Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020 στις 19.00

2 καλέσματα : 1 2

Συλλαλητήριο: για την καύση σκουπιδιών και την καταστολή

Η ακραία καταστολή στο Βόλο δεν θα μείνει αναπάντητη!

Στεκόμαστε Απέναντι στην καύση σκουπιδιών και στην υποβάθμιση της ζωής μας!

Ακραία καταστολή δέχτηκε το μαζικό συλλαλητήριο του Σαββάτου 13/06 ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο Βόλο. Περισσότερο από 3000 πολίτες όλων των ηλικιών (από μικρά παιδιά έως ηλικιωμένες/οι) συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 13/6 στο νοσοκομείο του Βόλου με κατεύθυνση το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ/Lafarge. Πρωτοβουλίες αγώνα κατοίκων, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες γειτονιάς, ακόμα και φίλαθλοι τοπικών ομάδων βρέθηκαν εκεί με κύρια αιτήματα να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ/Lafarge, να μην κατασκευαστεί καινούριο εργοστάσιο RDF-SRF από το Δήμο, το οποίο συνεπάγεται την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση και να φύγει η ΑΓΕΤ/Lafarge από την πόλη. Οι κάτοικοι του Βόλου βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε έναν πολύμορφο δίκαιο αγώνα για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την υγεία τους. Απέναντι στις κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αδειοδότησε και την καύση, και τώρα της ΝΔ, την δημοτική διοίκηση Μπέου και την περιφερική διοίκηση Αγοραστού. Απέναντι σε ένα πλαίσιο αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών που κινείται και εντός κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, στο δρόμο της καύσης σκουπιδιών, που εγκαινίασε η ΑΓΕΤ/Lafarge, τις τελευταίες εβδομάδες μπαίνει επίσημα και η ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, δίνοντας στον αγώνα απέναντι στην καύση υπερ-τοπικό χαρακτήρα.

Οι διαδηλώτριες/τες του συλλαλητηρίου του Σαββάτου 13/06 δέχτηκαν περισσότερες από πέντε φορές βάναυση επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις!

Αρχικά, φτάνοντας το συλλαλητήριο στην πύλη της ΑΓΕΤ/ Lafarge δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία, η οποία εφόρμησε μέσα από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Αρκετή ώρα αργότερα, και λίγο πριν την αποχώρηση, η αστυνομία έκανε γενικευμένη χρήση δακρυγόνων, κρότου λάμψης και άσκηση ακραίας σωματικής βίας. Ακολούθησαν απανωτές επιθέσεις της αστυνομίας, μακριά από την πύλη του εργοστασίου και ενώ ο κόσμος προσπαθούσε να αποχωρήσει, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μέρος διαδηλωτών στην παραλία και να λιποθυμήσουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Αργά το βράδυ και ενώ η πορεία έφτανε στο τέλος της, οι δυνάμεις καταστολής έκαναν εκ νέου απρόκλητη επίθεση στους διαδηλωτές αλλά και σε περαστικούς, πετώντας χημικά και κρότου λάμψης, σε κατοικημένη περιοχή και μάλιστα έξω από το νοσοκομείου του Βόλου! Όταν δεκάδες αλληλέγγυες/οι πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Αλιβερίου, για να συμπαρασταθούν και να ζητήσουν ειρηνικά την απελευθέρωση των προσαχθέντων, αντιμετωπίστηκαν με νέα απρόκλητη επίθεση, ξύλο και κυνηγητό σε απομακρυσμένη περιοχή. Το μπαράζ της βίαιης καταστολής συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, όταν αλληλέγγυες/οι προσήλθαν για συμπαράσταση στα δικαστήρια του Βόλου. Εκεί δέχτηκαν εκ νέου απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία, με αποτέλεσμα νέους τραυματίες, ένας εκ των οποίων ακόμα νοσηλεύεται με πολλαπλά σοβαρά τραύματα.

Μέσα στο μπαράζ της βίαιης καταστολής πραγματοποιήθηκαν σειρά παράνομες προσαγωγές από δυνάμεις των ΜΑΤ και της ασφάλειας, δύο από τις οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Αποτέλεσμα του κύματος παράνομης και ωμής βίας ήταν πολλές/οι διαδηλώτριες/τες να βρεθούν τραυματισμένες/οι και ορισμένες/οι να χρειαστεί να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με σοβαρά χτυπήματα. Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης βίας ήταν και ο τραυματισμός ακόμα και ανθρώπων που δεν συμμετείχαν σε κάποια κινητοποίηση. Από όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, και η δημοτική αρχή του Μπέου έχουν την ευθύνη για τις βιαιοπραγίες που συντελέστηκαν.

Το συνεχιζόμενο κατασταλτικό όργιο στον Βόλο δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Συνδέεται με τα αντίστοιχα γεγονότα στα νησιά του Αιγαίου, σε πλατείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Φανερώνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ, και των αστικών δυνάμεων συνολικότερα, μέσα από την κρατική θωράκιση και την προληπτική καταστολή, να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνουν την εκποίηση δημόσιου πλούτου, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και λεηλασία των εργαζόμενων και της νεολαίας. Επίσης, αποτελούν κομμάτι της όλο και μεγαλύτερης βίας που ασκούν τα καπιταλιστικά κράτη σε παγκόσμια κλίμακα (με αποκορύφωμα τους δολοφόνους αστυνομικούς των ΗΠΑ) προκειμένου να θωρακιστούν από τη νέα οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματός.

Οι παρακάτω συλλογικότητες συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο προκειμένου να δηλώσουμε ότι τα γεγονότα του Βόλου δεν θα μείνουν αναπάντητα. Θα ζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τους τραυματισμούς δεκάδων διαδηλωτών. Δεν θα αφήσουμε το φόβο να γίνει κανονικότητα. Δεν θα αφήσουμε την ακραία καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ να περάσει σε καμία γωνιά της χώρας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη και ελευθερία, ενάντια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα του κεφαλαίου, την τρομοκρατική καταστολή του κράτους και την εργοδοτική εκμετάλλευση.

Απαιτούμε: Οριστική παύση της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ/ Lafarge ή όποια άλλη βιομηχανία - Όχι στην κατασκευή εργοστασίου SRF/RDF - Άμεση παύση της βαριάς βιομηχανίας στον αστικό ιστό - Κάτω τα χέρια από τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα- Αθώωση/ Να καταπέσει το στημένο κατηγορητήριο, των 2 συλληφθέντων του συλλαλητηρίου στις 13/6 - Κατάργηση των ΜΑΤ - Παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών δυνάμεων που βιαιοπράγησαν κατά των πολιτών.

Στηρίζουμε το Συλλαλητήριο στην πόλη του Βόλου

την Παρασκευή 03/07/2020 στις 19.00 από την Πλατεία Ελευθερίας!

κάλεσμα :

Αναμέτρηση - ομάδα κομμουνιστών/στριών, Αριστερή Ανασύνθεση, Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, Αριστερό Ρεύμα, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, ΕΚΚΕ, ΚΟ Ανασύνταξη, Κρίση + Κριτική, Λαϊκή Ενότητα, Νέο Αριστερό Ρεύμα, Ξεκίνημα- Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση, Παρέμβαση, Πολιτική Οργάνωση "Κόκκινο Νήμα", Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά, Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

πηγή : https://synantisi.org/2020/06/27/i-akraia-kat…


Βόλος/ Πορεία ενάντια στην καύση σκουπιδιών και την καταστολή

Τα τελευταία χρόνια τόσο στην περιοχή μας όσο και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο συντελείται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο φυσικό περιβάλλον και στους τοπικούς πληθυσμούς. Μια επίθεση που σαν πρόσχημα έχει την ανάπτυξη και το ξεπέρασμα της άθλιας οικονομικής κατάστασης μέσω πολιτικών που σχηματοποιούν - γιγαντώνουν την λεηλασία της φύσης και του περιβάλλοντος.

