Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 στις 19.00

2 καλέσματα : 1 2

Συλλαλητήριο για Δημόσια Υγεία

Συμμετοχή και στήριξη του αγώνα των υγειονομικών για Δημόσια Υγεία (Πέμπτη 11/6, 7μ.μ., Αγ. Βενιζέλου)

Αμπελόκηποι, 6/6/2020

Η κυβέρνηση, με τις ευλογίες ΕΕ και επιχειρηματιών, αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να φορτώσει στους εργαζόμενους τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, για να σαρώσει όποιο εργατικό δικαίωμα είχε απομείνει όρθιο από την προηγούμενη, αλλά και από την "κανονικότητα" της ανάπτυξής τους, των τελευταίων ετών.

Η επόμενη μέρα που ευαγγελίζονται βρίσκει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην ίδια τραγική κατάσταση. Ενδεικτικά οι Δημόσιες μονάδες υγείας συνεχίζουν να λειτουργούν με χιλιάδες κενά εργαζομένων (οι ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν την προηγούμενη περίοδο που ήταν μάλιστα με ημερομηνία λήξης σε 2 χρόνια δεν μπορούν να καλύψουν τα 6500 κενά γιατρών όλων των βαθμίδων που υπήρχαν ήδη πριν την πανδημία). Ταυτόχρονα, αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι αναφέρεται από την κυβέρνηση ότι αυτοί οι συνάδελφοι δεν χρειάστηκαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ έρχονται αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και την ανασφάλεια της απόλυσης με το τέλος της σύμβασης.

Τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ να συνεχίζουν να αποτελούν τεράστιο πρόβλημα (οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι έχουν αυξηθεί τα κρεβάτια ΜΕΘ είναι χωρίς ουσιαστικές προσλήψεις νέου, μόνιμου προσωπικού που καθιστούν επισφαλή την λειτουργία τους), ενώ συνεχίζουν να είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες που σύμφωνα με τα κριτήρια του ΠΟΥ αντιστοιχούν σε 3500 κρεβάτια ΜΕΘ για τον πληθυσμό της χώρας. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις στον χώρο της ΠΦΥ, που θα έπρεπε να παίζει καταλυτικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας.

Όλες οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος εν μέσω πανδημίας, αλλά και οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έδειξαν τον δρόμο του αγώνα. Τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματά μας θα λυθούν με το δυνάμωμα της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, με την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας.

Το Δ.Σ. του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης στήριξε τις «μέρες πανελλαδικής δράσης για τη δημόσια υγεία» και συμμετείχε στις συγκεντρώσεις που κάλεσε η ΕΝΙΘ στις μέρες της καραντίνας και συνεχίζει να συμμετέχει και να στηρίζει τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών:

-το συλλαλητήριο την Πέμπτη 11 Ιουνίου, στις 7μ.μ., στο Αγ. Βενιζέλου

-την πανελλαδική πανυγειονομική απεργία την Τρίτη 16/6 (συγκέντρωση 11π.μ. στην ΥΠΕ)

Μαζί με τους/τις συναδέλφους/ισσες υγειονομικούς απαιτούμε:

-Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλων των δημόσιων δομών υγείας-Mονιμοποίηση των συμβασιούχων τώρα

-Ανάπτυξη του απαραίτητου αριθμού κλινών ΜΕΘ με άμεση πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αναγκαίου εξοπλισμού

-Άμεση επίταξη κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εργαστηρίων, εξοπλισμού και προσωπικού του ιδιωτικού τομέα χωρίς όρους, ώστε να χρησιμοποιηθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των επιπλέον αναγκών που προκύπτουν λόγω πανδημίας

-Άμεση και ανελλιπή χορήγηση των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) σε όλους τους εργαζόμενους στις δομές υγείας

-Μόνιμο μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας. Ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας με μόνιμο προσωπικό. Διαγνωστικούς ελέγχους με επιστημονικά κριτήρια, με επίταξη των διαγνωστικών μέσων του ιδιωτικού τομέα

-Να ενισχυθούν άμεσα με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλες οι δομές της ΠΦΥ για να παρέχουν τις αναγκαίες ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες στο λαό

