Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 στις 13.00

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Μόρια

Κεερφα-Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Μόρια, Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, Σύνταγμα 1μμ
Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες, άσυλο και στέγη για όλους στις γειτονιές μας
Κλείστε τα κολαστήρια, τις Μόριες και τις Αμυγδαλέζες
Ένοχη για την φωτιά στη Μόρια η κυβέρνηση του ρατσισμού και της φτώχειας

Η ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης και η κλιμάκωση της τελευταία ήταν η "σπίθα" που θέριεψε την καταστροφική φωτιά στην Μόρια φέρνοντας στην επιφάνεια τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων, οικογενειών με παιδιά, σε συνθήκες πανδημίας. Έφερε όμως και την χυδαιότητα της καταστολής με τα ΜΑΤ να ρίχνουν ασφυξιογόνα την ώρα της αποχώρησης των πανικόβλητων προσφύγων με τα μωρά στην αγκαλιά.

Μόλις, λίγες μέρες πριν, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο παρουσίασε την άσκηση «ΑΓΝΟΔΙΚΗ 2020» ανακοινώνοντας πως το βασικό σενάριο της περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια «μαζικών ροών, εξεγέρσεων, πανδημίας και πυρκαγιάς» ενώ αποτελεί «μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, στον οποίο εντάσσονται το πρόγραμμα εξόδου των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου»!!!

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το κλείσιμο των δομών και το πέταγμα στο δρόμο των προσφύγων και προσπαθεί να αξιοποιήσει την τραγωδία στη Μόρια για να επιβάλει τα άθλια ρατσιστικά σχέδια της με άμεσο άνοιγμα κλειστών φυλακών στα νησιά και το μάντρωμα προσφύγων και μεταναστών. Επιστρατεύει τα ΜΑΤ και εξαπολύει κύμα καταστολής και συκοφάντησης κατά του κινήματος αλληλεγγύης.
Όπως άρον-άρον ανοίγει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες και συνωστισμό σε τάξεις με 25 παιδιά έτσι και στα καμπ οδηγεί στην εξόντωση χιλιάδες αφήνοντας τους έκθετους στη πανδημία με έλλειψη υγιεινής, νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και βέβαια μαζικό συνωστισμό.

Η πολιτική της καραντίνας των καμπ για το κορονοϊό φτάνει να μαντρώνει πρόσφυγες σε ανθυγιεινούς χώρους, όπως στην αποθήκη που ήθελαν να τους μαντρώσουν στη Μόρια, χωρίς καμία υγιεινή, χωρίς περίθαλψη λες και δεν υπάρχουν άδεια ξενοδοχεία για την φιλοξενία τους. Σε άλλα καμπ, όπως στο Σχιστό τους αποκλείουν χωρίς φαγητό!
Η κυβέρνηση εντείνει τη ρατσιστική στοχοποίηση των προσφύγων ως "πιόνια του Ερντογάν" και επιμένει στη τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Απλώνουν το τείχος στον Εβρο, στέλνουν πίσω πρόσφυγες με παράνομες απελάσεις, με βάρκες στα κρυφά από τη θάλασσα και με πέταγμα στην άλλη όχθη του 'Εβρου απο ομάδες μασκοφόρων παρακρατικών. Την ίδια ώρα αφήνουν οικογένειες προσφύγων να ξεροσταλιάζουν χωρίς φαγητό στη Πλατεία Βικτώριας.
Η κυβέρνηση έχει ανοίξει το δρόμο στους φασίστες και την ακροδεξιά στηρίζοντας "επιτροπές αγανακτισμένων" ενώ οι περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι της στα νησιά πρωτοστατούν σε ρατσιστικές εκδηλώσεις μίσους. Πλησιάζει η 7 Οκτώβρη, μέρα της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγή και με την μαζική μας κινητοποίηση, την απεργία των συνδικάτων δεν θα αφήσουμε περιθώρια να πέσουν στα μαλακά. Έτσι θα τους κλείσουμε το δρόμο.

Σε όλη την Ευρώπη ξεσηκώνεται ένα κίνημα αλληλεγγύης, για να ανοίξουν τα σύνορα και να μετακινηθούν ελεύθερα οι πρόσφυγες. Είναι η δύναμη που μπορεί να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τις πολιτικές του ρατσισμού και για αυτό ενωνόμαστε μαζί τους.

Απαιτούμε να μπει τέλος στο ρατσισμό. Να μετακινηθούν ΑΜΕΣΩΣ οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα, σε ξενοδοχεία και σε σπίτια. Να δοθούν άσυλο σε πρόσφυγες και χαρτιά στους μετανάστες.

Καλούμε τους εργαζόμενους της τέχνης και του πολιτισμού, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα σχολεία, τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη.

πηγή : https://www.antiracismfascism.org/index.php/2…


Τα τελευταία 24ωρα η επίθεση στο στρατόπεδο - κόλαση στη Μόρια παραμένει σε εξέλιξη εις βάρος των 13.000 κολασμένων και φυλακισμένων προσφύγων από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Η πυρκαγιά πλέον έχει καταστρέψει όλες τις εγκαταστάσεις και τις σκηνές του στρατοπέδου, ενώ οι χιλιάδες πρόσφυγες εξωθήθηκαν στην ερημιά και την αστεγία, εγκλωβισμένοι μεταξύ της αστυνομίας που βγήκε παγανιά για να μην πλησιάσουν οι κολασμένοι της Μόρια την πόλη, και των ακροδεξιών που τα γνωστά κέντρα του νησιού με προεξάρχοντος του δήμαρχου, έχουν κινητοποιήσει για να μην υπάρξει ανοικοδόμηση του ΚΥΤ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να παρέχει πρώτες βοήθειες και μέτρα προστασίας για την ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ενεργοποίησε τους μηχανισμούς καταστολής. Ο Μητσοτάκης μέσα στον ρατσισμό και μισανθρωπισμό του, επιλέγει στις πυρκαγιές να μην στείλει την πυροσβεστική και υγειονομικό προσωπικό αλλά στέλνει τα ΜΑΤ, Μόρια - Μάτι: Δύο τόποι - μία δεξιά. Η ακροδεξιά του Μητσοτάκη δεν στηρίζει την κοινωνία με παροχές στην υγεία, την παιδεία και την εργασία, αντίθετα εν μέσω ύφεσης ξοδεύει δις σε πολεμικούς εξοπλισμούς και προπαγάνδα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ταξικά αδέλφια μας και είναι οι πρώτοι στους οποίους οφείλουμε να δώσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Με ή χωρίς επιδημία και με κάθε κόστος, ο αγώνας αυτός αποτελεί προτεραιότητα και πυλώνας του αντικαπιταλιστικού διεθνιστικού κινήματος. Ειδικά σε αυτήν τη φάση της διεθνούς και εγχώριας ακροδεξιάς ανασυγκρότησης και επίθεσης του κεφαλαίου, αναδεικνύεται η κρισιμότητα της παρέμβασης των κομμουνιστών.

Για τον ελληνικό καπιταλισμό, το μεταναστευτικό ζήτημα - στο οποίο ενσωματώνει και τους πρόσφυγες - τίθεται στην ημερήσια διάταξη ως πολιτικό κέντρο για την συνολική ακροδεξιά επίθεση του κεφαλαίου. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν αποτελούν ένα επιμέρους θέμα διαχείρισης για την αστική τάξη, αλλά επιχειρείται η πλήρης εργαλειοποίησή τους και προβάλλονται ως "πρόβλημα" που πρέπει να λύνει η αστυνομία και ο στρατός. Η επίθεση στα ταξικά μας αδέλφια δομείται ως πυρήνας της ακροδεξιάς ανασυγκρότησης με σκοπό την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του ιδεολογήματος της εθνικής ενότητας.

Τα ζητήματα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης ως αποτελέσματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και κρίσης, πρέπει να μπαίνουν ως πολιτική αιχμή σε όλους τους καθημερινούς ταξικούς αγώνες, γιατί ακριβώς αποτυπώνουν την πολιτική κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια λαίλαπα αντιδραστικών μέτρων που πλήττουν ολόκληρη την κοινωνία και αμφισβητούν μέχρι και τις ελευθερίες μας. Οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας παύουν να είναι μόνο οικονομικοί ή άσκησης πίεσης, οπότε προκύπτει το επίδικο της συνολικής μετωπικής αντίστασης που απαιτεί την υπεράσπιση όλων ανεξαιρέτως και πρωτίστως των πιο αδύναμων ταξικών αδελφών μας, σαν όρο πολιτικής συγκρότησης. Η διεθνιστική θέση των ανοικτών συνόρων με χορήγηση ταυτοτήτων και διαβατηρίων για τους εργάτες όλων των χωρών ξεκινώντας από την Ελλάδα και την ΕΕ, τα ίσα και πλήρη εργατικά και πολιτικά δικαιώματα για μετανάστες και πρόσφυγες, οι δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές παροχές (για στέγη, υγεία, εργασία, εκπαίδευση) από το ίδιο το κράτος, κι όχι από ΜΚΟ και ιδιώτες, είναι η θέση των κομμουνιστών για πρόνοια, για την άμεση και ομαλή ένταξη των κατατρεγμένων στην κοινωνία. Για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και αδελφοσύνης.

Δεν υποχωρούμε στην ακροδεξιά εθνικιστική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ. Ενάντια στην καπιταλιστική κρίση, την επιδημία και τις καταστροφές, μόνη διέξοδος από την βαρβαρότητα η κομμουνιστική στρατηγική.

Η ΟΡΜΑ καλεί στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1μμ στο Σύνταγμα.

Αθήνα, 11/09/2020

ΥΓ: Έχουν βγει πολλαπλά καλέσματα αλληλεγγύης για τη φρίκη της Μόριας. Η συμμετοχή μας σε ένα από αυτά δεν γίνεται με κριτήρια ιδεολογικά ή συμμαχιών. Υπάρχει και ένας προγραμματισμός της Οργάνωσης που δεν μπορεί να διαλυθεί για την αντιμετώπιση του ενδοκινηματικού ανταγωνισμού.