Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 στις 18.00

Κινητοποίηση των Καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον Πολιτισμό

Έχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες απο την κρίση που ξέσπασε με αφορμή τον Covid-19 και ο Πολιτισμός είναι ήδη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι εργαζόμενοι/ες του χώρου γνωρίζουμε καιρό τώρα τι θα πει απλήρωτη εργασία, να δουλεύεις χωρίς ασφάλεια, και να ζεις μέσα στην αβεβαιότητα χτυπώντας πόρτες κάθε λίγο για να βρεις νέο project ή μεροκάματο. Οι λίγοι «τυχεροί» που δούλευαν πριν το lockdown, είναι ακόμα σε αναστολή και παίρνουν το πενιχρό επίδομα των 534€, το οποίο μπαίνει με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μήνα. Εννοείται πως για το κράτος είναι εκτός επιδόματος όλος αυτός ο αόρατος κόσμος της μαύρης εργασίας. Αυτό είναι μια τακτική που συνεχίζεται με το τελείως χαοτικό «Μητρώο Καλλιτενχών», όπου υπόσχεται φθινοπωρινό επίδομα στον εγγεγραμμένο κόσμο, αλλά χωρίς καμία περαιτέρω λεπτομέρεια ή κάτι σχετικά με τους όρους. Το Μητρώο Καλλιτεχνών παραμένει η ίδια παρωδία που ήταν και όταν ξεκίνησε την άνοιξη.

Τα ανοιχτά θέατρα έχουν ανοίξει στον κόσμο με μειωμένη πληρότητα, ενώ οι καλλιτέχνες επιτρέπεται να παίζουν πια μόνο σε καθισμένο κοινό. Παράλληλα, τα δημοτικά θέατρα που υποσχόταν το Υπ. Πολιτισμού να διαθέσει, σιγά-σιγά κλείνουν στη σειρά με εντολή του εκάστοτε δήμου ή περιφέρειας! Κι ενώ το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου διεξάγεται κανονικά ακόμα, στις 13/8 η Περιφέρεια Αττικής ανέβαλε ό,τι εκδήλωση χρηματοδοτούσε η ίδια «μέχρι νεωτέρας ». Μόνο λίγες ιδιωτικές παραστάσεις πρόλαβαν να γίνουν πριν το κλείσιμο των δημοτικών θεάτρων και μείνουν χωρίς χώρο.

Aντίστοιχη αντίφαση βλέπουμε και στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου που υποτίθεται ότι διεξάγεται κανονικά, αλλά μόνο λίγες ιδιωτικές παραγωγές πρόλαβαν κι έκαναν παραστάσεις, καθώς η Περιφέρεια ανέβαλε στις 13/8 ό,τι εκδήλωση χρηματοδοτούσε η ίδια «μέχρι νεωτέρας »…

Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για την ανεργία στον κλάδο μας, αφού φαινομενικά «έκανε ό,τι μπορούσε». Έκανε ό,τι μπορούσε για να μετατοπίσει την ευθύνη στους εργαζόμενους/ες. Είναι μάλλον ατομική μας ευθύνη που δεν υπάρχουν καν πόρτες να χτυπήσουμε, μέσα σε έναν χώρο που οι ακυρώσεις έρχονται η μία μετά την άλλη. Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ γλιτώνει το να δώσει επίδομα στις εργαζόμενες/ους στο χώρο των τεχνών και των θεαμάτων! «Αφού είναι όλα ανοιχτά και λειτουργούν, γιατί δεν πάει ο κόσμος να βγάλει λεφτά;».

Πρόκειται για έναν κυκεώνα αλλαγών, αναβολών κι ακυρώσεων ανά πάσα στιγμή, χωρίς καμία μέριμνα. Αντίθετα, τα σύνορα άνοιξαν διάπλατα για τον τουρισμό και η πληρότητα σε αεροπλάνα και πλοία αυξάνεται… Από την αρχή αυτής της κρίσης, τα σωματεία του χώρου μας φωνάζουν πως το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου μας έχει μείνει στον αέρα, χωρίς καμία πρόληψη, πρόνοια, κι επιδόματα. Τα ποσοστά ανεργίας ανεβαίνουν εκθετικά. Οι περισσότεροι/ες έχουν να δουλέψουν από τον Φεβρουάριο και η σεζόν ξεκινάει με όλους/ες μας ανέργους/ες χωρίς να έχει ανακοινωθεί τίποτα ακόμα για το χειμώνα και τα μέτρα προστασίας στους εσωτερικούς χώρους.

Δε θα πληρώσουμε εμείς και αυτήν την κρίση! Οι εργαζόμενοι/ες του κλάδου συνεχίζουν να δίνουν μάχη και να αγωνίζονται για επιβίωση. Μέσα στο σκοτάδι της εποχής, ας φωτίσουμε τους δρόμους με τους αγώνες μας.

Στηρίζουμε την Κινητοποίηση των Καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον Πολιτισμό, που καλούν μαζικά τα σωματεία μας, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στις 6μμ στα Προπύλαια!

Απαιτούμε:

  • Μηνιαίο Επίδομα με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όλες/όλους, ακόμα και για αυτές/ούς, που εργάζονται για λίγες ώρες καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, που δεν μας επιτρέπει να δουλέψουμε!
  • Να δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα σε όλες/ους! Ακόμα και με ένα ένσημο μέσα στο 2019-2020!
  • Μείωση για το 2020, στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο Εποχικό Επίδομα!
  • Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων!
  • Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν!
  • Ασφαλιστική Ικανότητα για όλες/όλους!
  • Εξασφάλιση πνευματικών και μηχανικών διαωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού!
  • Δωρεάν τεστ Covid-19 με κρατική ευθύνη σε όλες/ους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά!

πηγή : http://rocinante.gr/megali-kinitopiisi-ston-c…
πηγή : email που λάβαμε στις 9 Σεπτεμβρίου 20h