τι; : πορεία θεματική : ΔΕΘ

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 στις 18.00

19 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Πορεία ΔΕΘ

Ανεξάρτητη Ταξική Συγκέντρωση ΔΕΘ

1992: Η κυβέρνηση του πατέρα Μητσοτάκη απαγορεύει την διαδήλωση των απεργών της ΕΑΣ (αστικά λεωφορεία Αθήνας που ιδιωτικοποιούνταν) στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Χιλιάδες λαού απαντούν στη Θεσσαλονίκη με μια "απαγορευμένη", αλλά μαζική και μαχητική διαδήλωση από την Καμάρα.

28 χρόνια μετά η ταξική εργατική συγκέντρωση στην Καμάρα, στα εγκαίνια της ΔΕΘ δίνει κάθε χρόνο απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις που ακολουθούν τις επιταγές του κεφαλαίου και της Ε.Ε., κόντρα στις ελεγχόμενες διαμαρτυρίες και τις εκτονώσεις της ξεπουλημένης ηγεσίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και παρά τις απαγορεύσεις, το κυνηγητό και τα χημικά της αστυνομίας, τις συλλήψεις και την άγρια καταστολή.

Φέτος, η συγκέντρωση θα είναι και πάλι "απαγορευμένη". Η ψήφιση του χουντονόμου μέσα στο καλοκαίρι θέλει να βάλει στο γύψο κάθε λαϊκή διεκδίκηση και διαμαρτυρία. Στον απόηχο της υγειονομικής κρίσης η μόνη ελευθερία που αναγνωρίζεται είναι στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Η πανδημία επιτάχυνε και όξυνε όλες τις αντιφάσεις του σύγχρονου καπιταλισμού, τις έκανε αποπνιχτικές, δολοφονικές για τον κόσμο της εργασίας. Ανέδειξε ότι δεν φταίει ένα μέτρο, μία επιμέρους αυθαιρεσία ή υπερβολή. Κυβερνήσεις, Ε.Ε. και κεφάλαιο οραματίζονται μια κοινωνία με περιορισμένα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, χαώδεις ταξικές ανισότητες, περιορισμένες δημόσιες δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες, αριστεία για τους λίγους, κατάρτιση, εργασιακή ανασφάλεια και ευελιξία για τους πολλούς. Ήδη εφαρμόζεται εκ περιτροπής εργασία σε πολλά εργοστάσια, στις μεταφορές, στο τουρισμό, στο εμπόριο. Οι μισοί εργαζόμενοι είναι δηλωμένοι τετράωροι, ο βασικός μισθός έχει γίνει επίδομα εξαθλίωσης, υπάρχουν απολύσεις με 300.000 επιπλέον άνεργους μέσα στη χρονιά, λουκέτα μπαίνουν καθημερινά. Την ίδια στιγμή η νεολαία βιώνει μια νέα αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της, είτε με τους νέους εξεταστικούς φραγμούς στο Λύκειο και την απροκάλυπτη ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ με τον νόμο Κεραμέως είτε με την απόλυτη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τον εξαναγκασμό σε μετανάστευση.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αξιοποιώντας την "προίκα" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που της έστρωσε το δρόμο, θέλει να προλάβει τις κοινωνικές εκρήξεις που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και τα προεόρτιά τους ζήσαμε στις κινητοποιήσεις για την δημόσια υγεία εν μέσω καραντίνας και τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος ή τις δράσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική καταστροφής του περιβάλλοντος. Η ποινικοποίηση της εργατικής και λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης αποτελεί επίσημη πολιτική της Ε.Ε., ενώ η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η άνοδος του εθνικισμού και του ρατσισμού προκαλούν ασφυξία στους λαούς. Ο επικίνδυνος ανταγωνισμός Ελλάδας-Τουρκίας για τα κέρδη των πετρελαϊκών πολυεθνικών κάνει τους λαούς αντικείμενα εκμετάλλευσης και αναλώσιμα υλικά πολέμου.

Μες στην πανδημία όμως φάνηκε πεντακάθαρα και ποιος κινεί τα νήματα αυτού του κόσμου. Σίγουρα δεν μας έλειψαν οι μάνατζερ, οι τραπεζίτες, τα μεγάλα αφεντικά και το πολιτικό τους προσωπικό, αλλά χωρίς τον νοσοκομειακό γιατρό και τη νοσηλεύτρια, τον υπάλληλο του super market ή της καθαριότητας στο Δήμο, τον εργάτη της βιομηχανίας τροφίμων και την καθαρίστρια του σχολείου, δύσκολα θα επιβιώναμε. Όλους αυτούς κι αυτές που ρίσκαραν το κεφάλι τους τον καιρό της πανδημίας, που τότε «ηρωοποιήθηκαν» αλλά τώρα, αντί για επιβράβευση, τους περιμένουν μειώσεις μισθών, ελαστική εργασία κι απολύσεις ή όλα αυτά που για την εργαζόμενη πλειοψηφία ετοιμάζουν: κατασχέσεις και διακοπές ρεύματος, πλειστηριασμούς, εξώσεις και ρύπανση ακόμη και του αέρα που αναπνέουμε, καταστροφή της φύσης ως το κοινό σπίτι όπου όλοι ζούμε.

Μες στην πανδημία αποδείχθηκε περίτρανα ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Μπροστά στην ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική βαρβαρότητα που μας ετοιμάζουν και, μετά τα μέτρα που ήδη έχουν περάσει, η ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωσή της, είναι αναγκαίο να σχεδιάσουμε απάντηση του εργατικού κινήματος που δεν μπορεί παρά να είναι άλλη από την ανυπακοή και την ανάπτυξη μαχητικών αγώνων για την ανατροπή! Ακόμα και μέσα στην καραντίνα έγιναν αγώνες και συνεχίζονται οι αντιστάσεις σε πολλούς κλάδους με δράση των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων χωρίς την συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Μέσα από χώρους δουλειάς και πρωτοβάθμια σωματεία, πανεπιστήμια και φοιτητικούς συλλόγους, γειτονιές και τοπικές συλλογικότητες, να ξαναγράψουμε στις σημαίες του αγώνα την υπεράσπιση των κατακτήσεων του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, την διεκδίκηση των αναγκών και των δικαιωμάτων μας! Σε αντιπαράθεση με τη ΓΣΕΕ που το κριτήριό της είναι πώς θα κάνει συμμαχίες με τους βιομηχάνους κι αρνείται ακόμη και το δικαίωμα στη διαδήλωση και την απεργία να υπερασπίσει, κόντρα σε λογικές ανάθεσης και αναζήτησης σωτηρίας σε κυβερνητικές εναλλαγές, το ταξικό εργατικό κίνημα διεκδικεί να περάσει όλος ο πλούτος σ' αυτούς που τον παράγουν, για μια ζωή αξιοβίωτη για όλους κι όλες!

Ενάντια στις αντεργατικές επιλογές κυβερνήσεων-Ε.Ε-κεφαλαίου, διεκδικούμε:

 Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους - Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις -Προστασία των ανέργων και διαγραφή των χρεών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων

 Δαπάνες για δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, καθολική Ασφάλιση και κοινωνικά αγαθά αντί για πληρωμή του δημόσιου χρέους (διαγραφή τώρα!), επιδοτήσεις των τραπεζών, φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο - Όχι στον πόλεμο και τους εξοπλισμούς

 Ακύρωση του ξεπουλήματος της δημόσιας γης και των φυσικών πόρων - προστασία για τα δάση, τον αέρα, το νερό και φραγμό στις εξορύξεις, τις Β.Α.Π.Ε. και την καύση απορριμμάτων

 Πολιτικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, κόντρα στην αστυνομοκρατία, τον κρατικό και εργοδοτικό αυταρχισμό και την καταστολή - Κατάργηση νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης διαδηλώσεων και απεργίας - Φραγμό σε κάθε τύπου διακρίσεις, το ρατσισμό και τον φασισμό -Πάλη για αποτροπή του πολέμου

Καλούμε σε ταξική συγκέντρωση και διαδήλωση στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 12 του Σεπτέμβρη, 6μ.μ., στην Καμάρα κάθε αγωνιστή/τρια, κάθε σωματείο και συλλογικότητα για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός την κρίση.

Δεν υπακούμε σε απαγορεύσεις και περιορισμούς,

διαδηλώνουμε με "οργανωτή" τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας.

[Η συλλογή υπογραφών στο κάλεσμα συνεχίζεται στο: diadexilosi.deexth@gmailex.com]

κάλεσμα : ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ-νΚΑ Θεσσαλονίκης

πηγή : https://www.facebook.com/events/6454308760984…
πηγή : email που λάβαμε στις 28 Αυγούστου 16h


κάλεσμα : Ταξική Αντεπίθεση

πηγή : email που λάβαμε στις 30 Αυγούστου 22h


κάλεσμα : Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά


ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Εκδηλώσεις, ενημερώσεις, εξορμήσεις, διαδηλώσεις και συντονισμός πρωτοβουλιών

Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Στη Συνέλευση της Επιτροπής ενάντια στην Καύση των Απορριμμάτων (31/8/20) έγινε αρχικά εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται από τη κυβερνητική πολιτική μετά το καλοκαίρι και το σχεδιασμό της δράσης μας.

Επισημάνθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία που σε ό,τι αφορά την πόλη της Θεσσαλονίκης έχουμε συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής "διαχείρισης" των απορριμμάτων, με προώθηση των σχεδίων κυβέρνησης-ΦΟΔΣΑ-Τ.Α.-κεφαλαίου και τη συνέχιση των ενεργειών τους ως προς τις Μ.Ε.Α. Αγ. Αντωνίου και Μαυροράχης και την αδειοδότηση της καύσης απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση της Δυτ. Θεσ/νίκης από τα ΕΛ.ΠΕ. που αδειοδοτήθηκαν μάλιστα για επέκταση της ρυπογόνου δράσης τους.

Την ίδια στιγμή η πραξικοπηματική μες στο κατακαλόκαιρο προώθηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) από τον Χατζηδάκη και το Υ.Π.ΕΝ., δείχνει την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και των οικονομικών συμφερόντων που εκπροσωπεί για υιοθέτηση της καύσης ως βασικό στοιχείο στην διαχείριση των απορριμμάτων, αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό κόστος της (που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο με την ταφόπλακα που μπαίνει σε ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση κλπ) καθώς και το οικονομικό κόστος που θα επωμιστούν οι δημότες. Καθόλου άσχετες φυσικά με τα παραπάνω και οι συνεχείς φωτιές στις ιδιωτικές εταιρίες ανακύκλωσης (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών-ΚΔΑΥ), αλλά και η συνολικότερη καταστροφική για το περιβάλλον κυβερνητική πολιτική της προώθησης των γιγάντιων αιολικών πάρκων και των Β.Α.Π.Ε., του ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών, των εξορύξεων κλπ.

Απέναντι σ' αυτά είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο ένα μαζικό, δυναμικό κι ανυποχώρητο κίνημα, που τμήμα του θέλουμε να γίνουμε ως Επιτροπή Αγώνα, το οποίο θα πει το πιο ξεκάθαρο

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ! - ΟΧΙ στις Μ.Ε.Α. και την παραγωγή SRF-RDF - ΜΕΙΩΣΗ ΟΓΚΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (συσκευασιών) και προώθηση επαναχρησιμοποίησης, διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης - ΟΧΙ στην «πράσινη ανάπτυξή» τους και την περιβαλλοντική καταστροφή!

Η Επιτροπή Αγώνα υλοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις δράσεις που αποφασίστηκαν στη Συνέλευση του Ιουνίου (εξορμήσεις ενημέρωσης Λευκό Πύργο και γειτονιές-χωριά) αλλά έμεινε πίσω στο κομμάτι των επαφών με άλλες σχετικές Πρωτοβουλίες και Επιτροπές Θεσ/νίκης.

Με βάση τα παραπάνω καταλήχθηκαν οι παρακάτω προτάσεις δράσης:

  1. Εξορμήσεις ενημέρωσης σε γειτονιές, χωριά και το κέντρο της πόλης με

α) μοίρασμα επικαιροποιημένης ανακοίνωσης Ιουνίου και αφίσας που θα εκδοθεί αλλά και αυτοκίνητο με ντουντούκα

β) Προβολή ταινίας για καύση απορριμμάτων/περιβαλλοντική καταστροφή και σύντομη συζήτηση για το θέμα

  1. Προσπάθεια μόνιμου συντονισμού/κοινής δράσης με άλλες πρωτοβουλίες/επιτροπές ενάντια στην καύση απορριμμάτων (και γενικά περιβαλλοντική καταστροφή) από τη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις - Πρώτα βήματα:

α) Πρόσκληση σε σύσκεψη Πρωτοβουλιών και Επιτροπών Αγώνα Θεσσαλονίκης (Τιτάν, Λαγκαδά, «ΑΝΑΠΝΟΗ» κ.ά.) μέχρι τις 10/9 με στόχο την συνδιοργάνωση προτεινόμενων δράσεων

>Αυτοκινητοπομπή από Σταυρούπολη ή κέντρο προς την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, με προτεινόμενη ημερομηνία το Σάββατο 26/9, ημέρα διοργάνωσης δράσεων από Επιτροπές/Συντονισμούς ενάντια στην καύση σε Αθήνα και Βόλο

>Διαδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αιχμή την ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ και γενικότερα ενάντια στην «πράσινη ανάπτυξη» και την περιβαλλοντική καταστροφή (ΕΛ.ΠΕ., χρυσός κ.ά.), με πανελλαδικό χαρακτήρα και προτεινόμενη ημερομηνία το Σάββατο 3/10

  1. Συμμετοχή στην ανεξάρτητη συγκέντρωση και διαδήλωση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και την καταστροφική για το περιβάλλον πολιτική που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, το Σάββατο 12/9, 6μ.μ., στην Καμάρα.
  2. Νέα Συνέλευση για οργανωτικά ζητήματα μετά τον πρώτο κύκλο επαφών.

