Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020 στις 11.00

8 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8

[Θεσσαλονίκη] Μικροφωνική συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης Libertatia

Μικροφωνική συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης Libertatia.

Σάββατο 5/9 στις 11:00, έξω από το χώρο της κατάληψης.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους.
Η κρατική τρομοκρατία δεν θα περάσει.

Καταλήψεις Libertatia και Mundo Nuevo

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA

Την Κυριακή 23/8 στις 10.30 το πρωί οι μπάτσοι εισβάλλουν στην κατάληψη Libertatia. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της επισκευής της σκεπής στο πλαίσιο των εργασιών ανοικοδόμησης του κτιρίου που είχε καταστραφεί από εμπρηστική επίθεση φασιστών, οι μπάτσοι σπάσανε το λουκέτο της πόρτας, εισέβαλαν στην κατάληψη και συνέλαβαν δώδεκα άτομα που βρίσκονταν μέσα στον χώρο. Στη συνέχεια φέρανε φορτηγό για να αρπάξουν εκ νέου εργαλεία και υλικά απολύτως απαραίτητα για την ανακατασκευή της σκεπής, όπως είχαν κάνει και πριν από περίπου ένα μήνα όταν η αστυνομία είχε εισβάλει στον χώρο της κατάληψης μαζί με υπαλλήλους της εφορείας νεοτέρων μνημείων, αφαιρώντας μεγάλο κομμάτι του εξοπλισμού της ανοικοδόμησης. Αμέσως μετά σύντροφοι και συντρόφισσες που ήταν έξω κινήθηκαν με πορεία προς το κτίριο της κατάληψης και μπήκαν μέσα ανακαταλαμβάνοντάς το. Εκτός από τα άτομα που συνελήφθησαν στο εσωτερικό της κατάληψης, προσήχθησαν ακόμα δύο συντρόφισσες που βρίσκονταν έξω από τον χώρο, οι οποίες και αφέθηκαν μετά από δύο ώρες κράτησης. Οι δώδεκα συλληφθέντες και συλληφθείσες, αφού πέρασαν όλη την ημέρα στο Α.Τ. Τούμπας, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στη Γ.Α.Δ.Θ κι αφέθηκαν ελεύθεροι τμηματικά ανά δύο άτομα αργά το βράδυ. Οι πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες που τους αποδόθηκαν είναι οι εξής: φθορές σε μνημείο, παράνομη δόμηση και απείθεια, ενώ δεν έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος. Άξιο αναφοράς είναι η χυδαία απόπειρα της αστυνομίας και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών μέσων να συνδέσουν την σύλληψη μιας γυναίκας με ποσότητα ναρκωτικών με τους συλληφθέντες της κατάληψης, η οποία φυσικά και δεν πέτυχε.

Το συγκεκριμένο χτύπημα στην ανοικοδόμηση είναι το τρίτο στη σειρά σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου. Οι συνεχόμενες κρατικές επιθέσεις δείχνουν αφενός την ολοένα αυξανόμενη στοχοποίηση των δομών αγώνα κι αφετέρου τη διαχρονική συνεργασία μεταξύ κρατικών αρχών και παρακρατικών-φασιστικών ομάδων εναντίον των αγωνιστών και του ευρύτερου κινήματος. Την ίδια ώρα που ο κρατικός μηχανισμός κάνει πλάτες σε αυτούς που έκαψαν τη Libertatia, αμολά τα τσιράκια του για να συλλάβουν τα άτομα που επέλεξαν από την πρώτη στιγμή να υπερασπιστούν πολιτικά την κατάληψη και να ανοικοδομήσουν το κατεστραμμένο κτίριο. Οι δε κατηγορίες για «καταστροφή ιστορικού μνημείου» σε αυτούς που με αυταπάρνηση και προσωπικό κόπο και κόστος ανέλαβαν τη συντήρηση και ανοικοδόμηση του κτιρίου, πριν και μετά τον εμπρησμό, αποτελεί μια σουρρεαλιστικού τύπου μάταιη απόπειρα αντιστροφής της πραγματικότητας σχετικά με το ποιος είναι ο αληθινός καταστροφέας. Επιπροσθέτως, ο ρόλος της εφορίας αρχαιοτήτων ως νομικός φορέας των άνωθι καταγγελιών, η γενικότερη στάση της και η ξαφνική "ευαισθητοποίησή" της για το κτίριο, είναι το λιγότερο γελοία. Το ποιος ενδιαφέρεται και ποιος προσπαθεί να σώσει το διατηρητέο είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανές. Ας αναρωτηθούν λοιπόν όσοι δεν το καταλαβαίνουν, πού βρισκόταν η εφορία αρχαιοτήτων τόσα χρόνια όταν το κτίριο, το αποκαλούμενο "στολίδι της Λ. Στρατού", ρήμαζε και ήταν εστία μικροβίων. Ποια ήταν η στάση της απέναντι στους φασίστες που πραγματικά καταστρέψανε το κτίριο. Η συγκεκριμένη κίνησή της δείχνει ξεκάθαρα ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί, ποιους προστατεύει και σε ποιους βρίσκεται απέναντι. Στην προκειμένη, τα πράγματα είναι αρκετά απλά κι αυτό ακριβώς το γεγονός που βλέπει η γειτονιά μας εδώ και δυόμιση χρόνια, πλέον έγινε γνωστό σε πανελλαδικό επίπεδο. Για μια ακόμη φορά η γειτονιά έδειξε την αλληλεγγύη της με διάφορους τρόπους, αποδοκιμάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εισβολής, ενημερώνοντάς μας για την παρουσία της αστυνομίας και στηρίζοντας μας ηθικά.

