Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 στις 11.00

Παράσταση διαμαρτυρίας

Όχι στις απολύσεις και τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς σχολικών καθαριστ(ρι)ών - Αύξηση των προσλήψεων ΤΩΡΑ για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Αμπελόκηποι, 5/9/2020

Μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών να επαίρεται στα κανάλια ότι φέτος θα δοθούν 28 εκατομ. ευρώ επιπλέον για την καθαριότητα των σχολείων αλλά οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όχι μόνο πολλά σχολεία άνοιξαν την 1η Σεπτέμβρη χωρίς να υπάρχει καθαριστής/στρια αλλά και γενικότερα με τέτοια τραγικά χαμηλά κονδύλια η κυβέρνηση εμπαίζει την κοινωνία. Η καθαριότητα των σχολείων σε όλη τη χώρα βρίσκεται στον αέρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τον δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ), επέλεξε να μην ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα της μονιμοποίησης των επί δεκαετίες πια εργαζόμενων σχολικών καθαριστ(ρι)ών αλλά να προσλάβει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ως τον Ιούνιο του 2021 και αριθμό πολύ κατώτερο από αυτόν που απαιτείται, ώστε να υπηρετηθούν οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ στην εποχή του COVID-19. Χωρίς την παραμικρή προετοιμασία όλο το προηγούμενο εξάμηνο της πανδημίας, στα μέσα του Αυγούστου πια, δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για υπολογισμό των πραγματικών αναγκών των σχολείων κάθε Δήμου και απλά ανακοίνωσε την πρόσληψη του ίδιου ακριβώς αριθμού σχολικών καθαριστ(ρι)ών με την περσινή χρονιά, λες και δεν υπήρξε ποτέ η πανδημία. Είναι ξεκάθαρο ότι με αυτόν τον αριθμό προσλήψεων και παρά την πολυδιαφημισμένη επέκταση του ωραρίου εργασίας σε κάποιους/ες καθαριστές/τριες (6,5 ώρες ενώ τα σχολεία λειτουργούν 8π.μ.-4μ.μ.) είναι αδύνατον να καλυφθεί η καθαριότητα των σχολείων στο σύνολο της βάρδιας αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τίθενται Ο υγειονομικός κίνδυνος που συνοδεύει την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι προφανής.

Την ίδια στιγμή πολλές δεκάδες μεταναστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες που δούλευαν μέχρι δυο μήνες πριν, επί 10 ή και 20 ακόμη ολόκληρα χρόνια, στα σχολεία της Θεσσαλονίκης κι όλης της χώρας αποκλείονται από τις τωρινές προσλήψεις. Με τη φετινή διαδικασία πρόσληψης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αποκλείονται με βάση τη ρατσιστική νομοθεσία που υπάρχει εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη μεταναστών/τριών και λόγω έλλειψης ελληνικής ιθαγένειας ή πιστοποιητικού Ελληνομάθειας, απολύονται!

Τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες και το ζήτημα απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από τους Δήμους. Για να καθαρίζονται τα σχολεία με τους όρους του ΕΟΔΥ (απολύμανση των θρανίων/τουαλετών κ.λπ. δυο φορές στη διάρκεια του πρωινού προγράμματος, αντίστοιχα στο ολοήμερο και μετά τη λήξη των σχολείων) απαιτείται προσωπικό καθαριότητας σε δύο βάρδιες. Διαφορετικά η κυβέρνηση και οι Δημοτικές αρχές που ταυτίζονται με την πολιτική της ή την καλύπτουν φέρουν πλήρως την ευθύνη.

Απαιτούμε:

  • Να γίνουν ΤΩΡΑ νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη κάλυψη των αυξημένων αναγκών καθαριότητας των σχολείων καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
  • Μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστ(ρι)ών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις - Καμιά απόλυση εργαζόμενων στη σχολική καθαριότητα την περσινή χρονιά
  • Να καταργηθεί η ρατσιστική διάταξη που αποκλείει τις/τους μετανάστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στις προκηρυγμένες θέσεις και να μην απολυθούν. Να τροποποιηθεί άμεσα το ΦΕΚ 3485/22-08-2020, με κατάργηση του προσόντος της κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας ή αποδεικτικών Ελληνομάθειας, διασφαλίζοντας πως κανένας/μία σχολικός/ή καθαριστής/τρια δεν θα απολυθεί.

Ο Ζ΄ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης στηρίζει την κινητοποίηση που πραγματοποιείται από τα Σωματεία Σχολικών Καθαριστ(ρι)ών τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη, 11π.μ., στο Υπουργείο Εσωτερικών και όποια άλλη κινητοποίηση για την διεκδίκηση των δίκαιων αυτών αιτημάτων.

Για το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης

Η πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας

Δέσποινα Σαββίδου Ηλίας Σμήλιος

πηγή : https://zsepethess.blogspot.com/2020/09/blog-…