Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011 στις 21.00

Συζήτηση για τα εργασιακά στον Ιανό

Μια μικρή ιστορία καθημερινής εργασιακής τρέλας

(ή αλλιώς απειλές, ψέμματα και δηλώσεις νομιμοφροσύνης)

Την Κυριακή 19/6 η εταιρία ΙΑΝΟΣ απασχόλησε είκοσι άτομα. Στη συνέχεια αρνήθηκε να πληρώσει τη νόμιμη προσαύξηση παραβιάζοντας συνειδητά την εργατική νομοθεσία. Εξαιτίας της άρνησης της εταιρίας να τηρήσει τη νομιμότητα ο αντιπρόεδρος του κλαδικού σωματείου που είχε εργαστεί εκείνη τη μέρα απευθύνθηκε στην επιθεώρηση εργασίας η οποία και τηλεφώνησε στην εταιρία. Μετά την παρέμβαση της επιθεώρησης η εταιρία κατέβαλλε το νόμιμο ποσό σ' όλους όσους εργάστηκαν τη συγκεκριμένη Κυριακή. Αλλά το ζήτημα δεν τελείωσε εκεί. Η διοίκηση της επιχείρησης διαδίδοντας ψέμματα ότι της επιβλήθηκε πρόστιμο κι απειλώντας τους υπαλλήλους μέχρι και με μειώσεις μισθών (για να πληρωθεί το ανύπαρκτο πρόστιμο!) συγκάλεσε συνάντηση των εργαζομένων στο κεντρικό κατάστημα όπου τους ζήτησε να καταδικάσουν τις ενέργειες του συναδέλφου τους και να "αποκηρύξουν" το σωματείο, την Πέμπτη 15/7, ημέρα που ο συγκεκριμένος συνάδελφος έλειπε με άδεια εκτός Θεσσαλονίκης.

Στον «αγγελικά πλασμένο κόσμο» του ελληνικού καπιταλισμού η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν αποτελεί εξαίρεση. Φαίνεται πως κάποιοι θεωρούν ότι στους χώρους εργασίας δεν ισχύουν όλοι οι νόμοι αλλά ο κάθε εργοδότης μπορεί να εφαρμόζει μόνο όσους τον συμφέρουν. Οι κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων με την πρόσφατη συνδρομή του ΔΝΤ και της τρόικας πλήττουν διαρκώς τα δικαιώματα των εργαζομένων. Απλήρωτες υπερωρίες ή κυριακάτικη εργασία χωρίς νόμιμη προσαύξηση εμφανίζονται από καιρού εις καιρόν σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ενώ όλοι θυμόμαστε τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που συνόδεψαν το στήσιμο του καταστήματος του Ιανού στην Αθήνα.

Ειδικά σήμερα πολλοί επιχειρηματίες επικαλούνται τις δύσκολες συνθήκες για να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων. Με το φόβητρο της ανεργίας να κρέμεται πάνω από κάθε εργαζόμενο πιστεύουν πως οι αντιδράσεις θα είναι ανύπαρκτες. Τα σωματεία (τα πραγματικά κι όχι τα εργοδοτικά που διάφορα αφεντικά σκέφτονται να στήσουν) υπάρχουν για να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων κι όχι τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Απέναντι σε απειλές για απολύσεις ή σε οποιουδήποτε είδους αντίποινα σε βάρος των εργαζομένων θα απαντήσουμε άμεσα και αγωνιστικά, όπως συνέβηκε στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα σε ανάλογες περιπτώσεις (π.χ. Πατάκης, Άγρα, Γεωργίου, Ελευθερουδάκης).

Καλούμε τους εργαζόμενους του Ιανού σε συνάντηση την Παρασκευή 22/7, στις 9 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Αγώνας - Αλληλεγγύη - Αξιοπρέπεια

πηγή : http://bookworker.wordpress.com/2011/07/21/%c...