τι; : θεματική : πρόσφυγες, Μόρια

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 στις 15.00

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους εξεγερμένους πρόσφυγες στη Λέσβο

H καταστροφή του κολαστήριου της Μόρια έφερε στο προσκήνιο μεγενθυμένες τις αντιθέσεις δύο ολότελα διαφορετικών κόσμων που δεν τέμνονται πουθενά. Η μοναδική τους επαφή εντοπίζεται στη στιγμή της σύγκρουσης, της αέναης αντιπαλότητας, της αιώνιας αντιπαράθεσης. Από τη μία ο κόσμος της εξουσίας και από την άλλη ο κόσμος του αγώνα, η καταστολή απέναντι στην αλληλεγγύη, η βαρβαρότητα να προσπαθεί να εξαλείψει την ανθρωπιά.

Η Μόρια, το χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη γη, όπως το χαρακτήρισαν οι «Γιατροί χωρίς σύνορα», δημιουργήθηκε το 2010 για να συνθλίψει τα όνειρα και τις ελπίδες περίπου 2.000 ανθρώπων. Αυτή ήταν η χωρητικότητα που απέδωσαν τότε σ'αυτό το σύγχρονο Άουσβιτς οι δημιουργοί του. Τούτο δεν εμπόδισε τις επόμενες κυβερνήσεις να στοιβάξουν περισσότερες από 20.000 ανθρώπινες ψυχές. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου η Μόρια δεν υπάρχει πια. Παραδόθηκε στις φλόγες. Το καρβουνιασμένο κουφάρι της θα μείνει στην ιστορία για να θυμίζει τον τόπο στον οποίο τα παιδιά δήλωναν ότι προτιμούν να πεθάνουν παρά να ζουν εκεί.

Η καταστροφή μιας φυλακής δεν μπορεί παρά να φέρνει αγαλλίαση στους έγκλειστους. Όχι όμως στη Μυτιλήνη. 13.000 άνθρωποι προσπαθούσαν να σώσουν τα λιγοστά τους υπάρχοντα από την πυρκαγιά και να γλυτώσουν από τις φλόγες, αλλά βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τους ανθρωποφύλακες, τα ΜΑΤ και ό,τι πιο φασιστικό στοιχείο βρίσκεται στο νησί.

Μπροστά σ'αυτή την εξελισσόμενη τραγωδία η κυβέρνηση των αρίστων της Νέας Δημοκρατίας επιστρατεύει την δική της «αλληλεγγύη». Νέες διμοιρίες ΜΑΤ κατακλύζουν το νησί, μαζί και αύρες. Αντί για γιατρούς και υγειονομικό υλικό στέλνουν τους έμμισθους δολοφόνους του κράτους. Καινούρια Μόρια στήνεται με τις ίδιες ετοιμόρροπες σκηνές και τις ανάλογες άθλιες συνθήκες. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Όσοι έχουν βιώσει τι θα πει Μόρια, δεν δείχνουν πρόθυμοι να περάσουν ξανά την ίδια φρίκη. Αντιστέκονται. Ρακένδυτοι, πεινασμένοι και ταλαιπωρημένοι, άοπλοι απέναντι στο στρατό της δημοκρατίας, στο κράτος και το παρακράτος, διεκδικώντας την ελευθερία τους. Προτιμούν να κοιμούνται ανάμεσα στους νεκρούς, όταν οι ζωντανοί που έρχονται σε επαφή μαζί τους είναι έλληνες εθνικιστές. Στο πλευρό τους ο αγωνιζόμενος λαός της Μυτιλήνης, οι αντιφασίστριες/ες που υψώνουν τοίχος με τα κορμιά τους.Θα ήταν ανώφελο να αναφερθούμε στη ρατσιστική ρητορική που επιδόθηκαν κυβερνητικά στελέχη ή στους φασίστες του διαδικτύου που ζητούν διακαώς να πεταχτούν οι μετανάστες στη θάλασσα. Δεν διαθέτουν την απαραίτητη φαιά ουσία ώστε να κατανοήσουν ότι δεν είναι επιλογή των μεταναστών να μείνουν στην ελλάδα. Δεν επιθυμούν να αμαυρώσουν την υπέρλαμπρη πατρίδα σας, τον πολιτισμό σας και τα χριστά ήθη και έθιμά σας. Εσείς τους εγκλωβίσατε, εσείς τους φυλακίσατε. Όμως πως διάολο να το καταλάβουν αυτό, όταν πανηγυρίζουν εν εξάλλω για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και τις φρεγάτες; Αυτοί ήσασταν , αυτοί είστε και αυτοί θα παραμείνετε. Μισάνθρωποι, δειλοί και σιχαμένα αποβράσματα.Ο άνεμος της αλληλεγγύης θα σαρώσει τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και το φασισμό.

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, συλλέγουμε στον Κοινό Τόπο (Πλούτωνος κ Υψηλάντου, Δάφνη, πλησίον του σταθμού μετρό Αγίου Δημητρίου) πολύτιμα αγαθά για τους εγκλωβισμένους μετανάστες της Μυτιλήνης. Καλούμε τα ταξικά μας αδέρφια, τους από τα κάτω, όλους και όλες εκείνους/ες δηλαδή που έχουν μάθει να προσφέρουν δίχως ανταλλάγματα, όλες εκείνες και εκείνους που ονειρεύονται ένα άλλο κόσμο χωρίς στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές και ανθρωποφύλακες, να προσέρθουν και να συνδράμουν με ό,τι μπορούν από τις ακόλουθες κατηγορίες:

- Ρούχα

- Κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες

- Σκηνές, Υπνόσακοι, στρώματα, μαξιλάρια- Φάρμακα

- Τρόφιμα (μακράς διάρκειας)

- Παιδικές πάνες, μωρομάντιλα, σερβιέτες, πάνες ενηλίκων

- Βρεφικό γάλα (σκόνη), παιδικές κρέμες- Οδοντόβουρτσες, Οδοντόκρεμες, σαπούνια, σαμπουάν κλπ

- Power bank

* Η λίστα θα ανανεώνεται συνεχώς.

Απαραίτητη σημείωση: Τα αγαθά θα παραδοθούν σε συντρόφους/ισσες στη Μυτιλήνη και δεν θα διανεμηθούν μέσω καμιάς ΜΚΟ.

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1607129/
πηγή : email που λάβαμε στις 15 Σεπτεμβρίου 13h