Τρίτη 7 Ιουλίου 2020 στις 19.00

10 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Συγκέντρωση-Πορεία ενάντια στην απαγόρευση/ποινικοποίηση των διαδηλώσεων

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει και καταργεί το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα στη διαδήλωση. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα χουντικής έμπνευσης που μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές εποχές διώξεων, πολιτικής και κοινωνικής φίμωσης. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει:

- Υποχρεωτική λήψη άδειας από την αστυνομία για κάθε διαδήλωση και συγκέντρωση

- Ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα η αυθόρμητη διαδήλωση

- Απόλυτη ελευθερία της αστυνομίας να διαλύει κατά το δοκούν κάθε συνάθροιση με τα πιο βίαια μέσα

- «Πρόσωπο- οργανωτής» συνάθροισης αστικά υπεύθυνο για κάθε φθορά ή καταστροφή

Οι σιδηρόφραχτες αυτές διατάξεις ισοδυναμούν με κατάργηση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, τις ελευθερίας έκφρασης κάθε λογής κοινωνικών αιτημάτων και διεκδικήσεων μέσα από διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις. Σημαίνει ότι στο εξής κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετεί οποιαδήποτε μέτρα, χωρίς να μπορεί να εκφραστεί η φωνή της κοινωνίας, χωρίς να λογαριάζει αντιδράσεις από το λαό.

Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας. Πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων για να απαντήσουμε στην νέα κυβερνητική πρόκληση που έρχεται να πλήξει τα ήδη λαβωμένα λαικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σωματεία, συνδικάτα, σύλλογοι και όλοι οι μαζικοί φορείς του οργανωμένου κινήματος να πάρουν θέση, να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις και να δώσουν ηχηρό μήνυμα ότι αυτή η απαγόρευση δεν θα περάσει. Στην κατεύθυνση αυτή συγκροτήθηκε η επιτροπή υπεράσπισης του δικαιώματος στη διαδήλωση. Καλούμε σε :

  • Μαζική εξόρμηση το Σάββατο 4/7 στις 12: 00 στο κέντρο της Αθήνας με αφετηρία την πλατεία Κάνιγγος.
  • Συγκέντρωση - διαδήλωση την Τρίτη 7/7 στις 19:00 στα Προπύλαια.
  • Νέα διαδήλωση την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου

Ούτε σκέψη για απαγόρευση των διαδηλώσεων!

Επιτροπή για την Ελευθερία στη Διαδήλωση

______________________________________________________________

Υπογράψτε τη δήλωση της επιτροπής εδώ!

πηγή : https://rproject.gr/event/sygkentrosi-poreia-…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Στο δρόμο θα σπάσει η απαγόρευση των διαδηλώσεων

Συγκεντρώσεις Τρίτη 7/7 και Πέμπτη 9/7

Στο δρόμο θα σπάσει η απαγόρευση των διαδηλώσεων

Το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση, περιορίζει βάναυσα το δικαίωμα στη διαδήλωση, σε βαθμό που αγγίζει την ακύρωσή του. Οι διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα στην αστυνομία να αποφασίζει ποιος μπορεί να διαδηλώνει, αλλά και να διαλύει διαδηλώσεις κατά τη διάρκειά τους. Προβλέπουν το ιδιώνυμο για συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση και αστική ευθύνη του «διοργανωτή» για ζημιές που ενδεχομένως γίνουν κατά τη διάρκεια μιας κινητοποίησης. Όλα αυτά αποσκοπούν στο να επιφέρουν μια μείζονα αλλαγή στο πεδίο των ελευθεριών:

Η δημόσια συνάθροιση από αυτονόητο δικαίωμα για τον καθένα μετατρέπεται σε «προνόμιο» που αποδίδεται κατά το δοκούν από το μηχανισμό καταστολής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κοινωνικές και πολιτικές ομάδες που υφίστανται τις σκληρότερες διακρίσεις και την αγριότερη καταστολή, βρίσκονται κατεξοχήν στο στόχαστρο του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο αποτελεί έκφραση της ανησυχίας των κυβερνώντων, αλλά και των "από πάνω" συνολικά, για έναν νέο γύρο κοινωνικής αναταραχής λόγω της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης σε βάρος των φτωχών. Είναι χαρακτηριστική η διάταξη που περιορίζει ασφυκτικά τη δυνατότητα των αυθόρμητων διαμαρτυριών. Ωστόσο, πρέπει να δούμε σε αυτό την απόληξη μιας μακροχρόνιας προσπάθειας να καταργηθεί το «δημοκρατικό κεκτημένο» της Μεταπολίτευσης. Δηλαδή, το ανοιχτό πεδίο ελευθερίας που κατακτήθηκε χάρη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κατάρρευση της χούντας και την κοινωνική συνείδηση που διαμορφώθηκε τα επόμενα χρόνια. Τους ενοχλούσε και τους ενοχλεί να έχουν «οι από κάτω» φωνή. Γι' αυτό και θέλουν να τους φιμώσουν.

Την Τρίτη 7/7 στις 7:00 μ.μ. διαδηλώνουμε στα Προπύλαια για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των συνδικάτων του δημοσίου τομέα την Τετάρτη το μεσημέρι.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των εργατικών σωματείων και φορέων, την Πέμπτη 9/7, στις 7μμ στα Προπύλαια, και στις αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη χώρα.

Να είναι σίγουροι οι κυβερνώντες ότι ούτε θα συμβιβαστούμε ούτε και θα υπακούσουμε στις απαγορεύσεις τους.

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά

πηγή : https://synantisi.org/2020/07/04/sto-dromo-th…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Πορεία: Απαγόρευση διαδηλώσεων; Ούτε να το σκέφτεστε

Το Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις έχει χαρακτηριστεί από μία σειρά φορέων και συλλογικότητων ως το πιο επικίνδυνο της δεκαετίας.

Περιλαμβάνει μία σειρά από άρθρα που ουσιαστικά καταστρατηγούν το δικαιώμα στη διαδήλωση. Όπως αναφέρει η Επιτροπή για την Ελευθερία στη Διαδήλωση, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει:

- Υποχρεωτική λήψη άδειας από την αστυνομία για κάθε διαδήλωση και συγκέντρωση
- Ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα η αυθόρμητη διαδήλωση
- Απόλυτη ελευθερία της αστυνομίας να διαλύει κατά το δοκούν κάθε συνάθροιση με τα πιο βίαια μέσα
- «Πρόσωπο- οργανωτής» συνάθροισης αστικά υπεύθυνο για κάθε φθορά ή καταστροφή

Οι διατάξεις αυτές σημαίνουν ότι στο εξής κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετεί οποιαδήποτε μέτρα, χωρίς να μπορεί να εκφραστεί η φωνή της κοινωνίας, χωρίς να λογαριάζει αντιδράσεις από το λαό.

Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας.

Ούτε σκέψη για απαγόρευση των διαδηλώσεων!

ΠΟΡΕΙΑ : Τρίτη 7/7 - Προπύλαια - 19:00
_____________________________________________________
Ανακοινώσεις Οργανώσεων:

Κείμενο Επιτροπής για την Ελευθερία στη Διαδήλωση: https://rproject.gr/article/na-min-perasei-i-…

Συνάντηση για μία Αντικαπιταλιστική & Διεθνιστική Αριστερά: https://synantisi.org/2020/07/04/sto-dromo-th…

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: https://antarsya.gr/node/5703

Λαική Ενότητα:https://laiki-enotita.gr/2020/07/03/μπροστά-σ…

Κομμουνιστικός Συντονισμός: https://bit.ly/2Av6PWz

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά: https://rproject.gr/article/oi-dromoi-anikoyn…

ΚΚΕ ΜΛ: https://bit.ly/3f1t1a1

πηγή : https://www.facebook.com/events/2337690456526…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Kάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις - Στον δρόμο θα σπάσουν οι κυβερνητικές απαγορεύσεις. Όλοι στις Διαδηλώσεις 7 & 9 Ιούλη

Χουντικού τύπου απαγορεύσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!