Η συγκεκριμένη επίθεση στην κατάληψη Libertatia δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αποσυνδεθεί από τις τελευταίες κατασταλτικές κινήσεις εναντίον των καταλήψεων, με πιο πρόσφατη αυτή της κατάληψης Terra Incognita στην πόλη μας. Μέσα σε μια τεταμένη κοινωνική συνθήκη όπου οι ζωές των εργαζομένων συνεχώς υποβαθμίζονται και φτωχοποιούνται και η εγκληματική κρατική διαχείριση απέναντι στην πανδημία του Covid-19 θέτει σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ανθρώπων, το κράτος επιλέγει να κάνει προληπτικές κατασταλτικές κινήσεις προκειμένου να πλήξει και να αποδυναμώσει το ευρύτερο κίνημα. Βλέποντας τον εντεινόμενο κοινωνικό αναβρασμό και την αγανάκτηση, προσπαθεί να διαλύσει κάθε αντίσταση, βάζοντας στο στόχαστρο για άλλη μια φορά το αναρχικό κίνημα και τις δομές αγώνα ως εστίες συσπείρωσης κι αντίστασης απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο. Είναι μέσα σ' αυτή τη συνθήκη που το κίνημα πρέπει να απαντήσει δυναμικά, υπερασπιζόμενο τους χώρους του, την πολιτική του παρουσία, τα κεκτημένα χρόνων προσπάθειας κι αγώνα. Ο αγώνας για την ανοικοδόμηση της Libertatia αποτελεί πρόταγμα στο πεδίο των καταλήψεων και είναι προωθητικό στο επίπεδο υπεράσπισης τους. Η νίκη αυτού του αγώνα θα είναι η απάντησή όλων μας απέναντι στις επιθέσεις του κράτους και των φασιστών στις δομές μας.

Η ανοικοδόμηση της κατάληψης Libertatia δεν είναι μόνο δική της υπόθεση. Είναι υπόθεση όλου του αντιφασιστικού, αναρχικού κι επαναστατικού κινήματος, όλου του κόσμου του αγώνα. Είναι υπόθεση της συνολικής υπεράσπισης των καταλήψεων, καθώς η συνέχιση κι ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανοικοδόμησης περνάει πολύ ισχυρά μηνύματα απέναντι στην κρατική καταστολή και τη φασιστική βία και εδραιώνει έναν πολύ δυνατό συμβολισμό μέσα σε μια γενικευμένη κατασταλτική συνθήκη. Η πολιτική μας παρουσία στον χώρο έχει εξασφαλιστεί ήδη μερικές βδομάδες μετά τον εμπρησμό. Το έχουμε ξαναπεί, η κατάληψη Libertatia θα μείνει και θα συνεχίσει ως δομή αγώνα, όπως ήδη συμβαίνει διοργανώνοντας εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές κ.α. Το διακύβευμα είναι η ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης με κινηματικούς όρους, ώστε να καταδειχθεί η ίδια η πολιτική ευθύνη της καταστολής αλλά και η πολιτική υπεράσπιση των κατειλλημένων χώρων αγώνα. Το κράτος θα εκμεταλλεύεται κάθε βήμα οπισθοχώρησης που θα κάνουμε. Γι' αυτό πρέπει να πατήσουμε γερά στα πόδια μας, να αντισταθούμε, να υπερασπιστούμε πολιτικά τις δομές μας και τους αγώνες μας, να οργανωθούμε καλύτερα και να διευρύνουμε τα πεδία αγώνα.

Κατάληψη Libertatia 26/08/20


1 2 3 4 5 6 7 8

Η κρατική καταστολή δε θα περάσει! Αλληλεγγύη στην Κατάληψη Libertatia!

Το πρωί της Κυριακής 23 Αυγούστου αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Κατάληψη Libertatia, συνέλαβαν 12 συντρόφους και συντρόφισσες που πραγματοποιούσαν εκείνη την ώρα εργασίες για την αναστήλωση της σκεπής του κτηρίου και άρπαξαν σημαντικό τμήμα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την ανοικοδόμηση της κατάληψης. Αλληλέγγυος κόσμος έσπευσε αμέσως με πορεία στο σημείο και ανακατέλαβε επιτυχώς την κατάληψη. Στους συλληφθέντες συντρόφους και τις συλληφθείσες συντρόφισσες αποδόθηκαν οι εξής πλημμεληματικές κατηγορίες: φθορές σε μνημείο, παράνομη δόμηση, απείθεια. Έξω από τον χώρο της κατάληψης προσήχθησαν δύο ακόμα συντρόφισσες που τελικά αφέθηκαν ελεύθερες.

Αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά κατασταλτικό χτύπημα έναντι της Κατάληψης Libertatia μέσα σε διάστημα ενός χρόνου! Οι κατασταλτικές επιθέσεις ενάντια στην Κατάληψη Libertatia αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της κρατικής πολιτικής. Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ κήρυξε ανοιχτά τον πόλεμο ενάντια στους αναρχικούς με το διαβόητο «τελεσίγραφο παράδοσης των καταλήψεων» και τις επιχειρήσεις εκκενώσεων καταλήψεων που επακολούθησαν αυτού. Οι κατασταλτικές επιχειρήσεις έναντι των καταλήψεων συνεπάγονται σκόπιμα την επίθεση του κράτους απέναντι στην αγωνιζόμενη κοινωνική βάση, απέναντι στην αιχμή του δόρατος των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Τέτοιες κινήσεις αποσκοπούν στη διασπορά του φόβου και της πειθάρχησης των από τα κάτω στην υφιστάμενη κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Εν προκειμένω, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως η κατασταλτική επίθεση προς τη συγκεκριμένη κατάληψη φέρει επιπρόσθετους βαρυσήμαντους πολιτικούς συμβολισμούς. Πρόκειται για μία κατάληψη που πυρπολήθηκε από τους φασίστες κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου τον Φεβρουάριο του 2018. Οι φασίστες έδρασαν (όπως φαίνεται και σε βίντεο) υπό την πλήρη ανοχή και με την ουσιαστική συνέργεια των μπάτσων, απολαμβάνοντας έτσι την προφανή πολιτική κάλυψη του κράτους. Για ακόμα μια φορά έγινε φανερό πέρα από κάθε αμφιβολία ότι κράτος και παρακράτος αποτελούν άρρηκτα και συνεργαζόμενα τμήματα ενός ενιαίου μηχανισμού. Από την άλλη, σύντροφοι και συντρόφισσες της Κατάληψης Libertatia και αλληλέγγυος κόσμος διώκονται κατ' επανάληψη, διότι υπερασπίζονται υλικά και πολιτικά την κατάληψη και το εγχείρημα της ανοικοδόμησής της, που όπως φαίνεται ενοχλεί ιδιαίτερα τον κρατικό μηχανισμό. Απέναντι στην καταστροφική ορμή του αντιδραστικού όχλου των φασιστών και των ένστολων υπηρετών του κράτους στέκουν συγκροτημένα και επίμονα οι δυνάμεις της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ριζικής επαναστατικής ανατροπής και της δημιουργικής ανοικοδόμησης, οι οποίες πασχίζουν απέναντι σε κάθε ανακύπτουσα αντιξοότητα να επαναφέρουν ακέραιο ένα κατειλημμένο κέντρο αγώνα στα χέρια του αντικαπιταλιστικού κινήματος.

Τη στιγμή, λοιπόν, που σε συνδυασμό με τις καταστρεπτικές συνέπειες της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας του Covid-19 βαθαίνει η φτωχοποίηση της κοινωνίας, που εκτινάσσονται στα ύψη τα ποσοστά της ανεργίας και απορρυθμίζονται εντελώς οι εργασιακές σχέσεις, την ώρα που έπεται από το φθινόπωρο ένα νέο μνημόνιο ακραίας λιτότητας, ενώ επί της παρούσης οξύνονται οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων για λογαριασμό πολυεθνικών κολοσσών συνοδεία πολεμοκάπηλου και σοβινιστικού κλίματος σε Ελλάδα και Τουρκία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει επιδέξια να εξακοντίσει τα πυρά της κατά του εσωτερικού εχθρού, κατά των αναρχικών. Λίγες μέρες πριν την κατασταλτική επιχείρηση έναντι της Κατάληψης Libertatia, εκκενώθηκε από τους μπάτσους η Κατάληψη Terra Incognita. Ο αποπροσανατολισμός και ο στρουθοκαμηλισμός πάντως είναι μια πάγια τακτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, όταν τα βρίσκουν σκούρα με τη διαχείριση των εσωτερικών και εξωτερικών τους υποθέσεων. Η αντιεξεγερτική εκστρατεία αποτελεί βασικό κομμάτι της κρατικής πολιτικής εν όψει της όξυνσης των υλικών ταξικών αντιθέσεων. Το κράτος ποντάρει ότι με την καταστολή, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τη διασπορά του φόβου και την ιδεολογική χειραγώγηση των μαζών (πάντοτε με την αρωγή της έμμισθης και εντεταλμένης καθεστωτικής «δημοσιογραφίας») θα αποτρέψει την επικείμενη κοινωνική έκρηξη.

