Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 στις 19.00

Συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο γύψο για τις διαδηλώσεις & τους εργατικούς αγώνες

Για κανέναν αγώνα δε σας ζητήσαμε την άδεια!

Οι δίκαιοι αγώνες για τα δικαιώματα μας πάντα ενοχλούν την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις! Κινητοποιούμαστε ενάντια στο νομοσχέδιο γύψο για τις διαδηλώσεις και τους εργατικούς αγώνες!

Την Τετάρτη 8/7 συντονιζόμαστε με άλλα σωματεία και καλούμε σε Στάση εργασίας 11:30 -13:30 και διαδήλωση στις 11:30 στην πλατεία Ελευθερίας.

Την Πέμπτη 9/7 συλλαλητήριο στις 19:00 στα Λιοντάρια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θωρακίζει νομικά και κλιμακώνει τη κρατική τρομοκρατία και καταστολή απέναντι στον εχθρό λαό, για να επιβάλει την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική του συστήματος.

Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις» που κατέθεσε στην Βουλή και θέλει να το ψηφίσει άμεσα, βάζει στο γύψο το δικαίωμα στη διαδήλωση και στην συγκέντρωση. Το νομοσχέδιο προβλέπει ιδιώνυμο κατά διαδηλωτών, απαγορεύσεις, εξοντωτικές αποζημιώσεις και ευχέρεια στη διάλυση των συγκεντρώσεων. Το δικαίωμα στη διαδήλωση παραμένει μόνο όταν το επιτρέπουν η αστυνομία και η κυβέρνηση!

Η δημόσια συνάθροιση και διαδήλωση όμως είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα και δεν μπορεί να ασκείται με άδεια των κυβερνήσεων, ενάντια στην πολιτική των οποίων κυρίως εκδηλώνεται.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η χρονική στιγμή που επέλεξε η κυβέρνηση να καταθέσει το χουντικό νομοσχέδιο εκμεταλλευόμενη τόσο την θερινή περίοδο όσο και το κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας που η ίδια έχει καλλιεργήσει με αφορμή την πανδημία, σε συνέχεια των αντιλαϊκών -αντεργατικών τομών που μεθόδευσε το προηγούμενο διάστημα:

  • κατάργηση ασύλου
  • «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο οδοστρωτήρα για τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος

και εν μέσω πανδημίας:

  • περιστολή της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης
  • σωρεία Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που συνθλίβουν τα εργασιακά δικαιώματα
  • στοργικό διαμοιρασμό δημοσίου χρήματος και ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο
  • αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο
  • αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο

και όλο το διάστημα έντονη αστυνομοκρατία και άγρια καταστολή.

Βεβαίως, η κυβέρνηση πατά πάνω στην πολύχρονη προετοιμασία δημοτικών αρχών, εργοδοτικών οργανώσεων, των μεγαλοξενοδόχων και του ΣΕΒ, των προηγούμενων κυβερνήσεων (βλ. ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, το νόμο ενάντια στις απεργίες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη χρήση της αστυνομίας επί ΣΥΡΙΖΑ) καθώς και τη διαρκή συμμόρφωση του υποταγμένου εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Με το νομοσχέδιο που αποτελεί σταθερό και διαχρονικό πόθο του ΣΕΒ και του κεφαλαίου, επιχειρείται να επιβληθεί:

  • Οι διαδηλώσεις να γίνονται μόνο με άδεια της ΕΛΑΣ, καθώς ο «οργανωτής» θα πρέπει να έχει γνωστοποιήσει σε ειδική πλατφόρμα, χρόνο, μέρος και σκοπό (!) της κινητοποίησης. Το κράτος και η αστυνομία θα είναι πλέον «επίτροποι» στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς και θα αξιολογούν τους στόχους, τα αιτήματα και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων.
  • Η αστυνομία να αποφασίζει για το που επιτρέπεται η συγκέντρωση, τι χώρο θα καταλαμβάνει, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η «μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα».
  • Υποχρεωτική δήλωση ατόμου - «οργανωτή» για κάθε διαδήλωση, ο οποίος είναι υπεύθυνος «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση». Δηλαδή, κυβερνήσεις, κράτος και εργοδότες θα μπορούν να φορτώσουν στον «οργανωτή» όλες τις «βλάβες» και τις ζημιές, που συνήθως προκύπτουν από την προσπάθεια καταστολής μιας διαδήλωσης, με εξοντωτικές αποζημιώσεις, έτσι ώστε να γίνεται πρακτικά αδύνατο να καλεστεί μια συγκέντρωση.
  • Υποχρέωση του «οργανωτή» να «ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης» και «συνεργασία» με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή!
  • Η διάλυση μιας διαδήλωσης να λαμβάνεται με απλή απόφαση της αστυνομίας, χωρίς καν το πρόσχημα της παρουσίας και εντολής εισαγγελέα.
  • Απαγόρευση των διαδηλώσεων εάν «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» ή αν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Κάθε «αυθόρμητη υπαίθρια συνάθροιση» επιτρέπεται μόνο όταν «δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Προπαντός η οικονομική λειτουργία της αγοράς, η διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου και της εργασιακής εκμετάλλευσης - γι' αυτό γίνονται όλα!
  • Μάλιστα, η ΕΛΑΣ θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύει προκαταβολικά μια διαδήλωση με βάση τον «εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων»!

Οι σιδηρόφραχτες αυτές διατάξεις αποτελούν ευθύ χτύπημα και περιστολή στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Ισοδυναμούν με κατάργηση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, της ελευθερίας έκφρασης κάθε λογής κοινωνικών αιτημάτων και διεκδικήσεων μέσα από διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις.

Σημαίνουν ότι στο εξής κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετεί οποιαδήποτε μέτρα, χωρίς να μπορεί να εκφραστεί η φωνή της κοινωνίας, χωρίς να λογαριάζει αντιδράσεις από τους εργαζομένους. Με το νομοσχέδιο αυτό κεφάλαιο και αστικό κράτος προσπαθούν να οχυρωθούν προκαταβολικά για το αντιλαϊκό-αντεργατικό αμόκ που θα φέρουν.

Δεν μας τρομοκρατούν!

Ο αγώνας για το δικαίωμα στη διαδήλωση πρέπει να γίνει υπόθεση του κινήματος, όλου του λαού και της νεολαίας. Κανένας αγώνας δεν πήρε άδεια από την αστυνομία και το κράτος για να αναπτυχθεί!

Στους δρόμους σπάνε οι απαγορεύσεις!

-Θα φωνάζουμε δεν θα σιωπήσουμε

-Θα διαδηλώνουμε δεν θα υποταχτούμε

-Θα αναπνεύσουμε δεν θα μας πνίξετε

-Θα ανατρέπουμε δεν θα διαχειριζόμαστε τις αντεργατικές πολιτικές

-Θα τσακίσουμε τον χουντικό νόμο της κυβέρνησης

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Ηράκλειο)

πηγή : https://smtiraklio.wordpress.com/2020/07/05/γ…