τι; : συγκέντρωση θεματική : από : Καμιά Ανοχή

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 στις 10.00 πμ

Δίκη καθηγητή γυναικολογίας για σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε φοιτήτριες

Μία (ακόμη) ιστορία σεξουαλικών παρενοχλήσεων από καθηγητή πανεπιστημίου.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, την επόμενη Τετάρτη, δικάζεται καθηγητής γυναικολογίας του τμήματος Μαιευτικής της Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελίες για συστηματική σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών του τμήματος.

Ο καθηγητής, εκμεταλλευόμενος την εξουσία που του παρείχε η θέση του, καλούσε τις φοιτήτριες στο γυναικολογικό του ιατρείο για δωρεάν εξέταση, όπου και παρενοχλούσε τις περισσότερες από αυτές. Η "εξέταση" περιλάμβανε ολοκληρωτικό βγάλσιμο των ρούχων (χωρίς παροχή ρόμπας ή κάποιου άλλου καλύμματος), αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση χωρίς γάντια, ερεθισμό της κλειτορίδας με τη χρήση του δαχτύλου του, άσεμνες κινήσεις, πολύ στενή επαφή με τον ίδιο και πολλά άλλα.

Και όσο η παρενοχλητική και παραβιαστική του συμπεριφορά παρέμενε το καλά κρυμμένο μυστικό του τμήματος, τόσο οι φοιτήτριες βρίσκονταν μόνες, φοβούμενες την εκδικητική του στάση στο μάθημα και τη γενικότερη στοχοποίηση.

Η κοινωνικά εμπεδωμένη κουλτούρα του βιασμού και οι ενοχές που αυτή γεννά στα γυναικεία σώματα, οδήγησε πολλές από τις φοιτήτριες να πιστεύουν ότι το φαντάστηκαν, ότι έφταιγαν οι ίδιες, κι έπειτα έπρεπε να παρακολουθήσουν το μάθημά του γεμάτες ντροπή και αηδία.

Και πόσες θυμόμαστε άραγε την καμπάνια ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, και την οργή του Ιατρικού Συλλόγου, που έφτασε να στέλνει εξώδικο στη ΓΓΙΦ, για το ένα από τα βίντεο της καμπάνιας που αναπαριστούσε μία αληθινή ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης σε ιατρείο; Τη συγκάλυψη που παρέχεται αφειδώς στους άντρες επαγγελματίες με θέση εξουσίας από τους ομοτράπεζους τους, και από το σύστημα που συντηρούν, για να συνεχίσουν να ασκούν έλεγχο πάνω στα σώματά μας;

Όμως τώρα τα στόματα άνοιξαν. Η επανεμφάνιση του φεμινιστικού κινήματος παγκόσμια δυνάμωσε τις αδερφές μας να ξεπεράσουν τον φόβο τους, να καταθέσουν και να φωνάξουν απέναντι στον λευκό άντρα με εξουσία, στον παντοδύναμο καθηγητή και γνωστό γυναικολόγο, στον άνθρωπο που θα μπορούσε να κανονίσει να μην ξαναβρούν δουλειά, ένα φτάνει πια, #metoo!

"Το κάναμε για όλες μας!", λένε.
Και δεν πρέπει να μείνει καμία μόνη.

Η Καμία Ανοχή καλεί σε στήριξη έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης την επόμενη Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου.

Εμείς, αδερφές μας, σας πιστεύουμε.
Μαζί είμαστε πιο δυνατές.

Καμία Ανοχή
στην πατριαρχία, στο σεξισμό και στην κουλτούρα του βιασμού

πηγή : https://www.facebook.com/events/6788271494017…