήθηκε από το ίδιο το κεφάλαιο, που στη διαδικασία αναπαραγωγής του, εδώ και κάτι παραπάνω από δύο αιώνες διαλύει τις τοπικές κοινότητες, λεηλατεί και ιδιωτικοποιεί τη γη, εκδιώκει τους ανθρώπους από αυτή και τους οδηγεί στα μεγάλα αστικά κέντρα για να γίνουν εργατικά χέρια, εντατικοποιεί την ανθρώπινη δραστηριότητα για την κάλυψη βασικών αναγκών (καλλιέργεια, αλιεία, κτλ) και εφευρίσκει συνεχώς νέες που απαιτούν όλο και περισσότερη ενέργεια.

Το νέο (αντι)περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και λοιπά κατορθώματα

Τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα μια ιδιαίτερης σημασίας καπιταλιστική αναδιάρθρωση που εκφράζεται μέσω της όξυνσης της επιθετικότητας κράτους και αφεντικών σε βάρος των εκμεταλλευομένων, με τους όρους εργασίας και γενικά της ζωής μας συνεχώς να υποβαθμίζονται και το αίμα των ανθρώπων της τάξης μας να ρέει ακόμα πιο άφθονο στα εργασιακά κάτεργα και τα πεδία των πολέμων που απειλούν όλο και περισσότερες περιοχές. Από αυτή τη συνθήκη -η οποία φαίνεται πως θα οξυνθεί εκ νέου μετά τη νέα κρίση που αναμένεται να ξεσπάσει στον απόηχο της πανδημίας και που επηρεάζει ιδιαιτέρως την ευρύτερη περιοχή μας- δε θα μπορούσε να λείπει και η αύξηση της έντασης της λεηλασίας του φυσικού κόσμου. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΝΔ με περίσσιο ζήλο και λιγότερα προσχήματα συνεχίζει το έργο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, περνώντας συνεχόμενα νομοσχέδια στην κατεύθυνση της καταστροφής της φύσης για χάρη των επενδύσεων, όπως έχει ήδη κάνει για την κατάργηση των εργατικών κεκτημένων, την παραχώρηση σε εταιρείες οποιασδήποτε δυνατότητας δύναται να παράγει κέρδος και γενικότερα την εξαφάνιση οποιωνδήποτε «κολλημάτων» μπορεί να είχαν ξεμείνει στην ανεμπόδιστη επέλαση του κεφαλαίου.

Εν μέσω καθεστώτος περιορισμού κυκλοφορίας και με συνοπτικές διαδικασίες ψηφίστηκε στις αρχές του Μάη ο «εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Υπουργοί βουλευτές και λοιποί υποστηρικτές δεν ντράπηκαν να δηλώσουν με καμάρι, ανάμεσα σε διάφορα ψέματα, την τραγική αλήθεια για τον στόχο αυτής της ενέργειας που είναι η «δημιουργία ενός φιλικού προς τους επενδυτές περιβάλλοντος», το οποίο βέβαια καθόλου φιλικό δεν θα είναι προς την φύση, τους εργαζομένους και τους κατοίκους εκατοντάδων περιοχών. Το νέο νομοσχέδιο παραδίδει τόσο απροκάλυπτα στους κεφαλαιοκράτες τη δυνατότητα λεηλασίας ακόμα περισσότερων φυσικών περιοχών και μάλιστα πιο εύκολα και γρήγορα, και είναι τόσο καταστροφικό που συνάντησε αντιδράσεις όχι μόνο από το «ανταγωνιστικό κίνημα» και από τοπικούς πληθυσμούς που επηρεάζονται άμεσα, αλλά από το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ακόμα και από την πλειοψηφία των σχετικών θεσμικών φορέων. Ανάμεσα σε πολλά άλλα προβλέπεται η απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης εκμεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Ο περιβαλλοντικός έλεγχος σχεδόν καταργείται με τη θέσπιση ασφυκτικών προθεσμιών για την έκδοση απόφασης, οι οποίες αν δεν τηρηθούν από τους αρμόδιους θα θεωρείται πως συναινούν στην έκδοση της άδειας, ενώ πλέον η περιβαλλοντική μελέτη θα μπορεί να εκχωρείται σε ιδιώτες δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις εταιρείες να ορίζουν οι ίδιες το ποιος θα κρίνει αν πρέπει να πάρουν την άδεια! Το έργο των φορέων προστασίας της φύσης γίνεται πιο δύσκολο, διευκολύνονται οι εκφορτώσεις βιομηχανικών και εξορυκτικών αποβλήτων οπουδήποτε, και αυθαίρετα χτίσματα μέσα σε δάση νομιμοποιούνται. Από τα πιο σημαντικά σημεία είναι η διεύρυνση των επιτρεπόμενων εδαφών όπου μπορούν να εγκατασταθούν ΑΠΕ (π.χ. ανεμογεννήτριες) και να πραγματοποιηθούν εξορυκτικές ή άλλες εκμεταλλευτικές δραστηριότητες, που πλέον θα γίνονται ακόμα και μέσα σε περιοχές Natura. Επίσης ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ).

Επιπρόσθετα εκείνες τις ημέρες επικυρώθηκαν επίσημα αρκετά βήματα για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ενός έργου που καταδεικνύει τη σύνδεση της λεηλασίας των οικοσυστημάτων με τα αιματοβαμμένα γεωπολιτικά παιχνίδια των ισχυρών. Ενώ το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ήρθε να συμπληρώσει δύο περίπου εβδομάδες αργότερα με παρόμοιες fast track διαδικασίες ψήφισης, νέο σχέδιο νόμου που αφορά τον τουρισμό. Με βάση αυτό αίρονται οι περιορισμοί για τις τουριστικές επιχειρήσεις που αφορούν την εκμετάλλευση προστατευμένων ενάλιων περιοχών όπως είναι μεγάλης αξίας φυσικά οικοσυστήματα και αρχαιολογικοί χώροι. Επιπλέον, παραχωρείται ακόμα μεγαλύτερο μέρος των παραλιών προς εκμετάλλευση στους επιχειρηματίες, ενώ ιδιωτικοποιούνται μέχρι και οι βυθοί των θαλασσών για να γίνουν καταδυτικά πάρκα! Παράλληλα εγκρίνεται η δημιουργία γηπέδων γκολφ σε δασικές εκτάσεις, επιτρέπεται η κατασκευή μόνιμων τουριστικών υποδομών και επιχειρήσεων σε αυστηρά προστατευμένες περιοχές και νομιμοποιούνται παραθαλάσσια αυθαίρετα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να βγει προς δημόσια διαβούλευση και νέο νομοσχέδιο, αυτή την φορά περί πολεοδομίας και χωροταξίας, στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με τα δυο προηγούμενα.

Φυσικά το νέο νομοσχέδιο ψηφίστηκε απλά για να ξεπεραστούν διάφορα νομικά «κολλήματα» που μπορεί να υπήρχαν ανά περιπτώσεις και τα οποία λειτουργούσαν ως τέτοια μόνο όταν υπήρχαν αντιδράσεις για να τα αναδείξουν. Η όξυνση της λεηλασίας της φύσης είναι πραγματικότητα εδώ και χρόνια και συνδέεται άμεσα με το ιδεολόγημα της ανάπτυξης. Το 1/3 της Ελλάδας έχει ήδη παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μεγάλο κομμάτι της Χαλκιδικής έχει αποψιλωθεί και μολύνεται από τα μεταλλεία της Eldorado που σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, δεκάδες αδόμητες εκτάσεις έχουν πουληθεί σε επιχειρήσεις για χτίσιμο, ΧΥΤΑ απειλούν τη διαβίωση κατοίκων σε πολλές περιοχές ενώ η άνευ όρων καύση σκουπιδιών που εφαρμόζουν ΤΙΤΑΝ στην Θεσσαλονίκη και ΑΓΕΤ-Lafarge στο Βόλο είναι εξίσου καταστροφική. Η λίστα δεν έχει τέλος, αν και αξίζει μια αναφορά στην λεγομένη πράσινη ανάπτυξη που η Ε.Ε. προωθεί ιδιαιτέρως, εκδίδοντας οδηγίες για την εξάπλωση της, η οποία παρότι πλασάρεται ως αθώα προκαλεί τεράστια ζημιά σε ανθρώπους και φύση. Εκατοντάδες αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα σχεδιάζεται να κατακλύσουν τα περισσότερα νησιά, λόφους και βουνά ενώ δεκάδες ήδη λειτουργούν, έχοντας καταστρέψει άγρια οικοσυστήματα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και άλλες περιοχές δραστηριοποίησης των ντόπιων, έχοντας αφήσει πίσω τους έρημη γη. Η ανάπτυξη λοιπόν που τόσο ευαγγελίζεται σύσσωμος ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος εδώ και χρόνια, φυσικά δεν αναφέρεται σε κάτι άλλο πέρα από τα κέρδη των καπιταλιστών που συνεχώς αυξάνονται όπως κάνουν βέβαια και τα επίπεδα της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τοπικές κοινότητες αντιστέκονται