Στον δρόμο θα σπάσει η κρατική τρομοκρατία

-

Όλοι στις Διαδηλώσεις

Αθήνα: Τρίτη 7/7 19:00 Προπύλαια

Ιωάννινα: Τρίτη 7/7 19:00 Περιφέρεια

Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 9/7 Αγ. Βενιζέλου

-

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα ακόμα αντιδραστικό νομοσχέδιο, με τίτλο «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις», που περιορίζει, ουσιαστικά καταργεί τις διαδηλώσεις. Το νομοσχέδιο φέρει την υπογραφή του ανθρώπου της CIA και του FBI, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει μετατραπεί σε σημαιοφόρο του δόγματος «Νόμος και Τάξη» της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο βάλλει ευθέως στην καρδιά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και συγκεκριμένα στο συνταγματικά (άρθρο 11) κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης.

Ο διακαής πόθος όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων να περιορίσουν τις διαδηλώσεις κρατάει χρόνια και βέβαια καμία σχέση δεν έχει με την «ταλαιπωρία των κατοίκων» ή τον «τζίρο» των καταστημάτων. Αυτά χρησιμοποιούνται εντελώς προσχηματικά και υποκριτικά, για να συκοφαντήσουν το εργατικό κίνημα, τις διεκδικήσεις, τους αγώνες, τις μαχητικές διαδηλώσεις στον δρόμο.

Στην πράξη, το δικαίωμα στη διαδήλωση έχει έμπρακτα χτυπηθεί πάμπολλες φορές, με την ωμή καταστολή και τα χημικά των κατασταλτικών μηχανισμών, τις μανιασμένες επιθέσεις τους σε διαδηλωτές και πολίτες, τις συλλήψεις και προσαγωγές στο σωρό, τη συστηματική πρακτική ξυλοδαρμών, βασανισμών και δημόσιων εξευτελισμών κ.λπ. Τώρα, η κυβέρνηση κάνει μια τομή, φέρνοντας ένα νόμο που θα «μαυρίσει» το τοπίο των δημοκρατικών ελευθεριών για πολλά χρόνια.

Νομοσχέδιο που θα ζήλευε και η Χούντα

Το νομοσχέδιο αποτελεί χειρότερη εκδοχή του χουντικού διατάγματος «Ν.δ.794/1971 «Περί δημοσίων συναθροίσεων». Με σειρά προϋποθέσεων, περιορισμών, απαγορεύσεων, βάζει στο γύψο τις διαδηλώσεις:

  • Καμία διαδήλωση δεν μπορεί να γίνεται χωρίς προηγούμενη άδεια από την αστυνομία, που αποκτά υπερεξουσίες που δεν είχε ούτε στη Χούντα! Μόνο σε «κατεπείγουσες και σοβαρές» περιπτώσεις η διάλυση μιας συγκέντρωσης θα απαιτεί ενημέρωση -όχι έγκριση- εισαγγελέα. Απαιτείται να δηλώνονται αναλυτικές λεπτομέρειες: «ακριβής τόπος», «χρόνος έναρξης», «εκτιμώμενος χρόνος λήξης», «προτεινόμενο δρομολόγιο». Οποιαδήποτε διαδήλωση-συγκέντρωση δεν έχει γνωστοποιηθεί, χαρακτηρίζεται «αυθόρμητη». Θεωρείται καταρχήν παράνομη, είναι στην απόλυτη ευχέρεια των μηχανισμών καταστολής να την απαγορεύσουν.
  • Για κάθε διαδήλωση ή συγκέντρωση πρέπει να δηλώνεται στην Αστυνομία ο «οργανωτής», με αναλυτικά στοιχεία. Αυτός είναι υποχρεωμένος να βοηθάει την επιβολή των διαταγών της Αστυνομίας στο εσωτερικό της διαδήλωσης. Θα θεωρείται υπεύθυνος και ατομικά, για να αποζημιώνει «όσους υπέστησαν βλάβη» από τη διαδήλωση-συγκέντρωση. Έτσι η Αστυνομία θέλει να έχει πάντα λίστες ατόμων που, αν δεν «συνεργάζονται αποτελεσματικά», θα μπορούν να κατηγορηθούν ως «υπεύθυνοι» για οτιδήποτε, να σέρνονται σε δικαστήρια, να τους επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα και ποινές.
  • Ορίζεται «Διαμεσολαβητής» της Αστυνομίας ή του Λιμενικού, που θα επικοινωνεί «άμεσα και διαρκώς» με τον «οργανωτή». Θα είναι πρακτικά το αφεντικό, που θα διατάζει τι επιτρέπεται ή όχι.
  • Απαγόρευση ή περιορισμοί θα ισχύουν πρακτικά για οποιονδήποτε λόγο, όπως αποφασίσει η Αστυνομία. Όλα επιτρέπονται στους μηχανισμούς καταστολής, όταν -σύμφωνα με το νομοσχέδιο- απειλείται ή είναι πιθανό(!) να απειληθεί η «ασφάλεια», η «ιδιοκτησία», η «πολιτειακή εξουσία». Εννοούν το βάναυσο και αρπακτικό καθεστώς που έχουν επιβάλλει υπέρ του κεφαλαίου, των πλουσίων, της ελίτ. Η Αστυνομία αποφασίζει πόσοι και που θεωρούνται αρκετοί για να δώσει άδεια, αλλιώς θα επιβάλλει πορείες σε μια λωρίδα ή από το πεζοδρόμιο, σε άλλη περιοχή κ.λπ
  • Ιδιαίτερα μεριμνά το νομοσχέδιο για να απαγορευτούν οι «αντισυγκεντρώσεις», ώστε να προστατεύουν τις φασιστοσυμμορίες από αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινητοποιήσεις.
  • Για τη διάλυση συγκέντρωσης επιτρέπεται «κάθε νόμιμο μέσο» γενικά. Χωρίς να αποκλείονται, έτσι, ακόμα και τα αστυνομικά πιστόλια. Αυτό δεν υπήρχε ούτε στους υπηρεσιακούς κανονισμούς της χούντας για την δράση της αστυνομίας!
  • Μετατρέπεται σε ιδιώνυμο αδίκημα η συμμετοχή σε διαδήλωση, που έχει απαγορευτεί, με ποινή μέχρι 2 χρόνια φυλάκιση!

Κράτος Έκτακτης Ανάγκης: απαραίτητο συμπλήρωμα των Μνημονίων

Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, η κυβέρνηση θα κάνει ένα σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση ενός ακόμα πιο βάρβαρου κράτους έκτακτης ανάγκης. Ήδη έχουμε κατάργηση του φοιτητικού ασύλου, αντισυνδικαλιστικό νόμο για τον περιορισμό των απεργιών, συστηματική καταδίκη από τα δικαστήρια των απεργιών ως «παράνομων και καταχρηστικών», βιομηχανία προσαγωγών, συλλήψεων, διώξεων και κατασκευής ενόχων, όλο και πιο ακραία βία ενάντια στις κινητοποιήσεις κατοίκων ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή κ.λπ. - και την ίδια στιγμή, ακαταδίωκτο και ατιμωρησία για κάθε καπιταλιστή, μαυραγορίτη, πλούσιο, ναρκέμπορα, φασίστα!