πηγή : https://infolibre.gr/wpinfolibre/2020/09/02/e…


Αντικρατική-Αντικαπιταλιστική Πορεία ενάντια στο Thessaloniki Helexpo Forum

Η διεξαγωγή του Thessaloniki Helexpo Forum έναντι της φετινής ΔΕΘ, ως συμβιβαστική λύση αποσυμπίεσης απέναντι στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν λόγω του νέου κύκλου έξαρσης της πανδημικής νόσου covid-19, ξεσκεπάζει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη όλο αυτό το διάστημα: τα κέρδη των αφεντικών μπαίνουν κατά πολύ πάνω από τις ζωές μας.

Η Νέα Δημοκρατία ως ντόπιος εκφραστής της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής που ακολουθείται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ξεκαθαρίσει πως επιζητά μανιωδώς τον γενικευμένο πόλεμο με τις δυνάμεις της κοινωνικής βάσης, αφήνοντας πίσω την ενσωμάτωση και την αφομοίωση των αντιστάσεων που ακολουθούσε τακτικά ο Σύριζα.Μέσα σε έναν χρόνο έχει καταφέρει να ανοίξει μέτωπα με δεκάδες κοινωνικές ομάδες, την ίδια στιγμή που αναβαθμίζει το νομικό και στρατιωτικό της οπλοστάσιο για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις διαφαινόμενες κοινωνικές εκρήξεις που ολοένα και πληθαίνουν ανα τον κόσμο.

Η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας (τόσο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο) είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος παράγοντας που οδηγεί ακόμα και σήμερα την κοινωνική βάση στα πρόθυρα της εξάντλησης αφού εξαιρεί μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας από το καθεστώς κρατικής πρόνοιας, στο οποίο περιέχονται μόνο οι ισχυρές παραγωγικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή που βιομήχανοι και εφοπλιστές, καναλάρχες και κλινικάρχες πλουτίζουν ακόμα περισσότερο, χιλιάδες άνθρωποι που ανήκουν στα χαμηλά ταξικά στρώματα οδηγούνται σε συνθήκες εξαθλίωσης καθώς θυσιάζονται καθημερινά (είτε στοιβαγμένοι σε εργοστάσια και άλλα εργασιακά κάτεργα είτε επειδή δεν έχουν την πολυτελή δυνατότητα να νοσηλευτούν σε ιδιωτικές κλινικές) για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Η υπόσχεση της ΝΔ για ανάπτυξη, με εμμονική έμφαση στην ενίσχυση του πράσινου καπιταλισμού, είναι το δυνατό χαρτί του Μητσοτάκη προς τους ευρωπαίους εταίρους, αν υπολογίσει κανείς τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας (που σκοπεύει να αποτελέσει ενεργειακή πύλη της ΕΕ) σε συνάρτηση με τις γεωφυσικές της δυνατότητες. Αφενός η τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο από την Μέση Ανατολή μέσω της τριμερούς συμμαχίας με το Ισραήλ και την Κύπρο και αφετέρου η εκρηκτική άνοδος στην έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου σε Ιόνιο, Κρήτη αλλά και ΝΑ του Αιγαίου έχουν στόχο να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ενεργειακή γέφυρα, που να συνδέει την Ευρώπη με την Ασία αλλά και το νότιο άκρο της Μεσογείου μέσω αγωγών όπως ο East Med και ο TAP. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η επιτακτική στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ενεργειακή ανάπτυξή της, ως αντίπαλο δέος στο μονοπώλειο της Ρωσίας, έχει θέσει σε επιδίωξη υψίστης εθνικής σημασίας την επενδυτική δραστηριότητα του ελληνικού κράτους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η σταθερή πλέον παρουσία γερμανικής αντιπροσωπείας στον ελλαδικό χώρο οφείλει να αποτελέσει κεντρικό στόχο των κινημάτων αντίστασης, καθώς η Γερμανία αποτελεί εδώ και χρόνια «μητέρα» της διαχείρισης των πολιτικών που αφορούν την επενδυτική δραστηριότητα σε ΑΠΕ.

Αυτή η πολιτική έιναι ολοκληρωτικά υπεύθυνη για την αμείωτη ένταση που επικρατεί στην ανατολική μεσόγειο με αφορμή την έρευνα και διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Παρότι το ΝΑΤΟ αποτελεί συντριπτικό ρυθμιστή των σχέσεων και των εντάσεων που προκύπτουν ανάμεσα στα μέλη της συμμαχίας, η κατάσταση μοιάζει να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς το φιλοπολεμικό κλίμα που επικρατεί πλέον μόνιμα στην ανατολική μεσόγειο, αυξάνει τη δραστηριότητα των άμεσα ενδιαφερόμενων κρατικών δυνάμεων και των συμμαχιών που προκύπτουν. Τεράστια ποσά δαπανώνται σε αμυντικό εξοπλισμό και αναβάθμιση της στρατιωτικής ισχύς με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για εκταμίευση 10 δισεκ. ευρώ (όσα και οι συντάξεις 6 μηνών) για οπλικά συστήματα, υποβρύχια και μαχητικά αεροσκάφη rafale.

Η κρατική και συνταγματική ανασυγκρότηση των μηχανισμών προμηνύει πως το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει ένα θερμό πεδίο σύγκρουσης δυο εκ διαμέτρου αντίθετων κόσμων: του κόσμου της εξουσίας και της εκμετάλλευσης με τον κόσμο του αγώνα. Και σε αυτή τη σύγκρουση δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα άλλο πέρα από τις αλυσίδες μας. Μπορεί η καταστολή να αυξάνεται, μπορεί να έχουμε απώλειες, όμως όπως και πάντοτε έτσι και τώρα το δίκαιο το έχουμε εμείς οι εξεγερμένοι. Και το δίκαιο βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα. Αν θέλουμε πραγματικά να υψώσουμε έναν αντικρατικό φραγμό απέναντι στην όξυνση της κρατικής και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τις πολιτικές μας διεργασίες και να αντιστρέψουμε το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί στις τάξεις της κοινωνικής βάσης. Να περάσουμε στην ολομέτωπη κοινωνική και ταξική αντεπίθεση.

Όλοι και όλες στους δρόμους

Αντικρατική-Αντικαπιταλιστική Πορεία Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, 18:00 Καμάρα

κάλεσμα : κατάληψη Terra Incognita


ΔΕΘ 2020: υποσχέσεις μετά από ένα χρόνο απανωτών επιθέσεων

Η φετινή χρονιά, πέρα από την αλλαγή των πολιτικών εκφραστών του κεφαλαίου από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, χαρακτηρίστηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Η πανδημία αποτέλεσε την τέλεια ευκαιρία για τις αστικές δυνάμεις να περάσουν fast track νομοσχέδια για περαιτέρω ξεζούμισμα της κοινωνικής βάσης και της φύσης, ενώ αποτέλεσε και το τέλειο άλλοθι για την ούτως ή άλλως αναμενόμενη κατάρρευση του αφηγήματος για έξοδο από τα μνημόνια. Το χρέος έχει ξεπεράσει πλέον το 200% του ΑΕΠ και οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ τον Μάϊο ήταν ήδη πάνω από 1.000.000. Η κρίση του κορωνοϊού μπορεί όμως να είναι και μια ευκαιρία για όσους από τους «από τα κάτω» πίστεψαν στο κράτος και τους θεσμούς τα προηγούμενα χρόνια να τους αμφισβητήσουν, βλέποντας το πόσο μικρή αξία έχει η ζωή τους μπροστά στα κέρδη των αφεντικών, κάτι που αποτυπωνόταν ξεκάθαρα στις κρατικές πολιτικές. Όπως και να' χει η επίθεση σε βάρος της τάξης μας συνεχίζεται, με τους μετανάστες και τις κρατούμενες να συνεχίζουν να στοιβάζονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους μισθούς μας να συρρικνώνονται και το κόστος ζωής να ανεβαίνει, ενώ τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα αν αναλογιστούμε τις συνέπειες της εντεινόμενης πολεμικής προετοιμασίας του ελληνικού κράτους και την ολοένα και αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη συνέχιση όλων των παραπάνω, καθώς και τη λήψη νέων μέτρων υποτίμησης των όρων ζωής μας ως απόρροια του δανεισμού από την Ε.Ε. έρχεται να προαναγγείλει στις 12/09 ο πρωθυπουργός, με αφορμή το πολιτικο-οικονομικό συμπόσιο της ΔΕΘ.

Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ…

Κορωνοϊός και η πανδημία της εκμετάλλευσης

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη στρατηγική που ακολούθησε το ελληνικό κράτος για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού σε σύγκριση με άλλα κράτη, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες της συγκυρίας και της εγχώριας πολιτικο-οικονομικής κατάστασης. Δύο είναι οι βασικότεροι παράγοντες που καθόρισαν τις κινήσεις του ελληνικού κράτους: η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας (το οποίο αποσαθρώνεται και υποβαθμίζεται μεθοδικά από τις πολιτικές δυνάμεις εδώ και δεκαετίες προκειμένου να προωθηθεί η ιδιωτική περίθαλψη) και το γεγονός πως ένα από τα βασικά "προϊόντα" που εξάγει είναι ο τουρισμός.

Έτσι το κράτος από τη μία ταΐζοντας μπόλικη ατομική ευθύνη στους υπηκόους του μέσω των ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες του, και από την άλλη επιβάλλοντας νωρίς πολύ αυστηρά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και περιστολής των ελευθεριών πέτυχε δύο στόχους: να αποφύγει το πολιτικό κόστος από τους εκατοντάδες νεκρούς που θα άφηνε πίσω ο ιός (κάτι που θα το έφερνε προ των ευθυνών του για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας) αλλά και να μπορεί να παρουσιάσει τον ελλαδικό χώρο ως ιδανικό και ασφαλή προορισμό εν καιρώ πανδημίας. Και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα το κράτος-«σωτήρας» προσπαθούσε να μας πείσει ότι όσα μέτρα έλαβε τα έκανε γιατί έβαζε την ανθρώπινη ζωή πάνω από την οικονομία, ήρθε το καλοκαίρι και μαζί του το άνοιγμα των συνόρων χωρίς κανένα περιορισμό για χάρη του τουριστικού κεφαλαίου. Από την έναρξη της σεζόν αποκρύπτονταν κρούσματα, ενώ όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει πάλι η έλλειψη «ατομικής ευθύνης» αναδείχθηκε ως ο ιθύνων. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να είναι ανησυχητικός, το Ε.Σ.Υ παρά τις όποιες εξαγγελίες να παραμένει στο ίδιο χάλι, υποστελεχωμένο και ανέτοιμο αφού τα εκατομμύρια ευρώ από τον κόπο των εργαζομένων τελικά κατέληξαν να μοιράζονται στην οικονομική ελίτ και στους καναλάρχες, οι οποίοι αναπαράγουν ευχαριστημένοι καθημερινά την κρατική προπαγάνδα.

Μετανάστες, της γης οι κολασμένοι

Για άλλη μια χρονιά είδαμε τα ταξικά μας αδέρφια, τους μετανάστες, μαζί με τις ντόπιες άνεργες που αποτελούν πλεονάζον εργατικό δυναμικό να δέχονται μια όλο και πιο σφοδρή επίθεση από το κεφάλαιο. Η διαφορά είναι ότι οι πρώτοι δεν είναι έλληνες και αυτό συνεπάγεται πολλά για την μοίρα τους. Παρά τις εντολές ενάντια στο συνωστισμό λόγω της πανδημίας οι μετανάστες συνεχίζουν να βρίσκονται στοιβαγμένοι στα camp μέσα σε σε άθλιες συνθήκες, σχεδόν χωρίς καμία πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού για αυτό φρόντισε ο Μηταράκης καταργώντας το ΑΜΚΑ τους. Με μια σειρά νομοσχεδίων διευρύνθηκε το καθεστώς κράτησης σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις, ενώ αποφασίστηκε να μην χορηγείται άσυλο σε όσους/ες «δε συμμορφώνονται», με απλά λόγια σε όσους διεκδικήσουν κάτι παραπάνω από τον θάνατο και την εξαθλίωση που το κράτος απλόχερα τους προσφέρει.

Ταυτόχρονα η χορήγηση ασύλου για ανθρωπιστικού λόγους δε θα δίνεται πλέον σχεδόν σε καμία περίπτωση, οι προθεσμίες ιδίως της προσφυγής συρρικνώνονται ενώ από το μένος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής δε γλίτωσε ούτε πρόγραμμα στέγασης των πιο ευάλωτων αιτούντων ασύλου (ψυχιατρικά περιστατικά, τραυματίες πολέμου, μονογονεϊκές οικογένειες, καρκινοπαθείς και άλλες περιπτώσεις που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να επιβιώσουν στα camp) για το οποίο μειώθηκε η χρηματοδότηση πάνω 50% οδηγώντας στην ανέχεια και πετώντας στο δρόμο χιλιάδες μετανάστες. Τέλος, οι φασιστικές επιθέσεις αυξήθηκαν σε πλήρη σύμπνοια με τις κρατικές επιλογές ενώ η περαιτέρω υποτίμηση των μεταναστριών συνεχίζει να ενισχύει την λεγόμενη «πολύπαθη μεσαία τάξη», τα αφεντικά δηλαδή που προσπαθούν να ανελιχθούν στην οικονομική πυραμίδα πατώντας κυριολεκτικά επί πτωμάτων.

Νομοσχέδια που πέρασαν και μέτρα που έρχονται

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε το κράτος να οργανώνεται για να αντιμετωπίζει την αναμενόμενη κοινωνική έκρηξη που έρχεται τόσο σε νομικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Εκμεταλλευόμενο την καραντίνα και τους καλοκαιρινούς μήνες, πέρασε νεοφιλελεύθερα νομοσχέδια που ως στόχο έχουν να ανοίξουν ακόμα περισσότερο το δρόμο για τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία των αφεντικών σε βάρος φυσικά των εκμεταλλευόμενων και της φύσης. Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις το οποίο επί της ουσίας καταργεί ακόμα και τα δικαιώματα που οι ίδιες οι αστικές δυνάμεις χαρακτήριζαν "δημοκρατικά" και θεσμοθετεί πλέον το φακέλωμα και τη διάλυση των συγκεντρώσεων κατά βούληση της αστυνομίας. Το δε αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο έδωσε ακόμα περισσότερες δυνατότητες στο κεφάλαιο να λεηλατεί τη φύση στο όνομα της «ανάπτυξης» (σαν να μην έφτανε το οργανωμένο παρακράτος που για χάρη του κεφαλαίου χρόνια τώρα καίει τεράστιες δασικές εκτάσεις) Τέλος, ψηφίστηκε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο το οποίο εντατικοποιεί και άλλο την εκπαιδευτική διαδικασία και ταυτόχρονα την προσαρμόζει στις ανάγκες των ιδιωτικών κολλεγίων και των αφεντικών.

