Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 στις 18.00

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την επαναπρόσληψη συναδέλφου

Επαναπρόσληψη τώρα του συναδέλφου Β. Κ. από το φροντιστήριο «Άσκηση»

Όλες/όλοι τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στις 18:00 στην τρίτη κινητοποίηση στο φροντιστήριο «Άσκηση» στην Πεύκη, Λεωφόρος Ειρήνης 17 (προσυγκέντρωση: πλατεία Σοφοκλή Βενιζέλου)

Οι δάσκαλοι στέκουν όρθιοι και λένε την αλήθεια, ακόμη κι αν το τίμημα είναι η στοχοποίηση και η ανεργία…

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε σε μια περίοδο, κατά την οποία με πρόσχημα τον Covid-19 τα αφεντικά επιχειρούν να συνεχίσουν την καπιταλιστική αναδιάρθρωση επιδιώκοντας με κάθε τρόπο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Κάθε μέρα που περνά γίνονται και πιο ορατά τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής της φιλανθρωπίας και ταυτόχρονα της λεηλασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, της προβολής της κυρίαρχης ιδεολογίας περί «ατομικής ευθύνης» που αποτελεί την ψευδή συνείδηση του ατομικισμού, του κοινωνικού κανιβαλισμού και της προπαγάνδας ότι είμαστε όλοι ένα, κράτος - κυβέρνηση - αφεντικά - εργαζόμενες/οι και άνεργοι/ες.

Η πλήρης στήριξη του κράτους στα αφεντικά διαμορφώνει μια δυστοπική εργασιακή πραγματικότητα με δραματική μείωση των μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες, τηλεργασία, κατακερματισμό και εξατομίκευση. Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων στον δημόσιο χώρο και των διαδηλώσεων επιχειρεί να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους εργασιακούς χώρους και στις γειτονιές. Ταυτόχρονα , εντείνεται η στοχοποίηση όσων την προηγούμενη περίοδο μίλησαν στον χώρο δουλειάς για τα σωματεία και τη σημασία των εργατικών και κοινωνικών αγώνων, όσων έβαζαν κόκκινη γραμμή ανάμεσα στους εργαζομένους και στα αφεντικά, με τη μείωση του χρόνου εργασίας τους και, τέλος, με την απόλυση και την ανεργία ως τιμωρία και εκδίκηση για τη δράση τους.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η εργοδοσία του φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης «Άσκηση» στην Πεύκη, οδηγεί τον συνάδελφο Β. Κ. στην ανεργία με τη λήξη της σύμβασης εργασίας του, ύστερα από τρία χρόνια αλλεπάλληλων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Αντίθετα, μετά από διαδοχικές συζητήσεις με αντιφατικές αιτιολογίες, αρνήθηκε να τον επαναπροσλάβει.

Στις 3/6/2020 ο εργοδότης απαίτησε από τον συνάδελφο να αποδεχθεί εκ των προτέρων για το ερχόμενο φθινόπωρο την ταυτόχρονη διδασκαλία σε παιδιά εντός και εκτός τάξης -με διαδικτυακή μετάδοση του μαθήματος μέσω κάμερας εγκατεστημένης μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας-, με το "τελεσίγραφο" πως, αν δεν δεχτεί, δεν θα συνεχίσει να εργάζεται, ενώ σε κανέναν/καμία άλλο/η συνάδελφο δεν είχε θέσει αντίστοιχο δίλημμα. Όταν ο συνάδελφος αρνήθηκε να συναινέσει, ο εργοδότης στις 10/6 ανακάλυψε ξαφνικά ανυπέρβλητο "πρόβλημα" επικαλούμενος την "αντιπάθεια" κάποιων μαθητ(ρι)ών του συναδέλφου μας προς το πρόσωπό του. Από τα δέκα παιδιά, στα οποία δίδασκε ο συνάδελφος, ο εργοδότης αρχικά υποστήριξε πως "πολλά" έχουν "πρόβλημα" με τον καθηγητή τους, σε λίγο τα "πολλά" έγιναν δύο και από τα δύο αποδείχτηκε πως το ένα σίγουρα δεν είχε κάποιο πρόβλημα με τον καθηγητή του. Όταν κατέρρευσε και αυτή η δικαιολογία, ο εργοδότης δήλωσε -ακολουθώντας παρελκυστική τακτική όπως αποδείχθηκε- ότι θα τροποποιήσει το πρόγραμμα διδασκαλίας και θα προσλάβει και άλλον καθηγητή, για να διδάξει ο συνάδελφος Β. Κ. στο ένα από τα δύο τμήματα των μαθητ(ρι)ών του με τις μισές ώρες εργασίας για το καλοκαίρι και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται από τον Σεπτέμβρη με επιπλέον ώρες. Στις 17/6, όμως, και ενώ τα θερινά μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει -κάτι που καθιστούσε ανέφικτο για τον συνάδελφο να βρει άλλο φροντιστήριο για να εργαστεί μέσα στο καλοκαίρι-, ο εργοδότης έθεσε ως ζήτημα αρχής του φροντιστηρίου να μην έχει δύο καθηγητές ίδιας ειδικότητας στην ίδια τάξη! Βέβαια, στη δεύτερη κινητοποίηση και στη συνάντηση με τον συνάδελφο και μέλη εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων δήλωσε ότι ο λόγος ήταν πολιτικός. Δήλωσε ότι ο συνάδελφος δεν επαναπροσλαμβάνεται γιατί δήθεν «δεν έκανε μάθημα, αλλά κατήχηση» και μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι σε κάποιο μάθημα είπε τη φράση «είναι ντροπή να βρίζεις τους Αλβανούς», ενώ επισήμανε ότι αρχή του φροντιστηρίου είναι ότι ο καθηγητής πληρώνεται από τον γονιό, άρα είναι αδιανόητο να εκφράζει στο μάθημα πολιτικές θέσεις που θα δυσαρεστήσουν τον πελάτη. Υπενθυμίζουμε ότι πάγια θέση των εργοδοτικών ενώσεων στις διαπραγματεύσεις για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) ήταν να υπάρχει σε αυτήν κανονιστικό πλαίσιο απόλυσης των καθηγητ(ρι)ών που θα εκφράζουν πολιτικές θέσεις αντίθετες με αυτές των πελατών τους. Όταν καταγγείλαμε, μετά από όσα είπε, ότι η μη επαναπρόσληψη συνιστά φρονηματική δίωξη και σχετίζεται με το γεγονός ότι γνωρίζει τη συνδικαλιστική δράση του συναδέλφου, αυτός δήλωσε αντιρατσιστής, αλλά και γνώστης της πολιτικής δράσης του συναδέλφου στο εργατικό κίνημα. Είναι πλέον φανερό γιατί ο συνάδελφος χάνει τη δουλειά. Ο συνάδελφος στοχοποιήθηκε για την αξιοπρεπή στάση του, αλλά και λόγω της συνδικαλιστικής δράσης του σε σωματεία και εργατικές συλλογικότητες μέσα και έξω από τον χώρο εργασίας.

Στους εργασιακούς χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης -και ιδιαίτερα στα φροντιστήρια μετά και την απαγόρευση των ΣΣΕ- λεηλατούνται τα εργασιακά δικαιώματα. Με πρόσχημα τον Covid-19 τα αφεντικά επέβαλαν γενίκευση της τηλεργασίας, υπασφάλιση, μαύρη εργασία και δραματική μείωση των ωρών εργασίας. Τώρα συνεχίζουν αυτό που ξεκίνησαν το 2012 και με τις μαύρες λίστες για όσους/ες συναδέλφους επέβαλαν την εφαρμογή της ΣΣΕ στους χώρους εργασίας. Προχωρούν σε εκδικητικές απολύσεις όσων αντιστέκονται στην επιβολή της μετατροπής των αιθουσών διδασκαλίας σε χώρους reality και συνεχίζουν να στέκουν όρθιες/οι και να διδάσκουν αξιοπρέπεια.

Κυβέρνηση και αφεντικά έχουν την αυταπάτη ότι ήρθε το «τέλος της ιστορίας», ότι η προσαρμογή στη «νομιμότητα», η σιωπή και η υποταγή είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι μας να μην επιβληθεί ο κοινωνικός κανιβαλισμός και η βαρβαρότητα. Δεν αναθέτουμε τους αγώνες σε άλλους, δεν χρειαζόμαστε "ειδικούς".

Η αυτοοργάνωση, η αντίσταση και η ταξική αλληλεγγύη θα νικήσουν

Πρωτοβουλία Εργαζομένων & Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση

https://erganidekp.wordpress.com/