Με ευκαιρία και πρόσχημα την «καραντίνα», η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε μια γενική πρόβα αστυνομοκρατίας. Επιχείρησε, στα πλαίσια απαγόρευσης της κυκλοφορίας, να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς (πράγμα που έσπασε στην πράξη από τα πιο αγωνιστικά κομμάτια του κινήματος). Μαζί με τη σωρεία αντεργατικών μέτρων, επιδόθηκε σε μια επιχείρηση μαζικού εκφοβισμού των νέων και της κοινωνίας σε δρόμους και πλατείες. Μπροστά μας, άμεσα, βρίσκονται δεκάδες ακόμα νομοσχέδια και ένα ακόμα σκληρό, νέο μνημόνιο, για να στείλουν τον λογαριασμό της κρίσης ξανά στους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία.

Για να επιβάλλουν αυτή τη βάρβαρη ταξική επίθεση, χρειάζονται ένα όλο και πιο σκληρό Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, των ΜΑΤ και των δικαστηρίων, που η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο, για να μπορέσει να καθυποτάξει τη νεολαία και τους εργαζόμενους, να καταπολεμήσει τις αντιστάσεις και αγώνες που θα ξεσπάσουν. Σε όλο τον κόσμο, η αστική εξουσία, όλο και πιο γυμνή μπροστά στην κρίση και την χρεοκοπία των πολιτικών της, βυθίζεται σε μια όλο και πιο «μαύρη» καταστολή από σώματα πραιτοριανών, ενάντια στις μάζες, τους αγώνες και τις εξεγέρσεις τους (Χιλή, Γαλλία - Κίτρινα Γιλέκα, ΗΠΑ κ.ά.).

Ούτε βήμα πίσω!

Όμως, οι μηχανισμοί καταστολής, όσο και να τους θωρακίσουν, δεν θα τους σώσουν. Τρέμουν μια επικείμενη άνοδο του κινήματος ενάντια στην ανισότητα και εξαθλίωση, τον πόλεμο, την περιβαλλοντική καταστροφή, τον ρατσισμό και την καταστολή - αυτά που προσφέρουν απλόχερα στους εργαζομένους, του νέους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Γνωρίζουν ότι η «σταθερότητα» της κυβέρνησης, παρά την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του υπόλοιπου μνημονιακού συρφετού, θα κλονιστεί. Ακολουθώντας το παράδειγμα των εργαζομένων και νέων σε όλο τον κόσμο, που με πρωτοπορία το αμερικάνικο προλεταριάτο παλεύουν ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να οργανώσουμε τους δικούς μας αγώνες απέναντι σε αυτή την ολοκληρωτική επίθεση στα δικαιώματά μας. Με ενωτικούς, μαζικούς, μαχητικούς αγώνες, να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Με οργάνωση και αλληλεγγύη να τσακίσουμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης και των μηχανισμών καταστολής.

-

Να μην περάσει το νομοσχέδιο. Κάτω το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης.

Οι δρόμοι ανήκουν στο δίκιο και τους αγώνες των εργαζομένων, των φτωχών, της νεολαίας. Αφοπλισμός της αστυνομίας.

Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο. Μαζική, μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών.

-

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/11904


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ενάντια στις διαδηλώσεις | Όλοι στον δρόμο

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει προς διαβούλευση και ψήφιση το νομοσχέδιο ποινικοποίησης των διαδηλώσεων και συνολικότερα ποινικοποίησης της ριζοσπαστικοποίησης των εργατικών-λαϊκών αντιστάσεων. Το ''χουντικής έμπνευσης'' νομοσχέδιο, έρχεται σε μια περίοδο αποσυγκρότησης του ταξικού- λαϊκού κινήματος, μέσα στο πλαίσιο της νέας πολιτικής-οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος που πυροδοτήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Στην προκειμένη περίπτωση, τα κατοχυρωμένα με ταξικούς-λαϊκούς αγώνες δημοκρατικά δικαιώματα κίνησης όπως και το όπλο της διαδήλωσης πρέπει να χτυπηθούν για να προετοιμαστεί το έδαφος της όξυνσης της κρατικής-φασιστικής-παρακρατικής τρομοκρατίας εξυπηρετώντας την μεθοδευόμενη ταξική αφαίμαξη και κοινωνική λεηλασία.
Η εξαρτημένη ντόπια ολιγαρχία γνωρίζει πως η συνέχιση της ταξικής της κυριαρχίας περνάει μέσα από το πατροπαράδοτο σχήμα εξάρτησης από το ξένο κεφάλαιο που ειδικά σε τέτοιες περιόδους βαθαίνει αλλά και μέσα από την καταλήστευση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο με τις φασιστικές διατάξεις του, αποτελεί συνέχεια της διαδικασίας συγκρότησης ενός κράτους χωροφύλακα με μοναδικό σκοπό του την πρόληψη, τον έλεγχο και την πειθάρχηση μέσα από την καταστολή του εχθρού - εργαζόμενου λαού. Ενώ ταυτόχρονα θα δώσει νέο έδαφος στις φασιστικές-παρακρατικές δυνάμεις που ανασυγκροτούνται για να παίξουν τον ρόλο της παράλληλης καταστολής πλάι στα ένστολα κρατικά αδέρφια τους, με προστασία και κάλυψη από την δικαστική εξουσία και σε πλήρη σύμπνοια με τις ακροδεξιές τάσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας, ως συνέχεια της 'φασιστικοποίησης' και αντιδραστικοποίησης του συστήματος.
Η αντίσταση και η πάλη απέναντι στο νομοσχέδιο αποτελεί ταξικό - αντιφασιστικό καθήκον, που πρέπει να συσπειρώσει κάθε αγωνιζόμενο, κάθε αγωνιστή και αντιφασίστα, κάθε απλό προοδευτικό άνθρωπο της δουλειάς. Καλούμε την Τρίτη 7 Ιουλίου στα Προπύλαια στις 19:00 σε συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο νομοσχέδιο.

Συγκέντρωση- Πορεία: Τρίτη 7 Ιούλη, 19:00 Προπύλαια

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΜΑΖΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Λαϊκή Αντιφασιστική Δράση

πηγή : https://laikiantifadrasi.wordpress.com/2020/0…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Συγκέντρωση-Πορεία ενάντια στην απαγόρευση/ποινικοποίηση των διαδηλώσεων

Η κυβέρνηση της ΝΔ ασκώντας την ακροδεξιά πολιτική της επιτίθεται στα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας με το νέο αντιδημοκρατικό νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Έχοντας ήδη περάσει νόμους κατάργησης του ασύλου και περιορισμού των απεργιών, ενώ επιβάλλει την αστυνομοκρατία για κάθε μέτρο αντιμεταναστευτικό, αντεργατικό, αντιπεριβαλλοντικό μέτρο που περνάει, τώρα επιδίδεται σε αντικομμουνισμό και ανοίγει ξανα το δρόμο σε εθνικιστικές και φασιστικές συγκεντρώσεις. Πρόκειται για μια ολομέτωπη επίθεση προς τις οργανώσεις των εργατών, παράλληλα εκφοβισμό των αγωνιστών και της νεολαίας. Η ΝΔ προσπαθεί να χτίσει Κράτος Έκτακτης Ανάγκης χωρίς αντιστάσεις συνεχίζοντας το "δόγμα σοκ", το ταξικό εργατικό κίνημα πρέπει να δείξει μηδενική ανοχή και υποχώρηση.

