τι; : πορεία θεματική : ΔΕΘ από : ΕΜΠΑΡΓΚΟ

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 στις 16.30

Προσυγκέντρωση για τη διαδήλωση της ΔΕΘ

ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΤΕΙΧΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διανύουμε ένα πραγματικά παράξενο και πρωτόγνωρο Σεπτέμβρη… Σε λίγες μέρες τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς ουσιαστικά κανένα μέσο προστασίας για δασκάλους και παιδιά, καθώς δεν εντάσσεται στην κυβερνητική ατζέντα η ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος με την πρόσληψη περισσότερων καθηγητών και τη μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τάξη. Τα νοσοκομεία παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένα από νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, τα υπέρογκα κενά συνεχίζουν να καλύπτονται με μετακινήσεις προσωπικού στα νοσοκομεία αναφοράς, ενώ ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα παραμένει αμετάβλητος. Οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες, τεχνικά γραφεία, καταστήματα εστίασης, στον τουρισμό και το εμπόριο συνεχίζουν να είναι έκθετοι και απροστάτευτοι τόσο απέναντι στον ιό όσο και απέναντι στις νέες ορέξεις της εργοδοσίας που με αφορμή την πανδημία άρχισε να κουρεύει δικαιώματα και να πετσοκόβει συμβάσεις.

Για ποιο από όλα αυτά ακριβώς πανηγυρίζει η Κυβέρνηση; Οι θριαμβολογίες των κυβερνητικών σχεδίων και όλα όσα πρόκειται να ακούσουμε από τον Μητσοτάκη το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη που θα μιλήσει στο Thessaloniki Helexpo Forum είναι για τα πανηγύρια… Στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση αναλαμβάνει μαζί με την εργοδοσία ακέραιη την ευθύνη για την υγειονομική αλλά και εργασιακή κρίση που οξύνθηκε ανεξέλεγκτα το τελευταίο διάστημα και την οποία ασταμάτητα κοπιάζουν να φορτώσουν στον «ανεύθυνο» λαό όπως πιπιλάνε καθημερινά τα μεγαλοκάναλα και τους «τεμπέληδες και αδαείς» εργαζόμενους/άνεργους που δεν ξέρουν πώς να φτιάξουν ένα βιογραφικό… αλλά κυνηγάνε για ρουσφέτια.

Και όλα αυτά ενώ οι μόνοι που χρηματοδοτήθηκαν ουσιαστικά όλο αυτό το διάστημα ήταν η εργοδοσία, τα κανάλια, τα ιδιωτικά νοσοκομειακά κέντρα και κλινικές. Γιατί εμεί οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε σταθερά σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας μεταξύ κατώτατου μισθού και αναστολής σύμβασης. Ειδικά στον κλάδο του εμπορίου η νέα συνθήκη του κορονοϊού συνοδεύτηκε από εντατικοποίηση της εργασίας (ειδικά στις αλυσίδες supermarket), από μεταβολές των συμβάσεων και μείωση του ωραρίου και των απολαβών, από την επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας, από αναστολή συμβάσεων και απολύσεις. Είναι δεδομένο ότι ο χειμώνας θα είναι βαρύς και τα εργασιακά μέτρα έκτακτης ανάγκης είναι μέτρα που σταδιακά παγιώνονται και χτυπάνε τα ήδη τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Ταυτόχρονα τα ανησυχητικά κρούσματα που ξεσπούν ειδικά σε μεγάλες αλυσίδες supermarket (βλ. Lidl, Σκλαβενίτης) είναι ηχηρή απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν καθημερινά στους χώρους εργασίας, ενώ σε πολλούς χώρους τα μέτρα προστασίας πάρθηκαν με τα μάτια στραμμένα στην καταναλωτική ροή, με σκοπό δηλαδή να δημιουργείται ένα επίπλαστο κλίμα υγειονομικής ασφάλειας στους καταναλωτές και όχι προφανώς με άξονα την υγεία και την προστασία των εργαζομένων.

Κανένας δεν πρόκειται να μας παράσχει χείρα βοηθείας… η κυβέρνηση μάλιστα ενώ η κρίση σε υγεία και εργασία μεσουρανεί δούλεψε πυρετωδώς μέσα στο κατακαλόκαιρο γύρω από το περιβόητο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα τόσο κρίσιμα και σημαντικά που συμβαίνουν θεώρησε ότι πρέπει να ποινικοποιήσει τις διαδηλώσεις και να βάλει στο γύψο τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων… Να κόψει και να ράψει το ξέσπασμα της κοινωνικής αγανάκτησης στα δικά της μέτρα και σταθμά, πάντα υπό την αγαστή επίβλεψη του κατασταλτικού της βραχίονα, της αστυνομίας. Γι' αυτό υπάρχει ένας ακόμη λόγος να βρισκόμαστε στις 12 του Σεπτέμβρη στο δρόμο την ώρα που θα ξεστομίζονται οι κούφιες θριαμβολογίες και θα ανακοινώνονται νέα δυσβάσταχτα μέτρα και περικοπές. Να ενώσουμε τις φωνές μας με τους συναδέλφους μας και το σωματείο μας, να ενώσουμε τις διεκδικήσεις με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων που βρίσκονται στην ίδια μοίρα. Πρέπει όλα τα σφυριά να χτυπάνε μαζί και στο ίδιο σημείο… μέσα από τη μαζική δράση, τον ενιαίο αγωνιστικό συντονισμό και τη συμπόρευση των σωματείων και των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου να κλιμακώσουμε σε ένα νέο κύκλο απεργιακών κινητοποίησεων που θα συγκρούεται με την κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία. Γιατί μόνο ένα εργατικό κίνημα που θα στηρίζεται στη δύναμη των σωματείων και θα έχει κατεύθυνση ρήξης στο σήμερα μπορεί να βάλει πραγματικά τα εργατικά συμφέροντα μπροστά… να διεκδικήσει δηλαδή μόνιμη και σταθερή δουλειά, καμία μείωση μισθού, καμία απόλυση, μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία στου χώρους δουλειάς και άμεση ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

ΣΤΙΣ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΛΟΙ στο δρόμο το Σάββατο 12/9, προσυγκέντρωση στις 16.30 στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ και κατεύθυνση ενοποίησης όλων των σωματείων και των αγωνιζόμενων κομματιών στο δρόμο, προς τη συγκέντρωση των συνδικάτων στη ΧΑΝΘ.

ΕΜΠΑΡΓΚΟ

πηγή : https://embargostoemporio.wordpress.com/2020/…