Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 στις 21.00

Προβολή του ντοκυμαντέρ "Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση" + συζήτηση

Την ερχόμενη Παρασκεύη 14 Αυγούστου έχουμε προβολή του ντοκυμαντέρ "Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση". Θα ακολουθήσει συζήτηση για τον φασισμό.

Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση
Στο μυαλό του νεοναζί της διπλανής πόρτας
Μια ταινία της Angélique Kourounis

Ντοκυμανταίρ, 90′

Γλώσσες διανομής: αγγλικά | γαλλικά | ελληνικά | γερμανικά

Σύνοψη:

Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας γιός μου γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιό βαγόνι θα μας βάλουν.

Μια δημοσιογράφος ερευνά για χρόνια την οργάνωση του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή».

Η οικονομική κατάρρευση, η πολιτική αστάθεια και οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο καθώς το ντοκυμανταίρ προσπαθεί να ανακαλύψει «τί έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες που παρουσιάζονται ως θύματα» του συστήματος.

Η Χρυσή Αυγή «ποτέ δεν κρύφτηκε», όσον αφορά στην ιδεολογία της. Η απήχησή της στις κάλπες μπορεί παλιότερα να ήταν απειροελάχιστη, όμως η συμβατότητα αυτής της ιδεολογίας με γερά παγιωμένες αντιλήψεις στην Ελλάδα - που καλλιεργούν πολλοί κληρικοί, τα περισσότερα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα - αποτελεί το εύφορο έδαφος στο οποίο ανθεί η οργάνωση.

Η σκηνοθέτρια εξετάζει το θέμα μέσα από τις προσωπικές της εμμονές, τις ανησυχίες και τους φόβους της, έχοντας ήδη αφιερώσει αρκετά χρόνια και άλλες δύο τηλεοπτικές παραγωγές στην προσέγγιση του νεοναζιστικού κόμματος, που κατέλαβε την τρίτη θέση στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας ύστερα από τρεις δεκαετίες περιθωριακής, αλλά αιματηρής, δραστηριότητας.

Η Ταράτσα είναι ένας κοινωνικός χώρος που στήθηκε το καλοκαίρι του 2020 στην Καλαμάτα, αμέσως μετά την επιβεβλημένη καραντίνα, και ως άμεση απόληξη προβληματισμών που αυτή έγειρε. Δημιουργήθηκε από μια πολύμορφη ομάδα-πρωτοβουλία κατοίκων και ως χώρος στοχεύει να προωθήσει έμπρακτα τις αρχές της αλληλοβοήθειας, της αυτοοργάνωσης και της αυτομόρφωσης.
Σιδηροδρομικού Σταθμού 19
Πρόσβαση στο χώρο: Εισέρχεστε από την είσοδο της πολυκατοικίας ανάμεσα στο Gourmet και το Doc wine bar. Ανεβαίνετε με τον ανελκυστήρα μέχρι τον 4ο όροφο και μετά συνεχίζετε με τις σκάλες προς την ταράτσα (δύο όροφοι). Εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα πρόσβασης (π.χ. μη-δυνατότητα ν' ανέβετε σκάλες) στείλτε μας προσωπικό μήνυμα.