τι; : προβολή θεματική : ψυχαγωγία

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011 στις 21.00

Αφιέρωμα στους αδελφούς Μαρξ

Αφιέρωμα στους αδελφούς Μαρξ

Aυτή την τρίτη 12 ιούλη, από τις 21:00 στο ΣΤΕΚΙ του ΝΑΡ (πίσω από τη Θεολογική ΑΠΘ), μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στους αδελφους Μαρξ, με τη συνοδεία cocktail…

Ανατρεπτικοί, σε κινηματογραφική δομή και περιεχόμενο, με καταιγιστικούς ρυθμούς, χιούμορ εξοντωτικό… για τα ήθη της εποχής τους, οι αθάνατοι αδελφοί Μαρξ:

Ο Γκράουτσο, ο Χάρπο και ο Τσίκο Μαρξ, οι Αμερικανοεβραίοι μουσικοί, που εξελίχθηκαν σε σπουδαίους κωμικούς ηθοποιούς, επηρέασαν βαθιά το Χόλιγουντ και άκμασαν μέσα στη δεκαετία του '30, στη σύντομη περίοδο των προοδευτικών ιδεών στις ΗΠΑ - η οποία «ορίζεται» χρονικά από το οικονομικό «κραχ» μέχρι τη μεταπολεμική «κοινωνία της αφθονίας» και τη μακαρθική «επιτροπή αντιαμερικανικών ενεργειών» - λειτούργησαν ριζοσπαστικά και καταλυτικά στη συνείδηση του λαϊκού Αμερικανού και άφησαν τη δική τους, ξεχωριστή «σφραγίδα» στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Με διάθεση που θυμίζει την ένταση του πρώιμου υπερρεαλισμού και παραλόγου, οι αδελφοί Μαρξ μετέτρεψαν το αστείο σε «όπλο» αποδόμησης κάθε μορφής κατεστημένου. Ομως, όπως σε τέτοιες καταστάσεις - ας θυμηθούμε τη σύντομη, αλλά ζωογόνα έκρηξη του «ντανταϊσμού» αμέσως μετά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο - αυτός ο ρυθμός δε θα μπορούσε να κρατήσει για πολύ. Ετσι, και η καριέρα αυτών των χαρισματικών καλλιτεχνών δεν μπόρεσε να έχει μεγάλη διάρκεια.
Η ταινία «Μια μέρα στον ιππόδρομο», η πιο δημοφιλής ταινία τους, γυρίστηκε το 1937 από τον Σαμ Γουντ, με αρκετά χρήματα, που «μεταφράζονται» σε σπουδαία ντεκόρ, εξαιρετικούς Μαύρους τραγουδιστές και χορευτές και εκατοντάδες κομπάρσους.

Οι «δαίμονες του παραλογισμού»

http://www.youtube.com/watch?v=0CL6syWe6dE

Ο Γκρούσο ή Γκράουτσο, ο αρχηγός της παρέας, καρικατούρα του μπίζνεσμαν με το πούρο, τα λογοπαίγνια και την ακατάσχετη φλυαρία του, ο μουγκός Χάρπο με την ξανθιά περούκα και την άρπα, ο Τσίκο με το αξάν του Ιταλού μετανάστη και το γελοίο καπελάκι, εισβάλλουν αυτοσχεδιάζοντας συνεχώς με το δικό τους τρελό ρυθμό και την καταστροφική μανία.

Οι αδελφοί Μαρξ συνέχισαν μετά τον Τσάρλι Τσάπλιν τον εβραϊκό κλάδο της αμερικανικής κωμωδίας σε εποχές δόξας, αρχές του ομιλούντος, και βρήκαν και αξιόλογους συνεχιστές, από τον Ντάνι Κέι μέχρι τον Τζέρι Λούις, τον Γούντι Αλεν, τον Μελ Μπρουκς.

Για τον Γούντι Αλεν, οι Μαρξ, ιδιαίτερα ο Γκράουτσο, παραμένουν αξεπέραστα σύμβολα και σημεία αναφοράς σε αρκετές ταινίες του, παλιότερες και νεότερες.

Γνώρισαν τις πρώτες επιτυχίες τους στο μιούζικ χολ, το βοντβίλ ως μουσικοί κλόουν, μέχρι να τους φέρει στο Χόλιγουντ από θέατρο του Σαν Φρανσίσκο ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Φλορέ. Μαζί του έκαναν και την πρώτη επιτυχία τους, «Coco nuts» (1929), που τους καθιέρωσε ως αληθινό φαινόμενο της τρελής κωμωδίας στη νέα εποχή του σινεμά, με το αναρχικό χιούμορ, την απόλυτη ελευθερία στο πνεύμα, την αχαλίνωτη φαντασία.

Στη συνέχεια, αφού αποχωρήσει ο μεγαλύτερος αδελφός Ζέπο, οι τρεις μόνιμα θα γράψουν ιστορία με το «Σούπα από πάπια», θα περάσουν «Μια νύχτα στην όπερα», θα φτάσουν στο «Τσίρκο», στον «Ιππόδρομο», την «Αγρια Δύση», «Μια νύχτα στην Καζαμπλάνκα».

Το «Μια νύχτα στην όπερα» (1935), η έκτη ταινία τους, τους βρίσκει στην καλύτερη στιγμή τους. Με σκηνοθέτη τον Σαμ Γουντ και στο σενάριο τον Τζορτζ Κάουφμαν, αξιοποιεί τον κωμικό οίστρο και αυτοσχεδιασμό τους, ενώ συναντά και τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία.

Εδώ βρίσκουμε και τα απίθανα κωμικά ευρήματα, όπως την καμπίνα του υπερωκεάνιου, με τους επιβάτες -επικεφαλής οι Μαρξ- να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο.


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ:
Humorisk (1920)
The Cocoanuts (1929)
Animal Crackers (1930)
Monkey Business (1931)
Horse Feathers (1932)
Duck Soup (1933)
A Night at the Opera (1935)
A Day at the Races (1937)
Room Service (1938 )
At the Circus (1939)
Go West (1940)
The Big Store (1941)
A Night in Casablanca (1946)
Love Happy (1949)

πηγή : http://stekinar.wordpress.com/2011/07/11/%CE%
πηγή : email που λάβαμε στις 11 Ιούλιος 11h