Μείναμε στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην πανδημία της ακροδεξιάς, παραμένουμε στο δρόμο του αγώνα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων, της νεολαίας, των μεταναστών και των προσφύγων. Ενάντια στην αστική αντεπανάσταση, για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις - Ο χουντικός νόμος θα μείνει στα χαρτιά
Η ΟΡΜΑ καλεί στις διαδηλώσεις προς τη Βουλή την Τρίτη 7/7 & Πέμπτη 9/7, στις 7μμ στα Προπύλαια.

ΟΡΜΑ - Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει

Ανακοίνωση ΚΕΔ

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» βρίσκεται ήδη στη Βουλή από τη Δευτέρα προς επεξεργασία στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και αναμένεται να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά επιτρέπει την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι (άρθρο 11 Συντάγματος) μόνο με την άδεια της αστυνομίας!!! Αυτό από μόνο του σημαίνει την de facto άρση του, ακριβώς γιατί τα δικαιώματα ασκούνται ελεύθερα και χωρίς άδεια των αρχών. Αυτή είναι η θεμελιώδης αξία των δικαιωμάτων. Μόνο σε χουντικά καθεστώτα υπάρχουν τέτοιες εξαιρέσεις όπως, επίσης, και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Και εκεί ακριβώς βρισκόμαστε. Σε μια μόνιμη κατάσταση εξαίρεσης που συστηματικά βάζει το ένα δικαίωμα πίσω από το άλλο στον γύψο, διευρύνοντας συνεχώς το πεδίο των περιορισμών και των εξαιρέσεων.

Προληπτική απαγόρευση

Στο ν/σ που αντιγράφει σχεδόν κατά γράμμα τα σχετικά χουντικά διατάγματα του 1971-2, παρατίθεται μια ατελείωτη σειρά λόγων, βάσει των οποίων η αστυνομία μπορεί να απαγορεύσει τη διεξαγωγή μιας συγκέντρωσης τόσο προληπτικά, όσο και κατά τη διάρκειά της. Προσοχή, η αστυνομία, όχι ο εισαγγελέας. Ιδού λοιπόν πότε απαγορεύεται μια διαδήλωση:

  1. Αν δεν έχει ανακοινωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί επ' αυτού, και στην οποία θα πρέπει να ορίζεται «διοργανωτής» (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ώρα και σημείο έναρξης και λήξης, δρομολόγιο πορείας, αριθμός συμμετεχόντων και σκοπός. (άρθρο 3, παρ 1&2) Το ν/σ προβλέπει την περίπτωση «αυθόρμητης υπαίθριας συνάθροισης» που, όμως, η αδειοδότησή της επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της αστυνομίας, προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνευθεί κατά το δοκούν κι αυθαίρετα! Η διαδικασία αδειοδότησης και σε αυτήν την έκτακτη περίπτωση είναι η ίδια, με τη διαφορά ότι γίνεται επί τόπου (δήλωση «οργανωτή» κ.ο.κ.) και «εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής» (άρθρο 3, παρ 3).
  2. Ακόμα και έτσι όμως, όπως αναλυτικά ορίζει το άρθρο 7.1, «επικείμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση μπορεί να απαγορευθεί αν: "α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας». Εδώ δεν πρόκειται για πράξεις που έχουν τελεσθεί, αλλά για την πιθανότητα να τελεστούν. Εδώ συντελείται η κατάρρευση κάθε έννοιας δικαίου. Η αστυνομία, χωρίς καν εισαγγελική εντολή, μπορεί να απαγορεύει, αφού πρώτα θα επικαλεστεί τι θα συμβεί στο μέλλον, οποιαδήποτε συγκέντρωση που δεν θα κάνει κέφι, τελεία και παύλα. Αυτή ακριβώς είναι η ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων.
  3. Αλλά ακόμα κι αν δεν "επαπειλείται» πιθανή τέλεση αξιόποινων πράξεων, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, τότε μπορεί να απαγορευτεί μια συγκέντρωση, γιατί πιο πεζούς λόγους όταν πχ «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή». (άρθρο 7.1.β) Αυτό μπορεί να το επικαλείται ο κάθε έμπορος, μαγαζάτορας, επιχειρηματίας, ταξιτζής, πολίτης, καταναλωτής, δήμαρχος κ.ο.κ. και να ζητάει την απαγόρευση της οποιαδήποτε συγκέντρωσης, κι όποιος γενικώς ενοχλείται - και είναι δεδομένο ότι η έννοια της διαμαρτυρίας θα ενοχλεί κάποιους άλλους - μπορεί να απαιτεί την απαγόρευσή της και μάλιστα προληπτικά και «πιθανολογώντας».

Απαγόρευση αντισυγκεντρώσεων

  1. Ακόμα ένας λόγος για απαγόρευση, προκύπτει σύμφωνα με το σημείο γ του ίδιου άρθρου όταν «Πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, ο σκοπός της οποίας αντιτίθεται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3 και μη απαγορευθείσας συνάθροισης που πραγματοποιείται ή βρίσκεται σε εξέλιξη στην ίδια περιοχή ή εγγύς της ίδιας περιοχής και κατά το αυτό χρονικό διάστημα». Έτσι, αντιφασιστικές ή αντιεθνικιστικές συγκεντρώσεις από δω και στο εξής απαγορεύονται. Προφανώς οι «προγραμματισμένες» και ανακοινωμένες, όπως ορίζει ο νόμος, συγκεντρώσεις δεν αφήνουν και πολλές αμφιβολίες για το ποιόν των οργανωτών τους ως της 5η φάλαγγας του συστήματος.

Απαγόρευση λόγω αριθμού διαδηλωτών ή περιοχής

  1. Η ΕΛΑΣ, αν δεν αρκούν τα παραπάνω, θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύει προκαταβολικά μια διαδήλωση με βάση τον… «εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων» ή «την περιοχή πραγματοποίησής της»!!! Εδώ ο νομοθέτης αφήνει τη φαντασία του κάθε χωροφύλακα να οργιάσει. Πάνω (ή κάτω;) από ένα νούμερο διαδηλωτών μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως επικίνδυνος (ή ανεπαρκής;) όπως, επίσης, και η περιοχή. Αλήθεια σε ποιες περιοχές αναφέρεται ο ποιητής; Σύμφωνα πάντως με το άρθρο 2 παρ. 10, ένας από τους περιορισμούς αφορά τη «μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα». Σ' αυτήν την περίπτωση και μόνο υπάγονται οι μισές συγκεντρώσεις έξω από υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες. Και ποιο είναι το νούμερο των συγκεντρωμένων που επιτρέπεται; 10.000, 1.000, 100, 10; Γιατί δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο στις δυο αυτές προϋποθέσεις; Πόσο κουτόχορτο χρειάζεται να φάει κάνεις για να πιστέψει ότι το χουντοδεξιό παρακράτος που βρίσκεται στο Μαξίμου δεν έχει καταργήσει με έναν νόμο το άρθρο 11 του Συντάγματος;
  2. Στο Άρθρο 8 ορίζονται οι Περιορισμοί της διαδήλωσης στον βαθμό που έχει πάρα ταύτα επιτραπεί. «Επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών σε σχέση με επικείμενη ή σε εξέλιξη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής, λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων ή των ειδικότερων κυκλοφοριακών και άλλων ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών». Αυτό σημαίνει ότι μικρές σε όγκο συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε μια λωρίδα ή στο πεζοδρόμιο.

