Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 στις 19.00

2 καλέσματα : 1 2

Συλλαλητήριο ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Κεραμέως

Συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως

ΚΑΤΩ Η ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Η ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ

Ενώ το κράτος επιβάλλει μαζική καραντίνα και απομόνωση· ενώ η κρατική προπαγάνδα παλεύει να μας πείσει ότι η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί με ατομικές λύσεις και αίσθημα ατομικής ευθύνης· ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας δεν ενισχύεται και όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους αναπαραγωγής μας μετακυλίεται στις πλάτες μας· ενώ η πανδημία αντιμετωπίζεται ως ζήτημα δημόσιας τάξης με στρατιωτικού τύπου μέτρα και μπατσοκρατία· κι ενώ είναι η ίδια η καπιταλιστική παραγωγή που ευθύνεται για τη γέννηση και διασπορά της πανδημίας, η μισθωτή εργασία -φυσική ή ψηφιακή- συνεχίζεται και μάλιστα στη βάση της «έκτακτης ανάγκης» με ακόμα χειρότερους, σε σχέση με τους μέχρι τώρα, όρους για τους προλετάριους. Η καπιταλιστική μηχανή δεν θα μπορούσε φυσικά να σταματήσει. Έτσι ο μαζικός εγκλεισμός δεν ίσχυσε για χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι συνέχισαν να δουλεύουν κανονικά, συνωστισμένοι και χωρίς μέτρα προστασίας ενώ επιβλήθηκε η συνέχιση των μαθημάτων και της εργασίας από το σπίτι σε χιλιάδες μαθητές και εργαζόμενες προκειμένου να μη χαθεί ούτε μέρα παραγωγικής εργασίας.

Στην περίπτωση της [τηλε]εκπαίδευσης, κάτι τέτοιο διαλύει την όποια δωρεάν παιδεία υπάρχει, αφού τα έξοδα (νοίκι, ρεύμα, νερό, έξοδα κτιριακής συντήρησης, τηλεφωνική σύνδεση, ίντερνετ, ηλεκτρονικός υπολογιστής) πληρώνονται από τις τσέπες μας. Τηλεκπαίδευση και τηλεργασία λοιπόν σημαίνει αυστηροποίηση και ορθολογικοποίηση της εργασίας, η οποία επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους: μέσω της απομόνωσης, δηλαδή της έλλειψης επαφής με τις συμφοιτήτριες-συναδέλφους μας· μέσω της (αυτό)πειθάρχησης με επιτήρηση από κάμερες και άλλα μέσα παρακολούθησης, τα οποία διευκολύνουν και την περαιτέρω αξιολόγησή μας (η οποία μάλιστα επιχειρείται να θεσμοθετηθεί πχ από το νομοσχέδιο Κεραμέως)· μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας είτε με ενδιάμεσες προόδους και (σταδιακή) άρση του προαιρετικού χαρακτήρα της παρακολούθησης μαθημάτων είτε με επιμήκυνση της εργάσιμης μέρας, αφού θεωρούν ότι είμαστε διαρκώς διαθέσιμες για δουλειά με τη δικαιολογία ότι βρισκόμαστε διαρκώς σπίτι (η διάκριση εργάσιμου-μη εργάσιμου χρόνου γίνεται πολύ θολή και το σπίτι μας ο χώρος όπου παράγουμε και πουλάμε την εργασιακή μας δύναμη).

Παράλληλα, η τηλεκπαίδευση συμβάλλει στην όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των μαθημάτων, ακολουθώντας την εμπορευματοποίηση της έρευνας και των περιουσιακών στοιχείων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη ανοίξει τα μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως και τα διάφορα «πακέτα» διαδικτυακών μαθημάτων κατάρτισης. Επίσης, η τηλεκπαίδευση και το παράλληλο σφράγισμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων συνεπάγονται και απώλειες σε κεκτημένα μας, όπως οι καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων (βλ. κτίριο Γκίνη) και οι κινηματικές υποδομές (βλ. κλείσιμο του server του espiv.net), ενώ αποτελούν μια ακόμη ευκαιρία για επίθεση στις βασικές μας ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νέα εγκύκλιος που διώχνει όλες τις φοιτήτριες και επιτρέπει τη διαμονή στις φοιτητικές εστίες μόνο σε όσους απαιτείται η φυσική τους παρουσία στα πλαίσια των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων. Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο στα καλύτερά του! Τέλος, σαν να μην έφταναν όλα αυτά μαθητές και φοιτητές καλούμαστε να αξιολογηθούμε μέσω πανελληνίων και εξεταστικής -με πολλές εξετάσεις να διεξάγονται ηλεκτρονικά- καλούμαστε, δηλαδή, να πληρώσουμε με ένα ακόμη τρόπο τις συνέπειες της υγειονομικής-οικονομικής κρίσης.

