τι; : πορεία θεματική : εκπαίδευση

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 στις 13.00

Κάλεσμα/Πορεία για την αποβολή της Τέχνης από την εκπαίδευση

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΟΚ και ΔΕΟΣ

Αποβάλλουν από τα γενικά λύκεια και το τελευταίο ίχνος τέχνης!!

Στην υπ. αριθμ. 74181/Δ2, ΦΕΚ Αρ.Φ. 2338/15/6/2020 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας κας Σοφίας Ζαχαράκη, καθορίζεται το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων για τις Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις του Γενικού Λυκείου, στο οποίο καταργούνται όλα τα μαθήματα Τέχνης από το Γενικό Λύκειο. Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας: 1.Καταργεί το μάθημα Καλλιτεχνικής Παιδείας στην Α΄ Λυκείου . Ένα μάθημα το οποίο αποτελεί βασική επιλογή για αρκετούς μαθητές/τριες, καθώς καλλιεργεί την αισθητική, φέρει σε επαφή τους μαθητές με τον πολιτισμό και τις ανθρώπινες αξίες, ενδυναμώνει και αξιοποιεί τις εικαστικές , μουσικές και θεατρικές ικανότητες - δεξιότητες. 2. Καταργεί τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα του Ελευθέρου και Γραμμικού Σχεδίου στην Γ΄ Λυκείου στερώντας από τους μαθητές τις γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις στις Σχολές Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Γραφιστικής, Διακόσμησης, Συντήρησης Έργων Τέχνης, Πολυμέσων και όλων των Καλλιτεχνικών Ειδικοτήτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στρέφει τους μαθητές υποχρεωτικά μόνο στα φροντιστήρια και στην παραπαιδεία εγείροντας θέμα αντισυνταγματικότητας της απόφασης. 3. Καταργεί οργανικές θέσεις και δημιουργεί υπεραριθμίες και διαθεσιμότητες στους μόνιμους εικαστικούς, μουσικούς και θεατρολόγους εκπαιδευτικούς. Οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές. 4. Στερεί από τους μαθητές του Λυκείου τις απαραίτητες γνώσεις και την αναγκαία εκπαίδευση, για την ανάπτυξη της αντιληπτικής τους ικανότητας ως προς την τέχνη, την ανάδειξη της δημιουργικής σκέψης και την καλλιέργεια της πνευματικής - συναισθηματικής διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους. 5. Αλλοιώνει τον πολιτιστικό ρόλο του Λυκείου, στερώντας από τους μαθητές/τριες τις γνώσεις για τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Αν θέλουμε λοιπόν να μιλήσουμε για ''αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου'' ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1. Το σχολείο να έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα αποσκοπώντας στην αισθητική και πνευματική ανάταση των μαθητών/τριων. ( Καλλιτεχνικά σχολεία μηδενικό bulling )

2. Ριζικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών που θα προωθούν τη σκέψη, την ευαισθησία, την κριτική ικανότητα, και τη δημιουργικότητα των μαθητών/τριων και όχι τη μονομέρεια ,την αποσπασματικότητα και την στείρα αποστήθιση.

3. Δημιουργία κατεύθυνσης καλλιτεχνικών σπουδών σε όλες τις τάξεις του λυκείου.

4. Ενίσχυση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.(μουσική ,εικαστικά, θέατρο)

5. Δικαίωμα ακόμα και σε λίγους μαθητές να δημιουργούνται τμήματα στη γενική και στην τεχνική εκπαίδευση!

6. Να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών με διατήρηση της Α΄ ανάθεσης για όλα τα γνωστικά αντικείμενα.

7. Δημιουργία εργαστηριακών χώρων για όλες τις ειδικότητες Τέχνης και νομική κατοχύρωση του χαρακτηρισμού των μαθημάτων αυτών , ως εργαστηριακά.

8. Καθιέρωση των μαθημάτων τέχνης ως ειδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή τους σε καλλιτεχνικές σχολές.

Αναβάθμιση της τέχνης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες σημαίνει αναβάθμιση της παιδείας, σημαίνει ελπίδα για το μέλλον, σημαίνει αναβάθμιση της ζωής μας.

"Η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, όμως μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο".

Μ. ΜΠΡΕΧΤ

πηγή : email που λάβαμε στις 25 Ιουνίου 12h