Όλη αυτή η κατάσταση όμως έχει τεράστιες επιπτώσεις και στις τοπικές κοινότητες των περιοχών που φιλοξενούν όλα αυτά τα αναπτυξιακά έργα, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία. Οι συνθήκες ζωής των κατοίκων χειροτερεύουν καθώς το νερό, το έδαφος και ο αέρας μολύνονται, τα φυσικά τοπία αλλοιώνονται, οι παραδοσιακές χρήσεις της γης αναγκαστικά εγκαταλείπονται, ενώ ανά περιπτώσεις ολόκληρος ο τόπος γίνεται μη κατοικήσιμος. Όπως είναι φυσικό, από τον Βόλο και τις Σταγιάτες ως την Κρήτη, την Χαλκιδική και την Τήνο αντιστάσεις αναπτύσσονται και συχνά εκδηλώνονται μαζικοί αγώνες που ξεπερνάνε τα τοπικά όρια. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που γνωρίζουν και την κρατική καταστολή που προφανώς προστατεύει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως έγινε πριν λίγες μέρες σε πορεία στο Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών όπου η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές με χημικά και ξύλο. Όταν αυτοί οι αγώνες γίνονται ακηδεμόνευτα, οργανώνονται οριζόντια και δεν εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε κόμματα-σωτήρες αποτελούν σοβαρή απειλή για τα καταστροφικά σχέδια των αφεντικών.

Αγώνας ενάντια στη λεηλασία της φύσης και τις αιτίες που την προκαλούν

Αυτοί οι αγώνες όμως δεν αφορούν μόνο τους ντόπιους αλλά όλους εμάς που θέλουμε να αναπνέουμε τον καθαρό αέρα, να περπατάμε στα δάση και τις υπόλοιπες φυσικές περιοχές, να κάνουμε το μπάνιο μας χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουμε ξαπλώστρες, όλες εμάς που δεν θέλουμε να βλέπουμε τον φυσικό κόσμο να πεθαίνει και να μας απειλεί η σκιά των πολέμων για τον διαμοιρασμό των κερδών από αυτή την διαδικασία. Αν θέλουμε λοιπόν να είναι νικηφόροι πρέπει να τους αγκαλιάσουμε αλλά και να διαμορφώσουμε νέους στις περιοχές που ζούμε, αν και πολλές φορές αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Γιατί, για να στηθεί ένα ισχυρό ανάχωμα στους καταστροφικούς (κεφαλαιο)κρατικούς σχεδιασμούς, οι επιμέρους αυτοί αγώνες πρέπει να συνδεθούν τόσο μεταξύ τους όσο και με αυτούς που αφορούν τη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας, την ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία και τις άλλες κοινωνικές ανάγκες, την αλληλεγγύη στους μετανάστες, την εναντίωση στο σεξισμό, το ρατσισμό και τις άλλες διακρίσεις, την αντίθεση στο μιλιταρισμό και τον πόλεμο, καθώς και άλλες τόσες μάχες που δίνουν καθημερινά, αλλά ακόμα ξεκομμένα, οι καταπιεσμένες και οι εκμεταλλευόμενοι σε πολλά σημεία ολόκληρου του κόσμου.

Το σταμάτημα της καταστροφής που αναμένεται να προκληθεί από τις εξορύξεις, τα φωτοβολταϊκά, τις ανεμογεννήτριες, τα ΧΥΤΑ, την καύση σκουπιδιών, την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και την τσιμεντοποίηση είναι ζωτικής σημασίας στο σήμερα. Όπως είναι και αυτό της υποτίμησης της εργατικής μας δύναμης, της αύξησης του κόστους ζωής, των διακρατικών συγκρούσεων που προκαλούν αιματοχυσίες και ξεριζωμούς. Όμως, οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι η λεηλασία της φύσης και των ζωών μας δεν αποτελούν παρά δομικά στοιχεία του οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Αν θέλουμε λοιπόν να ξεμπερδέψουμε οριστικά με την εκμετάλλευση και την καταπίεση τόσο των ανθρώπων όσο και ολόκληρου του φυσικού κόσμου δεν μπορούμε παρά να στρέψουμε τους αγώνες μας συνολικά απέναντι στην ύπαρξη του κράτους και του κεφαλαίου. Μέχρι τη δημιουργία ενός κόσμου ισότητας, ελευθερίας, κοινοκτημοσύνης και αλληλεγγύης χωρίς τάξεις, χωρίς διακρίσεις όπου θα ζούμε σε αρμονία με τη φύση.

ΤΑΞΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΗ ΓΕΝΝΑ

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ, 12:00, ΚΑΜΑΡΑ

Συλλογικότητα αναρχικών ανατολικά / a.anexatolika@exriseup.nexet


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο η καταστροφή και η λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες/κοινότητες αλλά και για όλον τον πλανήτη συνολικά, αποτελεί ένα μόνο τμήμα της άγριας επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου ενάντια στη φύση αλλά και στο σύνολο του πληθυσμού. Πλέον, βρισκόμαστε στα όρια της διακινδύνευσης της επιβίωσης όλων των έμβιων όντων, μιας και μιλάμε για κλιματικές αλλαγές δίχως περιθώρια διόρθωσης και για μία παγκόσμια περιβαλλοντική και οικολογική κρίση. Οι αποψιλώσεις των δασών, η μόλυνση των θαλασσών, το λιώσιμο των πολικών πάγων, οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η συρρίκνωση της βιοποικιλότητας και η εξαφάνιση πλήθους ζωικών ειδών, είναι μερικά μόνο μέρη της συνολικής οριακής περιβαλλοντικής κρίσης που δημιουργεί η κρατική- καπιταλιστική επιθετικότητα.

Όσον αφορά τον ελλαδικό χώρο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια διαδικασία αναδιάρθρωσης η οποία ουσιαστικά στοχεύει στην εκποίηση του φυσικού πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο και αποτελεί κομμάτι του αφηγήματος περί «ξεπεράσματος της κρίσης» και περί «οικονομικής ανάπτυξης» και προβάλλεται ως υπόθεση εθνικού συμφέροντος, ώστε να κάμψει εκ των προτέρων τις αντιστάσεις των τοπικών - και όχι μόνο - κοινωνιών. Η ολοένα και μεγαλύτερη ενεργειακή ανάγκη οδηγεί σε λύσεις που έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε πολλά απάτητα μέρη της επικράτειας με συνέπεια την καταστροφή του οικοσυστήματος, τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών στον Βόλο που για την παραγωγή ενέργειας μετατρέπουν την ατμόσφαιρα σε επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, η προσπάθεια διακοπής νερού από την πηγή των Σταγιατών με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του, το φράγμα στον Αχελώο που θα πνίξει τα γύρω χωριά για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου είναι μερικά παραδείγματα που δείχνουν πως η πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο κόσμος της εξουσίας, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πρόσχημα για τον κατακερματισμό της φύσης και κατά συνέπεια της ζωής μας.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για συζήτηση και τελικά ψήφιση του τις μέρες που η κοινωνία βίωνε μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, εν μέσω της πανδημίας της COVID-19, ένα νομοσχέδιο με πυλώνες την «πράσινη ανάπτυξη» και την κερδοφορία σε βάρος του φυσικού κόσμου.

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την παράταση των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τα 10 στα 15 χρόνια, έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έγκρισης και να περιοριστεί οποιοδήποτε μπλοκάρισμα των έργων μέσα από τις περιβαλλοντικές μελέτες. Επιτρέπει, επίσης, την απελευθέρωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε «Περιοχές Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών» καθώς επίσης και την απελευθέρωση της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας μέσα σε ζώνες Natura 2000, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους. Όσον αφορά την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, οι μεταρρυθμίσεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο στις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων σε διάφορα απάτητα βουνά της επικράτειας, στη συνέχιση των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Ήπειρο, όπως και στην πλήρη νομιμοποίηση της συνέχειας των εξορύξεων στις Σκουριές.

Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να σώσει τον καπιταλισμό και αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο από τον πρώτο καιρό μετά τη λήξη της καραντίνας. Αγωνιστές διώκονται για την δράση τους ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα Άγραφα, το Σάββατο στις 14 Ιουνίου η πορεία ενάντια στην καύση των σκουπιδιών στον Βόλο χτυπιέται λυσσαλέα από τις δυνάμεις καταστολής, ενώ και η συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα που μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες χτυπιέται επίσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί τραυματίες. Το κράτος, λοιπόν, δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν θα αφήσει κανέναν να μπει εμπόδιο στα σχέδια του για ακόμα περισσότερο κέρδος και δυστυχία.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν ήδη βρει αντίσταση από τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών που δεν θέλουν να δουν τον τόπο τους να καταστρέφεται για χάρη μιας «ανάπτυξης» που χτίζεται όχι μόνο σε βάρος της φύσης αλλά και των εργαζομένων, των κοινωνιών και όλου του πλανήτη συνολικά.

Εμείς, ως αναρχικοί στεκόμαστε ενάντια στην κρατική - καπιταλιστική επέμβαση στον φυσικό κόσμο, που αποσκοπεί στην κερδοσκοπική εκμετάλλευσή του, λεηλατώντας και καταστρέφοντάς τον. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των ντόπιων κοινοτήτων, αντιλαμβανόμενοι ότι ο αγώνας ενάντια στην λεηλασία της φύσης είναι ένας αγώνας ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και σε όλους όσoι προσπαθούν να υποτιμήσουν τις ζωές μας. Δεν μας τρομάζουν και δεν μας σταματάνε. Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο που δεν θα υπάρχει καμία μορφή εκμετάλλευσης ούτε του φυσικού περιβάλλοντος, ούτε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εμείς είμαστε οι δυνάμεις της δημιουργίας και θα μας βρουν απέναντι στα σχέδια τους για περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερο κέρδος που θα έχει σαν αποτέλεσμα την φτώχεια, την εξαθλίωση και την καταστροφή.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ 14/6

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6 12:00 ΚΑΜΑΡΑ

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό, "Μαύρο και Κόκκινο"


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Πορεία ενάντια στο νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, την πράσινη ανάπτυξη και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και λεηλασία της φύσης

Από τον Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας

στην «πράσινη» λεηλασία της φύσης

Η εντεινόμενη επιθετικότητα που υφιστάμεθα όλοι εμείς, ως κομμάτι της
κοινωνικής βάσης, από τα κράτη και το κεφάλαιο και ιδιαίτερα στην παρούσα
συνθήκη της πανδημίας είτε αυτή έχει να κάνει με περεταίρω αφαίμαξη των
ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας, είτε με τους/τις φοιτητ(ρι)ές είτε με
τους/τις μετανάστ(ρι)ες έρχεται να υποβαθμίσει για άλλη μια φορά και ακόμα
βαθύτερα τις ζωές μας. Στο στόχαστρο για άλλη μια φορά βρίσκεται το
περιβάλλον με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που έρχεται να συνεχίσει και να
εντείνει την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος στο δρόμο που χάραξαν και οι
προηγούμενες κυβερνήσεις και να εξυπηρετήσει χωρίς κανένα φραγμό τα
συμφέροντα των μεγάλων εταιριών. Στα πλαίσια λοιπόν της συμμόρφωσης με τις
οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «διάσωση» του περιβάλλοντος και με
γελοίες προσπάθειες του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος με βίντεο σε
λίμνες και καταρράκτες να μας πείσει ότι τελικά πετάει ο γάιδαρος
κατατίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο με τον τουλάχιστον θρασύ τίτλο
«Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

Η πανδημία δεν φαίνεται να πτοεί τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και
τους φίλους τους τους επενδυτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της
εξόρυξης υδρογονανθράκων που, αντί να «μείνουν σπίτι», προσπαθούν να
εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς όφελός τους. Δεν αποτελεί πλέον έκπληξη
το γεγονός ότι εν μέσω καραντίνας, περνάνε νομοσχέδια που υποβαθμίζουν τις
ζωές μας και το περιβάλλον γύρω μας. Άλλωστε, οι πράξεις νομοθετικού
περιεχομένου του προηγούμενου διαστήματος έκαναν ξεκάθαρη την πρόθεση να
θυσιαστούν χιλιάδες εργαζόμενες/οι προκειμένου να βγουν ξανά αλώβητοι
αφεντικά και επιχειρήσεις. Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση εν μέσω κοινωνικής
αναστάτωσης λόγω της έξαρσης της πανδημίας βγάζει σε δημόσια διαβούλευση το
νομοσχέδιο για μόλις 15 ημέρες (3-18/3/20). Επίσης περίπου μια εβδομάδα
πριν την τελική ψήφισή του στις 4/5, προστέθηκαν στη ζούλα 64 ακόμη άρθρα
τα οποία δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ στην αρχική φάση της διαβούλευσης.

Επιγραμματικά κάποια σημεία του νομοσχεδίου

-

Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί
την εγκατάσταση ΑΠΕ, την τουριστική και εμπορευματική «αξιοποίησής» τους,
ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε
περιοχές προστασίας της φύσης
-

Καταργεί τον ρόλο των κατά τόπους αυτοτελών Φορέων Διαχείρισης
Προστατευόμενων Περιοχών, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα
γνώμης των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην υποβάθμιση της ζωής τους και
δίνει την διαχείριση των περιοχών αυτόν στα χέρια ενός ενιαίου κεντρικού
υπερφορέα λήψης αποφάσεων
-

Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση
επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και
επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών μετά το
πέρας των οποίων θεωρεί τις γνωμοδοτούσες αρχές σύμφωνες
-

Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών,
που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική
επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών
-

Προσφέρονται απλόχερα περιβαλλοντικές απαλλαγές αδειοδοτήσεων σε
αιολικούς σταθμούς έως 60 KW και ως 100 KW για υβριδικούς. Η ίδια τακτική
ακολουθείται και σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς αυξάνοντας το όριο από 0,5 MW
σε 1 MW, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλο και μεγαλύτερους παραγωγούς
ηλεκτρικής ενέργειας να γεμίσουν φυσικά τοπία με φωτοβολταϊκά πάρκα-τέρατα.
-

Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση
εντός υγροτόπων και ρεμάτων
-

Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει
μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών
και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
-

Ιδιωτικοποιεί τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή του δικτύου παροχής ηλεκτρικής
ενέργειας. Ένα δίκτυο που αναγκαστικά συντηρείται μέχρι και την τελευταία
ακριτική περιοχή για να υπάρχει ρεύμα μέχρι και το τελευταίο χωριό ή νησί.
Με την απόφαση αυτή όχι μόνο ξεπουλιέται ένα κομμάτι δημόσιας περιουσίας,
αλλά νομοτελειακά θα οδηγήσει σε καθεστώς εξαίρεσης ολόκληρες περιοχές που
θα αποκλειστούν λόγω υψηλού κόστους για τον ιδιώτη.
-

Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς
συμβάσεις. Το ίδιο το κράτος δηλαδή παραβιάζει τον εαυτό του για να
προωθήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
-

Τέλος υπάρχει ειδική αναφορά για την συνέχιση της κατασκευής του αγωγού
φυσικού αερίου EastMed ενώνοντάς τον με τον αντίστοιχο IGI Poseidon σε
συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση, που εντείνει τους αιματοβαμμένους
διακρατικούς ανταγωνισμούς για τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων ενώ
συνάμα κινείται ακάθεκτα προς την εδραίωση της Ελλάδας ως χώρα μπαταρία και
ενεργειακού τροφοδότη της Ευρώπης.


