Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 στις 20.30

Εκδήλωση – συζήτηση «Η δική μας κοντινή Αμερική...

Εδώ και τρεις εβδομάδες η Αμερική φλέγεται απ' άκρη σ' άκρη. Η δολοφονία του Μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από ένα ρατσιστή μπάτσο στη Μινεάπολη προκάλεσε μια τεράστια εξέγερση των Μαύρων, των Λατινοαμερικάνων και όλων των φτωχών της Αμερικής… Τεράστια πλήθη κόσμου κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων φωνάζοντας, "Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε" και απαιτώντας να σταματήσει η αστυνομική βία, της οποίας τα συχνότερα θύματα είναι οι έγχρωμοι λαοί της Αμερικής.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι της καταπίεσης και της οργής να ξεχειλίσει. Εκατοντάδες Μαύροι και Μαύρες έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια από την αστυνομία σε περιστατικά πανομοιότυπα με αυτά της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ. Εκατοντάδες Λατινοαμικάνοι/ες μετανάστες/στριες έχουν βρει το θάνατο στα σύνορα με το Μεξικό. Εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί Αμερικάνοι σαπίζουν μέσα στις αμερικανικές φυλακές, τιμωρημένοι επειδή διέπραξαν το έγκλημα να είναι φτωχοί. Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων παγκόσμια, και το ποσοστό των Μαύρων φυλακισμένων είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο.

Η φυλετική βία συναντιέται με την ταξική βία και την ενισχύει, προκειμένου να μπορεί ο αμερικάνικος καπιταλισμός να είναι ο ηγέτης του σύγχρονου κόσμου. Οι φτωχές λαϊκές τάξεις έχουν δει τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται τα χρόνια της κρίσης, ενώ η διοίκηση του Τραμπ εξαφάνισε ακόμα και τα ψήγματα του κράτους πρόνοιας για τις ανάγκες των φτωχών και των εργαζόμενων.

Αυτές οι πολιτικές είχαν σαν συνέπεια να βυθίσουν την Αμερική στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού σήμερα. Στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου οι φτωχοί πεθαίνουν καθημερινά κατά εκατοντάδες, χωρίς να μπορεί να τους προσφέρει καμιά βοήθεια το ολοκληρωτικά σχεδόν διαλυμένο εθνικό σύστημα υγείας και, φυσικά, χωρίς να μπορούν να πληρώσουν τα πανάκριβα ιδιωτικά νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια εργαζόμενοι/ες έχουν χάσει τη δουλειά τους, εκτινάσσοντας τα ποσοστά της ανεργίας σε πάνω από το 20%. Και φυσικά, η πλειοψηφία αυτών των ανέργων, δεν λαμβάνει καμιά κρατική βοήθεια. Περιττό ίσως να πούμε, ότι η μαύρη κοινότητα, οι Λατινοαμερικάνοι, οι αυτόχθονες λαοί της Αμερικής, έχουν κι εδώ δυσανάλογα υψηλά ποσοστά θανάτων από COVID 19 και ανεργίας. Η συντριπτική πλειοψηφία του αμερικάνικου λαού αισθάνεται και φωνάζει τα λόγια του Τζορτζ Φλόιντ όταν δολοφονούνταν: "Δεν μπορώ να αναπνεύσω". Και γι' αυτό εξεγείρεται.

Τα συστημικά ΜΜΕ εστιάζουν στους "βανδαλισμούς" εναντίον καταστημάτων και εμπορικών κέντρων (εκδηλώσεις μιας απόλυτα κατανοητής οργής, των νέων κυρίως, ενάντια σε μια μακρόχρονη, δολοφονική αστυνομική βία). Και ως συνήθως, χρησιμοποιούν τις εικόνες από τις σπασμένες βιτρίνες και τα καμμένα εμπορικά λειτουργούν ως προπέτασμα καπνού για να κρύψουν τις αιτίες αυτής της εξέγερσης, τη σημασία της και τις διεκδικήσεις των ανθρώπων που διαδηλώνουν καθημερινά από τις ακτές του Ατλαντικού μέχρι τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων και των φτωχών της Αμερικής υποστηρίζει αυτό το κίνημα, σπάνια φτάνει στα δελτία των ειδήσεων. Δεν αναφέρονται σχεδόν πουθενά οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων που υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις, όπως για παράδειγμα, οι αποφάσεις των οδηγών των λεωφορείων στη Μινεάπολη και σ' άλλες πόλεις, να μην μεταφέρουν αστυνομικές δυνάμεις ούτε και συλληφθέντες. Ή, όπως η συμμετοχή σ' αυτές τις κινητοποιήσεις των γιατρών και των νοσοκομειακών, οι οποίοι διεκδικούν κρατική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού…

Η εξέγερση διανύοντας την τρίτη εβδομάδα της συνεχίζει να διευρύνεται, τροφοδοτούμενη από την αποφασιστικότητα του κόσμου που κατεβαίνει στο δρόμο, συγκρούεται με την αστυνομία και αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη δικιά του δύναμη, τη δύναμη του πλήθους που καταλαμβάνει δρόμους και πλατείες. Και ταυτόχρονα, βγαίνει από τα όρια των ΗΠΑ, προκαλώντας κινητοποιήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ενάντια στον ρατσισμό, την αστυνομική αυθαιρεσία και την ταξική βία.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι σε όλα αυτά τα κινήματα. Η εξέγερση στις ΗΠΑ μας εμπνέει όλους και όλες μας.

Η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας σας καλεί να συζητήσουμε γι' αυτό το τεράστιο σε σημασία και μέγεθος κίνημα, που ξέσπασε στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου. Μαζί μας στο βήμα του ομιλητή η Αιμιλία Τσαγκαράτου (εκπαιδευτικός) και από τις Η.Π.Α. ο Πουλίκος Πουλικάκος (καθηγητής ιατρικής στις Η.Π.Α.)

πηγή : https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com…