Το κράτος αυταπατάται, αν νομίζει πως το αναρχικό κίνημα είναι ιδρυματοποιημένο και εγκλωβισμένο στις καταλήψεις του και ότι θα αναστείλει τη δράση του λόγω των εκκενώσεων και της οξυμένης κρατικής καταστολής. Οι καταλήψεις είναι κέντρα αγώνα και μέσα πάλης ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Για αυτόν τον λόγο αποτελούν ζωτικής σημασίας εργαλεία για το επαναστατικό ταξικό κίνημα. Όσο υπάρχει ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση ο αγώνας των αναρχικών θα συνεχίζεται αδιάκοπα, μέχρι να δικαιωθεί η υπόθεση της κοινωνικής και ατομικής απελευθέρωσης, μέχρι να οικοδομήσουμε συλλογικά μια ελευθεριακή αταξική κοινωνία πάνω στα συντρίμμια του κοινωνικά χρεοκοπημένου καπιταλιστικού συστήματος.

Οι καιροί που ζούμε είναι σκληροί και θα γίνουν σκληρότεροι. Εμείς δεν πρέπει επ' ουδενί να υπομείνουμε καρτερικά και μοιρολατρικά τη συντριβή της τάξης μας, ούτε βέβαια να εμπιστευτούμε τις τύχες μας σε τσαρλατάνους διαχειριστές του καπιταλισμού. Να συσπειρωθούμε, να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε συλλογικά και ακηδεμόνευτα με γνώμονα την κοινότητα των ταξικών μας συμφερόντων και με άξονα την επαναστατική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού. Αυτά είναι τα επιτακτικά καθήκοντα των ημερών μας για όλους τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους.

Στον δρόμο του αγώνα θα δοθούν οι απαντήσεις μας!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ 12 ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ/ΙΣΣΕΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA:
ΣΑΒΒΑΤΟ 5/9, 11:00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA (ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ)

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
lib_exthess@hoextmail.coexm
libertasalonica.wordpress.com


1 2 3 4 5 6 7 8

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΓΩΝΑ

Ο φόβος κράτους και κεφαλαίου για τους κοινωνικούς αγώνες, τις δομές αλληλεγγύης, την αυτοοργάνωση και τους χώρους που αυτοί εν μέρη στεγάζονται δεν καταλάγιασε με την εκκένωση της Terra Incognita που έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες. Την Κυριακή 23/8 το πρωί εισβάλλουν μπάτσοι στην κατάληψη Libertatia και συλλαμβάνουν δώδεκα άτομα. Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που σύντροφοι και συντρόφισσες επισκεύαζαν τη σκεπή της κατάληψης, η οποία είχε δεχτεί εμπρηστική επίθεση από φασίστες "Μακεδονομάχους" πριν 2,5 χρόνια. Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στους συλληφθέντες είναι απείθεια, παράνομη δόμηση και φθορά μνημείου. Σύμφωνα με την αστική δικαιοσύνη λοιπόν οι άνθρωποι που άνοιξαν το κτίριο, που του έδωσαν ζωή, που το επισκεύασαν και το συντήρησαν επί χρόνια και που τώρα το ξαναδομούν σχεδόν από την αρχή είναι αυτοί που κατηγορούνται για φθορά, ενώ οι φασίστες που το έκαψαν σχεδόν ολοσχερώς δε διώχθηκαν ποτέ. Με το παράδειγμα της Libertatia, γίνεται ξεκάθαρο για ακόμη μια φορά οτι στην προσπάθεια κατάπνιξης οποιασδήποτε φωνής αντίστασης, η συνεργασία κράτους και παρακράτους αποτελεί μια τυπικότατη διαδικασία.

Από την εκεμετάλλευση στην καταστολή…

Διανύουμε μία περίοδο όπου το ελληνικό κράτος επιδιώκει να βελτιώσει την θέση του στην διεθνή γεωπολιτική σκηνή τόσο μέσω δημιουργίας συμμαχιών αλλά και μέσω της συνεχούς πολεμικής προετοιμασίας. Ταυτόχρονα το ελληνικό κράτος ενώ πασιφανώς τα έχει θαλασσώσει στο ζήτημα της πανδημίας για την βιομηχανία του τουρισμού, με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς και το ΕΣΥ να παραμένει υποστελεχωμένο και απροετοίμαστο πραγματοποιεί κινήσεις εντυπωσιασμού εκκενώνοντας καταλήψεις τόσο για να επιφέρει ένα χτύπημα στον εσωτερικό εχθρό αλλά και για να ταΐσει σανό στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους της μέσω των ΜΜΕ που δείχνουν τον τελευταίο καιρό να έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους .

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κρίση του κορονοιού περνάει μέτρα και νομοσχέδια: για το περιβάλλον που θεσμοθετεί την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της φύσης από επενδυτές, για το εκπαιδευτικό που αποκλείει τους "ανεπίδεκτους" και "αντιπαραγωγικούς" μαθητές και φυσικά υπονομεύει την δημόσια εκπαίδευση και αβαντάρει την ιδιωτική, για τα εργασιακά που περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, περαιτέρω ελαστικοποίηση του ωραρίου και όλα αυτά με μηδαμινά υγειονομικά μέτρα στους εργασιακούς χώρους (κατά το πρώτο κύμα όλα τα εργοστάσια δουλεύαν κανονικά), για τους μετανάστες που εντείνεται το καθεστώς κράτησης και δυσχαιρένεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Και το κυριότερο απ' όλα, ώστε να καταπνίξει οποιαδήποτε φωνή αντιστέκεται σε όλα τα παραπάνω, ξαναζωντανεύει και βάζει σε ισχύ νόμους απο την περίοδο της χούντας που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Και όλα αυτά πάντα στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης ώστε να καταφέρουν να διατηρήσουν τα κέρδη τους (και εντός της πανδημίας) οι πολυεθνικές, οι καπιταλιστές και τα αφεντικά, την ίδια στιγμή που η ανεργία ανεβαίνει σε ακραία ποσοστά (22,6%).

Το σκηνικό έρχεται να συμπληρώσει το γεωπολιτικό-επικοινωνιακό παιχνίδι του ελληνικού με το τουρκικό κράτος όταν μας βομβαρδίζουν καθημερινά τα καλοπληρωμένα απο την κυβέρνηση ΜΜΕ για την αμυντική αλλά στιβαρή στάση που κρατάει η Ελλάδα απέναντι στην "Τουρκική προκλητικότητα". Θα ήταν άλλωστε βολική η όξυνση της εθνικής ομοψυχίας προκειμένου να καθιερώσει η ίδια τη θέση της στη νοτιοανατολική μεσόγειο και να επεκτείνει τις βλέψεις της για περεταίρω εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

…από τη διεκδίκηση στην επανάσταση!

Οι καταπιεσμένοι/ες δεν φοβούνται τις καταλήψεις, δε φοβούνται όσους υπερασπίζονται τις πορείες από τη βία του κράτους. Αντίθετα, φοβόμαστε το ότι τον επόμενο μήνα δε θα βγαίνει το νοίκι και το ότι μπορεί να ξαναείμαστε άνεργοι άμα διεκδικήσουμε τα νόμιμα στις δουλειές μας, οτι για να τελειώσουμε το σχολείο θα πρέπει να στραφούμε στα φροντιστήρια και στα ιδιωτικά γιατί το δημόσιο σε λίγο δεν θα παρέχει ούτε τα στοιχειώδη, το ότι αν αρρωστήσουμε το ξεκληρισμένο δημόσιο σύστημα υγείας δε θα καταφέρει να αντέξει και ότι δε μας φτάνουν τα φράγκα για τις εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που ετοιμάζονται να βάλουν στα νοσοκομεία. Φοβόμαστε για το ότι έχει μετατραπεί ο ελλαδικός χώρος σε μία τεράστια νατοϊκή βάση, τη στιγμή που οι ορέξεις της ντόπιας αστικής τάξης σε συνδυασμό με τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις για την περιοχή μπορούν να μας μπλέξουν σε κάναν πόλεμο που θα πάμε να σκοτωθούμε πάλι εμείς, οι περιττοί, οι αναλώσιμοι, οι προλετάριοι.

Η απάντηση μας, λοιπόν, στις εκκενώσεις καταλήψεων, στις διώξεις, στην αστυνομική βία, στην εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης που μας επιφυλάσσουν δεν είναι παρά η συνέχεια του αγώνα μας, η αντίσταση σε όσα μας επιβάλλουν, η αμφισβήτηση σε όσα μας φορτώνουν, η οργάνωση ενός αντικαπιταλιστικού κινήματος με τελικό στόχο την ανοικοδόμηση μιας κοινωνίας που δε διαχωρίζει τους ανθρώπους και δε θα έχει ως βάσει το χρήμα, αλλα λειτουργεί για τις ανάγκες μας και τις ανάγκες του φυσικού κόσμου, χωρίς κράτη και εξουσία, χωρίς εθνικά σύνορα και πολιτικά συμφέροντα.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ ΤΗΣ LIBERTATIA

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ TERRA INCOGNITA

OI ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ-ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΚΟΠΑΖΟΥΝ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ

Μικροφωνική συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης Libertatia.

Σάββατο 5/9 στις 11:00, έξω από το χώρο της κατάληψης

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά/ anatolika.espivblogs.net


1 2 3 4 5 6 7 8

Με την εκκένωση της Terra και την καταστολή της ανοικοδόμησης της Libertatia, βλέπουμε τη διάθεση του κράτους να πιέσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο και τις δομές του αγώνα.