Έτσι με αφορμή την «έκτακτη ανάγκη» ο μισθός μας -άμεσος και έμμεσος- μειώνεται, ενώ τα κέρδη των αφεντικών αυξάνονται. Από πλευράς μας αρνούμαστε την εντατικοποιημένη τηλεκπαίδευση/τηλεργασία και κάθε είδους αξιολόγηση που άρχισαν να μας επιβάλλουν το κράτος-εργοδότης και τα αφεντικά με αφορμή την πανδημία και στο πλαίσιο της «έκτακτης ανάγκης». Απέναντι στις νέες τεχνικές πειθάρχησης που αποτρέπουν την όποια συλλογικοποίησή μας, εμείς θα ερχόμαστε η μία σε επαφή με τον άλλον και θα οργανώνουμε συλλογικές αντιστάσεις.

Κανένα μέτρο υποτίμησης της εργασιακής μας δύναμης

Καμία αξιολόγηση

Να αντισταθούμε στην κανονικοποίηση της εντατικοποιημένης τηλεργασίας/τηλεκπαίδευσης

Οι μαθήτ(ρι)ες να περάσουν σε όποια σχολή θέλουν

Οι φοιτήτ(ρι)ες να περάσουν όλα τα μαθήματα

Καλούμε στη συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως την Τετάρτη στις 7μμ στο Σύνταγμα.

Mαθήτ(ρι)ες, φοιτήτ(ρι)ες, εκπαιδευτικοί,

εργαζόμενες στα πανεπιστήμια, διδακτορικοί σε τηλε-άρνηση

πηγή : email που λάβαμε στις 10 Ιουνίου 00h


Το ταξικό σχολείο της Κεραμέως δεν θα περάσει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ετοιμάζει τον νέο νόμο για την εκπαίδευση, έναν νόμο που θέλει να γεμίσει το σχολείο με νέους ταξικούς φραγμούς.

Αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων σε Γυμνάσιο και Λύκειο, επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και της βάσης του 10 μετατρέποντας τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα.

Συντηρητικοποιεί το σχολικό περιβάλλον επαναφέροντας την διαγωγή στο απολυτήριο και ενισχύοντας τα πρότυπα. Επιτρέπει την αύξηση των μαθητών σε κάθε τάξη μπουκώνοντας τις αίθουσες των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε 25.

Με την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των καθηγητών θέλει να κάνει τα σχολεία πολλών ταχυτήτων, και η χρηματοδότηση τους να εξαρτάται από μία κατηγοριοποίηση σύμφωνα με τις επιταγές του Υπουργείου, εντείνει τον ανταγωνισμό σπάζοντας το ενιαίο σχολικό πρόγραμμα και επιτρέποντας στο τέλος κλείσιμο σχολείων. Χειροτερεύει τις συνθήκες για τους συμβασιούχους καθηγητές και οδηγεί σε απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση της Κεραμέως εισάγει την εξατομικοποίηση της εργασίας, το σπάσιμο του 8ωρου και των εργασιακών δικαιωμάτων, φέρνει την μείωση του μισθού και των θέσεων εργασίας ενώ διασπά την εκπαιδευτική ενότητα της πραγματικής σχέσης δασκάλου και μαθητών.

Η ΝΔ φέρνει στα σχολεία το όραμα της για ακόμα πιο ταξικά σχολεία, σχολεία της αριστείας με περισσότερα μαθήματα και εξετάσεις, νέα ιδεολογήματα από το βαθύ παρελθόν, θέλει να κτυπήσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα σχολεία και να διαλύσει την χρηματοδότησή των σχολείων.

Δεν θα την αφήσουμε. Η Κεραμέως να πάρει πίσω το νομοσχέδιο και κάθε μέτρο που πήρε εν μέσω πανδημίας. Εργαζόμενοι και μαθητές ενωμένοι απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης.

  • Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.
  • Να καταργηθεί η τροπολογία και η Υπουργική Απόφαση για τις κάμερες.
  • Να καταργηθούν τώρα όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που πάρθηκαν εν μέσω πανδημίας
  • Προσλήψεις και αυξήσεις στα σχολεία.

Αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς στα σχολεία.

Απεργία και συλλαλητήριο την Τρίτη 9/6 στις 1μμ στα Προπύλαια

ΟΡ.Μ.Α. (ΟΡγάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού)