Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 στις 21.00

Προβολή στην ταράτσα: Laurence Anyways

Την Τετάρτη στην Ταράτσα, εξαιρετικό queer σινεμά με το Laurence Anyways (2012), του Xavier Dolan. Στις 21.00.

Υπόθεση: Ένας άντρας στα τριανταπέντε του, ο Lawrence, με επιτυχημένη επαγγελματική ζωή και μια παθιασμένη ερωτική σχέση, αποφασίζει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του σα γυναίκα. Αυτό που για τους άλλους αποτελεί αλλόκοτη μεταμόρφωση για τον ίδιο είναι θέμα επιβίωσης. Τη σχέση του ανθρώπου αυτού με το φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον αλλά κυρίως με τη γυναίκα της ζωής του παρακολουθεί η ταινία. Γιατί ο Lawrence παραμένει εσωτερικά ο ίδιος. Αλλάζει εικόνα αλλά παραμένει το ίδιο τρελά ερωτευμένος με τη γυναίκα αυτή.
Το Lawrence Anyways ξεκινάει με μια αινιγματική εισαγωγική σκηνή, που αποκαλύπτει τα μυστικά της λίγο πριν το τέλος. Ηλεκτρισμένη, ρευστή ατμόσφαιρα. Μια διάχυτη ανησυχία για κάτι αβέβαιο που ενισχύεται από την κρυμμένη ένταση της μουσικής που τη συνοδεύει. Το κύριο πρόσωπο της σκηνής παραμένει αθέατο. Αυτό που βλέπει ο θεατής είναι τις αντιδράσεις που γεννάει στο περιβάλλον γύρω του, στην πορεία μιας αργής και ομιχλώδους διαδρομής. Μια θυελλώδη διαδρομή παρακολουθεί και η ταινία. Τη μετάβαση του ήρωα από μια κατάσταση σε μια άλλη κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας. Μέσα από συνεχή flash back και με συνδετικό κρίκο μια συνέντευξη.
Ο Dolan τοποθετεί την ιστορία του στο Μόντρεαλ των αρχών του 90. Μια εποχή μεταβατική, όπου η κοινωνία-τουλάχιστον αυτή των καλλιτεχνών και διανοούμενων- φαίνεται ανοιχτή στην αμφισβήτηση παραδοσιακών κοινωνικών μοντέλων. «Το όριο είναι ο ουρανός», λέει χαρακτηριστικά η φίλη του ήρωα, στην προσπάθειά της να τονίσει την ανεκτικότητα της γενιάς της. Η ηρωίδα, στην οποία ο σκηνοθέτης εστιάζει ίσως περισσότερο κι απ' τον Lawrence, είναι το πρόσωπο που κινεί τα νήματα της αφήγησης. Ο ενθουσιασμός, τα πάθη, οι ψυχικές μεταπτώσεις και οι αποφάσεις της κατευθύνουν τη σχέση και την ιστορία. Δίνοντας της συνεχώς διαφορετική τροπή.
[cinephilia.gr]

Στα γαλλικά με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους.

Η Ταράτσα είναι ένας κοινωνικός χώρος που στήθηκε το καλοκαίρι του 2020 στην Καλαμάτα, αμέσως μετά την επιβεβλημένη καραντίνα, και ως άμεση απόληξη προβληματισμών που αυτή έγειρε. Δημιουργήθηκε από μια πολύμορφη ομάδα-πρωτοβουλία κατοίκων και ως χώρος στοχεύει να προωθήσει έμπρακτα τις αρχές της αλληλοβοήθειας, της αυτοοργάνωσης και της αυτομόρφωσης.

Σιδηροδρομικού Σταθμού 19

Πρόσβαση στο χώρο: Εισέρχεστε από την είσοδο της πολυκατοικίας ανάμεσα στο Gourmet και το Doc wine bar. Ανεβαίνετε με τον ανελκυστήρα μέχρι τον 4ο όροφο και μετά συνεχίζετε με τις σκάλες προς την ταράτσα (δύο όροφοι). Εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα πρόσβασης (π.χ. μη-δυνατότητα ν' ανέβετε σκάλες) στείλτε μας προσωπικό μήνυμα.