Ταυτόχρονα το Ταμείο ανάκαμψης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις αποδεικνύεται ένα μεγάλο φιάσκο, αφού περισσότερο θυμίζει μνημόνιο που προϋποθέτει ακραίες αντεργατικές μεταρρυθμίσεις. Η έκθεση Πισαρίδη, αυτού του νεοφιλελεύθερου σκουπιδιού που μαζί με του υπόλοιπους κηφήνες προετοιμάζουν νέα επίθεση σε βάρος μας και μάλιστα με ύφος ειδικών, είναι ενδεικτική. Εν συντομία προβλέπει εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση στην υγεία και την παιδεία, αναστολές συμβάσεων, κατάρρευση των κοινωνικών πτυχών ασφάλισης και συρρίκνωση όλο και περισσότερων μισθών στα 530 ευρώ.

Διακρατικά παιχνίδια και η μαστίχα της «προκλητικότητας»

Η διαμάχη ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας-Τουρκίας για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου εντείνεται συνεχώς, ενώ το ζήτημα παρουσιάζεται όλο και περισσότερο με πολεμικούς όρους. Μας βομβαρδίζουν με ειδήσεις καθημερινά αναφερόμενοι στην «τουρκική προκλητικότητα», αποβλέποντας προφανώς στην ενίσχυση της εθνικής ενότητας και ενισχύοντας το αφήγημα του ελληνικού κράτους που αυτοπαρουσιάζεται ως τον «φτωχό πλην τίμιο παίκτη της περιοχής» κάτι που προφανώς απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα αν αναλογιστεί κανείς πως συνεχώς δημιουργεί νέες συμμαχίες ακόμα και με δικτάτορες όπως ο Χαφτάρ, επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα στο Ιόνιο, κλείνει προκλητικές διμερείς συμφωνίες για ορισμό ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ιταλία ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να πετάξει την Τουρκία εντελώς έξω από το μοίρασμα της ενεργειακής πίτας. Μέσω του εθνικιστικού παραληρήματος προσπαθεί ταυτόχρονα να προετοιμάσει τους ανθρώπους της τάξης μας στο να δώσουμε τις ζωές μας για τα συμφέροντα των πολυεθνικών ενεργειακών κολοσσών και του ντόπιου κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ αναβαθμίζονται σταθερά με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις να πραγματοποιούνται, αμερικάνικες επενδύσεις να ετοιμάζονται για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και του Βόλου, αλλά και για ναυπηγεία παραγωγής πολεμικών φρεγατών. Στις 11 Μαΐου εγκρίθηκε από τη Βουλή η συμφωνία για τον East Med, ενώ σχεδιάζεται και η επέκταση της στρατιωτικής-εξοπλιστικής συνεργασίας της Ελλάδας και του Ισραήλ. Για άλλη μια φορά είτε με τον ιδρώτα είτε με το αίμα τις διεκδικήσεις στο ενεργειακό τοπίο θα πληρώσει το προλεταριάτο. Το τελευταίο επεισόδιο της πολεμικής προετοιμασίας του ελληνικού κράτους προβλέπει την εκταμίευση 10 δις για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων, μέσα σε συνθήκες κοινωνικής φτωχοποίησης, με το Μητσοτάκη να τολμά να μιλήσει για "θυσίες που πρέπει να γίνουν επιτέλους για τη θωράκιση των ένοπλων δυνάμεων". Έτσι, στις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να υπογραφεί αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

…Ο ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΑΙΝΕΤΑΙ

Να τολμήσουμε να αγωνιστούμε, να τολμήσουμε να νικήσουμε!

Απέναντι στο νέο κύκλο επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κράτος και αφεντικά οφείλουμε να οργανώσουμε την αντεπίθεση της τάξης μας. Αρχικά, οφείλουμε να αγωνιστούμε για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος που άφησε πίσω του το προσωρινό μούδιασμα των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Να αγωνιστούμε για ένα ποιοτικό σύστημα δημόσιας υγείας που δε θα είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Να αγωνιστούμε για να μην εξαρτάται από τα φράγκα που έχουμε ή δεν έχουμε στην τσέπη μας ή από την εθνικότητά μας η πρόσβασή μας στην περίθαλψη. Να αγωνιστούμε για να μην επανέλθουν στην καθημερινότητα μας σαν κάτι φυσιολογικό χουντικοί νόμοι που παρανομοποιούν τις διαδηλώσεις, Να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση του φυσικού κόσμου. Να αγωνιστούμε ώστε να μην παραγκωνίζονται από την παιδεία όσοι δεν έχουν να πληρώσουν ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ή σχολές. Να αγωνιστούμε ενάντια στις απλήρωτες υπερωρίες, το πετσόκομα των μισθών, την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, ενάντια στους πλειστηριασμούς, τις εξώσεις, τις κατασχέσεις τα κοψίματα ρεύματος και νερού όσων δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Να αγωνιστούμε για να μη σκοτώνονται οι μετανάστες/ριες στα σύνορα ή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε είδους έμφυλης, φυλετικής, θρησκευτικής διάκρισης των ανθρώπων της τάξης μας. Το να αγωνιστούμε για όλα αυτά είναι το πρώτο βήμα. Το στοίχημά μας όμως είναι το πώς μαζί με άλλους καταπιεσμένους θα κάνουμε τις ρήξεις των ερχόμενων αγώνων και εξεγέρσεων ακόμα πιο βαθιές, οικοδομώντας ταυτόχρονα ένα νέο κόσμο που θα μπορεί να απαντάει στα προβλήματα όλων των ανθρώπων έχοντας ως εφαλτήριο το εξής λιτό και απέρριτο: Κατάργηση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο!

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ

ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 12/09, 18.00, ΚΑΜΑΡΑ

*έχουμε πλήρη πολιτική συνείδηση ότι το αφήγημα περί ατομικής ευθύνης προωθείται από το κράτος για να απεμπλακεί από τις ευθύνες που φέρει, έχουμε όμως και επίγνωση ότι κάθε κρίση την πληρώνουμε οι από τα κάτω αυτού του κόσμου και για αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με ευθύνη προς τους/τις πιο ευάλωτες από εμάς, τηρώντας μέτρα συλλογικής αυτοπροστασίας

**Λόγω συγκυρίας και πιθανών έκτακτων συνθηκών μπορείτε να ενημερώνεστε για τυχόν αλλαγές από την ιστοσελίδα μας

κάλεσμα : Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά/

επικοινωνία : anatolika.espivblogs.net


ΔΕΘ 2020: Με τους αγώνες των πολλών ενάντια στην κυβέρνηση των ολιγαρχών!

Από τη ΔΕΘ του 2019…

Πριν από έναν χρόνο, η νεοεκλεγείσα ακόμη κυβέρνηση Μητσοτάκη, διεμήνυε περήφανη από τη ΔΕΘ την επιστροφή στην κανονικότητα του νόμου και της τάξης και στην αέναη ανάπτυξη της οικονομίας. Ήδη όμως από τους πρώτους μήνες έγινε ξεκάθαρο πως η κανονικότητα που οραματίζεται η κυβέρνηση στην πραγματικότητα σημαίνει επίθεση στα εργασιακά και δημοκρατικά μας δικαιώματα, με μια σειρά από αντιδραστικά νομοσχέδια. Παρόλα αυτά οι εικόνες από τις μαζικές λαϊκές και νεολαιίστικες διαδηλώσεις, αποτέλεσαν μια πρώτη απάντηση δείχνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν έχει λευκή επιταγή κάτι που φαίνεται από την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας.

Η υγειονομική κρίση του 2020

Ύστερα από μία δεκαετία λιτότητας και υπονόμευσης του εθνικού συστήματος υγείας η χώρα βρέθηκε έρμαιο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Υπό την απειλή της ολικής κατάρρευσης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή καθολικού lockdown με σκοπό την μείωση της διασποράς του ιού. Το τρίμηνο που ακολούθησε ο λαός κράτησε υπεύθυνη στάση τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα. Η κυβέρνηση από την άλλη δεν προχώρησε στην θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας με την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Αντιθέτως μοίρασε 20.000.000€ στα ΜΜΕ ώστε να την στολίζουν με ροδοπέταλα ενώ την ίδια στιγμή επαναλάμβανε μονότονα το αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι η επιβολή του lockdown που καθυστέρησε τη διασπορά του κορονοϊού οφείλεται στο φόβο της κυβέρνησης απέναντι στην άσχημη κατάσταση του ΕΣΥ και η επιτυχία της στην αυτοπειθαρχία του πληθυσμού που κατανοούσε την κατάσταση.

Το δεύτερο κύμα…

Υπό την πίεση και επιχειρηματικών συμφερόντων, η κυβέρνηση προχώρησε στην χαλάρωση των μέτρων, ανοίγοντας τα σύνορα για την τουριστική περίοδο έχοντας ως μοναδικό στόχο την κερδοφορία των λίγων εις βάρος του λαού και με ελέγχους για τα μάτια του κόσμου. Οι ελλείψεις μέτρων υγειονομικού ελέγχου στους τουρίστες, η αύξηση της πληρότητας στα πλοία (να' ναι καλά οι εφοπλιστές), η απουσία προστασίας των εργαζομένων και η μείωση των ΜΜΜ, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση και τη διάδοση των κρουσμάτων στη χώρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μία φορά άρχισε να κατηγορεί τον λαό, την νεολαία για ανευθυνότητα και απουσία ατομικής ευθύνης, χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο! Έτσι το μόνο που πέτυχε είναι η διασπορά του ιού στο σύνολο της επικράτειας με θανατηφόρα αποτελέσματα στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως των ηλικιωμένων στα γηροκομεία.

Κυβέρνηση του κεφαλαίου

Πίσω όμως από την καλοφτιαγμένη βιτρίνα που συστηματικά σχεδιάζουν κυβέρνηση και ΜΜΕ διαμορφώθηκε μία νέα ακόμη πιο σκληρή πραγματικότητα. Οι εργασιακές σχέσεις έγιναν ακόμη χειρότερες, με μειώσεις μισθών, απολύσεις, εργοδοτική αυθαιρεσία, ελλείψεις μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους και απλήρωτες υπερωρίες. Η αστυνομική βία συνεχίστηκε σε πλατείες και δρόμους, ενώ η καταστολή κορυφώθηκε με το χουντικό νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, που ενδεχομένως να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν στη φετινή πορεία για τη ΔΕΘ. Συνεχίζοντας την κοροϊδία, αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς καμία προστασία ούτε για τους μαθητές, ούτε για το καθηγητικό προσωπικό αρνούμενη την μείωση των παιδιών στα τμήματα. Ακόμα δεν επιβάλλει μέτρα σε κανένα εργασιακό χώρο όπου εμφανίζονται κρούσματα. Μας είναι ξεκάθαρο πια πως αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ ένας εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου, που ταΐζει εθνικιστικό παραλογισμό μέσα από τα ΜΜΕ της, χτυπώντας με γκλοπ και αντιδραστικά νομοσχέδια των εργαζόμενο λαό και τη νεολαία!

Κυβέρνηση της πολεμοκαπηλείας

Και ενώ η κυβέρνηση αδιαφορεί για την υγεία και την οικονομική επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων, εμπλέκεται σε ένα παιχνίδι επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο σε σύγκρουση με την Τουρκία με έπαθλο την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την παρέμβαση μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα τόσο σε σχέση με τα δικαιώματα εξόρυξης όσο και την πώληση όπλων στους άμεσα εμπλεκόμενους. Έρχεται έτσι πιο κοντά ο κίνδυνος του πολέμου που απειλεί να βυθίσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε μια ανείπωτη φρίκη.

Στη ΔΕΘ του 2020!

Η πορεία της ΔΕΘ είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε το ταξικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής, να διεκδικήσουμε την ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία, την οικονομική στήριξη των εργαζομένων, συνταξιούχων, νεολαίας, την κατάργηση του αντιδραστικού διατάγματος για τις διαδηλώσεις. Στην πόλη όπου η κυβέρνηση επιχειρεί τη διάλυση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την αφαίρεση των αρχαίων της Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη του κατεστραμμένου ΟΑΣΘ και του ανύπαρκτου μετρό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αντιλαϊκές πολιτικές του είναι ανεπιθύμητες.

Όλες/ όλοι στη Καμάρα το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 18.00 και αγωνιστική ενωτική συμπόρευση όλων των συγκεντρώσεων!

Υ. Γ Παρακαλούμε στην συγκέντρωση και πορεία να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και να φοράμε όλοι/ες μάσκα!

Αναμέτρηση- Ομάδα Κομμουνιστών/στριων, Αριστερή Ανασύνθεση,

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά


κάλεσμα : Αναρχική ομάδα Θεσσαλονίκης Πυρανθός


Πορεία ΔΕΘ

Όσο η επίθεση κράτους & κεφαλαίου στο φυσικό περιβάλλον & στα κοινά αγαθά για λόγους κερδοφορίας θα συνεχίζεται και θα εντείνεται, θα μας βρίσκουν σταθερά απέναντί τους.

Εξόρυξη μετάλλων & υδρογονανθράκων, θηριώδη αιολικά / φωτοβολταϊκά / υδροηλεκτρικά, ενεργειακοί αγωγοί, ιδιωτικοποίηση νερού, καύση σκουπιδιών, παραγωγή χημικών λιπασμάτων. Η μάχη για την υπεράσπιση της υγείας και της ελευθερίας μας μαίνεται σε όλα τα επίπεδα.