Διάλυση χωρίς εισαγγελέα

  1. Στον βαθμό που οι διαδηλωτές δεν συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις της αστυνομίας και ο διοργανωτής δεν συνεργάζεται, τότε η συγκέντρωση θα διαλύεται όπως ορίζει το άρθρο 9. Εννοείται ότι την απόφαση λαμβάνει η αστυνομία και όχι ο εισαγγελέας. Αποφασίζομεν και διατάσσομεν! Ο ορισμός του αστυνομικού κράτους.

Ιδιώνυμο αδίκημα η συμμετοχή σε διαδήλωση χωρίς άδεια

Εδώ οι ευθύνες είναι ποινικές και αστικές. Στην περίπτωση συμμετοχής σε διαδήλωση χωρίς αστυνομική άδεια ή όσοι δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς, απειλούνται με φυλάκιση ενός έτους. Επίσης «Όσοι αλλοιώνουν ή επιχειρούν να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ή τέλεσαν βιαιοπραγίες, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών, αν οι πράξεις τους δεν τιμωρούνται βαρύτερα με άλλη διάταξη», (Άρθρο 13). Πρόκειται για διατάξεις που μετατρέπουν τη συμμετοχή σε διαδήλωση σε ιδιώνυμο αδίκημα ορίζοντας ποινές που σε καμία περίπτωση δεν αναλογούν στην υποτιθέμενη παράβαση.

Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο ο «οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση». Εδώ το κράτος φορτώνει στον «οργανωτή» όλες τις «βλάβες» και τις ζημιές, που συνήθως προκύπτουν από το κατασταλτικό μένος της αστυνομίας και των ασφαλιτών, με εξοντωτικές αστικές αποζημιώσεις, έτσι ώστε να γίνεται πρακτικά αδύνατο να καλεστεί μια συγκέντρωση. Άλλωστε ο οργανωτής δεν θα δηλώνει απλώς το όνομά του, αλλά πλήρη φορολογικά στοιχεία προκειμένου να του αποδοθούν άμεσα τα κερατιάτικα της αστυνομικής τρομοκρατίας, (άρθρο 13, 4).

«Οργανωτής» σε ρόλο χαφιέ της αστυνομίας

Για να απαλλαχθεί από τις ευθύνες που του αποδίδει ο νομοθέτης, ο «οργανωτής» θα υποχρεούται σύμφωνα με το άρθρο 4.γ να «ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης» και θα πρέπει να «συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή και συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους παρέχοντας τη συνδρομή του στην προσπάθεια για την τήρηση της τάξης» (4.α) καθώς και να «ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μην φέρουν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και ζητά την παρέμβαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα»! (4.β) Εδώ δεν μιλάμε για «οργανωτή» αλλά για συνεργάτη της αστυνομίας και περιφρούρηση σε επικουρικό ρόλο παρακρατικού. Εδώ η ακροδεξιά κουστωδία του Μαξίμου επιχειρεί να γελοιοποιήσει τις οργανωμένες δυνάμεις του κινήματος και να τις μετατρέψει σε καταδότες και χαφιέδες της αστυνομίας. Είναι προφανές ότι με το άρθρο αυτό ποινικοποιούνται όλα τα μέσα με τα οποία μπορεί μια διαδήλωση να αυτοπροστατευθεί (προστατευτικές μάσκες για δακρυγόνα, σημαίες κλπ). Ας ξεκαθαριστεί αυτό μια και καλή, οι οργανώσεις του κινήματος περιφρουρούν τις εκδηλώσεις τους και τον κόσμο που συμμετέχει σε αυτές από τις δυνάμεις καταστολής, τους ασφαλίτες και τις παρακρατικές ακροδεξιές και φασιστικές συμμορίες που δρουν επικουρικά δίπλα στην αστυνομία. Είναι φύσει αδύνατο να υπάρχει η παραμικρή συνεργασία με τις κρατικές και παρακρατικές οργανώσεις του συστήματος. Το να μπαίνει μια τέτοια προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των διαδηλώσεων και εν γένει για τη χρήση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι από το κράτος, ισοδυναμεί με την κατάργησή του αλλά και με την διαπόμπευση της αριστεράς και ολόκληρου του κινήματος που μάχεται ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση.

Δεν θα περάσει

Είναι προφανές ότι οι προϋποθέσεις που τίθενται στο νομοσχέδιο αυτό καθιστούν απαγορευτικό το δικαίωμα του συνέρχεσθαι υπό στοιχειώδεις όρους αξιοπρέπειας. Η κυβέρνηση, έχοντας ήδη την εμπειρία της απαγόρευσης κυκλοφορίας επί των ημερών του κορωνοϊού, ετοιμάζεται να προσθέσει δίπλα στην κατάργηση του ασύλου και τον ασφυχτικό περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, την ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων, εκτός κι αν αυτές διοργανώνονται από δυνάμεις προσκείμενες στην εξουσία και το σύστημα. Την ώρα που οι δυνάμεις καταστολής αλωνίζουν στους δρόμους, αποκτούν ένα ισχυρότατο νομικό όπλο που τους λύνει κυριολεκτικά τα χέρια. Ενώ μέχρι τώρα διέλυαν συγκεντρώσεις στη ζούλα, παραβιάζοντας ακόμα και τον αστικό νόμο και στήνοντας ψευδοκατηγορητήρια που πολλές φορές κατέρρεαν στα δικαστήρια, τώρα μπορούν να το κάνουν εφαρμόζοντας απλά τον νόμο και χωρίς να κατηγορηθούν για κατάχρηση εξουσίας. Ταυτόχρονα οι διαδηλώσεις, πλέον, γίνονται πέραν των ποινικών διώξεων, αντικείμενο διοικητικών προστίμων και αγωγών για αποζημιώσεις απροσδιορίστου μεγέθους, αφού ο κάθε βαλτός νοικοκυραίος θα μπορεί να στρέφεται κατά του «οργανωτή» ζητώντας ό,τι αποζημίωση του κατέβει στο κεφάλι, στήνοντας εκτός των άλλων και μια βιομηχανία διώξεων αυτού του είδους εξοντώνοντας οικονομικά τους αγωνιστές και τις οργανώσεις του κινήματος.

Το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να βάλει ένα τέλος όχι μόνο στις συλλογικές διαμαρτυρίες, αλλά να εξαφανίσει την αριστερά και το κίνημα από το δημόσιο χώρο. Στην εποχή της κορωνοϋστερίας και της τηλεμαλ…κίας ας μην νομίσει κανείς ότι η ταξική πάλη μπορεί να συνεχιστεί στο κυβερνοδίκτυο. Αν ήταν έτσι, η κυβέρνηση δεν θα επιχειρούσε ταυτόχρονα με το τηλεκουτόχορτο να ανακαταλάβει και να θέσει υπό πλήρη έλεγχο κάθε σπιθαμή φυσικού χώρου και κάθε έδαφος αναπαραγωγής του κινήματος.

Η μάχη ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων είναι μάχη ύπαρξης για την αριστερά και το κίνημα.