O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ - ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ

Τα τελευταία χρόνια τόσο στην περιοχή μας όσο και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο συντελείται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο φυσικό περιβάλλον και στους τοπικούς πληθυσμούς. Μια επίθεση που σαν πρόσχημα έχει την ανάπτυξη και το ξεπέρασμα της άθλιας οικονομικής κατάστασης μέσω πολιτικών που σχηματοποιούν - γιγαντώνουν την λεηλασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Από τα φαραωνικά αιολικά πάρκα σε όλες τις βουνοκορφές, μέχρι τις γεμάτες φορμόλη ιχθυοκαλλιέργειες και από τις επιχειρούμενες εξορύξεις στην Ήπειρο ως την καμένη γη των Σκουριών .Είναι φανερό ότι τα σχέδια των κυρίαρχων δεν έχουν σταματημό και πατούν πάνω στην υγεία όλων των ανθρώπινων και μη όντων και το ξεπάστρεμα τεραστίων θαλάσσιων και δασικών εκτάσεων. Η συνταγή είναι παντού ίδια : στημένες περιβαλλοντικές μελέτες , δελεασμός των τοπικών κοινωνιών με (αμφιβόλου επίπεδου συνθηκών) θέσεις εργασίας, προπαγάνδα από τα εκάστοτε ΜΜΕ και φυσικά καταστολή σε όποιον αντιδρά.

Σαν άμεση συνέχεια αρχές Μαϊου η κυβέρνηση Ν.Δ. ψηφίζει το νομοσχέδιο λεηλασίας της φύσης υπηρετώντας πιστά τα ιδιωτικά συμφέροντα. Μέσα απ' αυτό καταργεί επί της ουσίας την προστασία των περιοχών Natura και των προστατευόμενων περιοχών, προωθώντας μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Επίσης προωθείται η επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και κυρίως των αιολικών, μέσα από τα αιολικά πάρκα που προαναφέρθηκαν. Τέλος μέσα απ΄ το νομοσχέδιο εκχωρείται ο έλεγχος μελετών για τις πηγές ενέργειας (ΜΠΕ) σε ιδιώτες, στενεύοντας τα πλαίσια αντίδρασης για την κοινωνία των πολιτών, ενώ μειώνεται ο χρόνος για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, δίνοντας ουσιαστικά στους ιδιώτες το ελεύθερο να αποφασίζουν κατά το δοκούν. Παράλληλα απλουστεύονται οι διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων. Σαν δωράκι η κυβέρνηση νομιμοποιεί επίσης τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

Στην περιοχή μας χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ- La farge η οποία συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες μολύνει την ατμόσφαιρα με τα φουγάρα της και τα υποτιθέμενα φίλτρα που είτε υπό-λειτουργούν (οπότε κυριολεκτικά της καπνίσει), είτε είναι ακατάλληλα. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα τελευταία χρόνια προχωράει στην καύση (με μηδαμινούς ή στημένους ελέγχους) εισαγόμενων από την Ιταλία σκουπιδιών, πετ κοκ, rdf και srf με τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες αλλά και επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων. Πάνω σε αυτή την λογική εντάσσεται και η δρομολόγηση - σε συνεργασία με την δημοτική αρχή - κατασκευής εργοστασίου μετατροπής σκουπιδιών σε srf προς καύση στην εν λόγω βιομηχανία. Έτσι από την μια η ΑΓΕΤ καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες και από την άλλη οι τοπικοί μονάρχες εμπλέκονται στην παγκόσμια μπίζνα της διαχείρισης αποβλήτων, όπου παίζονται δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και μέσω της οποίας καταστρέφονται ολόκληρα οικοσυστήματα. Ένα εξίσου μείζων παράδειγμα αποτελεί ο πόλεμος μεταξύ της δημοτικής αρχής (και μέσω της ΔΕΥΑΜΒ) και των κατοίκων των Σταγιατών. Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού, αποτελούν την αμεσότερη έκφραση της καπιταλιστικής επίθεσης στις ζωές μας και όπως λέει ένα σύνθημα, το νερό δεν είναι τόπι τζόγος και ευρώ.

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη ευθυγράμμισή με τα κυρίαρχα πολιτισμικά και οικονομικά πρότυπα (υπερκατανάλωση, υποταγή, άγνοια και απάθεια για το κοινωνικό γίγνεσθαι κ.α.) που στο όνομα της οικονομικής ανέλιξης εξοβελίζουν αξίες όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον και η αλληλεγγύη. Είναι τα πρότυπα αυτά που βασίζονται στην εξατομίκευση, την ανάθεση και τον ωχαδερφισμό και προωθούν με τον καλύτερο τρόπο την αποτελεσματικότερη και με μεγαλύτερα κέρδη επιβολή της εξουσίας σε κάθε πτυχή της ζωής. Το στήσιμο αναχωμάτων απέναντι σε αυτήν την συνθήκη είναι κομμάτι του αγώνα για την ευρύτερη κοινωνική και ατομική απελευθέρωση. Το κράτος, το κεφάλαιο και εν γενεί η εξουσία δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω όσο οι καταπιεσμένοι και οι εκμεταλλευόμενοι μοιρολατρούν και επιχρυσώνουν της αλυσίδες τους. Το σίγουρο είναι πως το σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπων και φύσης είναι αδηφάγο και δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν το σταματήσουμε.

Στο συλλαλητήριο που έγινε στις 13/6 για να σταματήσει η καύση απ'την ΑΓΕΤ η απάντηση της εξουσίας ήταν η ωμή βια απ' τις δυνάμεις καταστολής. Σ' ένα πλήθος περίπου πέντε χιλιάδων ατόμων, όλων των ηλικιών, πετάχτηκαν χημικά και κρότου λάμψης ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί, προσαγωγές και συλλήψεις τόσο μπροστά απ την ΑΓΕΤ όσο και στη συνέχεια μπροστά απ' το νοσοκομείο της πόλης όπου έγινε αναίτια επίθεση στο πλήθος που επέστρεφε στην πόλη. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στην παράσταση αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες έξω απ' το Α.Τ Βόλου το ίδιο βράδυ, καθώς και την επομένη έξω απ' τα δικαστήρια. Το μέγεθος της αστυνομικής βίας έρχεται να συμπληρώσει σε δεύτερο χρόνο η γνώριμη για τα τοπικά δεδομένα κατασκευή εκ των υστέρων διώξεων απέναντι σε διαδηλωτές. Τις τελευταίες ημέρες στην πόλη του βόλου επικρατεί κλίμα κρατικής τρομοκρατίας με εισβολές σε σπίτια, αναζητήσεις και παρακολουθήσεις υπόπτων, εντάλματα ακόμα και για κακουργήματα και πολλά άλλα σε ένα πρωτόγνωρο κυνήγι μαγισσών που έχει στηθεί από το τοπικό αστυνομικοδικαστικό σύμπλεγμα την ίδια ώρα που κάνουν τα στραβά μάτια στην μόλυνση της πόλης, στην ωμή βία των μπάτσων, στα νταηλίκια τις απειλές και τις βρισιές του Μπέου και πόσα άλλα. Οι ντόπιοι εξουσιαστές, οι πολυεθνικές και τα τσιράκια τους συμβαδίζουν πλήρως με τις επιταγές της κεντρικής εξουσίας για πάταξη του εσωτερικού εχθρού. Τα παρακάλια του Μπεου προς τον Χρυσοχοίδη και η απάντηση του υφυπουργού για την αστυνομική βία στις 13/6 στην βουλή και πόσα άλλα δίνουν απλώς το στίγμα.

Η πολύμορφη και οριζόντια αντίσταση στα σχέδια της τοπικής και όχι μόνο "ελίτ", είναι αυτή που συνδέει το μερικό με το συνολικό και μπορεί να θέσει τις βάσεις μιας συνολικότερης αμφισβήτησης της υπάρχουσας εξουσιαστικής-κοινωνικής κατάστασης. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας των Βολιωτών αλλά και του περιβάλλοντος, κόντρα στα σχέδια της ΑΓΕΤ, είναι υπόθεση όλων. Να μην αφήσουμε κανένα κατασταλτικό χτύπημα αναπάντητο. Ως γνωστόν χτυπάνε 10 να τρομάξουν εκατό.. αλλά είμαστε χιλιάδες. Η οργή μας ξεχειλίζει και θα τους σαρώσει. Ούτε βήμα πίσω! Η σιωπή είναι συνενοχή.

Οι ζωές μας πάνω απο τα κέρδη τους!

Οχι στην καύση σκουπιδιών & στην κατασκευή εργοστασίου srf

Ενάντια στης φύσης την λεηλασία, αγώνας για την γη & την ελευθερία

Πορεία ενάντια στη καύση και την καταστολή 3/7 στις 19:00 στην πλατεία Ελευθερίας

Αόρατος Θίασος-Πρωτοβουλία για την Γη και την Ελευθερία, Βόλος 2/7/2020

*ενημέρωση για την καταστολή των τελευταίων ημερών στον Βόλο: https://athens.indymedia.org/post/1606054/

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1606090/