Απαντάμε με δράσεις στην καταστολή και κάνουμε ξεκάθαρο πως μένουμε στο δρόμο, διεκδικούμε τους χώρους μας και εντείνουμε τον αγώνα μας.

Ούτε βήμα πίσω. Αλληλεγγύη στις καταλήψεις.

Αντιφασιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης - ΑΝΕΘ

πηγή : email που λάβαμε στις 2 Σεπτεμβρίου 17h


1 2 3 4 5 6 7 8

Στις 23 Αυγούστου κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων εργασιών ανοικοδόμησης της κατάληψης Libertatia, μπάτσοι όλων των ειδών διεξάγουν μια τεράστια επιχείρηση κατά την οποία εισβάλλουν στο κτίριο και συλλαμβάνουν 12 συντρόφους και συντρόφισσες. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της επισκευής της σκεπής στο πλαίσιο των εργασιών ανοικοδόμησης του κτιρίου που είχε καταστραφεί από εμπρηστική επίθεση φασιστών, οι μπάτσοι σπάσανε το λουκέτο της πόρτας και προχωρήσαν στις συλλήψεις όσων βρισκόντουσαν μέσα αλλά και στην προσαγωγή 2 ατόμων έξω από την κατάληψη, ενώ για ακόμη μια φορά κατέσχεσαν τα εργαλεία που βρίσκονταν μέσα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μπάτσοι προχωρούν σε συλλήψεις κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης καθώς είναι η τρίτη φορά που εφαρμόζουν το ίδιο κατασταλτικό δόγμα. Οι σύντροφοι αφού κρατήθηκαν για κάποιες ώρες στο ΑΤ Τούμπας, αφέθηκαν ελέυθεροι, ενώ ορίστηκε ακόμα μια τακτική δικάσιμος για την υπόθεση.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ, ανίκανη να διαχειριστεί τη διαφαινόμενη κοινωνική κρίση που θα προκύψει από τις στρατηγικές κοινωνικής γενοκτονίας που εφαρμόζει, ανασυγκροτεί τους μηχανισμούς καταστολής και το νομικό της οπλοστάσιο. Νέα νομοσχέδια περιστέλλουν τις επιλογές αγώνα και τα απεργιακά δικαιώματα, ο στρατός κατοχής της δημοκρατίας αναβαθμίζεται με νέα τάγματα εφόδου και δολοφονικές εντολές άμεσης αντιπαράθεσης, ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν νέο κύκλο καταστολής στις δομές και τον κόσμο του αγώνα. Η εκκένωση της κατάληψης Terra Incognita και οι επαναλαμβανόμενες επιχειρήσεις στην κατάληψη Libertatia δείχνουν πως ο πόλεμος όχι απλά δε σταματά αλλά αναζοπυρώνεται σε νέα πεδία αντιπαράθεσης.

Είναι συλλογικό ζητούμενο η οργάνωση της κινηματικής αυτοάμυνας ενάντια στην κρατική καταστολή και τις καπιταλιστικές βλέψεις της ανάπτυξης και του εξωραϊσμού της πόλης μας. Γι' αυτό και η καταστολή θα μας βρεί όλες απέναντι της, οργισμένες.

Συγκέντρωση για την υπεράσπιση της κατάληψης Libertatia-Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, 11:00

Ούτε βήμα πίσω απέναντι στην κρατική καταστολή

κατάληψη Terra Incognita


1 2 3 4 5 6 7 8

Συγκέντρωση Υπεράσπισης της κατάληψης Libertatia

Την Κυριακή 23/08 το πρωί, η αστυνομία εισβάλλει στην κατάληψη Libertatia και συλλαμβάνει 12 συντρόφους και συντρόφισσες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν εργασίες ανοικοδόμησης του κτηρίου, με τις κατηγορίες της φθοράς σε μνημείο, της παράνομης δόμησης και απείθειας. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης κατασχέθηκαν εργαλεία και υλικά τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή της σκεπής της κατάληψης. Όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούνταν συγκέντρωση αλληλεγγύης απ' έξω η οποία μετά την αποχώρηση της αστυνομίας ανακατέλαβε το κτήριο.