Η Δικτύωση Κινημάτων για Γη & Ελευθερία συμμετέχει και καλεί στο συλλαλητήριο ενόψει της ΔΕΘ, Σάββατο 12/09 στις 18:00 στην Καμάρα.

Δικτύωση Κινημάτων για Γη & Ελευθερία


ΠΟΡΕΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ THESSALONIKI HELEXPO FORUM

Αν δε λογαριαστούμε, δε θα μας λογαριάσουν.

Βρισκόμαστε απέναντι στο φάσμα κλιμάκωσης πολλαπλών κρίσεων που κάθε μια από αυτές θα αρκούσε να ανατρέψει την ευαίσθητη μεταμνημονιακή κανονικότητα με τρόπους που θα έκαναν την περίοδο της μνημονιακής κρίσης να φαντάζει μια απλή κακοκαιρία. Κι όλες αυτές οι κρίσεις εμφανίζονται ταυτόχρονα και σε μια θανάσιμη για την κοινωνική βάση αλληλεπίδραση.

1. Η κρίση της πανδημίας.

Ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες υγειονομικής απειλής που υποχρεώνουν τους πάντες σε ριζικές αλλαγές της καθημερινότητας τους και καταστρέφουν κάθε είδους βεβαιότητα για το μέλλον σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

2. Η ιμπεριαλιστική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για πρώτη φορά μετά το 1974 η απειλή γενικευμένου πολέμου με το ελληνικό κράτος στην πρώτη γραμμή είναι αντικειμενικά ορατή. Η εγγενής αστάθεια του πολυπολικού κόσμου εκφράζεται και στη γειτονιά μας με τη συγκρότηση πολεμικών αξόνων. Ο διαμοιρασμός πραγματικών και φανταστικών πόρων και γεωπολιτικών προγεφυρωμάτων ανάμεσα σε μεγάλες, μεσαίες και μικρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δείχνει να εξελίσσεται σε έναν ανταγωνισμό που αργά ή γρήγορα θα δώσει τον λόγο στα όπλα. Η ελληνική κοινωνία ίσως σύντομα θα χρειαστεί να ξαναμάθει τι σημαίνει επιστράτευση, φέρετρα με ελληνικές σημαίες, ίσως και σειρήνες βομβαρδισμού.

3. Οικονομική κρίση, ταξική αφαίμαξη και υποτίμηση.

Το τυπικό τέλος των μνημονίων που στην πραγματικότητα ήταν η οριστικοποίηση των απωλειών πλούτου και δικαιωμάτων από τη βάση προς όφελος της κορυφής δίνει τη θέση του σε μια νέα, πολύ χειρότερη οικονομική συνθήκη. Η ταξική λεηλασία που υπέστη η κοινωνική βάση εκφράστηκε πολύτροπα: καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, εργοδοτικές αυθαιρεσίες, αναστολές συμβάσεων εργασίας, μη καταβολή δώρων, άρνηση παροχής αδειών, καθιέρωση της τηλεργασίας, αθρόες απολύσεις, επιβολή ενιαίου υποκατώτατου μισθού στα 533 ευρώ, έλλειψη μέτρων υγειονομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, 50% μειώσεις σε μισθούς εργαζομένων συνοδεία της μείωσης των ωρών απασχόλησής τους, αναστολή της οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία, διακοπή του επιδόματος στήριξης των προσφύγων που βρίσκονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά. Οι αριθμοί των εγγεγραμμένων ανέργων εκτινάχθηκαν στα ύψη (υπολογίζεται ότι κατά το τρέχον έτος η καταγεγραμμένη ανεργία θα αγγίξει το 23% στην Ελλάδα).

Αξίζει να αναφερθεί πως δεν έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, των camps μεταναστών και των ψυχιατρικών κλινικών, όπου οι συνθήκες είναι άθλιες από κάθε άποψη (και από υγειονομική προφανώς). Μάλιστα, δύο κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους, καθώς επιδεικτικά δε μετακομίστηκαν σε νοσοκομειακές μονάδες.

Το ταξικό μέτωπο που έχει ανοίξει στην εκπαίδευση καλείται να διαχειριστεί της επιθέσεις που σχηματοποιούνται δια της όξυνσης των ταξικών φραγμών για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, της επίτασης του εξεταστικού και πειθαρχικού χαρακτήρα του γυμνασίου και του λυκείου, της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, της εισαγωγής διδάκτρων σε ξενόγλωσσα τμήματα ΑΕΙ και της εξίσωσης των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων.

Αρχίζοντας από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να διενεργηθούν 8.800 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας κατά το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, διακυβεύοντας το μέλλον χιλιάδων φτωχοδιαβόλων που απειλούνται με την αποστέρηση και του τελευταίου κεραμιδιού που έχουν πάνω από το κεφάλι τους.

Και χωρίς την πανδημία το κεφάλαιο ντόπιο και διεθνές δεν έδειχνε διατεθειμένο να αρκεστεί στα όποια κέρδη του και δεν έδειχνε και ικανό να ξεκινήσει μια νέα περίοδο ανάπτυξης. Η πανδημία μάλλον έδωσε την απαραίτητη δικαιολογία στους καπιταλιστές για να συνεχίσουν την αντιλαϊκή-αντεργατική επίθεσή τους και να ζητήσουν ακόμα περισσότερα. Η κρίση που έχει ήδη έρθει είναι κατά πολύ ισχυρότερη της μνημονιακής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.

4. Περιβάλλον.

Την άνοιξη η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για το περιβάλλον, ο οποίος προβλέπει ένα σωρό διευκολύνσεις για την αμεσότερη και ελαστικότερη αδειοδότηση για επενδύσεις που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, την ενέργεια και συνακόλουθα την ισοπέδωση της φύσης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εκάστοτε τοπική βιοποικιλότητα, την τοπική κοινωνία, αλλά και το παραγόμενο οικολογικό αποτύπωμα που θα αφήσουν πίσω τους αυτού του είδους οι επιχειρηματικές και κατασκευαστικές δραστηριότητες.

5. Πολιτικός ολοκληρωτισμός.

Η αστική τάξη και οι κρατικές ελίτ, μέσα σε συνθήκες σαπίσματος της ιδεολογικής αφήγησης της αστικής δημοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα, δείχνουν τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε πρόθυμες να καταφύγουν σε ακροδεξιές ατζέντες και σε πρακτικές γενικευμένης καταστολής και οργουελικού κοινωνικού ελέγχου. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ έχουν ήδη περάσει σε επίπεδα μονοφωνίας και προπαγανδιστικού ελέγχου μαζών που θα ζήλευαν τα ΜΜΕ ολοκληρωτικών καθεστώτων του παρελθόντος. Αν ακόμα παραμένει το δημοκρατικό κέλυφος ειδικά στην Ευρώπη, αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα τα κράτη δεν αισθάνονται σίγουρα για το επόμενο βήμα. Η προεργασία, όμως, προχωράει ταχύτατα στο παρασκήνιο. Μία προς μία περιστέλλονται οι σχετικές ελευθερίες, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Όσο οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις και βαθαίνει η καπιταλιστική βαρβαρότητα, η άρχουσα τάξη αναγκάζεται να δρα προληπτικά με επιπλέον κατασταλτικά μέτρα, προσπαθώντας έτσι να αποτρέψει κάθε επικείμενη κοινωνική έκρηξη. Με αυτό το σκεπτικό περιστέλλονται οι διαδηλώσεις και εκκενώνονται οι καταλήψεις. Για να μας εμποδίσουν να βαδίσουμε πιο μαχητικά εναντίον τους.

6. Μεταναστευτικό.

Οι παγκόσμιες ανακατατάξεις και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο ανθρώπινο κύμα που κατευθύνεται προς τις χώρες της Δύσης. Ο έλεγχος αυτού του κύματος είναι ένα ακόμα διακύβευμα της πολιτικής και οικονομικής τάξης που επιθυμεί να το καναλιζάρει και να χρησιμοποιήσει την δυστυχία του ως παράγοντα κερδών, γεωπολιτικών ανταγωνισμών και κοινωνικού ελέγχου των «ντόπιων». Η αντιδραστική συστράτευση φτωχών ενάντια σε φτωχότερους και η δημιουργία «εσωτερικού εχθρού» είναι από τα κλασσικά εργαλεία κοινωνικού ελέγχου που μετέρχεται η άρχουσα τάξη. Τα εκατομμύρια ξεριζωμένων στην Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική είναι μια σημαντική καύσιμη ύλη της επερχόμενης δυστοπίας που θέλει να εξασφαλίσει ο καπιταλιστικός κοινωνικός έλεγχος.

Η σημαντικότερη, όμως, «κρίση» που βιώνουμε, ο πλέον αδυσώπητος κίνδυνος για όλη την κοινωνική βάση είναι ο ίδιος της ο εαυτός, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, τουλάχιστον στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν είμαστε πια ούτε καν στις μάχες οπισθοφυλακών που βρεθήκαμε κατά τη διάρκεια της μνημονιακής κρίσης. Για την ώρα κράτος και κεφάλαιο «παίζουν χωρίς αντίπαλο». Ο κόσμος είναι στα σπίτια του, ιδιωτεύει και ο καθένας και η καθεμιά προσπαθεί να διαχειριστεί ένα απειλητικό μέλλον νομίζοντας ότι μπορεί να γλιτώσει μόνος/η. Κανείς δε θα γλιτώσει μόνος/η.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα πάντα είναι θέμα δύναμης. Εάν στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου δεν αντιταχθεί η δύναμη της κοινωνικής βάσης, εάν δε βγούμε στους δρόμους, για να απειλήσουμε ανοιχτά την τάξη τους, εάν δεν χτυπήσουμε στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στους στρατώνες και τις πλατείες, τα όσα πάθαμε κατά τη μνημονιακή περίοδο θα μας φανούν ασήμαντα και ανώδυνα μπροστά σε αυτό που έρχεται. Θα χάσουμε εισοδήματα, θα χάσουμε συντάξεις, θα χάσουμε τα σπίτια μας, το δικαίωμα στην υγεία και την παιδεία, θα χαθούν βασικές ελευθερίες, νέοι άνθρωποι θα σκοτωθούν για τα συμφέροντα πετρελαϊκών εταιρειών. Ας κοιτάξει ο καθένας και η καθεμιά γύρω του/της και ας αναρωτηθεί αν αυτά που λέμε είναι καταστροφολογικές προβλέψεις ή μια ψύχραιμη περιγραφή αυτού που έρχεται.

Το κάλεσμα μας είναι κάλεσμα αντίστασης και οργάνωσης. Είναι κάλεσμα μάχης. Όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον, αλλά σήμερα, τώρα. Αν δεν επιλέξουμε να λογαριαστούμε μαζί τους, αν δεν επιλέξουμε να ματώσουμε με σκοπό να τους ματώσουμε χειρότερα, τότε απλά δε θα μας λογαριάζουν. Και τότε θα δούμε πόσο αισιόδοξες μπορεί να αποδειχτούν ακόμα και οι χειρότερες προβλέψεις. Ο εσμός του καθεστώτος πρέπει να φοβηθεί. Να φοβηθεί τους πολλούς και την δύναμή τους. Το συγκαταβατικό όσο και αλαζονικό τους χαμόγελο πρέπει να παγώσει. Ο χρόνος κυλάει εναντίον μας.

ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ

ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ THESSALONIKI HELEXPO FORUM:

ΣΑΒΒΑΤΟ, 12/9, 18:00, ΚΑΜΑΡΑ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ


Φέτος, εν όψει της «ακυρωμένης ΔΕΘ» , αλλά με την πραγματοποίηση του Thessaloniki Helexpo Forum και την ομιλία Μητσοτάκη, ερχόμαστε αντιμέτωπες/οι με μια νέα συγκυρία. Η πανδημία του κορωνοϊού και η κρατική της διαχείριση, αλλά και η εκμετάλλευση της πανδημίας από μεριάς του κράτους για να μπορέσει να περάσει όλες τις κατασταλτικές του πρακτικές, μας βρίσκει με απαγορεύσεις διαδηλώσεων, τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει στα ύψη, αστυνομοκρατία και με ένα δημόσιο χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ.

Το μεγάλο φιάσκο της διαχείρισης της πανδημίας είναι πλέον κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανές. Για να αποφύγει το πολιτικό κόστος των εκατοντάδων νεκρών από την πανδημία αλλά και της ευθύνης της για την άθλια κατάσταση του δημοσίου συστήματος υγείας που θα κατέρρεε καθώς συνεχώς υποβαθμίζεται και υποχρηματοδοτείται για να μπορέσει να προωθήσει την ιδιωτική περίθαλψη, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε ένα δίμηνο lockdown για να μπορέσει να παρουσιάσει μετά την Ελλάδα ως ένα ασφαλή τουριστικό προορισμό. Η «ηρωοποίηση» του Μητσοτάκη γκρεμίστηκε εν μία νυκτί, όταν καταλάβαμε πως η ανθρώπινη ζωή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο βωμό του τουριστικού κεφαλαίου. Προφανώς με το άνοιγμα των τουριστικών συνόρων, τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν. Πετώντας από πάνω της όποια ευθύνη, αφού η μόνη ευθύνη είναι η ατομική, άφησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην ίδια άθλια κατάσταση δείχνοντας πως είναι διατεθειμένη να θυσιάσει όσες ζωές χρειαστεί για να μην καταστραφεί εντελώς η οικονομία, μοιράζοντας παράλληλα χρήματα στα ΜΜΕ για να μας λένε πόσο καλή δουλειά κάνει η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός μας.