Όλες οι κινήσεις και οι αποφάσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα τον απολυταρχικό
χαρακτήρα της κυβέρνησης στην προώθηση της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης και
της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για το κοινό "καλό". Ένα καλό που μάλλον εμείς
οι άμεσα πληττόμενες στην καθημερινότητά μας, με την καταβαραθρωμένη
ποιότητα των ζωών μας δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Δεν πρόκειται να
μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη αγώνες από τα κάτω για το περιβάλλον
τρέχουν χρόνια και δεν θα σταματήσουν με πρόφαση μια πανδημία, δεν θα
σταματήσουν ούτε καν με την κρατική βία και καταστολή. Από τη Νιάλα στα
Άγραφα μέχρι τα Πράσσα της Τήνου, από την Αετόπετρα στα Γιάννενα ως τις
Σκουριές στη Χαλκιδική και από τους Σταγιάτες στο Βόλο μέχρι τη Μεσοχώρα
στα Τρίκαλα, τέτοιες μάχες αποτελούν σημεία αγώνα για ζωή και ελευθερία σε
σύμπνοια με τα οικοσυστήματα που τα περιβάλλουν. Είτε δασικά, είτε χερσαία,
είτε υδρόβια οικοσυστήματα, πέρα από μνημεία της φύσης είναι και κοινά. Τα
κοινά κατ' εμάς ορίζονται ως οι πόροι (όπως το νερό, ο αέρας, τα δάση, η
ενέργεια κ.α.) και οι έννοιες (όπως η υγεία, η γνώση, η μετακίνηση κ.α.)
που αποτελούν μέρος της ζωής μιας κοινωνίας. Τα κοινά και όλες οι
κοινοτικές μορφές ζωής που προκύπτουν ή προέκυψαν σε αυτά, βασίζονται στο
διαμοιρασμό, στον πλουραλισμό, στη συνεργασία και στη συμβιωτική σχέση
μεταξύ των κοινοτήτων και των οικοσυστημάτων, όπως γίνεται εδώ και
δεκαετίες με τις πηγές των Σταγιατών στο Πήλιο. Σε πολλές ανά τον κόσμο
περιπτώσεις βλέπουμε ότι όταν οι αποφάσεις για τα κοινά επαφίενται στην
ίδια την κοινότητα, αντί στα ιδιωτικά συμφέροντα, αναπτύσσονται σχέσεις
διατήρησης του οικοσυστήματος και όχι καταστροφής. Για εμάς τα κοινά είναι
οι κοινωνικές σχέσεις για την αναπαραγωγή της ζωής, πέρα από το κράτος και
την εμπορευματική αγορά. Και έτσι πρέπει να τα υπερασπιστούμε. Στις μέρες
μας, οι κοινωνικές αντιστάσεις, η ένωση και η δικτύωση τους μπορούν να
δώσουν απάντηση στον ολοκληρωτισμό κρατών/κεφαλαίου, αποδομώντας την
κυριαρχία και δημιουργώντας χώρους αυτονομίας, προτείνοντας πραγματική
κοινωνική διαχείριση ενάντια στη λεηλασία.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΑΒ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 12.00 ΚΑΜΑΡΑ

ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΊΗΣΗ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

«Μέχρι να ανακτηθεί η κοινωνία από μια αδιαίρετη ανθρωπότητα που θα χρησιμοποιεί τη συλλογική της ευφυΐα, τα πολιτισμικά της επιτεύγματα, τις τεχνολογικές καινοτομίες, την επιστημονική γνώση και την εγγενή της δημιουργικότητα προς όφελος δικό της και του φυσικού κόσμου, όλα τα οικολογικά προβλήματα θα έχουν τις ρίζες τους στα κοινωνικά προβλήματα.»

Murray Bookchin

Ο κυρίαρχος κοινωνικός σχηματισμός, στον οποίο όλοι μας διαβιούμε, διέπεται από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και από ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο εποικοδόμημα που θωρακίζει την εξουσία και τα προνόμια της άρχουσας τάξης, δηλαδή των κεφαλαιοκρατών. Ο βασικός πυλώνας του καπιταλιστικού συστήματος είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο μέσα από την απομύζηση της μισθωτής εργασίας και της καταχρηστικής κοινωνικής σύμβασης της ατομικής ιδιοκτησίας. Όλο το σύμπλεγμα εξουσίας των καπιταλιστών εδράζεται πάνω στη βία και τον εξαναγκασμό. Οι υλικές ταξικές αντιθέσεις είναι αυτές που γεννούν την εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς η ίδια η φύση υπάγεται στην εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού κέρδους ως ένα ακόμη εμπόρευμα. Ο αδιάκοπος καπιταλιστικός ανταγωνισμός είναι αυτός που ευθύνεται για την παγκόσμια οικολογική κρίση, η οποία απειλεί με επαχθείς όρους τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Τα αφεντικά και το πολιτικό τους προσωπικό έχουν κατασκευάσει και προπαγανδίζουν ακολούθως το ιδεολόγημα της πράσινης ανάπτυξης και της πράσινης επιχειρηματικότητας προσπαθώντας να μας πείσουν πως υπάρχουν περιθώρια εξομάλυνσης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, δίχως να θίγουν, βέβαια, τον ίδιο τον πυρήνα των κυρίαρχων παραγωγικών και κοινωνικών σχέσεων. Αυτά τα κάλπικα επικοινωνιακά τεχνάσματα αποσκοπούν μονάχα στην εξαγορά της κοινωνικής συναίνεσης, ώστε να μην ορθώνονται από την κοινωνική βάση αντιστάσεις ενάντια στα σχέδια πλουτισμού της κεφαλαιοκρατικής ολιγαρχίας, η οποία δε λογαριάζει καθόλου τους από τα κάτω και το φυσικό περιβάλλον.

Η ενέργεια αποτελεί πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τα καπιταλιστικά συμφέροντα. Το ελληνικό κράτος και η εγχώρια αστική τάξη, μέσα από τη στρατηγική τους πρόσδεση στον άξονα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, επιδιώκουν να μετατρέψουν την ελλαδική επικράτεια, πέρα από απέραντη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ, σε ισχυρό ενεργειακό κόμβο, καθώς επιφορτίζονται με την ενεργειακή τροφοδοσία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, το ελληνικό κράτος αποτελεί μέλος του ενεργειακού-στρατιωτικού άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου και προωθεί την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med και της διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, πριμοδοτεί και την περάτωση της κατασκευής του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου, γνωστού ως TAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στα κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί πως μέσα από νόμους της 4ετίας 2006-2010 οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) καθορίστηκαν ως επένδυση ύψιστης εθνικής σημασίας, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που έχουν οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας ως τμήμα της συνολικότερης στρατηγικής της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης κατά την τρέχουσα ιστορική συγκυρία. Την ίδια στιγμή, όμως, πλατιές μάζες της κοινωνικής βάσης αποκλείονται από την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και το νερό, ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας και ταξικής αφαίμαξης των από τα κάτω, που επιτάσσουν οι ανάγκες του ντόπιου και του διεθνούς κεφαλαίου, αλλά και εξαιτίας του πληθωρισμού. Κι ας μην ξεχνάμε πως οι απαιτήσεις της διεθνούς οικονομικής επιτροπείας και της δημοσιονομικής εποπτείας υπαγορεύουν ρητά τη βαθμιαία ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Αυτή η κατεύθυνση πρόκειται να εντείνει ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στην ενέργεια, καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις πάντοτε σημαίνουν αυξημένα τιμολόγια, πιο ασφυκτικές πιέσεις για την εξόφληση των λογαριασμών, αλλά και υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, όπως και συμπιεσμένους προς τα κάτω μισθούς για τους εργαζόμενους στον σχετικό κλάδο.

Στις 4/5/2020, μέσα στον πανικό της πανδημίας του covid-19 και τη σχετική ακινητοποίηση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το νέο αντι-περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε τελικά στις 5/5/2020 με fast track διαδικασίες, είναι κομμένο και ραμμένο στη στρατηγική που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την ενέργεια και την ανάπτυξη. Παρέχει ένα σωρό διευκολύνσεις για αμεσότερη και ελαστικότερη αδειοδότηση επενδύσεων που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη και ενέργεια. Ενδεικτικά, ορισμένα σημεία του πολυνομοσχεδίου που φανερώνουν την κατεύθυνση του είναι τα εξής: επιτάχυνση των διαδικασιών για έγκριση του έργου, στην ουσία καταργείται ο περιβαλλοντικός έλεγχος, καθώς η χρονική προθεσμία είναι μηδαμινή και αν παρέλθει χωρίς να δοθεί απάντηση από τις αρμόδιες αρχές, τότε θεωρείται ως συναίνεση, εκχωρείται ο έλεγχος των περιβαλλοντικών ελέγχων σε ιδιώτες, επιτρέπονται αυθαίρετα οι εξορυκτικές δραστηριότητες εντός περιοχών Natura 2000, εντός των δασικών εκτάσεων. Πρόκειται, λοιπόν, για το διαπιστευτήριο για να κάνουν χρυσές δουλειές οι κατασκευαστικές, ενεργειακές και διαμετακομιστικές πολυεθνικές και μονοπώλια. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως πολλοί «εναλλακτικοί» αστοί οικονομολόγοι έχουν «πέσει με τα μούτρα» τα τελευταία χρόνια για να υποστηρίξουν με τις περισπούδαστες έρευνες και αναλύσεις τους (πάντα με το αζημίωτο φυσικά) αυτήν την πολλά υποσχόμενη και ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία που φέρει μια οικολογική επίφαση. Εμείς θα χαρακτηρίζαμε την ιδεολογική υποστήριξη της πράσινης ανάπτυξης ως -καιροσκοπικό σίγουρα- αστικό περιβαλλοντισμό. Ο νέος περιβαλλοντικός, πλέον, νόμος δίνει το «πράσινο φως» για τη λεηλασία της φύσης, την καταστροφή βιοποικιλοτήτων και τοπικών κοινωνιών από το ανυπολόγιστο οικολογικό αποτύπωμα που θα αφήσουν πίσω τους αυτές οι επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες. Ακόμη, στις διατάξεις του νέου νόμου καταγράφεται ρητά η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ υπάρχει και ειδική αναφορά για την επέκταση του έργου διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας με τον αγωγό φυσικού αερίου IGI Poseidon, ώστε να περιλαμβάνει τη διασύνδεση με τον αγωγό East Med.