-Ένταξη του προσωπικού στα ΒΑΕ

-Στελέχωση και εξοπλισμό του ΕΚΑΒ

Για το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης

Η πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας

Δέσποινα Σαββίδου Ηλίας Σμήλιος

πηγή : https://zsepethess.blogspot.com/2020/06/blog-…


Η υγεία είναι αυτονόητο αγαθό, όχι εμπόρευμα

Η δημόσια υγεία, μέσα στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα. Το κράτος, μεθοδευμένα, απαξιώνει τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, προκαλώντας τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, που σαν αποτέλεσμα έχει την αδυναμία υγειονομικής κάλυψης της κοινωνίας. Τα νοσοκομεία είναι υπό-στελεχωμένα, πολλές ιατρικές ειδικότητες δεν προσφέρονται από το δημόσιο νοσοκομείο, οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι λιγοστές και συνεχώς πλήρεις, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη λίστα αναμονής για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς σε εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία. Το ίδιοσυμβαίνει και στα επείγοντα περιστατικά με τις ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς. Το προσωπικό που είναι ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα υγείας καλείται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες, δουλεύοντας με εξαντλητικούς ρυθμούς και πολλές φορές με απλήρωτες ή καθυστερημένες υπερωρίες. Όσον αφορά τους ασθενείς, εξωθούνται συνεχώς στην ιδιωτική υγεία, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους άμεσα πληρώνοντας αδρά για το αυτονόητο δικαίωμά τους στην περίθαλψη.

Η επιδημία του κορονοïού ήρθε και έφερε στην επιφάνεια όλες αυτές τις ελλείψεις, τις οποίες το κράτος για άλλη μια φορά όχι μόνο δεν κάλυψε αλλά τις όξυνε, επιτρέποντας στο ιδιωτικό κεφάλαιο να κερδίσει έδαφος και να αυξήσει τα κέρδη του. Αξίζει να θυμηθούμε το διπλό νοσήλιο που προσέφερε το κράτος σε ιδιωτικές κλινικές για τις ΜΕΘ, την προσφορά των διαγνωστικών τεστ σε ιδιωτικό ΙΕΚ, την απογύμνωση των κέντρων υγείας και την μεταφορά του προσωπικού τους στα νοσοκομεία, τα ελάχιστα μέσα προστασίας που δίνονταν στο υγειονομικό προσωπικό μετά από συνεχείς πιέσεις και φυσικά τα τεστ στον γενικό πληθυσμό που δεν έγιναν ποτέ αντιθέτως αν κάποιος/α ήθελε να κάνει τεστ θα έπρεπε και πάλι να το πληρώσει υπερπολλαπλάσιο σε μια ιδιωτική κλινική. Η μόνη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ήταν η πρόσληψη δύο χιλιάδων νοσηλευτών και τετρακοσίων γιατρών συμβασιούχων και η αύξηση των ΜΕΘ από 550 σε 710. Νούμερα αστεία αν λάβουμε υπόψη ότι οι ανάγκες σε μόνιμο υγειονομικό προσωπικό υπό κανονικές υγειονομικές συνθήκες ανέρχονται στις 30.000 και οι ανάγκες σε ΜΕΘ σε 3.500.

Το κράτος και ειδικά η σημερινή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση προχωράει σε περαιτέρω συρρίκνωση της δημόσιας υγείας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έρχεται να μας υπενθυμίσει τις προεκλογικές δηλώσεις που αναφέρονταν στη «συνεργασία» του δημόσιου συστήματος υγείας με τον ιδιωτικό τομέα, που στην πραγματικότητα σημαίνει στέρηση υγειονομικής περίθαλψης για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που ούτως η άλλως αντιμετωπίζει συνεχείς οικονομική υποβάθμιση και για να καλύψει βασικές υγειονομικές ανάγκες θα οδηγείται στην ανέχεια. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται και θα απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα της υγείας θα αντιμετωπίσουν χειρότερες εργασιακές συνθήκες, χειρότερες απολαβές και καθυστερήσεις δεδουλευμένων κάτι που ούτως η άλλως συμβαίνει κατά κανόνα σε ιδιωτικές κλινικές. Αν σκεφτούμε και το γεγονός ότι για να ανταπεξέλθει το υπάρχον σύστημα υγείας στην πανδημία, έπρεπε να κλειστούμε σε αυστηρή καραντίνα, τότε καταλαβαίνουμε ότι η επερχόμενη συρρίκνωση θα αποδυναμώσει τόσο το σύστημα υγεία που δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε υγειονομική κρίση.

Εμείς δεν μπορούμε να προτάξουμε τίποτε άλλο παρά μόνο ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας, των εργαζόμενων, των ανασφάλιστων, των μεταναστών, των ηλικιωμένων. Ο αριθμός του προσωπικού και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός να καθορίζονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Τέλος, εμείς ως αποδέκτες των υπηρεσιών υγείας να ασκούμε πραγματικό έλεγχο και να απαιτούμε την πρόσβαση σε αυτές με τη στήριξη των αγώνων των εργαζομένων, αλλά και με αποφασιστικές παρεμβάσεις και κινήσεις που να έρχονται σε ρήξη με την εμπορευματοποίηση και τον αποκλεισμό, μέχρι να κατορθώσουμε να είναι η υγεία ένα αγαθό εξ ολοκλήρου στα χέρια των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ

Δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους/ες

Η υγεία στα χέρια των εργαζόμενων υγειονομικών και της κοινωνίας.

Ε.Σ.Ε (Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Θες/νίκης)

πηγή : email που λάβαμε στις 10 Ιουνίου 19h