Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020 στις 18.30

Πολιτικές - Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Αναιρέσεις 2020

Δελτίο Τύπου

Η εμφάνιση της πανδημίας επαναπροσδιόρισε απότομα όλα μας τα σχέδια για το φετινό Φεστιβαλικό ραντεβού των Αναιρέσεων και μας ανάγκασε να στραφούμε -επιστημονικά, πολιτικά, κοινωνικά- στην κατανόηση αυτής της πρωτόγνωρης, για τη δική μας μικροϊστορία, συνθήκης. Να βρεθούμε δίπλα στους μαχόμενους υγειονομικούς του ΕΣΥ, τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους/ες στον Πολιτισμό και κάθε κλάδο που με νέους τρόπους συγκρούστηκαν με την αχαλίνωτη εργοδοτική αυθαιρεσία, με το σύνολο του κόσμου που έκανε την "ατομική ευθύνη" συλλογική αλληλεγγύη και στήριξη κάθε αδύναμου.

Οι πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας παγκόσμια εξέθεσαν όσο ποτέ άλλοτε, στην πρόσφατη ιστορία, ότι ζούμε σ΄ένα σύστημα που έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την κερδοφορία με κάθε κόστος. Τι μάθαμε από την πανδημία; Σίγουρα πως την ώρα που επαναλάμβανε η Κυβέρνηση πως είμαστε ίσοι απέναντι στην πανδημία, επιτάχυνε την επίθεση σε κάθε δημόσιο αγαθό, σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Το περιβάλλον, τις θάλασσες, τους ελεύθερους χώρους, την υγεία, την παιδεία, τη στέγη ντόπιων και μεταναστών, τα δικαιώματα μας. Όσο τα εκατομμύρια έρεαν άφθονα για επιχειρηματίες, ελεγχόμενα ΜΜΕ, εξοπλισμό για στρατό και αστυνομία, η ανεργία, οι απολύσεις, η καταστολή εκτοξευόταν!

Μάθαμε ότι το «παραπροϊόν» της πάση θυσίας ανάπτυξης του καπιταλισμού, της προσέλκυσης επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας είναι η ισοπέδωση του πλανήτη και των ανθρώπων. Όχι μόνο εμείς αλλά όλοι οι "απόκληροι" του πλανήτη από την Αθήνα ως τη Μινεάπολη, το Σαντιάγο, τη Γουαδαλαχάρα, που γεμίζουν τους δρόμους βεβηλώνοντας τα σύμβολα της αιώνιας καταπίεσης. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να αναζητούμε τη σύγκρουση, την αντεπίθεση και την ανατροπή.

Οι ζωές μας είναι απαραίτητες, ο καπιταλισμός όχι!

Αν και γνωρίζουμε πως οι συνθήκες επιτάσσουν αναπροσαρμογές, δεν σκοπεύουμε να αναστείλουμε τη δράση μας. Δεν μπορούμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για τους δρόμους και τα μέσα που θα πραγματοποιήσουμε την ανάγκη και τον πόθο μας για μια ολότελα νέα ζωή. Δεν συμβιβαζόμαστε στην ιδέα ενός καλοκαιριού που θα μονοπωλείται από τον πολιτισμό των κοινωφελών ιδρυμάτων και των ημετέρων του ΥΠΠΟΑ.

Παρότι λοιπόν δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το Φεστιβάλ μας με τον καθιερωμένο τρόπο, αναζητούμε δρόμους ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Οι Αναιρέσεις κατεβαίνουν στις γειτονιές σχεδιάζοντας μια σειρά πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

#oiAnaireseisPanePlateia

πηγή : http://www.anaireseis.gr/


Το 2ο ραντεβού των Αναιρέσεων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής την Παρασκευή 3/7.

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία στην Πλατεία Πρωτομαγιάς οι Αναιρέσεις έρχονται με δύναμη και αισιοδοξία στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής.

//18:30 - 19:30 - Ξενάγηση στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

//20:00 - Εκδήλωση - Συζήτηση - Η ιστορία και η μνήμη στην κοινωνία, την πολιτική, την εκπαίδευση

Ομιλητές:

Γιώργος Μιχαηλίδης / Ιστορικός / Πολιτική Επιτροπή ΝΑΡ

Χρήστος Ρέππας / Εκπαιδευτικός

Σε έναν χώρο με ιδιαίτερο ιστορικό φορτίο συνεχίζουν το ταξίδι τους οι φετινές Αναιρέσεις. Στις μέρες μας η ιστορία γίνεται επίκεντρο της αστικής αφήγησης εν όψει των 200 χρόνων από το 1821, αναδεικνύοντας τη σημασία της στην ταξική αντιπαράθεση. Σε ένα τέτοιο χώρο, λοιπόν, επιλέγουμε να συζητήσουμε για το πώς η ιστορία και η συλλογική μνήμη επηρεάζουν τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στο σήμερα. Ποια είναι τα κρισιμότερα διακυβεύματα και πού στοχεύει η επίσημη κρατική πολιτική για τους παραπάνω τομείς; Πιο συγκεκριμένα ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης και πού στοχεύουν οι πιο πρόσφατες κυβερνητικές παρεμβάσεις όσον αφορά τη διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία; Ποια η στάση και η συμβολή των κομμουνιστικών δυνάμεων στις μάχες για την ιστορία και τη συλλογική μνήμη;

Σας περιμένουμε όλους και όλες, να συζητήσουμε για αυτές τις προεκτάσεις που έχει η ιστορία και η συλλογική μνήμη, μαζί με τους Γιώργο Μιχαηλίδη, ιστορικό και της μέλος Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ και το Χρήστο Ρέππα, εκπαιδευτικό.

//22:30 - Συναυλία με τους:

ΝΙΟ.ΣΤΕ | MC YINKA & DJ BOOKER | BNC & the Disco Vampire Soundsystem

Θα ακολουθήσει και DJ SET.

Περισσότερες Πληροφορίες!

Γιατί στο Σκοπευτήριο Καισαριανής;

πηγή : http://www.anaireseis.gr/πόλεις/5311/ ?utm_sou…