Η κατηγορία της φθοράς μνημείου σε ανθρώπους που προσπαθούν να κατασκευάσουν το κτήριο και οι οποίοι εδώ και χρόνια το συντηρούσαν είναι εντυπωσιακή. Αντίθετα, δεν είδαμε καμία διάθεση από την πλευρά του κράτους να αναζητήσει τους υπαίτιους του εμπρησμού της κατάληψης. Το κτήριο πυρπολήθηκε από φασίστες κατά τη διάρκεια εθνικιστικού συλλαλητηρίου για το μακεδονικό το 2018 και όπως χαρακτηριστικά φαίνεται σε βίντεο η επίθεση πραγματοποιείται για πολλή ώρα με την ανοχή της αστυνομίας. Τότε, δεν είδαμε το κράτος να κόπτεται για το «στολίδι της Λ. Στρατού» το οποίο καταστρεφόταν από φασίστες. Αυτή η αντίφαση φανερώνει για μια ακόμα φορά ότι το κράτος δεν νοιάζεται τόσο για το κτήριο και τη συντήρησή του ως μνημείο, αλλά ψάχνει μια αφορμή να επιτεθεί σε μια ακόμη δομή του κινήματος λίγες μέρες μετά την εκκένωση της κατάληψης Terra Incognita. Μια επίθεση η οποία, όπως είδαμε και με το νομοσχέδιο για τις πορείες, δεν αφορά μόνο στις καταλήψεις αλλά επεκτείνεται σε κάθε αυτόνομη-αντιθεσμική δράση η όποια δεν χωρά στα στενά πλαίσια της δημοκρατικής νομιμότητας. Έτσι, θα υπερασπιστούμε τις καταλήψεις ως κομμάτι της ανατίμησης των ζωών μας, απέναντι στη συνολική επίθεση του κράτους στους κοινωνικούς αγώνες.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Φάμπρικα Υφανέτ


1 2 3 4 5 6 7 8

Μικροφωνική συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης Libertatia

Το πρωί της Κυριακής 23/8 μπάτσοι εισέβαλαν στην κατάληψη Libertatia την ώρα που σύντροφοι/ισσες έκαναν επισκευές στην σκεπή του καμένου κτιρίου. Σπάσανε το λουκέτο της κατάληψης, συλλάβανε τα 12 άτομα που εργάζονταν στη σκεπή και πήραν τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για την ανοικοδόμηση.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που η αστυνομία προσπαθεί να σταματήσει την ανακατασκευή της Libertatia σε διάστημα ενός χρόνου, αφαιρώντας για ακόμη μια φορά τα εργαλεία και φορτώνοντας γελοίες κατηγορίες στους συλληφθέντες. Μία από αυτές τις κατηγορίες είναι και οι φθορές σε μνημείο, κάτι που φαίνεται εξωφρενικό αν σκεφτεί κανείς ότι δυο χρόνια πριν όταν φασίστες έκαψαν το συγκεκριμένο κτίριο η αστυνομία τους έκανε πλάτες, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως κράτος και παρακράτος συνεργάζονται άψογα απέναντι στις δομές του αγώνα.

Όλα αυτά δε μπορούν να ειδωθούν έξω από το πλαίσιο της αυξανόμενης κρατικής καταστολής ενάντια στο αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας. Η απαγόρευση των απεργιών και των διαδηλώσεων, η ποινικοποίηση οποιουδήποτε μέσου αγώνα και οι εκκενώσεις καταλήψεων έχουν σκοπό να αποδυναμώσουν κάθε αντίσταση από τα «κάτω» και να μας τρομοκρατήσουν. Παρ' όλα αυτά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε τα όπλα.

Αντιθέτως. Όσο το κράτος αυταπατάται πως συνεχίζοντας τις κατασταλτικές του επιθέσεις θα αποδυναμωθούμε, εμείς απαντάμε με την συνέχεια του αγώνα μας. Οργανώνοντας τις συλλογικές μας αντιστάσεις, υπερασπιζόμενες/οι τα ταξικά συμφέροντα κάθε καταπιεσμένης/ου, θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε «ζωντανούς οργανισμούς» αντίστασης. Μέχρι την ανατροπή κράτους και καπιταλισμού, η απάντηση μας είναι διαχρονική και θα μας βρει στους δρόμους. Ούτε βήμα πίσω στην κρατική καταστολή.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Α.Σ.Pueblo

πηγή : email που λάβαμε στις 3 Σεπτεμβρίου 21h


1 2 3 4 5 6 7 8

Αλληλεγγύη & Δημιουργία απέναντι στο Μίσος & το Κράτος

Το πρωί της Κυριακής 23/8 αστυνομικές δυνάμεις, παρουσία υπαλλήλου της «εφορείας νεοτέρων μνημείων», εισβάλλουν στο κατειλημμένο έδαφος της Libertatia, σημειώνοντας την τρίτη εισβολή των μπάτσων στην κατάληψη σε διάστημα ενός έτους. Εκείνη την ώρα, οι 12 σύντροφοι/φισσες που πραγματοποιούσαν εργασίες ανοικοδόμησης στην σκεπή της κατάληψης συλλήφθηκαν με τις κατηγορίες της φθοράς σε μνημείο, της παράνομης δόμησης και της απείθειας. Ο αλληλέγγυος κόσμος που συγκεντρώθηκε άμεσα απ' έξω έδωσε μια πρώτη δυναμική απάντηση, ανακαταλαμβάνοντας το κτήριο λίγη ώρα μετά την αστυνομική επιχείρηση. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται να κατηγορείς αυτόν που επισκευάζει - αναδομεί ένα κτήριο που έκαψαν οι φασίστες με τις πλάτες κράτους και αστυνομίας για φθορά, παρολ΄αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η παρεμπόδιση των διαδικασιών ανοικοδόμησης. Στις προηγούμενες εισβολές είχαν συλλάβει 4 άτομα και είχαν «κατάσχει» - κλέψει μέρος του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