Απέναντι στην εξαθλίωση των ζωών μας και τη λεηλασία της φύσης από το κράτος και το κεφάλαιο, είναι επιτακτική ανάγκη να συσταθούν κοινοτικές αντιστάσεις και να εκκινήσουν οικολογικοί αγώνες. Ήδη ανά την επικράτεια υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα σύγκρουσης κατοίκων που αγωνίζονται, για να αποτρέψουν τα κατασκευαστικά έργα και τη λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας που απειλούν τις συνθήκες διαβίωσής τους, όπως και την ισορροπία των τοπικών και περιφερειακών οικοσυστημάτων. Αυτοί οι αγώνες είναι αναγκαίο να συνδεθούν και να δικτυωθούν, να δυναμώσουν μέσα από την αλληλεγγύη και τον κοινό τους βηματισμό προς μια αδιαμεσολάβητη, μαχητική, αντικαπιταλιστική και αντικρατική κατεύθυνση. Η συνεκτικότητα αυτών των αγώνων και η ταξική τους συγκρότηση είναι αυτή που μπορεί να υπερκεράσει τις θεσμικές αυταπάτες και τις επιχειρούμενες προσπάθειες εξαγοράς των αγώνων από τις τοπικές αρχές ή από τους διαφόρων ειδών πωλητές της ελπίδας. Εμείς εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας σε όσους αγωνίζονται για τη ζωή, τη γη και την ελευθερία. Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε μαζί μέχρι τέλους, μέχρι να νικήσουμε!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΔΗΦΑΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ, ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ:

i) ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/6, 18:00, ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

ii) ΠΟΡΕΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6, 12:00, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

lib_exthess@hoextmail.coexm

libertasalonica.wordpress.com


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ

Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων για τον καπιταλισμό σημαίνει κέρδος, όσο περισσότερο γίνεται, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες ακόμη και για ολόκληρα κομμάτια πληθυσμών. Το ελληνικό κράτος έχοντας υποθηκεύσει και παραχωρήσει στο διεθνοποιημένο κεφάλαιο κάθε δημόσια και κρατική υποδομή, (βλέπε αεροδρόμια, λιμάνια σιδηρόδρομο, αυτοκινητόδρομους, αιγιαλούς μαζί με τις ξενοδοχειακές τους υποδομές, τηλεπικοινωνίες , δίκτυα ηλεκτρισμού, φυσικό αέριο), ήρθε και η σειρά για το υπέδαφος κ ό,τι αυτό περιέχει (υδρογονάνθρακες, μεταλλεύματα), τις βουνοκορφές, τα ποτάμια και τον αέρα.

Με αφορμή την πανδημία του COVID-19 οι διαχειριστές της εξουσίας βρήκαν την ευκαιρία, να παρακάμψουν τις αντιστάσεις της κοινωνίας με όπλο τις απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων για την αποφυγή διασποράς του ιού και όπου χρειάστηκε την καταστολή, να βοηθήσουν και νομοθετικά το κεφάλαιο να ολοκληρώσει όσο πιο ανώδυνα για αυτό την επέλαση και κερδοφορία του.

Αρκετά από τα έργα αυτά βρίσκονταν εδώ και καιρό στα στάδια της κατασκευής ή σε χάρτες και σχεδιαγράμματα ( εκτροπή του ποταμού Αχελώου, εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και το Ιόνιο, εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, ανεμογεννήτριες στα νησιά του Αιγαίου και τις βουνοκορφές των Αγράφων και άλλων βουνών, ο αγωγός ΤΑΡ που διασχίζει ολόκληρη το βόρειο τμήμα της χώρας). Όπου οι κοινωνικές αντιστάσεις ήταν ισχυρές τα έργα σταμάτησαν προσωρινά (εξορύξεις χρυσού σε Κιλκίς και Έβρο, η δημιουργία ΧΥΤΑ σε Λευκίμη και Κερατέα) ή συνεχίζονται με εμπόδια φέρνοντας ζημιές, γκρίνια και δυσαρέσκεια στους επενδυτές, τους κρατιστές και τα χρηματιστήρια με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Στο σήμερα, αυτό που άλλαξε είναι η μαζική πλέον προώθηση τέτοιων έργων "ανάπτυξης" με κρατική σφραγίδα νομιμοποίησης κόντρα στις αντιδράσεις της κοινωνίας και με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής να επιβάλλουν το "ορθό" με την βία. "Πράσινη " ανάπτυξη για το καλό του τόπου. Για να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση που έρχεται, με τις προβλέψεις να μιλάνε για την μεγαλύτερη υποβάθμιση της οικονομίας τον τελευταίο αιώνα, και την κοινωνία από την κλιματική αλλαγή.

Αυτό για την χώρα σημαίνει στροφή σχεδόν αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας( ανεμογεννήτριες σε κάθε νησί και βουνό και φωτοβολταϊκά πάρκα εκτοπίζοντας καλλιέργειες), καύση σκουπιδιών σε τσιμεντοβιομηχανίες για αρχή ( ξεκίνησε πιλοτικά από τον μαφιόζο δήμαρχο του Βόλου στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-LAFARGE και πριν λίγες μέρες υπογράφηκε συμφωνία το ίδιο να γίνει και στο ΤΙΤΑΝ της Θεσσαλονίκης) για την παραγωγή ενέργειας και την μείωση των σκουπιδιών και την μετατροπή της Μεσογείου σε ένα απέραντο πάρκο με πλατφόρμες εξορύξεις υδρογονανθράκων, αγωγών μεταφοράς τους και δεξαμενοπλοίων.

Η τελευταία επένδυση φέρνει παρέα και τους εθνικούς και πολυεθνικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς ανταγωνισμούς για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι. Οι πολεμικές συγκρούσεις σε Λιβύη και Συρία συνεχίζονται και τα πολεμικά παιχνίδια στο Αιγαίο και την Ανατολικά Μεσόγειο αναβαθμίζονται διαρκώς. Στο παιχνίδι της ανάπτυξης η πολεμική βιομηχανία κατέχει εξίσου περίοπτη θέση καταπίνοντας ολόκληρους προϋπολογισμούς κρατών και βυθίζοντας στην φτώχια ανθρώπους.

Οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις στην φύση και τις τοπικές κοινωνίες από όλα αυτά τα έργα είναι ανυπολόγιστες. Η αποψίλωση δασών και ρεμάτων για να γίνουν εξορύξεις στην Χαλκιδική και να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στα νησιά και τα βουνά έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων πλημμυρών κάθε φορά που βρέχει και την παράλληλη εξαφάνιση των υπόγειων φυσικών δεξαμενών νερού. Το μικροκλίμα της περιοχής αλλάζει εντελώς με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υπόλοιπες δραστηριότητες στην γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.

Η περίπτωση ενός ατυχήματος σε πλατφόρμα άντλησης στην Μεσόγειο ή σε ένα δεξαμενόπλοιο όπως έγινε πριν χρόνια σε εγκατάσταση της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού, κάνει το ατύχημα στον κόλπο του Σαρωνικού πριν δύο χρόνια να μοιάζει με πταίσμα μπροστά στον αφανισμό οποιαδήποτε μορφή ζωής στα παράλια μιας τέτοιας κλειστής θάλασσας.

Η καύση σκουπιδιών ακόμη και με την μορφή του RDF σε τσιμεντοβιομηχανίες δίπλα στις πόλεις (Βόλος, Θεσσαλονίκη) θα προκαλέσουν αύξηση των καρκινογόνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα με αύξηση αναλογικά και του καρκίνου στον πληθυσμό.

Το μέλλον όλων αυτών των επενδύσεων το δείχνει η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα με τα ορυχεία λιγνίτη και τις θερμοηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ρεύματος. Η απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει την καύση λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει ότι ένας τόπος που λεηλατήθηκε συστηματικά για δεκαετίες θα αφεθεί κατεστραμμένος χωρίς καμία μέριμνα για την αποκατάσταση του (αυτή κοστίζει ακριβά). Ήδη οι κατολισθήσεις ολόκληρων βουνοπλαγιών είναι γεγονός με τεράστιες συνέπειες και με στρατιές ανέργων σε τοπικές κοινωνίες που εξαρτιόταν οικονομικά αποκλειστικά από αυτή την δραστηριότητα.

Όλα τα παραπάνω, θεσμοθετούνται με το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το Μάιο. Σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι διάφοροι διαχειριστές της κρατικής εξουσίας πλειοδοτούσαν στην κήρυξη νέων προστατευόμενων περιοχών για να προσθέσουν στο ενεργητικό τους τη διάσταση περιβαλλοντικής πολιτικής (Natura 2000, Εθνικά Πάρκα κτλ.)1, τώρα ετοιμάζεται να δοθεί βορά στις ορέξεις του Κεφαλαίου το σύνολο των περιοχών αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, τροποποιείται το πλαίσιο χρήσεων γης και η κατηγοριοποίηση των προστατευόμενων περιοχών, παραπέμποντας την οριοθέτηση των ζωνών προστασίας σε ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες πάλι με το ίδιο νομοσχέδιο ανατίθενται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνονται από τους εκάστοτε επενδυτές! Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποχαρακτηρισμό μεγάλων εκτάσεων προστατευόμενων περιοχών και την «διευκόλυνση» των επενδυτικών σχεδίων προκειμένου να ανακάμψει το Κεφάλαιο. Επίσης, προβλέπεται η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων, ενώ καταργείται η αυτοτέλεια Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) στα πλαίσια του «επιτελικού Κράτους» .

Τέλος, όπως αναφέρθηκε και πριν, τροποποιείται το πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από την αρμόδια κρατική αρχή με την ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορών), η οποία στηρίζεται στη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που εκπονεί επί πληρωμή ο «επενδυτής» και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των δημόσιων φορέων.

Και αν παραμερίσουμε όλα αυτά προσπαθώντας να αφουγκραστούμε το άγχος των κρατιστών για το μέλλον του τόπου και της ανθρωπότητας μιας και η μόλυνση έχει πιάσει ταβάνι, δεν μπορούμε να μην θέσουμε το ερώτημα ανάπτυξη, κέρδος και φιλική ενέργεια για ποιόν;

Όταν το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων στις περιοχές αυτές θα υποβαθμιστεί, ποιοι θα καρπωθούν την ανάπτυξη; Τέτοιου τύπου έργα μόνο μεγάλοι πολυεθνικοί και όχι μόνο κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας και των κατασκευών μπορούν να πραγματοποιήσουν, άρα το κέρδος για το κεφάλαιο επιστρέφει στο κεφάλαιο με την χρηματοδότηση και την εγγύηση του κράτους. Όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται στον αποκλεισμό από το ρεύμα και την θέρμανση με μαζικά κοψίματα λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών όλη αυτή η ενέργεια που θα καταλήξει;

Δεν έχουμε αυταπάτες για το μέλλον που μας ετοιμάζουν όσο "πράσινο" και αν το βαφτίζουν και δυστυχώς για αυτούς δεν θα αφήσουμε να μας το ορίσουν. Ο αέρας, το νερό και η τροφή δεν έχουν σύνορα κ δεν περιορίζονται τοπικά, όπως και η μόλυνση και ο θάνατος που θα κουβαλάνε, για αυτό και η εναντίωση μας απέναντι σε κάθε είδους λεηλασία της φύσης θα πρέπει να μας βρίσκει όλους και όλες στους δρόμους. Οι αντιστάσεις σε τοπικό επίπεδο προς το παρόν είναι η σπίθα και η ελπίδα για να μην δεχτούμε το θάνατο. Ας γίνουμε η φωτιά που θα κάψει τις μπουλντόζες και τα σχέδια τους για τον αφανισμό μας.

Προφανώς και υπάρχουν προτάσεις για καλύτερη ζωή για όλους μας και όχι μόνο άρνηση . Όταν οι κοινωνίες αποφασίζουν μόνες τους επί τον αναγκών τους, η τεχνολογία κ η λελογισμένη χρήση της είναι σύμμαχος της. Αρκετά τα παραδείγματα ενεργειακής αυτάρκειας κ διαχείρισης αποβλήτων σε κοινωνίες μικρές και μεγάλες.

Όσο θα υπάρχει καπιταλισμός όμως δεν πρόκειται να μας αφήσουν να δοκιμάσουμε. Γιατί το κέρδος τους θα είναι πάντα πάνω από τις ζωές μας. Να μην τους επιτρέψουμε να πραγματοποιήσουν τα εγκλήματα τους.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Eνάντια στο νεο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Διαδήλωση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη

Η ψήφιση στις 4 Μαΐου του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ με πρόσχημα την "πράσινη ανάπτυξη", οδηγεί με βεβαιότητα στην ανεπανόρθωτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Εντατικοποίηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, παραχώρηση κορυφογραμμών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακόμα και σε προστατευόμενες εκτάσεις, αποστράγγιση πηγών για τη δημιουργία υδροηλεκτρικών σταθμών, εργοστάσια καύσης απορριμάτων.

Για τη συνέχιση της υπεράσπισης του φυσικού πλούτου και των κοινών αγαθών, για τη διασφάλιση της υγείας της δικής μας και των επόμενων γενεών, ως Συνέλευση Tierra y Libertad Τούμπας συμμετέχουμε και καλούμε στη διαδήλωση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 20 Ιουνίου στις 12:00 στην Καμάρα.

Να είμαστε όλοι εκεί.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συνέλευση Tierra y Libertad Τούμπας
μέλος της Δικτύωσης Κινημάτων για Γη & Ελευθερία


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Πορεία ενάντια στο περιβαλοντικό νομοσχέδιο

Τα τελευταία χρόνια η καπιταλιστική αναδιάρθρωση επιβάλλει μια νέα νόρμα με ακόμη πιο επιθετικούς όρους, όπου κράτος και αφεντικά, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, δεν διστάζουν να καταστρέψουν και να λεηλατήσουν και τους εναπομείναντες φυσικούς πόρους και μάλιστα μέσα από ένα προφίλ "πράσινης ανάπτυξης" που προωθεί η ΕΕ, που μόνο αθώα και πράσινη δεν είναι.

Μέσα στην καραντίνα, ψηφίζεται το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, ανοίγοντας το δρόμο σε ντόπιους και ξένους επενδυτές, μέσα από την δημιουργία φιλικού προς τους επενδυτές περιβάλλοντος, να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και στο βωμό του κεφαλαίου να καταστρέψουν και τις τελευταίες ανάσες γης και ελευθερίας.

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Απελευθέρωση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και των εγκαταστάσεων ΑΠΕ ακόμα και μέσα στις προστατευόμενες περιοχές Natura, κατάργηση του περιβαλλοντικού ελέγχου "απλοποιώντας" εν μια νυκτί τις διαδικασίες, νομιμοποίηση αυθαιρέτων κοκ. Όλα αυτά την στιγμή που φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες τοποθετούνται αυθαίρετα σε βουνά και νησιά χωρίς κανέναν όριο καταστρέφοντας οικοσυστήματα, η Χαλκιδική μολύνεται από την Eldorado ενώ XYTA απειλούν την διαβίωση κατοίκων. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η καύση σκουπιδιών του ΤΙΤΑΝ στην Θεσσαλονίκη και της ΑΓΕΤ-Lafarge στο Βόλο που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρά απειλώντας την δημόσια υγεία, η προσπάθεια διακοπής νερού στους Σταγιάτες με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του, το φράγμα στον Αχελώο για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου που απειλεί να πλημμυρίσει τα γύρω χωριά.

Απέναντι στη λεηλασία του φυσικού κόσμου που προσπαθούν να επιβάλλουν ντόπια και ξένα αφεντικά ωστόσο, οι τοπικές κοινότητες οργανώνονται, αντιστέκονται και δημιουργούν εστίες αγώνα. Η κρατική καταστολή, ως γνήσιος προστάτης του κεφαλαίου, χτυπά τους αγώνες αυτούς όπως έγινε πριν λίγες μέρες στην πορεία ενάντια στην καύση των σκουπιδιών στο Βόλο. Από τον Βόλο και τις Σταγιάτες μέχρι την Κρήτη, την Χαλκιδική, την Τήνο, την Νάξο, τη Σαμοθράκη, ο εχθρός είναι κοινός. Κράτος και κεφάλαιο λεηλατούν την φύση αποσκοπώντας την μέγιστη κερδοσκοπική εκμετάλλευση της. Απέναντι στην καπιταλιστική επέλαση και την ολική καταστροφή που προσπαθεί να επιβάλλει, οφείλουμε να συλλογικοποιήσουμε τους αγώνες μας, για να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με τον καπιταλισμό, πριν καταστρέψει τον ίδιο τον πλανήτη.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΗ ΓΕΝΝΑ

Καλούμε σε πορεία το Σάββατο 20/6/2020 στις 12.00 στην Καμάρα

Αναρχική Συλλογικότητα Pueblo

πηγή : email που λάβαμε στις 18 Ιουνίου 22h


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Διαδήλωση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Στο πλαίσιο λειτουργίας του κράτους και του καπιταλισμού βασική στόχευση των πολιτικά και οικονομικά κυρίαρχων είναι η άντληση του μέγιστου δυνατού κέρδους και της αδιασάλευτης αναπαραγωγής αυτού του σαθρού συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Η ζωτική ανάγκη των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών για μεγιστοποίηση του κέρδους προϋποθέτει και βασίζεται στην απομύζηση τόσο των ανθρώπων όσο και του συνόλου των φυσικών πόρων. Οι συνέπειες της εγγενώς αντιανθρώπινης και αντιπεριβαλλοντικής ύπαρξης του κράτους και του καπιταλισμού είναι εμφανείς καθ' όλη τη διάρκεια των αιώνων ύπαρξής τους. Η ζωή εν γένει θεωρείται αναλώσιμη και η φύση που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής λεηλατείται αδιάλειπτα στο βωμό της αύξησης της κερδοφορίας των ισχυρών. Ωστόσο, εκτός από τους υλικούς όρους εκμετάλλευσης των ανθρώπων και του περιβάλλοντος το κρατικοκαπιταλιστικό σύστημα παράγει και επιχειρεί να διαιωνίσει και την ηθική και τις αξίες της κυριαρχίας. Η εξουσιαστική λογική προάγει την εργαλειακή χρήση της φύσης και την αλλοτριωμένη αντίληψη ότι η φύση υπάρχει αποκλειστικά για να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και να καλύπτει τις ανάγκες του. Η λογική αυτή που προωθείται στο όνομα της πολιτισμικής εξέλιξης του ανθρώπου και της συνθετότητας των αναγκών του, προέρχεται και προωθείται σκόπιμα από τους εξουσιαστές.

Η διαβρωτική επενέργεια των κρατών και του κεφαλαίου στο περιβάλλον (με τους πολέμους, τα όπλα μαζικής καταστροφής, τις πυρηνικές δοκιμές, τις εξορύξεις, την κατασπατάληση των φυσικών πόρων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της βιομηχανίας, την μόλυνση υδάτων - εδάφους - αέρος) οδηγεί αναπότρεπτα στην με μαθηματική ακρίβεια ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη καταστροφή του οικοσυστήματος. Ωστόσο, οι εξουσιαστές και τα ιδεολογικά τους φερέφωνα επιχειρούν να μετακυλήσουν την υπαιτιότητα για την οικολογική καταστροφή σε μια αόριστη και γενικόλογη ανθρώπινη δραστηριότητα και στην μεμονωμένη ατομική συμπεριφορά επιχειρώντας έτσι να αποκρύψουν την αλήθεια· ότι η ευθύνη για την καταστροφή του περιβάλλοντος βαραίνει σχεδόν αποκλειστικά τους πολιτικά και οικονομικά κυρίαρχους. Παράλληλα, στην κατεύθυνση του εφησυχασμού των συνειδήσεων και της πρόληψης των κοινωνικών αντιδράσεων προωθείται το ιδεολόγημα της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». Ο όρος ανάπτυξη στα πλαίσια του κράτους και του καπιταλισμού έχει συγκεκριμένο και μονοσήμαντο περιεχόμενο. Συνεπάγεται ανάπτυξη μόνο για τα αφεντικά και τα συμφέροντά τους και επίταση της εκμετάλλευσης των ανθρώπων και της φύσης. Για μας είναι δεδομένο το ότι το κράτος και ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν μπορούν να συμπορευτούν με την οικολογία αλλά είναι και εκ διαμέτρου αντίθετα. Όσο και αν πασχίζουν οι κρατούντες να μας πείσουν ότι η «πράσινη» εκμετάλλευση της φύσης αποβαίνει προς όφελος δικό μας και της υγείας μας και ότι θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη ανάπτυξη, δεν μας πείθουν. Καμία συνθήκη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη ούτε για εμάς ούτε για το περιβάλλον όσο υπάρχει κράτος και καπιταλισμός.

Το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο του ελληνικού υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας με τον χαρακτηριστικό τίτλο «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» επιβεβαιώνει εύγλωττα τα παραπάνω. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πέραν άλλων, ουσιαστικά προβλέπει τη δυνατότητα εξόρυξης πετρελαίου σε περιοχές Natura, την κατάργηση των φορέων διαχείρισης σε προστατευόμενες περιοχές, την καταστροφή οικοσυστημάτων από την αλόγιστη εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων, την οικονομική εξάρτηση των περιβαλλοντικών ελεγκτών από τους ίδιους τους επενδυτές τους οποίους θα καλούνται να ελέγχουν, τη νομιμοποίηση της καύσης σκουπιδιών και αποβλήτων βιομηχανιών, τη διευκόλυνση της οικοπεδοποίησης των δασών και τη δυνατότητα κυνηγιού σε καταφύγια άγριας ζωής. Η χρονική δε συγκυρία κατάθεσης προς ψήφιση του νομοσχεδίου εν μέσω πανδημίας δεν είναι καθόλου τυχαία.

Το συγκεκριμένο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο όπως ήταν φυσικό συνάντησε αφενός τη συσπείρωση αφετέρου την εκδήλωση έντονων αντιδράσεων των κατοίκων πολλών τοπικών κοινωνιών και συλλογικοτήτων ανά τη χώρα (στα Άγραφα, στα Τρίκαλα, στην Νάξο, στην Εύβοια, στο Πήλιο, στην Πάρο και αλλού) οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην Τήνο, συγκρούστηκαν και με τις δυνάμεις καταστολής προκειμένου να θέσουν ανάχωμα στην οικολογική καταστροφή της περιοχής τους. Εξίσου βέβαια αναμενόμενη ήταν η κρατική επιλογή της βίαιης καταστολής των τοπικών αγώνων με τη συνακόλουθη ποινικοποίηση των αγωνιζόμενων.

Για εμας είναι δεδομένο ότι όσο θα ανεχόμαστε το κράτος και τον καπιταλισμό ως όρους ζωής θα συναινούμε στην αυτοκαταστροφή μας και στην υποθήκευση του παρόντος και του μέλλοντος όχι μόνο του δικού μας, αλλά και των παιδιών που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Για να σώσουμε ό, τι μπορεί ακόμα να σωθεί από το περιβάλλον δεν πρέπει να αρκούμαστε και να επαναπαυόμαστε στην εξατομίκευση μίας προσωπικής συνειδητής οικολογικής στάσης, ούτε να αναθέτουμε τις ελπίδες μας σε θεσμικούς και διαμεσολαβημένους από τα πάνω εναλλακτικούς δρόμους διαχείρισης του καπιταλισμού με πράσινο περιτύλιγμα. Το οικολογικό ζήτημα, το ζήτημα της καταστροφής του πλανήτη εξ' αιτίας της απληστίας των πολιτικά και οικονομικά ισχυρών που οδηγεί στην ολοκληρωτική κυριαρχία τους πάνω στη φύση και οδηγεί ευθέως στην καταστροφή της, εκκινεί και βασίζεται πάνω στην κυριαρχία μεταξύ των ανθρώπων. Γι' αυτό, το πρόβλημα του περιβάλλοντος είναι πρωτίστως κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και ηθικό. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να λυθεί αυτό εάν η εξουσιαστική λογική που διατρέχει το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων και τις σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση διατηρηθούν ως έχουν.

Μονόδρομος για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος είναι η συνειδητή και έμπρακτη απόρριψη του κρατικο/καπιταλιστικού τρόπου ζωής και των σαθρών «αξιών» που αυτός ο τρόπος συνεπάγεται. Είναι η ριζική αναδιοργάνωση της κοινωνίας πάνω σε νέες αξίες· τις έως σήμερα απειλούμενες με εξαφάνιση αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλοβοήθειας μεταξύ των ανθρώπων. Είναι η επαναξιολόγηση του φυσικού κόσμου αλλά και του ανθρώπου ως ένα ακόμα αναπόσπαστο κομμάτι αυτού και όχι ως το κυρίαρχο κέντρο του. Είναι η καταστροφή του κράτους, του καπιταλισμού και της εξουσίας σε όλες τις μορφές της… είναι η κοινωνική επανάσταση για την αναρχία.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

ΟΥΤΕ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΠΡΑΣΙΝΙΖΕΙ…

…ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ !

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΗ, 12:00 ΚΑΜΑΡΑ

Αναρχική συλλογικότητα Άνω Θρώσκω

anwthrwskw.espivblogs.net

anwtexhrwskw@eexspiv.net


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6 12:00 ΚΑΜΑΡΑ

Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια όλο και αυξανόμενη επίθεση του κεφαλαίου στο περιβάλλον. Η συνεχής καταστροφή του φυσικού πλούτου, των οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η καύση απορριμάτων και συνολικά η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ενέργειες που προωθούνται μέσω μεγάλων επενδητικών σχεδίων με πρόφαση την ''ανάπτυξη''. Το κράτος, μέσω της τωρινής διαχείρισης της κυβέρνησης της ΝΔ, επιτίθεται για ακόμη μια φορά στα παρθένα οικοσυστήματα με το καινούριο νομοσχέδιο «εκσυγχρονισμού της ελληνικής νομοθεσίας» σύμφωνα με τις «ευρωπαϊκές οδηγίες». Στις 4 Μαΐου λοιπόν κατατέθηκε στην ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» και σε διάστημα μόλις 2 ημερών υπερψηφίστηκε. Ενώ το σύστημα υγείας κατέρρεε, η κυβέρνηση αποφάσισε να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα και να φανεί «υπεύθυνη». Ο ύπουλος τρόπος και χρόνος που το κράτος και το επωφελούμενο εξ αυτού κεφάλαιο προσπαθούν να επιβάλουν ένα ακόμη πλήγμα στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία είναι ενδεικτικός της καταστρεπτικότητας των νέων αυτών μέτρων: από τη μια διαθέτουν το ήμισυ του πολυνομοσχεδίου προς δημόσια διαβούλευση -καταστρατηγώντας ακόμη και τα ίδια τους τα αστικο-δημοκρατικά προσχήματα- και από την άλλη δράττουν την ευκαιρία που τους δίνεται από την πανδημία για να την βγάλουν καθαρή αφού το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε από την κυβέρνηση εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ο βασικότερος στόχος του πολυνομοσχεδίου είναι να επικαιροποιήσει τον νόμο με την από καιρό ισχύουσα πραγματικότητα: δίνεται δηλαδή και επίσημα πια το πράσινο φως για την επέμβαση των πετρελαϊκών εταιρειών αλλά και των (λεγόμενων) Α.Π.Ε. σε προστατευόμενες περιοχές (περιοχές Natura 2000) -γεγονός ειρωνικό στη βάση του αφού οι Α.Π.Ε. υποτίθεται ότι έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τη χρήση υδρογονανθράκων- ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ολοκληρωτική καταστροφή των οικοσυστημάτων αυτών στο όνομα του κοντόφθαλμου -και επικίνδυνου για την ανθρωπότητα- κέρδους ενός μικρού αριθμού... ιδιωτών! Διευρύνει δηλαδή το νομοθετικό πλαίσιο για τη λεηλασία και την καταστροφή της φύσης στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Ενδεικτικό της απερισκεψίας των ανθρώπων αυτών που με τόσο ζήλο προσπαθούν να καταστρέψουν περαιτέρω την γη, το νερό και τον αέρα -με νομοσχέδια εν καιρώ πανδημίας- είναι οι όλο και αυξανόμενες επιστημονικές φωνές που μιλούν για τον ρόλο που παίζει η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η επέμβαση σε αυτό και η μετέπειτα αλόγιστη επέκταση των ανθρώπων στα κατεστραμμένα αυτά τοπία και η επαφή τους με την πληγείσα άγρια ζωή στην μετάδοση επικίνδυνων ασθενειών, όπως αυτή του ιού SARS-CoV 2. Μέσα από τις καταστροφικές διατάξεις το νομοσχέδιο απλοποιεί τη διαδικασία διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενώ παραχωρεί τον ελέγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και καταργεί τους αυτοτελείς φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μεταφέροντας την ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων σε έναν κεντρικό φορέα. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρεί σχεδόν ολοκληρωτικά τον λόγο από την τοπική κοινότητα.

Απέναντι στην καταστροφική αυτή πολιτική έχουν δημιουργηθεί πολλές αντιστάσεις κατά τόπους, οι οποίες συμβάλλουν σε έναν συνολικό αγώνα, απέναντι στις οποίες το κράτος κάνει ξεκάθαρη τη θέση του με επιθέσεις, απειλές καθώς και διώξεις ανθρώπων που αγωνίζονται. Την Τρίτη 2 Ιουνίου παραδόθηκε από την εισαγγελία πλημμελειοδικών Καρδίτσας κλήση σε 4 αγωνιστές για δίκη στις 10 Ιουλίου στην Καρδίτσα που αφορά τη μαζική συγκέντρωση και τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί στο Δημαρχείο Καρδίτσας τον Αύγουστο, όταν και μπλοκαρίστηκε από πλήθος κόσμου η οικονομική επιτροπή που θα επικύρωνε την δημοπρασία δασικών τεμαχίων στους επενδυτές. Στις 20 Μάη 2020 στην Τήνο, στάλθηκαν ΜΑΤ για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους του νησιού που αγωνίζονται εδώ και καιρό ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα χωριά τους αντίστοιχα στους Σταγιάτες Βόλου ο Δήμαρχος Α.Μπέος επιτίθεται με μηνύσεις σε βάρος των κατοίκων των Σταγιατών που αγωνίζονται να σώσουν τις πηγές του χωριού τους. Τέλος το Σάββατο 13/6 η πορεία στο Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών δέχτηκε αναίτια επίθεση από τους μπάτσους μπροστά στην πύλη της ΑΓΕΤ. Η αστυνομία επιτέθηκε σε μια πορεία με οικογένειες, παιδιά, άτομα ΑΜΕΑ που υπερασπίζονται τη ζωή και την υγεία τους απέναντι στα συμφέροντα των αφεντικών.

Όσο λοιπόν η διαχείριση παραγωγής ενέργειας θα βρίσκεται στα χέρια των κρατών και όχι των κοινωνιών, στα χέρια των ιδιωτών του κεφαλαίου που απομυζούν παρασιτικά ολόκληρο τον πλανήτη -είτε τις έμβιες, είτε τις άβιες υπάρξεις του- οχυρωμένοι μέσα στις επαύλεις τους, με μόνο γνώμονά τους την προσωπική ματαιοδοξία τους, τόσο θα καταστρέφεται -ανεπανόρθωτα πολλές φορές- το φυσικό περιβάλλον, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι ο άνθρωπος... Εμείς από τη μεριά μας στηρίζουµε τις τοπικές πρωτοβουλίες αντίστασης οι οποίες είναι αυτές οι ίδιες που θα δώσουν ζωή στον αγώνα ενάντια στη λεηλασία της φύσης και αγωνιζόμαστε μαζί τους ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των φυσικών πόρων, ενάντια στην καταστροφή και τη λεηλασία της φύσης και σε κάθε περιβαλλοντικό έγκλημα.


ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ 14/6
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6 12:00 ΚΑΜΑΡΑ


Libertatia, συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό

πηγή : http://libertatiasquat.blogspot.com/2020/06/b…