Τα δικαιώματα δεν ασκούνται α λα καρτ, ούτε με την άδεια της αστυνομίας. Το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είναι αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό και παράνομο. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, ακόμα και αν περάσει από τη βουλή. Πρόκειται για μια αποφασιστική τομή που επιχειρεί να κλείσει μια ολόκληρη εποχή, κατά την οποία το δικαίωμα στη διαμαρτυρία θεωρούταν αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο. Οι απόγονοι της Χ των ταγμάτων ασφάλειας και της χούντας έρχονται τώρα να πάρουν τη μεγάλη ιστορική ρεβάνς. Ήρθε η ώρα για την αριστερά που δεν κοιμάται όρθια, για την αριστερά που δεν διανοείται να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του κάθε ασφαλιτάκου και των χαφιέδων του, για την αριστερά που τιμά τους νεκρούς της, να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα εργαλεία της ύπαρξής της, το δικαίωμα να καταγγέλλει την αδικία, την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Σήμερα η διαδήλωση, αύριο η ελευθερία στη γνώμη.

Η κυβέρνηση της αστικής αντεπανάστασης σπέρνει ανέμους. Ας θερίσει θύελλες…

Όλες-οι στις συγκεντρώσεις Τρίτη 7/7 και Πέμπτη 9/7 στα Προπύλαια 7μμ

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση ★ Avantgarde

πηγή : https://avantgarde2009.wordpress.com/2020/07/…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Αντικρατική-αντικατασταλτική συγκέντρωση-πορεία

Η αστική δημοκρατία πάντα σέβεται τα «δημοκρατικά δικαιώματα», αν μπορεί να τα «πουλήσει» ακριβότερα από ό,τι τα «αγοράζει».

Ζούμε, όμως, σε καιρούς που τα «δημοκρατικά δικαιώματα» μπορεί να κοστίσουν ακριβά στην εξουσία. Ζούμε σε ένα ακόμα επεισόδιο μιας κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε πριν μια δεκαετία με τη δημοσιονομική κατάρρευση, τα μνημόνια και την επιτροπεία και που σήμερα έχει εμπλουτιστεί με μια σειρά άλλες κρίσεις, όπως η υγειονομική, η γεωπολιτική, η μεταναστευτική… Τεράστιες προκλήσεις έρχονται τόσο για το κράτος/κεφάλαιο όσο και για την κοινωνική βάση. Σε τέτοιες συνθήκες η επιλογή του κόσμου να βγει στον δρόμο μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις σε κατευθύνσεις που το κράτος απεύχεται. Γι' αυτό και το κράτος βάζει τις διαδηλώσεις στο στόχαστρο. Όπως πριν από λίγο καιρό έβαλε τα Εξάρχεια στο στόχαστρο. Ή όπως έκανε με το δικαίωμα στην απεργία. Με τις καταλήψεις. Όπως ακριβώς προσέλαβε χιλιάδες νέους μπάτσους. Όπως αγόρασε αύρες και τόνους νέων χημικών. Αν δε βλέπει κανείς ότι η άλλη πλευρά εξοπλίζεται, ενώ παράλληλα προσπαθεί να μας αφοπλίσει, είναι εθελούσια τυφλός.

Δεν είναι καιρός, λοιπόν, για «δημοκρατικά δικαιώματα». Κοστίζουν πολύ και άλλωστε μια δεξιά κυβέρνηση δε βρίσκει εύκολα αγοραστές στο κοινό της, δεν μπορεί καν να τα πουλήσει. Την Πέμπτη η Βουλή ψηφίζει νομοσχέδιο που πρακτικά καταργεί το δικαίωμα της διαδήλωσης. Δεν είμαστε εμείς που θα εκπλαγούμε από μια τόσο εξόφθαλμη παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος της υποτιθέμενης «δημοκρατίας». Αξίζει, όμως, να παρατηρήσουμε κάτι πρωτοφανές: αν και αποτελεί μέρος του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, αυτή η νέα νομοθετική ρύθμιση είχε εξαφανιστεί για καιρό. Έχει την ιδιαίτερη σημασία της, διότι επανήλθε στη δημοσιότητα και κατέληξε να ψηφίζεται μετά από τη δημόσια πίεση ενός μεγαλοκαπιταλιστή μέσω των (φιλοκυβερνητικών) ΜΜΕ που έχει στην ιδιοκτησία του. Πρόκειται για μια σπάνια στιγμή όπου η αλληλεπίδραση κεφαλαίου και κράτους γίνεται τόσο φανερή. Και είναι λογικό. Το κεφάλαιο γνωρίζει καλά τι θα συμβεί με τα εκατομμύρια ανέργων, τι θα συμβεί με τα άδεια ταμεία των τουριστικών επιχειρήσεων, τι θα συμβεί με νέες καραντίνες, όποια μορφή κι αν πάρουν αυτές.

Στην πραγματικότητα ο στόχος τους δεν είναι τόσο να μαζέψουν την κοινωνική βάση, αν αυτή βγει στον δρόμο. Ξέρουν καλά ότι η κρατική εξουσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με την προβιά της δημοκρατίας την πλειοψηφία, όταν αυτή ξεσηκωθεί. Στόχος τους είναι να σταματήσουν τις σπίθες που μπορούν να ανάψουν τις πυρκαγιές. Στόχος τους είναι οι πολιτικές και κοινωνικές δομές αγώνα. Οι οργανωμένες δυνάμεις από όλο το αντικαθεστωτικό φάσμα, τα μη ελεγχόμενα σωματεία, οι κινήσεις και οι διεκδικητικοί αγώνες. Είναι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν, για να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους. Έχοντας ένα στρατό παπαγάλων προπαγάνδας επιχειρούν στην πράξη να κόψουν τους διαύλους επαφής της κοινωνικής πλειοψηφίας με την ριζοσπαστική της λόγχη. Προσπαθούν να διχάσουν την κοινωνική βάση.

Σε μια τέτοια πρόκληση δεν υπάρχουν ούτε μισόλογα, ούτε κάποια δυνατότητα επιλογής για όποια δύναμη είναι με τη μεριά των πολλών. Η επιλογή είναι μία. Ανοιχτή, δημόσια και με πλήρη συναίσθηση του πιθανού κόστους άρνηση συμμόρφωσης στον νέο νόμο. Πρέπει κάθε οργάνωση, κάθε σχηματισμός αγώνα να βγει δημόσια και να δηλώσει την ανυπακοή του. Να τη δηλώσει τόσο προς το κράτος ως μια υπερήφανη και έντιμη πράξη αντίστασης, αλλά και προς την κοινωνική βάση ως υπόσχεση και δέσμευση. Ως Αναρχική Ομοσπονδία δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε θα σεβαστούμε τον νέο νόμο. Θα διαδηλώνουμε όποτε επιλέγουμε και απαιτούν οι συνθήκες και θα αντιμετωπίσουμε το όποιο κόστος επιφέρει αυτή η επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκτιμούμε πως η γενίκευση αυτής της ανυπακοής έχει κάθε δυνατότητα να καταργήσει στην πράξη αυτόν τον νόμο. Και πετυχαίνοντας κάτι τέτοιο να εμποδίσει την έκπτωση των δυνάμεων της τάξης μας στις μάχες που έρχονται και που από αυτές θα κριθεί το μέλλον το δικό μας αλλά και των παιδιών μας. Τα σχέδια της εξουσίας δε θα περάσουν.

Οι χούντες είναι για τις κρίσεις πράγματι.

Αλλά οι εξεγέρσεις είναι για τις χούντες, ας μην το ξεχνάνε ποτέ αυτό οι χούντες.

Όλοι/ες στον δρόμο!

⋅ Αθήνα: Τρίτη 7/7, 19:00, Προπύλαια.
⋅ Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 9/7, 19:00, Άγαλμα Βενιζέλου.

Αναρχική Ομοσπονδία

Site: anarchist-federation.gr
email: anarexchist-feexderation@riseup.exnet
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ελέγχου, περιορισμού και καταστολής των διαδηλώσεων που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση. Τα άρθρα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, μέσα σε άλλα, προβλέπουν:

Την έγκαιρη γνωστοποίηση οποιασδήποτε δημόσιας συνάθροισης ως προϋπόθεση πραγματοποίησής της. Οι μπάτσοι θα μπορούν να παρίστανται σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, να τις απαγορεύουν αλλά και να τις διαλύουν αν κρίνουν ότι προκύπτει "σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια" ή «αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Πιο συγκεκριμένα θα είναι στην κρίση των μπάτσων να αποφασίζουν το πότε μία διαδήλωση θα περιορίζεται ή θα ακολουθεί δρομολόγια με πιο μικρούς δρόμους κάτι που θα ισχύει ακόμα και στις συγκεντρώσεις αν αυτές έχουν παρόμοιο αντίκτυπο στην "κοινωνικοοικονομική ζωή". Διάλυση μιας διαδήλωσης έχουμε είτε αυτή δεν έχει γνωστοποιηθεί ή δεν έχει οριστεί οργανωτής από τους συμμετέχοντες, είτε αυτή έχει κριθεί παράνομη, είτε αν κατά τη διάρκεια της υπάρχουν ακόμα και φθορές πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Οι συγκεντρώσεις μπορούν να απαγορεύονται και να διαλύονται επίσης αν αντιτίθενται σε κάποια άλλη συγκέντρωση η οποία έχει νόμιμα καλεστεί (κάτι που αποτελεί μία φωτογραφική διάταξη του κράτους για να προστατεύει τους φασίστες καθώς εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες απόπειρες τους να βρεθούν στο δρόμο συναντούσαν μαζικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις).

Σημασία έχει να αναφέρουμε το πώς το νομοσχέδιο προσδιορίζει το ρόλο του οργανωτή ο οποίος θα πρέπει να ακολουθεί τις υποδείξεις των μπάτσων παρέχοντας τη συνδρομή του για την τήρηση της τάξης και την ομαλή πραγματοποίηση της συνάθροισης ενώ υποχρέωση του θα είναι και να ενημερώνει τους συμμετέχοντες ότι δεν μπορούν να έχουν αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άσκηση βίας και να ζητά την παρέμβαση των αρχών για να απομακρύνουν άτομα που φέρουν τέτοια αντικείμενα. Σε αντίθετη περίπτωση ο οργανωτής θα ευθύνεται και για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη συνάθροιση.

Τέλος, η συμμετοχή σε διαδήλωση που κρίθηκε παράνομη ή δεν πήρε άδεια διώκεται με ιδιώνυμο με ποινή ως 1 έτος ενώ πακέτο με το νομοσχέδιο, έρχεται και η σύσταση της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας, υπηρεσία που θα υπάγεται στο υπουργείο προστασίας του πολίτη και η οποία θα συντονίζει κρατικούς μηχανισμούς για να δομηθεί "ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας με στόχο την καταπολέμηση ποικίλων μορφών και εκφάνσεων της βίας, όπως η ριζοσπαστικοποίηση, ο βίαιος εξτρεμισμός, η ενδοοικογενειακή, έμφυλη και η ενδοσχολική βία".

Οι καπιταλιστές φοβούνται και το κράτος παίρνει τα μέτρα του…

Η πανδημία επιτάχυνε αλλά και αποκάλυψε το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης που δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεραστεί. Το παγκόσμιο ΑΕΠ υπολογίζεται από το ΔΝΤ ότι θα μειωθεί κατά 3% ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για Η.Π.Α. και Ε.Ε. αυξάνονται στο 5,9% και 7,5% αντίστοιχα. Για την Ελλάδα η πρόβλεψη φτάνει το 10% ενώ το χρέος αναμένεται να φτάσει στο 200% του ΑΕΠ. Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί και για την έκταση της κρίσης αν αναλογιστεί κανείς ότι στην κρίση του 2009, που επηρέασε λιγότερες οικονομίες, η μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ ήταν της τάξης του 0,1%.

Είναι οι ίδιοι αριθμοί που μεταφράζονται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο για την παγκόσμια εργατική τάξη. Είναι οι περίπου 1.200.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Ελλάδα, είναι οι περισσότεροι από 40.000.000 άνεργοι στις ΗΠΑ, είναι η απότομη μετατόπιση μεγάλης μερίδας του παγκόσμιου πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας για να συνοδέψει τους επίσης πολλούς που δεν κατάφεραν να φύγουν από αυτό το σημείο εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Είναι η άγρια λεηλασία χωρών της περιφέρειας που έρχεται σαν επιστέγασμα της βαρβαρότητας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που ανοίγουν το δρόμο για καταλήστευση του πλούτου τους και την άγρια εκμετάλλευση της φτηνής εργατικής τους τάξης.

Είναι τα δισεκατομμύρια που δίνονται για αγορά πολεμικού εξοπλισμού, για ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, για πληρωμή ενός χρέους που δεν γίνεται να ξεπληρωθεί αλλά και τα δισεκατομμύρια που γλιτώνουν οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι που δε φορολογούνται ή αγοράζουν ενέργεια σε ελάχιστο κόστος. Ταυτόχρονα είναι και τα εκατομμύρια για να αγοραστούν νέα χημικά και εξοπλισμός για τους μπάτσους ή ακόμα και ζαρντινιέρες και παγκάκια για το Δήμο της Αθήνας. Είναι οι ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς και η αύξηση του κόστους ζωής που συνεπάγονται. Είναι τα 500 ευρώ μισθός που παίρνουμε, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καταλήγει στο νοίκι. Είναι η χωρίς προηγούμενο λεηλασία του φυσικού κόσμου, των βουνών και των θαλασσών που οικοπεδοποιούνται και αγοράζονται κοψοχρονιά από τους καπιταλιστές, οι οποίοι μπροστά στο κέρδος δε διστάζουν να αφήσουν πίσω τους κυριολεκτικά "καμμένη γη". Είναι το ότι οι αστοί δεν μπορούν να πιάσουν τα επιθυμητά ποσοστά κέρδους και για να το πετύχουν αυτό δε θα διστάσουν όχι μόνο να φέρουν νέα μνημόνια έναντι του επικείμενου δανεισμού από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. αλλά να μας οδηγήσουν σε συνθήκες μαζικής και σκληρής φτώχειας, απόλυτης κρατικής καταστολής και όξυνσης του κοινωνικού και ταξικού πολέμου στα μετόπισθεν για να συνοδεύσει τις νέες ιμπεριαλιστικές διαμάχες για τη μοιρασιά της πίτας, διαμάχες μέσα στις οποίες και η Ελλάδα επιχειρεί να παίξει έναν όλο και πιο ενεργό ρόλο με τη φιλοξενία ΝΑΤΟικών βάσεων, με τη στενή συνεργασία με το Ισραήλ που συνεχίζει να αιματοκυλά τους Παλαιστίνιους αλλά και με την αποστολή οπλισμού και δυνάμεων σε Λιβύη και Σαουδική Αραβία.

Είναι όλα τα παραπάνω που έρχεται να προστάτεψει το νέο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, και το οποίο δένει οργανικά με το μοτίβο των νόμων περιστολής του δικαιώματος στην απεργία, του φακελώματος των σωματείων, των αντιτρομοκρατικών νόμων, των εκκενώσεων των καταλήψεων, της αστυνομικής βίας στους δρόμους, του άγριου κυνηγητού στους μετανάστες στα σύνορα και στις πόλεις.

Το κράτος έχει συνέχεια αλλά και εμπειρία και φοβάται αυτό που μπορούμε να γίνουμε, αυτό που έγιναν για ολόκληρες βδομάδες οι προλετάριοι, οι αποκλεισμένοι, οι φτωχοδιάβολοι στις ΗΠΑ αυτό τον καιρό για να πάρουν τη σκυτάλη από τους εξεγερμένους της Λατινικής Αμερικής που κατά εκατομμύρια κατέβαιναν στο δρόμο πριν λίγους μήνες φωνάζοντας "Εμφύλιος πόλεμος". Γιατί, παρά τα αφηγήματα περί τέλους της ιστορίας και καπιταλιστικού μονόδρομου, οι εξεγέρσεις της εποχής μας, συνεχίζουν να προκαλούν τρόμο στις άρχουσες τάξεις. Την ίδια στιγμή που για το παγκόσμιο προλεταριάτο παίζουν το ρόλο της αφύπνισης, πολύτιμης πείρας αλλά και του καλέσματος για την πολιτική του οργάνωση, το απαραίτητο στοιχείο που θα φέρει τις νικηφόρες επαναστάσεις του μέλλοντος.

Φοβούνται λοιπόν, και πολύ καλά κάνουν, την οργανωμένη και αποφασισμένη εργατική τάξη, τον οργανωμένο και αποφασισμένο λαό σε μια στιγμή που η κοινωνική πλειοψηφία σπρώχνεται στην ακραία φτώχεια και τους πολέμους και που οι καπιταλιστές είναι ανίκανοι να δώσουν ακόμα και στοιχειώδεις προτάσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Έτσι γίνεται από εμάς αντιληπτός αυτός ο νόμος ο οποίος έρχεται ως φυσική συνέχεια της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης αλλά και των σημερινών αλλά ρευστών ταξικών συσχετισμών. Σε αυτόν αλλά και σε όλους τους άλλους αγώνες της συγκεκριμένης περιόδου, είτε αφορούν την καταστολή και τα εργασιακά μας δικαιώματα, είτε αφορούν την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και παιδείας και την προστασία του φυσικού κόσμου, κάθε σωματείο, κάθε συνέλευση γειτονιάς, κάθε επαναστατική και εργατική συλλογικότητα και οργάνωση να βγει μπροστά, με σχέδιο, αποφασιστικότητα, μετωπική λογική και να σπάσει στην πράξη αυτό αλλά και κάθε άλλο νομοσχέδιο-αλυσίδα που μας έχει περαστεί.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ!

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΗΡΥΧΘΕΙ!

Στηρίζουμε τις διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων:

- Αθήνα: Τρίτη 7 και Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 19:00 στα Προπύλαια

- Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 9 Ιουλίου 19:00 Άγαλμα του Βενιζέλου

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Η κυβέρνηση καταργεί τις διαδηλώσεις. Οι διαδηλώσεις θα καταργήσουν την κυβέρνηση - Συγκέντρωση στις 19:00 στα Προπύλαια

H κυβέρνηση του νόμου και της τάξης, όπως η ίδια αυτοπαρουσιάστηκε πριν ένα χρόνο, αφού μπούκωσε με 20 εκατομμύρια τα ΜΜΕ για να τη γλείφουν, αφού έβγαλε χιλιάδες πρόσφυγες από τις δομές όπου ζούσαν και μετά έστειλε τους μπάτσους να τους δείρουν στη Βικτώρια, αφού επιτέθηκε σε κοινωνικούς χώρους για να τους διαλύσει, αποφάσισε να βάλει στο μάτι το δικαίωμα στη διαδήλωση. Με το βλέμμα στην κοινωνική αντίδραση που τρέμει ενόψει της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και η οποία προβλέπει την εξόντωση των εργαζομένων με σκοπό τη διάσωση της επιχειρηματικότητας, επαναφέρει διατάξεις της χούντας για την περιστολή των κινητοποιήσεων και την ποινικοποίηση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτές.

Με αστείο πρόσχημα τη «μη παρακώλυση της κυκλοφορίας», ισχυρισμός που γίνεται ακόμα πιο αστείος αν αναλογιστεί κανείς τη γελοιότητα του «Μεγάλου Περιπάτου» που έχει εδραιωθεί στην Αθήνα και έχει «παρακωλύσει την κυκλοφορία» θεσμικά και με τη βούλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ποινικοποιήσει την μορφή της διαδήλωσης έτσι όπως τη γνωρίζουμε μέχρι τώρα και ουσιαστικά να καταργήσει κάθε φωνή κοινωνικής αντιπολίτευσης. Τμήμα των αστικών φαντασιώσεων να μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας σε ένα αποστειρωμένο, τουριστικό λούνα παρκ, όπου οι κινηματικές φωνές δεν θα υπάρχουν ούτε ως υπόνοια στο σκηνικό και όπου θέση θα έχουν μόνο οι επισκέπτες από τις άλλες χώρες και τα λεφτά τους, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να καταργήσει δικαιώματα και κεκτημένα αιώνων.

Η χρονική συγκυρία φυσικά που έρχεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι τυχαία. Αν και η μετατροπή της κοινωνίας σε ένα απέραντο, πειθαρχημένο στρατόπεδο αποτελεί μια διαχρονική επιδίωξη της εξουσίας, αν και δεν υπάρχει κυβέρνηση που δεν θα ήθελε να ξεμπερδέψει με τον πονοκέφαλο των διαδηλώσεων, η παρούσα περίσταση ωθεί τους κυβερνώντες να επαναδιαμορφώσουν το νομικό πλαίσιο περί διαδήλωσης άρον άρον, διότι γνωρίζουν πως αν δεν το κάνουν σύντομα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κοινωνικές αντιδράσεις που θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν πολιτικά και η στείρα καταστολή δεν θα μπορεί να περιορίσει.

Πρωτίστως, με άλλα λόγια, στο κυβερνητικό στόχαστρο βρίσκονται οι αυθόρμητες μορφές διαδηλώσεων, όπως αυτές που έλαβαν χώρα πρόσφατα στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ή όπως ο Δεκέμβρης του 2008: βλέποντας πως η εργασιακή και κοινωνική πραγματικότητα που ξημερώνει στην μετά-Covid εποχή εγκυμονεί και τις δυνάμεις που θα έρθουν να ανατρέψουν με αδιαλλαξία αυτό το τοπίο, η κυβέρνηση στοχεύει στο να τις παρανομοποιήσει όσο ακόμα μπορεί. Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να ορίσει τις οργανωμένες κινηματικές δυνάμεις ως επίσημους συνομιλητές του κράτους και της αστυνομίας αναφορικά με τις διαδηλώσεις και εδραιώνοντας τον ρόλο του «οργανωτή» ως βασικό για την τέλεση οποιαδήποτε διαμαρτυρίας, επιχειρεί να ακυρώσει τον συλλογικό και πολυτασικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων και να εκθέσει ανθρώπους στην δαγκάνα του νόμου.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί και συμμετέχει στη διαδήλωση ενάντια στην ποινικοποίηση των συγκεντρώσεων την Τρίτη (07/07), στις 19:00, στα Προπύλαια. Η δυστοπία που οραματίζεται το ελληνικό κράτος θα αποσοβηθεί ακριβώς μέσα από τα όσα η εξουσία φοβάται: από τη συλλογική δύναμη του δρόμου.

πηγή : http://rocinante.gr/i-kivernisi-katargi-tis-d…