«Γιατί στην κατάληψη Libertatia που κάηκε πριν λίγο καιρό από άσβεστο μίσος, όπως και σ' άλλες σ' αυτή την πόλη, έχουμε βρεθεί και θα ξαναβρεθούμε για να μοιραστούμε συλλογικά και να τις υπερασπιστούμε. Γιατί δομές σαν τη Libertatia, πρεσβεύουν πολλά περισσότερα από τοίχους και σκεπές. Αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι προς δυσχέρεια των εμπρηστών, δεν μπορούν να καούν. Στην καταστροφή η μόνη απάντησή μας θα είναι η δημιουργία. Δημιουργία δυνατότερων σχέσεων εντός του αντιφασιστικού κινήματος, δημιουργία συλλογικών οριζόντιων διαδικασιών ενάντια στο τέρας του φασισμού, δημιουργία ισχυρότερων πολιτικών συνειδήσεων και αντανακλαστικών, δημιουργία αλληλέγγυων σχέσεων με την κοινωνία και τέλος δημιουργία στον κατειλημμένο χώρο της Libertatia, οι διαδικασίες αναδόμησης του κτιρίου της οποίας έχουν ήδη αρχίσει.» Μάρτης '18

Δύο χρόνια πριν γράφαμε για την σύγκρουση μίσους, καταστροφής και δημιουργίας. Με τον χρόνο και τις εξελίξεις να τρέχουν, οι διαθέσεις των δύο στρατοπέδων ξεκαθαρίζουν ολοένα. Το κράτος παίρνοντας την σκυτάλη του μίσους από τους φασίστες επιδιώκει να ολοκληρώσει το έργο τους, θέτοντας μανιωδώς εμπόδια στην διαδικασία της ανοικοδόμησης. Από την άλλη, ο κόσμος του αγώνα με τις δυνάμεις της αλληλεγγύης και της δημιουργίας προχωράει στην επισκευή και αναδόμηση του κτηρίου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πλέον οι διαδικασίες της ανοικοδόμησης έχουν προχωρήσει αρκετά σε σημείο που μεγάλο μέρος της σκεπής έχει ολοκληρωθεί.

Η πολιτική, υλική και έμπρακτη στήριξη της ανοικοδόμησης της Libertatia αποτελεί ανάχωμα στις φασιστικές και κρατικές επιθέσεις, δυναμική υπεράσπιση των δομών αγώνα και των καταλήψεων σε μια συνθήκη εντεινόμενης καταστολής απέναντι σε όποιον/α αγωνίζεται και ιδιαίτερα στους αναρχικούς. Το τελεσίγραφο εκκενώσεων των καταλήψεων που εξέδωσε το υπουργείο προστασίας τον περασμένο χειμώνα, ο πρόσφατος νόμος «απαγόρευσης» των διαδηλώσεων που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας, ακόμα και οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης νδ σκιαγραφούν σε αδρές γραμμές την κρατική κατασταλτική εκστρατεία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η πρόσφατη εκκένωση της κατάληψης Terra Incognita στις 17/8 αποτελεί ένα ακόμα κρατικό χτύπημα εναντίον των δομών αγώνα. Η Terra είναι η παλαιότερη κατάληψη της πόλης από το 2004, σε αυτά τα 16 χρόνια αγώνα έχει αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη στο αναρχικό κίνημα της πόλης. Εκτός των άλλων, έχει σταθεί δίπλα σε φυλακισμένους, μετανάστριες και πρόσφυγες, έχει αποτελέσει έδαφος πολιτικής συσπείρωσης και μαχητικών αντιστάσεων στην κρατική πολιτική. Μέσα στην κατάληψη λειτουργούσαν δομές γυμναστηρίου, βιβλιοθήκης, τυπογραφείου και μεταξοτυπίας, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός των οποίων κατασχέθηκε από την αστυνομία. Άμεσα ο χώρος σφραγίστηκε και μπάτσοι έχουν στρατοπεδεύσει απ' έξω.

Καμία κρατική επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη. Υπερασπιζόμαστε έμπρακτα τις δομές αγώνα και τις καταλήψεις από τις κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις. Η ανοικοδόμηση της κατάληψης Libertatia αποτελεί κινηματική απάντηση στο Κράτος, τον Φασισμό και τους προστάτες τους.

Ακούστε το καλά ό,τι και να γίνει η Libertatia Κατάληψη θα μείνει !

Καμία δίωξη των Συλληφθέντων για την ανοικοδόμηση

Αλληλεγγύη στις Καταλήψεις που βάλλονται από την κρατική καταστολή

Μικροφωνική Συγκέντρωση Υπεράσπισης της Κατάληψης Libertatia, Σάββατο 5/9 στις 11:00 έξω από την κατάληψη

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere