Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 στις 19.00

2 καλέσματα : 1 2

Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη στέγη


Κάλεσμα σε κινητοποίηση για τη στέγη | Η πανδημία και τα μέτρα της καραντίνας ανέστειλαν για ένα μικρό διάστημα την επιθετικότητα της κυβέρνησης, των τραπεζών αλλά και μεγάλων ιδιοκτητών σπιτιών, για την διαρκή καταπάτηση του δικαιώματος στη στέγη χιλιάδων νοικοκυριών. Η επιστροφή στην «κανονικότητα» φέρνει μαζί της και την επιστροφή σε μια ακόμα πιο ζοφερή πραγματικότητα σε ότι αφορά τη στεγαστική επισφάλεια των ασθενέστερων στρωμάτων. Η αναμενόμενη ύφεση και η οικονομική κρίση για μια ακόμα φορά θα φορτωθούν στις πλάτες μας, δημιουργώντας και νέο κύμα υπερχρέωσης. Παράλληλα, η υποταγή της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της εποπτείας από την Ε.Ε. για την προστασία της ανεξέλεγκτης δράσης των τραπεζών και των μεγάλων funds, η κερδοσκοπία πάνω στη στέγη, η πλήρης προσαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στις απαιτήσεις του τουριστικού lobby, προοιωνίζουν μια δυσοίωνη επόμενη μέρα.

Στα μέσα Ιουλίου, σε αυτές τις δυσβάσταχτες για την κοινωνία συνθήκες, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα φέρει προς ψήφιση το νέο πτωχευτικό νόμο, που θα βάλει οριστικό τέλος και στο τελευταίο ελάχιστο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ παράλληλα προετοιμάζει, επί της ουσίας, μια 4η ανακεφαλαιοποίηση σωτηρίας των τραπεζών, δημιουργώντας κρατικό φορέα που θα αγοράσει "κόκκινα δάνεια" και ειδικά πρώτης κατοικίας. Ήδη, έχουν εξαγγελθεί για το επόμενο διάστημα 2800 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αναμένεται τσουνάμι εξώσεων. Σε μια χώρα, με ανυπαρξία κοινωνικών πολιτικών για την στέγη, οι επιπτώσεις αναμένονται δραματικές. ΟΙ διαρροές της κυβέρνησης για ρύθμιση της παραμονής όσων θα χάσουν τα σπίτια τους ως ενοικιαστών σε αυτά, μας προκαλεί οργή.

Την ίδια στιγμή, η αστεγία απειλεί άμεσα 12.000 πρόσφυγες με δικαίωμα ασύλου, που η κυβέρνηση εξαγγέλλει την «έξωσή» τους από τα στεγαστικά προγράμματα, πετώντας τους κυριολεκτικά στο δρόμο. Η επιστροφή στην "κανονικότητα" βάζει τέλος και στην υποστήριξη του ενοικίου κύριας κατοικίας των πληττόμενων εργαζόμενων από το lockdown. Το ζοφερό τοπίο συμπληρώνουν οι οφειλές χιλιάδων νοικοκυριών στη ΔΕΗ και τις υπόλοιπες εταιρείες παροχής βασικών υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας. Οφειλές που πολλαπλασιάστηκαν την περίοδο της πανδημίας. Η ρητορική της κυβέρνησης για ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών είναι μια ακόμα κοροϊδία καθώς από τις ρυθμιζόμενες οφειλές κάθε είδους, αποκλείει όσες προϋπήρχαν της αρχής της πανδημίας. Και αν όλα αυτά μοιάζουν και είναι πολύ απειλητικά, ξέρουμε ότι με την συσπείρωση και την κοινή δράση μας μπορούμε να τα σταματήσουμε. Ως συλλογικότητες κατοίκων και ομάδες που αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη στέγη και την πόλη, απαιτούμε:

- Προστασία της πρώτης κατοικίας από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις εξώσεις που θα ακολουθήσουν, με μέτρα όπως το ακατάσχετο.
- Διαγραφή όλων των οφειλών των εργαζόμενων νοικοκυριών, ανέργων και μακροχρόνια ανέργων, σε τράπεζες, εφορία, ταμεία, δήμους, που δημιούργησε η πρώτη αλλά δημιουργεί και θα δημιουργήσει και η σημερινή οικονομική κρίση. Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
- Προστασία των ενοικιαστών από τις αυξήσεις και τις εξώσεις. Θεσμοθέτηση του πραγματικά κοινωνικού ενοικίου για τα εργαζόμενα νοικοκυριά και τους φοιτητές - σπουδαστές καθώς και της παύσης της αισχροκέρδειας σε βάρος των ενοικιαστών.
- Όχι στις εξώσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων. Στέγασή τους μέσα στις πόλεις και τα χωριά σε κατοικίες, με επέκταση των προγραμμάτων στέγασης σε όλους (αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες).
- Πολιτική κοινωνικής κατοικίας με ανθρώπινες συνθήκες (λειτουργία στεγαστικής πίστης σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες, επαναλειτουργία του Ο.Ε.Κ, κά).
- Να γεμίσουν τα άδεια σπίτια! Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 200.000 άδεια σπίτια!! Είναι αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι που είναι άστεγοι ή ζουν σε απαράδεκτες στεγαστικέ συνθήκες.
- Νερό, Ενέργεια, είναι κοινωνικά αγαθά για όλους - Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος, νερού και αερίου - Μειώσεις στα τιμολόγια των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τα λαϊκά νοικοκυριά - Σε άνεργους και φτωχούς δωρεάν παροχή ρεύματος και νερού.
- Άμεση παύση κάθε δίωξης των αγωνιστών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Για μια άλλη κοινωνία όπου οι πόλεις μας θα είναι πόλεις αλληλεγγύης και οικολογικές, όπου η στέγη θα είναι δικαίωμα για όλους και όλες, όχι εμπόρευμα για παραγωγή κέρδους! Αυτή η «κανονικότητα» δεν είναι η δική μας! Με αγώνες να την ανατρέψουμε!

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα, Πέμπτη 2 Ιουλίου, ώρα 7:00μμ

Action Against Regeneration & Gentrification (ΑΑRG), Δίκτυο πολιτών Χολαργού-Παπάγου, Ενωτική πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών, Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου, Το Μυρμήγκι-Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης, Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό, Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής (ΣΥΣΑ)

πηγή : https://epitropi3den.blogspot.com/2020/06/27-…


Τόσοι άνθρωποι χωρίς σπίτι, τόσα σπίτια χωρίς κατοίκους.

Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος για το δικαιώμα στη Στέγη, την Πέμπτη 2 Ιουλίου στις 7:00μμ

Τόσοι άνθρωποι χωρίς σπίτι, τόσα σπίτια χωρίς κατοίκους.

Ο τομέας της κατοικίας δέχεται την τελευταία δεκαετία μια βίαιη επίθεση. Η αισθητή μείωση του εισοδήματος, μέσω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, η αύξηση της ανεργίας και η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αποτέλεσαν βασικές μνημονιακές πολιτικές πειθάρχησης που επιβλήθηκαν στην πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό το μείγμα πολιτικών λιτότητας οδήγησε τα περισσότερα νοικοκυριά στην υπερχρέωση και ώθησε σχεδόν 150.000 πρώτες κατοικίες να βαρύνονται με υποθήκες. Παράλληλα τα αυξημένα πάγια λειτουργικά έξοδα (φως, νερό, τηλέφωνο) σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχονται πολλά νοικοκυριά για αποπληρωμή των δυσβάσταχτων πλέον ενυπόθηκων δανείων δυσχεραίνουν τις όποιες δυνατότητες των νοικοκυριών να ανταποκριθούν σε αυτές τις οικονομικές απαιτήσεις και να διατηρήσουν την κατοικία ή το διαμέρισμά τους. Η μικρή ιδιόκτητη κατοικία μετατρέπεται στα χρόνια της κρίσης σε μια δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση, ιδίως για τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η επιστροφή στην "κανονικότητα" μετά το πρόσφατο lockdown, εξαιτίας της πανδημίας, όχι μόνο δεν άλλαξε αυτή την εικόνα στεγαστικών ανισοτήτων, αλλά φαίνεται πως οδηγούμαστε με γρήγορους ρυθμούς σε συνθήκες εντεινόμενης στεγαστικής επισφάλειας. Ο νέος κύκλος οικονομικής ύφεσης φαίνεται πως θα μετακυλήσει για μια ακόμη φορά στα ήδη υπερχρεωμένα νοικοκυριά που εξακολουθούν να σωρεύουν χρέη τόσο λόγω του τραπεζικού δανεισμού όσο και εξαιτίας των οφειλών προς το Δημόσιο ή προς τρίτους. Το δικαίωμα σε αξιοπρεπή κατοικία για όλους θα δεχθεί μια ακόμα πιο έντονη επίθεση από την πλευρά των κυρίαρχων καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το τραπεζικό lobby και τα μεγάλα επενδυτικά funds στοχεύουν σε επιτάχυνση των διαδικασιών έξωσης και πλειστηριασμού το επόμενο διάστημα.

Η επικείμενη αλλαγή του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, αποτελεί προϊόν ευθυγράμμισης και προσήλωσης της κυβέρνησης στις απαιτήσεις και δεσμεύσεις που θέτει η συνεχιζόμενη σκληρή εποπτεία της ΕΕ. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση ξεκινάει το επόμενο διάστημα την υλοποίηση των δεσμεύσεων που βάζουν στο επίκεντρο κρίσιμα στεγαστικά ζητήματα. Η θεσμοθέτηση ενός νέου πτωχευτικού νόμου θα βγάλει εκτός ρύθμισης την πρώτη κατοικία για χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και ταυτόχρονα η προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζών από τα "κόκκινα δάνεια" θα βασιστεί πλέον στο κράτος ως εγγυητή-αγοραστή τέτοιων δανείων, προκρίνοντας ουσιαστικά μια έμμεση 4η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η μετατροπή του ιδιοκτήτη σε ένοικο που θα έχει τη δυνατότητα να διαμένει στην μικρή κατοικία του, χωρίς όμως αυτή να βρίσκεται στην κυριότητα του ή να μπορεί να την μεταβιβάσει, θα δημιουργήσει μια συνθήκη διαρκών εξώσεων και στεγαστικής κινητικότητας για τους πολλούς και ταυτόχρονα την συγκεντροποίηση της ακίνητης περιουσίας στα χέρια λίγων, διαμορφώνοντας έτσι ένα ευνοϊκό πεδίο για την αύξηση της κερδοφορίας μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων και ιδίως του τουριστικού lobby.

Πλέον ο στεγαστικός αποκλεισμός απειλεί άμεσα τα ασθενέστερα στρώματα. Η κάλυψη από το κράτος ενός ποσοστού του ενοικίου, ως μέτρο ανακούφισης για τον κόσμο της εργασίας την περίοδο της καραντίνας λήγει, παρόλο που η πλειονότητα των εργαζομένων συνεχίζει να πλήττεται ανεπανόρθωτα. Στην ήδη οξυμένη στεγαστική επιβάρυνση αυτού του κόσμου, έρχονται να προστεθούν και οι οφειλές προς τη ΔΕΗ και τις λοιπές υπηρεσίες κοινής ωφελείας, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα με όλα αυτά, σχεδόν 12.000 πρόσφυγες με δικαίωμα ασύλου είναι αντιμέτωποι με διαδικασίες έξωσης από τις δομές καθώς και αποκλεισμού από εκείνα τα στεγαστικά προγράμματα που υποτίθεται στόχευαν στην κοινωνική τους ένταξη.

Η Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά στηρίζει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα στη στέγη που καλείται από πρωτοβουλίες πολιτών, κοινωνικά στέκια και συνελεύσεις γειτονιών. Οι αγώνες και τα επιμέρους προτάγματα να ενωθούν μέσα από ενιαίες δράσεις και κινητοποιήσεις, ενάντια σε ότι μας καταπιέζει και μας κλέβει τη ζωή. Διεκδικούμε από κοινού:

  • Άμεση παύση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και προστασία από το ενδεχόμενο εξώσεων για τα φτωχά κι υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
  • Διατήρηση και επέκταση του επιδόματος ενοικίου σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, ιδίως στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Προστασία των ενοικιαστών από την αισχροκέρδεια και τις αυξήσεις των ενοικίων.
  • Οργανωμένη κοινωνική πολιτική στέγης για τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι άστεγοι, οι άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
  • Αξιοποίηση του κενού ιδιωτικού οικιστικού αποθέματος και των ανεκμετάλλευτων ακινήτων του δημοσίου. "Τόσοι άνθρωποι χωρίς σπίτι, τόσα σπίτια χωρίς κατοίκους".
  • Ενάντια στις μαζικές εξώσεις προσφύγων και προσφυγισσών, απαντάμε με αλληλεγγύη και απαιτούμε ασφαλή και αξιοπρεπή κατοικία για όλους.
  • Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος, νερού και αερίου. Δωρεάν παροχές υπηρεσιών κοινής ωφελείας για τα φτωχά νοικοκυριά.
  • Άμεση παύση κάθε δίωξης των αγωνιστών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και περιουσίας.

Να μη μείνει κανένας/καμία μόνος/η.

Να μη μείνει κανείς/καμιά χωρίς νερό, ρεύμα και στέγη.

Δικαίωμα σε ασφαλή και αξιοπρεπή κατοικία για όλους και όλες, η κατοικία είναι συλλογικό κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα!

Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την Πέμπτη 2 Ιουλίου στις 7:00μμ

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά

πηγή : https://synantisi.org/2020/07/02/tosoi-anthro…