Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 στις 18.00

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες της Πλατείας Βικτωρίας

Στέγη τώρα στους πρόσφυγες!

Δεν δέχτηκαν όλες οι οικογένειες προσφύγων την μεταφορά τους από την πλατεία Βικτωρίας στο camp του Ελαιώνα, ενώ κάποιες που πήγαν αρχικά στον Ελαιώνα, επιστρέφουν και πάλι στην πλατεία, καθώς δεν πείστηκαν από τον Δήμο της Αθήνας και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σχετικά με την προσωρινότητα της παραμονής τους εκεί, μέχρι δηλαδή να "ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά κολλήματα" και να εγκατασταθούν σε διαμερίσματα με βάση το πρόγραμμα "Ήλιος".

Απολύτως λογική εξέλιξη, αφού αυτοί οι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι και ψυχικά τραυματισμένοι από το κολαστήριο της Μόριας, στο οποίο βρίσκονταν για καιρό, δεν δείχνουν καμιά εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος, το οποίο για σειρά ετών, αντί να προστατεύει τους πρόσφυγες, τους βασανίζει φυλακίζοντας τους σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης, φέροντας παράλληλα την βασική ευθύνη για εκατοντάδες θανάτους στα θαλάσσια σύνορα της χώρας και στον Έβρο.

"Δεν ξαναγυρνάμε στο καθεστώς του camp. Είμαστε αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, θέλουμε τώρα στέγη" λένε κάποιοι από τους πρόσφυγες στην Βικτώρια. Και έχουν δίκιο.

Την επόμενη περίοδο χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, θα αποβληθούν από τις δομές στις οποίες διέμεναν και από τα κολαστήρια των νησιών. Και βέβαια, επειδή αυτή η κυβέρνηση, εκτός από τον ρατσισμό, χαρακτηρίζεται και από πλήρη ανικανότητα, θα βρεθούν στον δρόμο, για πολύ ή λίγο, κάνεις δεν ξέρει, όμηροι ενός γραφειοκρατικού κυκεώνα.

Ευθύνη για αυτή την ζοφερή κατάσταση, που διαμορφώνεται, εκτός από την κυβέρνηση, φέρει και η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία δέχτηκε την απομάκρυνση των προσφύγων από τις δομές, χωρίς να έχει προετοιμάσει, όπως θα όφειλε, την διάδοχη κατάσταση, την άμεση δηλαδή ένταξη αυτών των ανθρώπων στα προγράμματα στέγασης και διαβίωσης. Είναι πρωτοφανές. Το καθεστώς του ασύλου να αναιρείται και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, αντί να προστατεύονται, να ταλαιπωρούνται με αυτόν τον τρόπο, σαν να τιμωρούνται για αυτήν ακριβώς την προσφυγική τους ιδιότητα.

Αυτές τις μέρες στην πλατεία Βικτωρίας εξελίσσεται ένα ανθρώπινο δράμα. Δεκάδες άνθρωποι, δεκάδες παιδιά, τα περισσότερα βρέφη και νήπια, τριγυρνούν ξυπόλητα κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς πρόσβαση σε τροφή και πόσιμο νερό.

Εμείς δεν μπορούμε να ησυχάσουμε, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε με ηρεμία, όταν παιδιά πεινάνε, όταν έγκυες γυναίκες κοιμούνται στα πεζοδρόμια. Θα είμαστε στο πλάι των προσφύγων, στον αγώνα τους για το αυτονόητο δικαίωμα στην στέγαση. Οι πρόσφυγες, που αναγνωρίζονται, θα πρέπει αυτομάτως να μπαίνουν σε προγράμματα, που να χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και διάρκεια, ώστε να διασφαλίζεται η η αξιοπρεπής τους διαβίωση και η κοινωνική τους ένταξη. Και όχι να πετιούνται στον δρόμο, χάρη σε κάποιον γραφειοκρατικό φαύλο κύκλο.

Παράλληλα όμως με αυτόν τον αγώνα δείχνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας, γιατί αυτοί οι άνθρωποι τώρα και όχι κάποτε χρειάζονται τα αναγκαία για να επιβιώσουν. Απέναντι στην αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής και του κράτους, που τόσες μέρες δεν τους πρόσφεραν ούτε ένα μπουκάλι νερό, το κίνημα αλληλεγγύης θα πράξει, πράττει ήδη αυτό που πρέπει.

Ξεκινάμε καμπάνια συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης, η οποία και θα έχει την διάρκεια, που απαιτείται, αφού φαίνεται, ότι το πρόβλημα της άμεσης εγκατάστασης αυτών των ανθρώπων σε διαμερίσματα ή σε προσωρινές δομές, δεν πρόκειται να λυθεί άμεσα. Το είπαμε και πριν. Αυτή η άθλια, ρατσιστική, ανίκανη κυβέρνηση ωθεί τους πρόσφυγες στην αστεγιά και την περιθωριοποίηση.

Ήδη εδώ και κάποιες μέρες η συλλογικότητα ο " Άλλος Άνθρωπος" παρέχει 150 αλληλέγγυα γεύματα ημερησίως στην πλατεία Βικτωρίας. Για να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια ζητάμε: Ζυμαρικά , Όσπρια, Λαχανικά, Ρύζι, Κονκασέ

Επίσης χρειάζονται σύμφωνα με όσα μας ζήτησαν οι ίδιες και οι ίδιοι:

Βρεφικά γάλατα διαφόρων ηλικιών
Γάλα εβαπορέ
Κονσέρβες
Φρούτα
Ξηρά τροφή (Μπισκότα, Φρυγανιές κλπ)
Εμφιαλωμένο νερό
Μάσκες
Αντισηπτικά
Χαρτί υγείας
Σαπούνια
Μωρομάντηλα
Πάνες διαφόρων μεγεθών
Σερβιέτες

Η συλλογή θα γίνεται Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη , Κυριακή 11:00 έως 14:00 ,Τρίτη και Παρασκευή από τις 18:00 έως τις 20:00 στο Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13, Εξάρχεια.

Κανένας/μία μόνος/η, κανένας/μία χωρίς στέγη και τροφή

Η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας!

Κοινωνικό Κέντρο Στέκι Μεταναστών
Συλλογική Κουζίνα El Chef
Τσαμαδού 13, Εξάρχεια

πηγή : https://synantisi.org/2020/06/16/syllogi-eido…