Μέσα στην πανδημία φυσικά το κράτος δεν έχασε την ευκαιρία να περάσει όλες τις κατασταλτικές του φαντασιώσεις. Ψηφίστηκαν νομοσχέδια που απαγορεύουν διαδηλώσεις και απεργίες, προνοώντας φυσικά καθώς η κρίση που έπεται θα φέρει κοινωνικές εκρήξεις. Μια κρίση που για άλλη μια φορά η καταπιεσμένη κοινωνική βάση θα καλεστεί να σηκώσει το βάρος της. Ήδη η ανεργία έχει εκτιναχθεί, με τους εγγεγραμμένους άνεργους στον ΟΑΕΔ τον Μάιο να είναι πάνω από 1.000.000, ενώ η τουριστική σεζόν απέτυχε παταγωδώς, καθώς η Ελλάδα μόνο ασφαλής προορισμός δεν αποδείχθηκε, αφήνοντας πίσω χιλιάδες ανέργους. Τα εργασιακά δικαιώματα περιστέλλονται ακόμα περισσότερο, αναγκάζοντας τους εργαζομένους που έχουν αρρωστήσει να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, τα ωράρια με την τηλεργασία γίνονται «ευέλικτα» ενώ εργαζόμενοι/ες στοιβάζονται χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και τα κοψίματα ρεύματος έρχονται να προστεθούν στην εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.

Για να αποπροσανατολίσουν από όλα αυτά τα προβλήματα η κυβέρνηση εξαπέλυσε έναν νέο γύρο καταστολής και μιντιακής προπαγάνδας, στοχεύοντας στο αγωνιζόμενο κομμάτι των καταπιεσμένων. Ξεκίνησε εκκενώνοντας καταλήψεις που αποτελούν κέντρα αγώνα προσπαθώντας να πλήξει τις κοινωνικές αντιστάσεις, αλλά και προσφυγικές καταλήψεις, οδηγώντας τις μετανάστριες/ες στον δρόμο. Την ίδια ώρα επιλέγει να ενσαρκώσει τους πιο φριχτούς εφιάλτες με τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, εγκλωβίζοντας εξαθλιωμένους ανθρώπους σε κολαστήρια όπως η Μόρια. Μην παίρνοντας κανένα μέτρο αποσυμφόρησης και υγειονομικής προστασίας ενώ η πανδημία εξελισσόταν, εγκατέλειψε αβοήθητο τον πληθυσμό. Τώρα που η Μόρια καίγεται και 12.000 άνθρωποι μένουν στο δρόμο, πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίσουν και τον φασισμό που οι κρατικές λογικές διαχείρισης δημιούργησαν. Μισανθρωπικά σκουπίδια εύχονται θάνατο σε απελπισμένους ανθρώπους, αναβιώνοντας μνήμες από τις σκοτεινότερες πτυχές της ιστορίας, σε μια κοινωνία που δυστυχώς μια μερίδα της εκφασίζεται. Από την άλλη μεριά τα κονδύλια στέγασης από την «πολιτισμένη Ευρώπη» κόβονται, δείχνοντας για άλλη μια φορά τον τρόπο διαχείρισης του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού.

Παράλληλα θρέφει το πατριωτικό αίσθημα, στρέφοντας το βλέμμα και στον «εξωτερικό εχθρό», την Τουρκία. Κι όσο οι εντάσεις στο Αιγαίο αυξάνονται, το ελληνικό κράτος προσπαθεί να αποκομίσει όσα οφέλη μπορεί στον εδαφικό κι ενεργειακό πόλεμο, ένα από τα οποία είναι η τριμερής συμφωνία με Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed.

Μη μπορώντας να αγνοήσει την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, προωθεί τις πολιτικές του πράσινου καπιταλισμού, της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», μιας μη βιώσιμης καπιταλιστικής ανάπτυξης ντυμένη με το μανδύα μιας ανύπαρκτης οικολογίας. Την ίδια ώρα που μιλάει για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθιστά περιοχές Natura σε πεδία επενδύσεων, μέσω του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Θέτει σε λειτουργία καινούριο εργοστάσιο λιγνίτη και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο την ίδια ώρα που η ανάγκη για απανθρακοποίηση είναι στα ύψη. Αυξάνει όμως τον φόρο της πλαστικής σακούλας για να μας θυμίσει ότι εμείς έχουμε την ευθύνη και για την λεηλασία του περιβάλλοντος, και πρέπει να πληρώσουμε για την ανευθυνότητα μας.

Φέτος λοιπόν, όσο παλεύουμε να επιβιώσουμε από την πανδημία, όσο προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα σε αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας, όσο κράτος και παρακράτος επιδιώκουν να εξοντώσουν τις συλλογικές αντιστάσεις και όσο οι «άλλοι/ες» δεν χωράνε στον εθνικό κορμό, παραμένουμε το αγκάθι στο πόδι της εξουσίας. Στήνουμε οδοφράγματα στην επέλαση κράτους και κεφαλαίου δημιουργώντας το δικό μας κόσμο. Κόβουμε τα πόδια που πατάνε τα κεφάλια μας από τη ρίζα, μέχρι να μην υπάρχουν πια. Όσα προγράμματα και να σχεδιάζει το κράτος, το πρόγραμμα είναι να περάσουμε από πάνω του.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

ΠΟΡΕΙΑ 12/9, 18:00, ΚΑΜΑΡΑ

Α.Σ.Pueblo

πηγή : email που λάβαμε στις 10 Σεπτεμβρίου 13h


[ΔΕΘ 2020] Κάλεσμα στη Διαδήλωση, Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, 18.00, Καμάρα | Αναρχική Πολιτική Οργάνωση

από «δυσήνιος ίππος»

ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ THESSALONIKI HELEXPO FORUM: ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ | ΚΑΜΑΡΑ 18:00 ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO, 17:30


post image

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Τα συντρίμμια του κρατικού-καπιταλιστικού καθεστώτος σκεπάζουν ολοένα και μεγαλύτερες εκτάσεις, υποβαθμίζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το κοινωνικό σώμα που υφίσταται ήδη τις καταστροφικές συνέπειες της μόνιμης επιβολής της κυριαρχίας και της εκμετάλλευσης δέχεται άλλο ένα ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της διαχείρισης της πανδημίας του Covid-19. Οι εγκληματικές κρατικές πολιτικές απέδειξαν -μετά και το τελευταίο κύμα έξαρσης- ότι δεν νοιάζονται, όπως υποκριτικά διατείνονταν, για τις ζωές των ανθρώπων της κοινωνικής βάσης, των εργαζόμενων, των αδύναμων. Αυτό άλλωστε το είχαν αποδείξει ήδη με τη διαχείριση της πανδημίας στους χώρους που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας όπως στις φυλακές, τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών κ.α.

Σήμερα αποδεικνύουν ότι τα οικονομικά κέρδη των αφεντικών του τουρισμού μπαίνουν πιο ψηλά από οτιδήποτε άλλο. Επιπλέον, κράτος, κυβέρνηση και αφεντικά επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την έκτακτη κατάσταση συνολικά προς όφελός τους. Εν μέσω καραντίνας και απαγόρευσης κυκλοφορίας ψηφίστηκαν δύο σημαντικά αντιδραστικά νομοσχέδια για το περιβάλλον και την εκπαίδευση στην κατεύθυνση της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης. Μέσα στο καλοκαίρι εκδηλώθηκαν κατασταλτικά χτυπήματα εναντίον καταλήψεων, ενώ ήδη προβάρουν την εφαρμογή του νέου, χουντικής εμπνεύσεως, νόμου για τις διαδηλώσεις.

Τα αφεντικά και το πολιτικό προσωπικό προετοιμάζονται πυρετωδώς, εκπονώντας ένα σχέδιο προληπτικής αντιεξέγερσης. Θέλουν να καθυποτάξουν συνολικά το κοινωνικό σώμα και να θάψουν τις εστίες αντίστασης, πριν ξεσπάσουν μεγάλες αναταραχές εν όψει του βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης που πετάει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στο περιθώριο της ανεργίας, της φτώχειας, της ανέχειας. Πρώτο στόχο του σχεδίου καταστολής αποτελεί το αναρχικό κίνημα και οι κατειλημμένες δομές αντίστασης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Το χτύπημα στις καταλήψεις δεν γίνεται μόνο ή κυριότερα για την εκμετάλλευση των κτιρίων που τις φιλοξενούν, αλλά για αυτή καθεαυτή την επίθεση στους αγωνιστές που τις λειτουργούν και τις εμπνέουν. Αυτό το νόημα έχουν και οι πρόσφατες επιθέσεις και εκκενώσεις στη Libertatia και την Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη και τη Rosa Nera στα Χανιά. Αυτές οι ενέργειες έρχονται να δώσουν συνέχεια σε μια προηγούμενη διαδικασία περιστολής της κοινωνικής αντίστασης στα αυταρχικά μέτρα και στην αναβάθμιση του ρόλου της αστυνομίας στον έλεγχο της ζωής, ως βασικού ιμάντα διεκπεραίωσης όλων των κρατικών πολιτικών.

Είναι πολύ σημαντικό για τους πληβείους, την εργατική πλειοψηφία, τους ανέργους, τους φοιτητές και τους μαθητές να σηκώσουν ανάστημα. Να απορριφθούν εξ ολοκλήρου οι εθνικιστικές ιαχές που χρησιμοποιούνται για την ενσωμάτωση της κοινωνικής βάσης στα πολεμοκάπηλα σχέδια των κρατών για τον έλεγχο, διαμέσου των πολυεθνικών εταιρειών, των υποθαλάσσιων πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Κανένας δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων και να γίνει κρέας για τις οβίδες των αφεντικών, τα οποία εξοπλίζονται, κατασπαταλώντας δημόσιους πόρους σε στρατιωτικές δαπάνες. Ταυτόχρονα οι καταπιεσμένοι θα πρέπει να απορρίψουν συνολικά τις ανορθολογικές συνωμοσιολογίες αφηγήσεις που προέρχονται απολύτως από την ακροδεξιά και επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ανησυχία ενός τμήματος της κοινωνίας για τις οικονομικές εξελίξεις για να το εγκολπώσουν στις φασιστικές επιδιώξεις τους. Οι κινήσεις αυτές, όπως όλες όσες προέρχονται από την ακροδεξιά, εμφανίζονται σαν να διαχωρίζονται από τις κρατικές προσταγές, ενώ αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο τους. Εν προκειμένω, στηρίζουν de facto τη δεδομένη αδιαφορία του κράτους να παρέχει καλύτερη δημόσια υγειονομική κάλυψη για τη φροντίδα και την περίθαλψη όλων των ανθρώπων χωρίς καμιά εξαίρεση.

Ο φόβος των εξουσιαστών για την ώρα του πληβειακού ξεσηκωμού μεγαλώνει. Ας τον κάνουμε πραγματικότητα. Η λύση βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα. Εκεί που μπορούν να συντριβούν οι νόμοι και η δύναμη των ένστολων φρουρών της ζωής μας. Οργάνωση με ακηδεμόνευτους και αδιαμεσολάβητους όρους σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Ενότητα στη βάση, συντονισμός στη δράση. Αλληλεγγύη και αντίσταση μέχρις εσχάτων. Για να οργανώσουμε την Κοινωνική και Ταξική Αντεπίθεση. Στη ρωγμή του σύγχρονου ολοκληρωτισμού φυτρώνει ήδη το όραμα ενός άλλου κόσμου. Από το Σαντιάγο και το Πόρτλαντ μέχρι την Άγκυρα, τα Χανιά και τη Θεσσαλονίκη οι άνθρωποι που στέκονται απέναντι στο τέρας του φασισμού, του κρατισμού, του ολοκληρωτισμού, ενάντια στον ρατσισμό και την οικολογική καταστροφή του πλανήτη αποτελούν τις πρώτες σταγόνες της δίκαιης οργής μας.

Για την Παγκόσμια Κοινωνική Επανάσταση. Ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί…

ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ THESSALONIKI HELEXPO FORUM : ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ | ΚΑΜΑΡΑ 18:00

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO, 17:30

Υ.Γ.: Το Ελευθεριακό Φεστιβάλ της ΑΠΟ που ήταν προγραμματισμένο για τις 12,13 Σεπτέμβρη αναβάλλεται λόγω της διαδήλωσης της ΔΕΘ και θα γίνει στις 25, 26 Σεπτέμβρη.

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

apo.squathost.com | anpoexlorg@gmaexil.com

FB: anpolorg | Twitter: anpolorg


Πορεία ΔΦΘ 2020: Δεν θα πληρώσουμε ξανά τις κρίσεις τους!

Όλες και όλοι στην Καμάρα στις 18.00 και ενωτική αγωνιστική συμπόρευση!

-Την υγειονομική και οικονομική κρίση: να την πληρώσει το κεφάλαιο, όχι οι εργαζόμενες/οι και η κοινωνία!

-Πάλη ενάντια στον εθνικισμό και τον ρατσισμό!

-Δεν θα υπακούμε στον περιορισμό του δικαιώματος στη Συνάθροιση!

-Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα!

*Παρακαλούμε στην συγκέντρωση και πορεία να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και να φοράμε όλοι/ες μάσκα!

πηγή : https://www.facebook.com/events/3446624833989…


ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΕΘ - ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Ήρθε ο Σεπτέμβρης αναμένοντας την άφιξη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, για να ανακοινώσει τα νεοφιλελεύθερα μέτρα ανάπτυξης και ευημερίας που θα επιβάλει. Την ίδια στιγμή που δεν ενισχύει διόλου το σύστημα υγείας για τη διαχείριση του Covid-19, δίνει 10 δις για πολεμικό εξοπλισμό στο όνομα της εθνικής άμυνας. Για μια ακόμη φορά εμείς οι εργαζόμενες/οι στην ΒΙΟΜΕ μαζί με κάθε εργαζόμεν@, άνεργ@, επισφαλώς εργαζόμεν@, φοιτητή/τρια, μαθήτρια/τη, διαδηλώνουμε ενάντια στα σχέδια της κάθε εξουσίας για φτωχοχοποίηση της κοινωνίας και καταστροφή των ζωών μας. Είτε με απαγορεύσεις, είτε χωρίς. Είναι εμφανής ο φόβος της κυριαρχίας απέναντι σε κάθε κομμάτι του κόσμου που αντιστέκεται, αυξάνοντας τις δυνάμεις καταστολής, προσπαθώντας να μας σωπάσει. Το νέο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να περιφράξει την κοινωνική κατακραυγή για τη λεηλασία της φύσης, την δημόσια υγεία την παιδεία και τις εργασιακές συνθήκες. Η επίθεση του κράτους στις δομές του αγώνα (καταλήψεις Terra Incognita, Libertatia, Rosa Nera) έρχεται για να μας δείξει την αρχή του παραδειγματισμού: ό,τι δεν συμμορφώνεται πατάσσεται.

Μέσα σε αυτή την συγκυρία, η ΒΙΟΜΕ βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο. Αυτή τη φορά, εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης της κυκλοφορίας, «συνάδελφοι» της ΔΕΗ με συνοδεία ΜΑΤ έκοψαν το ρεύμα στο εργοστάσιο με σκοπό να μας αναγκάσουν να φύγουμε. Το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ και όλα αυτά που προτάσσει στέκεται απειλητικά απέναντι στο κεφάλαιο και τον τρόπο που αυτό παρασιτικά επιβιώνει. Δεν μας κάνει εντύπωση που η ανακοίνωση για την επανέναρξη του πλειστηριασμού του οικοπέδου που στεγάζεται η Συνεργατική εργαζομένων ΒΙΟΜΕ δεν άργησε να ξανάρθει. Έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειές μας, με προτάσεις προς το Υπουργείο Εργασίας για να βρεθεί μία οριστική λύση όσον αφορά στη λειτουργία του εργοστάσιου, είναι πλέον ξεκάθαρο για εμάς ότι δεν τους έχουμε ανάγκη να σωθούμε, δεν μας έχουν ανάγκη να καταστραφούν.

Η αλληλεγγύη και η δουλειά μας γυρίζει πλέον το γρανάζι. Το ίδιο σε καλούμε να κάνεις και εσύ. Πήραμε τη ζωή στα χέρια μας και δε το μετανιώσαμε. Στην ανικανότητα κράτους και ιδιωτών, απαντάμε με καταλήψεις και εργατική αυτοδιαχείριση. Είναι ένας αγώνας δύσκολος μα συνάμα αναγκαίος, για να βγούμε από το αδιέξοδο του καπιταλισμού και της εργασιακής εκμετάλλευσης.

Σε καλούμε να σταθείς και να διαδηλώσεις στην πορεία της ΔΕΘ, το Σάββατο 12/09 στις 18:00 στην Καμάρα, με κατεύθυνση κοινής συμπόρευσης όλων των αγωνιζόμενων.

Σε καλούμε να μας βοηθήσεις να ακυρώσουμε όλους τους πλειστηριασμούς που προσπαθούν να μας κάνουν στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από τις 17/09, 24/09, 1/10, 8/10 και 5/11.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Συνέλευση εργαζομένων ΒΙΟ.ΜΕ

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ


Κάλεσμα αγώνα για τη διαδήλωση στη ΔΕΘ το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου

Η βαθιά οικονομική κρίση του καπιταλισμού όχι απλά δεν έχει ξεπεραστεί όπως προσπάθησαν με φαιδρό τρόπο να μας πείσουν όλο το προηγούμενο διάστημα οι θιασώτες των μνημονίων και οι υμνητές της ανάπτυξης, αλλά συνδυαζόμενη με την εξάπλωση του κορονοιού βαθαίνει. Στο έδαφος αυτό η κοινωνική πλειοψηφία απειλείται από ένα νέο μπαράζ λεηλασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, ως συνέχεια της υπερδεκαετούς επίθεσης του κεφαλαίου. Σημαντική πλευρά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος απόλυτης «επενδυτικής» και επιχειρηματικής ασυδοσίας και καταστροφικών σχεδιασμών στους ελεύθερους φυσικούς χώρους, που αντικειμενικά υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον, απειλεί την υγεία και την ελευθερία των κοινωνιών και οξύνει τα ήδη μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στο έδαφος αυτό αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται, σε κάθε γωνιά της χώρας, λαϊκές αντιστάσεις και κινήματα που διεκδικούν το δημόσιο φυσικό χώρο, τα ελεύθερά κοινωνικά αγαθά, τον καθαρό αέρα. Από τα Άγραφα μέχρι τις Σκουριές και από την Ήπειρο μέχρι τις Σταγιάτες και το Βόλο χτυπάει η καρδία των αγώνων για τη γη και την ελευθερία. Αγώνες που ενοποιούνται στην πάλη ενάντια στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη και κατ επέκταση στην προσπάθεια ανάσχεσης στρατηγικών επιδιώξεων για την αστική τάξη και μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα.

Το επόμενο διάστημα οι αγώνες αυτοί θα εισέλθουν σε μία νέα απαιτητικότερη φάση κλιμάκωσης. Η ανάγκη του κεφαλαίου για μια φυγή προς τα μπρος, για την εισχώρηση σε νέα πεδία κερδοφορίας, θα κάνει την καταστροφική μηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο επιθετική και πιο επικίνδυνη για τα κοινωνικά δικαιώματα. Τα γεγονότα του καλοκαιριού στο Βόλο με τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών που χτυπήθηκαν άγρια από τους μηχανισμούς της κρατικής καταστολής, το μπαράζ διώξεων αγωνιστών από τα Άγραφα μέχρι τις Σταγιάτες και ο ενεργειακός παροξυσμός των δυνάμεων του κεφαλαίου που φτάνει μέχρι τον εκβιασμό πολεμικών γεγονότων, καταδεικνύει πως ο πόλεμος πολυεθνικών - κοινωνιών θα μεταβληθεί σε μια μάχη ζωής και θανάτου. Ως εκ τούτου τα ίδια τα κινήματα πρέπει να μετεξελιχτούν από βραχίονες πολιτικής και κοινωνικής καταδίκης των καταστροφικών σχεδιασμών, σε ένα ενιαίο μαχητικό ρεύμα υπονόμευσης και ανατροπής των κατευθύνσεων της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Να διεκδικήσουν όρους νίκης απέναντί στα τέρατα του κεφαλαίου.

Σε αυτή τη μάχη πρέπει να πορευτούμε με το μαχόμενο εργατικό κίνημα. Με τις αγωνιζόμενες συλλογικότητες που δεν επιλέγουν προνομιακά και ειδικά πεδία αναμέτρησης με την αστική πολιτική, αλλά παλεύουν να αλλάξουν συνολικά το ρου της ιστορίας, προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι αγώνες για το περιβάλλον και τη ζωή μας έχουν ταξικό πρόσημο. Όσοι εντός αυτών υιοθέτησαν ή υιοθετούν πολιτικές «όλοι μαζί» είτε έθρεψαν καταστροφικές θεσμικές αυταπάτες, είτε μετέτρεψαν τα κινήματα σε μορφές απλής διαμαρτυρίας. Αντιθέτως η ανάδειξη του ταξικού χαρακτήρα των μαχών, κλιμάκωσε την αντιπαράθεση και έφερε πολλές φορές σε αδιέξοδο τους σχεδιασμούς της αστικής πολιτικής.

Σε αυτή την κατεύθυνση αξιολογούμε τη διαδήλωση που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ ως σημαντικό κόμβο για την ενοποίηση των κινηματικών αντιστάσεων και την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στα τερατουργήματα κυβερνήσεων, ΕΕ, κεφαλαίου. Η συμμετοχή χρόνια τώρα των συναγωνιστών από τις Σκουριές στις ανεξάρτητες ταξικές συγκεντρώσεις στην Καμάρα, αλλά και τα βήματα που έγιναν από τη συμμετοχή συλλογικοτήτων από όλη τη χώρα σε πολλές μάχες στην Καρδίτσα, το Βόλο και αλλού δείχνουν το δρόμο για τη δημιουργία ενός ανατρεπτικού μετώπου αγώνα. Στη βάση αυτή καλούμε όλες τις μαχόμενες συλλογικότητες των τοπικών κινημάτων να συμμετέχουν στη διαδήλωση στις 12 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα

Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου

πηγή : https://lesxivolou.wordpress.com/2020/09/11/κ…


Κάλεσμα στις διαδηλώσεις της ΔΕΘ

Στις 12 Σεπτεμβρίου, από το βήμα της ΔΕΘ πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τον πρωθυπουργό οι πρώτες προγραμματικές δηλώσεις αναφορικά με την διαχείριση της νέας ύφεσης και να ξεδιπλωθεί στο μεγάλο κεφάλαιο η κυβερνητική στρατηγική ενόψει της σταδιακής κορύφωσης των καταστροφικών εξελίξεων που αναμένεται να πλήξουν εκ νέου βαθειά την καπιταλιστική οικονομία. Η πρωθυπουργική ομιλία και οι κυβερνητικές εξαγγελίες θα αποτελέσουν το πρελούδιο του νέου μνημονίου που βρίσκεται στα σκαριά και προετοιμάζεται μεθοδικά το τελευταίο διάστημα από το εγχώριο πολιτικό σύστημα, την αστική τάξη και την Ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία [1].

Παράλληλα με την εντεινόμενη οικονομική κρίση, φλέγοντα ζητήματα τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών θα είναι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και ο ρόλος του ελληνικού κράτους στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και το μοίρασμα της πίτας στην περιοχή της Α. Μεσογείου. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Μητσοτάκης θα αναγγείλει την δαπανηρή αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, με φόντο τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και τις αστικές αντιθέσεις στο μέτωπο των "ελληνοτουρκικών" σχέσεων. Το ελληνικό κράτος άλλωστε μπορεί να μην έχει χρήματα για να τροφοδοτήσει το υποσιτισμένο σύστημα υγείας, για να προσλάβει προσωπικό στην εκπαίδευση και την καθαριότητα, δεν έχει χρήματα για τους εργαζόμενους μουσικούς, στις τέχνες και στον πολιτισμό, μπορεί να μην έχει χρήματα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, έχει όμως να διαθέσει δισεκατομμύρια για οπλικά συστήματα και υποβρύχια σαν πιστό σκυλί του NATO. Και βέβαια, για media και…ζαρντινιέρες!

Η 85η ΔΕΘ, που μετονομάστηκε φέτος σε "Thessaloniki Helexpo Forum" λόγω των περιορισμών των υγειονομικών μέτρων του κορονοϊού, αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιείται μέσα σε μια έντονα ταραγμένη και κρίσιμη οικονομική και πολιτική συγκυρία. Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά εκδήλωσης της πανδημίας του covid-19 και της μεγάλης υγειονομικής κρίσης που στάθηκε η αφορμή για την πυροδότηση της νέας μεγάλης ύφεσης. Όπως επανειλημμένα έχουμε πει, η νέα αυτή ύφεση δεν ήταν ένα απρόσμενο αίτιο αλλά μια καθοριστική αφορμή (αντί της οποίας θα μπορούσε να υπάρξει άλλη) για να γκρεμιστούν οι κοινωνικές αυταπάτες που χτίστηκαν με τους μεταμνημονιακούς μύθους, τα διθυραμβικά σχόλια για την "επιτυχία" των προγραμμάτων διάσωσης και τις ιαχές για το "τέλος της κρίσης" που διατυμπάνιζαν τον ερχομό μιας "νέας εποχής" ανεμπόδιστης ανάπτυξης, επενδύσεων και κυκλοφορίας του χρήματος. Όλα αυτά τα ψεύδη, αποτελούν και επίσημα πλέον, παρελθόν.

Ξεκινώντας από την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, είναι φανερό πως βρισκόμαστε εν μέσω ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης του κορονοϊού. Ο δρόμος που έχει επιλέξει επικοινωνιακά η κυβέρνηση σ' αυτό το στάδιο αύξησης των κρουσμάτων είναι η "αυτοδικαίωση" και η "αυτοανοφορική επευφημία" σχετικά με το πόσο καλά διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση. Ακολούθως, χρησιμοποιεί την πάγια τακτική της, αυτή την φορά μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι στο πρώτο κύμα, μεταθέτοντας την ευθύνη για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού στην πολυδιαφημιζόμενη "ατομική ευθύνη". Όλες οι εγκληματικές αδυναμίες και επιλογές της κρατικής διαχείρισης, όπως η μη παροχή μαζικών και δωρεάν προληπτικών τεστ σε ομάδες του πληθυσμού που κρίνεται απαραίτητο ( πχ ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, εκπαιδευτικοί και μαθητές, τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα), ο συνωστισμός στα ΜΜΜ λόγω των περιορισμένων δρομολογίων, ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας κατά εκατοντάδες, δεν φέρουν καμία ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων. Κατά την κυβέρνηση, η λύση για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας (ακόμη και για την μάσκα που κρίθηκε ως υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ως προς την αγορά της, επαφίεται η ατομική ευθύνη!). Άλλωστε όπως έχουμε μάθει καθ' όλη την διάρκεια της επιδημίας η κρατική ευθύνη ωχριά μπροστά στην ατομική ευθύνη…

Το success story που προβάλει η κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας μπορεί να καταρριφθεί πολύ εύκολα αν παρατηρήσουμε την εικόνα που επικρατεί στο κρατικό σύστημα υγείας. Οι συνέπειες των χρόνιων ελλείψεων των νοσοκομείων σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές αναδεικνύονται ακόμη πιο έντονα κατά το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Κατά τους προηγούμενους 7 μήνες της εκδήλωσης της επιδημίας στην χώρα καμία ουσιαστική βελτίωση δεν επήλθε και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε για τα ζητήματα αυτά. Ανησυχία προκαλούν επίσης τα αυξανόμενα κρούσματα που εντοπίζονται σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Μέσα σ' αυτή την συνθήκη τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες με τους ασθενείς να κινδυνεύουν σε περίπτωση μιας πιθανής όξυνσης της πανδημίας να στοιβαχτούν στα δωμάτια και στους διαδρόμους χωρίς να ληφθούν υπόψη τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, ενώ χιλιάδες είναι εκείνοι που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε αναμονή για εξετάσεις και χειρουργεία, αναμονή που μπορεί να στοιχίσει και την ίδια την ζωή τους. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό συνεχίζουν να είναι τεράστιες, καθώς οι προσλήψεις που έγιναν είναι τουλάχιστον αναντίστοιχες με τις πραγματικές ανάγκες. Όπως αναφέρουν και εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας οι προσλήψεις αποτελούν "μια σταγόνα στον ωκεανό" σε σύγκριση με τις πραγματικές ανάγκες και η πλειονότητα τους αφορούν συμβασιούχους οι οποίοι εάν δεν μονιμοποιηθούν το σύστημα υγείας δυνητικά θα μπορούσε να καταρρεύσει σε μια ενδεχόμενη έξαρση του κορονοϊού σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη.

Μέσα σ' αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αποτελεί ξεφτίλα για την κυβέρνηση να επικαλείται την "επιτυχία" της στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, προσπαθώντας να την εκμεταλλευτεί μάλιστα ως "αντιστάθμισμα επιτυχίας" μπροστά στο μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που έρχεται. Η πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε σε διεθνές επίπεδο την ανικανότητα του καπιταλισμού και της "ελεύθερης αγοράς" να διαχειριστεί καταστάσεις "έκτακτης ανάγκης" και να δώσει λύσεις σε καίρια προβλήματα της ανθρωπότητας με γνώμονα το κοινωνικό και όχι το ιδιοτελές και κερδοσκοπικό συμφέρον. Επαληθεύτηκε για ακόμη μία φορά πως ανάμεσα στην αξία της ανθρώπινης ζωής και την αξία του κέρδους τα κράτη και οι αστικές τάξεις επιλέγουν αναμφίβολα το δεύτερο. Τα διαλυμένα συστήματα υγείας από τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που σάρωσαν τα κράτη του "ανεπτυγμένου κόσμου" ιδιαίτερα από την δεκαετία '90 και έπειτα έχουν αποδειχθεί μοιραία για την ζωή και την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Η.Π.Α που ως πρωτοπόρος στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και τις παγκόσμιες καπιταλιστικές εξελίξεις είδαμε όλοι τις συνέπειες του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση.

Όσον αφορά την οικονομία, ο πλανήτης κινείται πλέον στους ρυθμούς της νέας μεγάλης ύφεσης, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν έρθει στο προσκήνιο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Το νέο υφεσιακό κύμα, το οποίο τώρα εκδηλώνεται με μεγάλη ένταση βρισκόταν προ των πυλών και πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού. Η εξάπλωση της πανδημίας επιτάχυνε την έκρηξη της ύφεσης που τροφοδοτήθηκε παραπέρα λόγω της βραχυκύκλωσης που επέφεραν στην οικονομία και την παραγωγή τα μέτρα για τον περιορισμό του covid-19 και τα μαζικά lockdown. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο κείμενο μας: " το νέο επεισόδιο της κρίσης το οποίο από καιρό ήταν προ των πυλών, δεν ήρθε για να ανακόψει την πολυδιαφημιζόμενη "αναπτυξιακή πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας", που στην πραγματικότητα ήταν αναιμική, καθηλωμένη στο χρέος, το δανεικό χρήμα και την αβεβαιότητα των χρηματαγορών που σκιαγραφούσε το επερχόμενο ξέσπασμα ενός νέου κύκλου ύφεσης."

Η προβλεπόμενη ύφεση υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνη που σημειώθηκε στην αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008. Το παγκόσμιο χρέος έφτασε στο α' τρίμηνο του 2020 σε ποσοστό ρεκόρ αντιστοιχώντας στο 331% του παγκόσμιου ΑΕΠ (258τρις δολάρια), σημειώνοντας την μεγαλύτερη στα χρονικά τριμηνιαία αύξηση. Η φούσκα του χρέους που όλο και γιγαντώνεται, σε συνδυασμό με την μείωση των ΑΕΠ των κρατών λόγω της πανδημίας φέρνει το καπιταλιστικό σύστημα στα όρια του, μπροστά στις ίδιες δομικές του αντιφάσεις. Είναι πλέον φανερό εδώ και πολύ καιρό πως το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί και ότι η μόνη "διέξοδος" είναι ο φαύλος κύκλος της επέκτασης του μέσω της διαρκούς αναχρηματοδότητησης για το μέλλον. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη εκδίδονται από τα κράτη πολυετή ομόλογα (30ετή και 50ετή).

Λίγες μέρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ αναμένεται το πόρισμα των "Θεσμών" για την 7η αξιολόγηση της ελλάδας μέσα στο ισχύον από το 2018 καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας με κύριο ζήτημα την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι φανερό πως οι μνημονιακές και ληστρικές για την εργατική τάξη δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους βρίσκονται ακόμη σε ισχύ. Η νέα ύφεση βρίσκει την ελληνική οικονομία εξουθενωμένη μετά από 10 και πλέον συνεχή χρόνια μνημονιακών πολιτικών που όξυναν την ταξική εκμετάλλευση και την καταλήστευση του κοινωνικού πλούτου. Όπως έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου, το "τέλος της κρίσης" και το "ξεπέρασμα των μνημονίων" δεν ήρθε ποτέ. Αυτή είναι μια αλήθεια η οποία πέρα από την απόδειξη των ίδιων των γεγονότων τα οποία στέκουν αμείλικτα, την γνωρίζει πολύ καλά μέσα από την βιωμένη εμπειρία της η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης που όλα αυτά τα χρόνια ζει μέσα στην φτώχεια και την υποτίμηση χωρίς να βλέπει καμία βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και του βιοτικού της επιπέδου.

Η ελληνική καπιταλιστική οικονομία όντας σημαντικά εξασθενημένη και με ένα υπέρογκο χρέος στην πλάτη της έρχεται αντιμέτωπη με τον αρμαγεδώνα που θα φέρει το νέο επεισόδιο της κρίσης. Η προβλεπόμενη ύφεση για το 2020 κυμαίνεται τουλάχιστον στο 10%, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί ακόμα με ακρίβεια το μέγεθος της μεγάλης οικονομικής ζημίας από τον τουρισμό. Η ανεργία θα φτάσει στα ύψη ξεπερνώντας κατά πολύ το 20%, ενώ αναμένεται τσουνάμι απολύσεων με το τέλος των "έκτακτων μέτρων" για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση τόσο δυσκολότερη θα είναι η εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: αφενός το ελληνικό κράτος θα στραφεί στην γνωστή τακτική του δανεισμού για να καλύψει τα δημόσια ελλείμματα διογκώνοντας ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος, αφετέρου απαραίτητη θα είναι μια νέα "δημοσιονομική προσαρμογή" δηλαδή η επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, νέων μνημονιακών πολιτικών για να εξισορροπηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ με τις εξαγγελίες του πρόκειται να προλειάνει το έδαφος για την εφαρμογή αυτής ακριβώς της πολιτικής, της πολιτικής της καταλήστευσης της κοινωνικής πλειοψηφίας για την σωτηρία του συστήματος και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματιών και των αφεντικών. Οι εξαγγελίες των οικονομικών μέτρων της φετινής ΔΕΘ θα αποτυπωθούν ως η απαρχή του νέου "μνημονίου Μητσοτάκη" και θα σημάνουν την νέα σαρωτική επίθεση κράτους και κεφαλαίου που θα τσακίσει μισθούς, συντάξεις, εργατικά κεκτημένα, κοινωνικές ελευθερίες και θα οδηγήσει για ακόμη μια φορά εκατομμύρια ανθρώπους στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι η αναγνώριση αυτής της "νέας ύφεσης" όχι ως αναμενόμενο επεισόδιο μιας κρίσης που από το 2007-8 δεν τελείωσε ποτέ, αλλά ως μιας "νέας οικονομικής κρίσης" ( "νέας", που ήρθε για να διαδεχθεί μια πεπερασμένη) δεν επιβεβαιώνει μόνο τα συστημικά αφηγήματα που προσδιορίζουν τον κορονοϊό ως μια "ασύμμετρη απειλή" που τάχα κατέστρεψε την "καπιταλιστική ανάκαμψη", αλλά αθωώνει έμπρακτα και την ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για την "μεταμνημονιακή εποχή" που υποτίθεται έχει εισέλθει το ελληνικό κράτος. Σε τελική γραμμή, στοχοποιεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως αποκλειστική και μόνη υπεύθυνη για το νέο μνημόνιο και νομιμοποιεί την "κινηματική" επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ με αντιπολιτευτική σημαία και σύνθημα "η αριστερά έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια, η δεξιά την ξαναέβαλε". Αυτή την συνθηματολογία δεν θα περάσει πολύ καιρός για να την ακούσουμε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν δικαιωμένος και "ανανεωμένος" μετά το συνέδριο του και την επίτευξη "κομματικής ενότητας" (με αποχωρήσεις ή χωρίς), θα διεκδικήσει την "μεγάλη επιστροφή" του ως κόμμα εξουσίας και συνακόλουθα, την κυβερνητική επαναφορά του.

Ακόμη, η αδυναμία ανάλυσης της εγχώριας και διεθνούς οικονομικής και πολιτικής κατάστασης, καθώς και η έλλειψη διορατικότητας για την πορεία της κρίσης, ήταν οι λόγοι που ορισμένοι "συνέλαβαν" τις κατασταλτικές εκστρατείες της νέας κυβέρνησης ως "πολεμικές πράξεις της επελαύνουσας ακροδεξιάς", προϊόν "ιδεολογικής εμμονής" της και όχι σαν μια γενική καθεστωτική προετοιμασία ενόψει μιας νέας επίθεσης στον κόσμο της μισθωτής εργασίας η οποία ζυμωνόταν πίσω από τα συριζέικα κελεύσματα για την "μεταμνημονιακή εποχή". Παρόμοιες εκστρατείες, ειδικά στα Εξάρχεια, είχαν οργανωθεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009 πριν την υπαγωγή της χώρας στα "προγράμματα διάσωσης". Επί της παρούσης πάντως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποια ήταν η κυβέρνηση που εγκαινίασε τις κατασταλτικές εκστρατείες και τα μπαράζ εκκενώσεων, με λιγότερες φανφάρες, λιγότερα φώτα προβολής, τα οποία όμως δεν αναιρούν την ουσία.

Έτσι λοιπόν και το πρόσφατο μπαράζ εκκενώσεων καταλήψεων πέρα από την απόσπαση συγχαρητηρίων από ένα υπέρ του δέοντος δεξιό ακροατήριο, δεν αντικατοπτρίζει παρά την κατασταλτική προθέρμανση ενόψει ενός γενικού εξεγερσιακού ξεσπάσματος κοινωνικής οργής. Ο βαθύτερος καθεστωτικός στόχος δεν βρίσκεται στην αντιμετώπιση ενός αυτοπεριθωριοποιημένου χώρου ελάχιστης -ειδικά τα τελευταία χρόνια - κοινωνικής επιρροής, αλλά στο προληπτικό τσάκισμα, στην προληπτική τρομοκράτηση, στην έγκαιρη εκφορά του μηνύματος "θα σας λιώσουμε" απέναντι σε όσους/ες σκοπεύουν να ξεσηκωθούν. Και αυτοί θα είναι χιλιάδες το επόμενο διάστημα.

Αυτή την σκοπιμότητα μαρτυρούν και οι αστυνομικές ασκήσεις που διεξήχθησαν το τελευταίο διάστημα επ' αφορμής του νέου νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Ασκήσεις που δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες που είχαν διεξαχθεί στην αρχή των μνημονίων το 2010. Στο επίκεντρο του κατασταλτικού σχεδιασμού τοποθετούνται οι λαϊκές διεκδικήσεις, οι εργατικές αντιστάσεις, οι αγώνες της νεολαίας στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Όσο το αναρχικό κίνημα (που σήμερα δεν υφίσταται ως κίνημα, αλλά ως κατακερματισμένος "χώρος" αντιτιθέμενων βλέψεων) δεν βρίσκεται ως ενεργή εμπροσθοφυλακή (όχι αποκομμένη πρωτοπορία) στο κέντρο όλων αυτών των αγώνων, αλλά λειτουργεί σαν μια περιθωριοποιημένη (αυτοπεριθωριοποιημένη για την ακρίβεια) "μποέμ" δύναμη διαμαρτυρίας δεν θα μπορέσει ποτέ να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις επερχόμενες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, ούτε και να συμβάλλει στην αναχαίτιση της κρατικής καταστολής η οποία δεν επέρχεται με κλάψες, αλλά με μαχητική οργάνωση και συντριβή των κρατικών ταγμάτων των ματ, δραση, οπκε στους δρόμους των λαϊκών αγώνων. Και αυτό, έχει πολύ μεγάλο κόστος και απ' τις δυο πλευρές, είναι όμως μονόδρομος και απαιτεί σκληρή δουλειά.

Η κριτική για την οργάνωση που αυτή την στιγμή δεν έχουμε, για τις δομές και τις υποδομές που δεν έχουμε, για τους συσχετισμούς που δεν είναι με το μέρος μας, για το στρατηγικό σχέδιο επαναστατικής ανατροπής που θα έπρεπε να έχουμε, είναι πολύτιμο εργαλείο διαλεκτικού ξεπεράσματος παθογενειών, μόνο όταν επαληθεύεται ως τέτοιο μέσα στην ζωντανή δράση και όχι στην εξωτερική της παρατήρηση. Εκεί και μόνο εκεί, στα χαρακώματα της ταξικής πάλης και του αναρχικού αγώνα, η κριτική και η αυτοκριτική είναι γόνιμες. Όταν η κριτική διαπίστωση για αυτά που δεν έχουμε λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάπτυξη της δράσης που θα επιτρέψει να τα αποκτήσουμε, τότε αυτή η κριτική καταντά αντιδιαλεκτική, εσωστρεφή και εν τέλει αντεπαναστατική.

Η επίθεση που δεχόμαστε σαν εργατική τάξη, σαν νεολαία, σαν πολιτικά στρατευμένοιαναρχικοί θα πρέπει να απαντηθεί μέσα από την ανάπτυξη της οργανωμένης ταξικής πάλης και του αναρχικού πολιτικού αγώνα σε στρατηγική κατεύθυνση επαναστατική και ανατρεπτική. Αυτός ο δυϊστικός χαρακτήρας του αγώνα, δηλαδή από την μία ο ιδεολογικός πολιτικός αγώνας που διεξάγουμε ως αναρχικοί, ως το πιο συνειδητοποιημένο κομμάτι της τάξης μας, και από την άλλη η συμμετοχή και επίδραση μας στις μαζικές οργανώσεις και τα κοινωνικά-ταξικά κινήματα, συνεπιφέρει ευθύνες τόσο για το περιεχόμενο του, όσο και για τους οργανωμένους φορείςτου, που θα επεξεργαστούν τρόπους, μεθόδους, μηχανισμούς κ.λ.π.. Αυτά τα δύο, η μορφή και το περιεχόμενο του αγώνα, θα πρέπει να θεωρούνται αξεδιάλυτα.

Διανύουμε λοιπόν, μια περίοδο που ένα κοινωνικό ξέσπασμα σιγοβράζει. Μια περίοδο που τα θεμέλια αυτού του συστήματος που βασίζονται στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και την αδικία, καταρρέουν στις συνειδήσεις των ανθρώπων της τάξης μας που θα δουν την ζωή τους να καταστρέφεται για μια ακόμη φορά από την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Καταρρέουν τα θεμέλια του συστήματος στις συνειδήσεις της νεολαίας που βλέπει ένα δυσοίωνο μέλλον να έρχεται και γεμίζει με οργή και μίσος για το κράτος, του μηχανισμούς του και την καταστολή του που ήδη αρχίζει να γνωρίζει πολύ καλά στο πετσί της. Οι τριγμοί για την κατάρρευση του συστήματος ηχούν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και όταν τα εκατομμύρια των εργαζομένων, των ανέργων, των προλετάριων αυτού του κόσμου αποκτήσουν συνείδηση της θέσης τους και του ρόλου τους ως εν δυνάμει επαναστατική τάξη, ο θόρυβος από την κατάρρευση του συστήματος θα είναι εκκωφαντικός. Πάνω στις στάχτες του παλιού κόσμου οι πραγματικοί δημιουργοί του κοινωνικού του πλούτου θα χτίσουν έναν νέο κόσμο θεμελιωμένο στις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας.

Στην φετινή ΔΕΘ, που όπως κάθε χρόνο θα παρίσταται σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας και οι εκπρόσωποι της εγχώριας και διεθνούς πλουτοκρατίας, οι κρατικοί λακέδες θα ξεδιπλώσουν το σχέδιο τους για το πως θα μεταθέσουν για ακόμη μια φορά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης του συστήματος στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Αυτή η μέρα θα πρέπει να αποτελέσει και για εμάς αφετηρία για να διαμηνύσουμε πως δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο την πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων, πως δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο το σύστημα που μας καταστρέφει την ζωή. Θα πρέπει να ξεσκεπάσουμε τις εθνικιστικές κορώνες και τα πατριωτικά παραμύθια τους που μας καλούν να πολεμήσουμε ενάντια στα ταξικά αδέλφια μας στην Τουρκία με φόντο τις ενδοκαπιταλιστικές και κρατικές συγκρούσεις για την επικυριαρχία στην Μεσόγειο και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της. Να καταρρίψουμε την εθνική ενότητα που μας ζητούν και να ανασυγκροτήσουμε την ενότητα της τάξης μας. Όσους νόμους κι αν περάσουν για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, όσα προληπτικά αντιεξεγερσιακά μέτρα κι αν ψηφίσουν δεν θα μπορέσουν ποτέ να σταματήσουν την δυναμική της κοινωνικής και λαϊκής οργής. Ας βγούμε λοιπόν και πάλι στους δρόμους του αγώνα και να ανατρέψουμε τα σχέδια τους στις μαζικές διαδηλώσεις και τα πύρινα οδοφράγματα.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΥΦΕΣΗ! ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΟΥ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΚΡΑΤΙΚΗΣ/ΑΤΑΞΙΚΗΣ/ΑΝΑΡΧΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/09 / ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΚΑΜΑΡΑ 18:00

Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων-Καματερού

πηγή : https://protaanka.espivblogs.net/2020/09/11/k…


Δεν χρειάστηκε καν να περάσει ένας χρόνος από την εκλογή της νέας κυβέρνησης για να δείξει τις προθέσεις της ως εγγυητής της συνέχειας των καπιταλιστικών σχέσεων στην ελληνική κοινωνία. Ευθύς εξαρχής η κυβέρνηση των 'αριστων' εξαπέλυσε μια σειρά επιθέσεων στο σύνολο των από τα κάτω. Επιθέσεις στα εργατικά κεκτημένα , στους κατατρεγμένους από τους πολέμους και από την ανεπαρκεια του καπιταλιστικού συστήματος να εξασφαλίσει μια ζωή με αξιοπρέπεια, επιθέσεις στο δημόσιο χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος και μια σειρα άλλων ενεργειών, έδειξαν με το καλημέρα την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να περισώσει τα άσωτα του καπιταλισμού μέσω της αύξησης της κερδοφορίας των από τα πάνω και ένδειας των από τα κάτω.

Μέσα σε αυτήν την απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης, η πανδημία και η επερχόμενη οικονομική κρίση του κορονοϊού ήρθε να εντείνει μια σειρά αντιφάσεις του ελληνικού και διεθνούς καπιταλισμού, αντιφάσεις οι οποίες στη συνέχεια κορύφωσαν και τα μέτρα που έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει τα κέρδη των αφεντικών. Είναι πρωτοφανής η έκταση και η ένταση με την οποία αγώνες που είχαν κερδηθεί (8ωρο, πενθήμερη εργασία κτλ.), εν μια νυκτί θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, ενώ εμείς βλέπουμε τις ζωές μας να υποβιβάζονται διαρκώς και μαθαίνουμε να επιβιώνουμε με τα ελάχιστα, κράτος και αφεντικά προσπαθούν να κολλήσουν τα σπασμένα πατώντας στις δικές μας πλάτες. Μια πρακτική όχι καινούργια, προφανώς, καθώς εντελώς αναίσχυντα ανακοινώνονται μέτρα σύμφωνα με τα οποία οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καλύψουν με απλήρωτες υπερωρίες(οι οποίες δεν έχουν καν ανώτατο όριο πλέον) τις ώρες δουλειάς που έχασαν λόγω υποχρεωτικής καραντίνας που τους είχε επιβληθεί. Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα έρθει,αν έρθει, πριν την άνοιξη του 2021 ενώ, αντίθετα, μέχρι το τέλος του έτους προβλέπονται μειώσεις στους μισθούς βάση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Παγκοσμίως βλέπουμε ταυτόχρονα να προωθούνται νέοι ισχνοί προϋπολογισμοί παρά τις αυξημένες ανάγκες κοινωνικής πρόνοιας, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι "φιλάνθρωποι" πλουτίζουν στις πλάτες όλων των εργαζομένων που δεν έχουν ακόμη απολύσει.

Κράτος και κεφάλαιο προσπαθούν για άλλη μια φορά να βγουν νικητές από την οικονομική κρίση ή έστω με την λιγότερη δυνατή ζημιά που μπορούν να υποστούν στηριζόμενοι στους εργαζόμενους. Για να έχουν λοιπόν το έρεισμα που χρειάζονται από την εργατική τάξη, πέραν της οικονομικής της εξαθλίωσης, στοχεύουν και στην διανοητική της αποχαύνωση και τον αποπροσανατολισμό της . Αντί η όλη οργή και η απόγνωση που προκαλείται από τις συνθήκες που επικρατούν τριγύρω μας να εστιάσει και να εκτονωθεί απέναντι στο κάθε λογής αφεντικό, σε κάθε επιχειρηματία που μας ταΐζει με ψίχουλα, το ελληνικό κράτος σε συνεργασία με τα καλοπληρωμένα ΜΜΕ προσπαθεί να μας πείσει πως εχθρός μας είναι οι «κακοί» Τούρκοι που καταπατούν τα «δικαιώματά» μας στο Αιγαίο, από τα οποία προφανώς συμφέροντα δεν έχουν οι καταπιεσμένοι καμιάς από τις δύο χώρες, αλλά το κεφάλαιο και οι πολυεθνικές. Προσπαθούν να μας πείσουν πως εχθροί μας είναι οι κατατρεγμένοι μετανάστες που «μας παίρνουν τις δουλειές» και «βρωμίζουν τα νησιά», ενώ κανείς δε μιλά για το τι σημαίνει να κλείνεις έναν άνθρωπο σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης για χρόνια και χωρίς επιλογή μετακίνησης. Ντόπιοι και μετανάστριες έχουμε κοινούς εχθρούς τη φτώχεια και την εκμετάλλευση και προβάλλει συνεχώς επιτακτική η ανάγκη για κοινούς αγώνες.

Η λεηλασία των ζωών μας, ακόμη, είναι αδιαχώριστη από τη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος και των πόρων του. Και για αυτό, το κράτος δεν παραλείπει να υποβαθμίζει με κάθε δυνατό μέσο τα φυσικά τοπία και τους οργανισμούς που τα κατοικούν, με απώτερο σκοπό, φυσικά, τον πλουτισμό των λίγων, την δική του δηλαδή έννοια της "ανάπτυξης". Ενώ, λοιπόν, ο κορονοϊός πλήττει τον πληθυσμό, οι κρατικοί φορείς περνούν υπογείως καταστρεπτικά για τη φύση νομοσχέδια και προσφέρουν απλόχερα αδειοδοτήσεις σε επενδυτές. Με πρόθεση, μάλλον, να μην μείνει σπιθαμή γης αλώβητη, επιτράπηκαν πλέον και οι εκμεταλλεύσεις προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, ενώ σχεδιάζονται έργα παντελούς κάλυψης των βουνοκορφών, νησιών και βραχονησίδων με αιολικά πάρκα (που μόνο "πράσινα" δεν είναι). Παράλληλα, οι ιδιωτικοποιήσεις μονάχα εντείνονται και το ζήτημα των απορριμμάτων μόνο διαχειρίσιμο δεν είναι, όπως μας δείχνει η κατάσταση στο Βόλο με την καύση σκουπιδιών της ΑΓΕΤ και οι άδειες που δόθηκαν πλέον και στο ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη. Κουραστήκαμε να ακούμε για "πράσινες" ενέργειες και "φιλικά προς το περιβάλλον" προσχήματα, ενώ το μόνο που αντικρίζουμε είναι μια καταπατημένη και ρημαγμένη φύση. Ξέρουμε πολύ καλά ότι είμαστε εμείς οι ίδιες που πρώτες θα υποστούμε τις μη αναστρέψιμες συνέπειες της βάρβαρης αυτής καπιταλιστικής δραστηριότητας.

Ακόμη,τα παραμύθια για ανάπτυξη και ξένους επενδυτές δεν μας πείθουν, όπως δεν μας έπεισαν ποτέ. Ξέρουμε πως η λύση δεν θα έρθει από τα πάνω. Ούτε και περιμένουμε κανέναν σωτήρα, προερχόμενο από την δίκη τους τάξη. Είναι προφανές ότι η όποια σωτηρία μας και αξιοπρέπεια, θα κερδηθεί μονάχα μέσα από αυτο-οργανωμένους, ακηδεμόνευτους αγώνες. Άλλωστε, η απόδειξη του ότι η κυβέρνηση φοβάται το οτιδήποτε προέρχεται από τα κάτω, φαίνεται στα ίδια τα πεπραγμένα της. Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη η επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση στο ευρύτερα ανταγωνιστικό κίνημα.Η επίθεση, είτε μέσω της μιντιακής προπαγάνδας είτε άμεσα με βασικούς στόχους της κρατικής καταστολής χώρους και κόσμο του αγώνα, ξεκίνησε σχεδόν κατευθείαν μετά τις εκλογές του περσινού Ιουλίου. Ένας χρόνος εκκενώσεων, τελεσίγραφων, στημένων δικογραφιών και πλήρους στοχοποίησης αγωνιστών/συλλογικοτήτων, με την σχεδόν πλήρη ανοχή της κοινής γνώμης, αφού όλα αυτά προβλήθηκαν ως τρόπος πάταξης της «ανομίας» και του εσωτερικού εχθρού. Κυβέρνηση και ΜΜΕ, σε αγαστή συνεργασία, ενορχήστρωσαν από όλες τις μεριές τον πόλεμο που κήρυξαν εναντίον μας. Δεν μπορούμε να μην δούμε το πώς και το εάν προβλήθηκαν επιθέσεις φασιστικών γκρούπων και λοιπών ομάδων χωρίς καμία συνέπεια, την ίδια ώρα που χώροι αγώνα προβάλλονται ανηλεώς ως γιάφκες «τρομοκρατίας» σε κάθε δελτίο των 8.

Με πιο πρόσφατα τα παραδείγματα της εκκενωμένης κατάληψης Terra Incognita, της τελευταίας επίθεσης των μπάτσων στο εγχείρημα ανοικοδόμησης της κατάληψης Libertatia, αλλά και της εκκένωσης της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά για να γίνει το κτίριο πολυτελές ξενοδοχείο, γίνεται πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι ακόμα και εν μέσω πανδημίας, ο εχθρός του κράτους παραμένει το ανταγωνιστικό κίνημα.

Επειδή εμείς βρισκόμαστε και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο δρόμο, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Επειδή η σιωπή δεν είναι για εμάς και καμία απαγόρευση, κανενας τραμπουκισμος από όπου κι αν προέρχεται δεν αρκεί για να μας τρομάξει. Ό,τι έχει κερδηθεί, δεν έγινε χωρίς αδιάκοπο αγώνα. Ας συνεχίσει τόσο η τωρινή όσο και η εκάστοτε κυβέρνηση τις προσπάθειες να μας φιμώσει, να μας ανακόψει . Είμαστε εδώ και αυτό δεν θα αλλάξει από καμία εκκένωση, από κανένα νομοσχέδιο και από κανένα τελεσίγραφο. Οι δρόμοι είναι του αγώνα. Και έτσι θα παραμείνουν.

Με δικούς μας αγώνες, οργανωμένους από εμάς για εμάς, απέναντι σε κάθε τι που μας πνίγει και μας φιμώνει, θα σταθούμε στο δρόμο διεκδικώντας ό,τι προσπαθούν να πάρουν πίσω από εμάς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 'ΣΧΟΛΕΙΟ'
για τη μάθηση της ελευθερίας