Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 στις 18.00

Κάλεσμα για πορεία στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου

Την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου κλείνουν 2 χρόνια από την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Το έτος είναι 2018 και επί της οδού Γλάδστωνος, νοικοκυραίοι και μπάτσοι δολοφονούν την Zackie, ενώ τα media σπεύδουν να μαζέψουν τα σπασμένα, αναπαράγοντας με περισσό θράσος και κανένα σεβασμό τον κανιβαλισμό μίας ακόμα αδερφής μας, διασύροντάς την για το ελληνικό κοινό που παρέμεινε άπραγο στην καλύτερη και υποστηρικτικό στην χειρότερη.

Τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης ανέκαθεν κατατάσσονται υπέρ των συμφερόντων του κράτους και της ιδιοκτησίας και στον βωμό αυτών δεν διστάζουν να υποτιμούν ακόμα και την ύπαρξη ενός ατόμου που δεν ταιριάζει με τις επιταγές της κοινωνίας. Ακόμα και αν ο Ζακ ήταν τοξικομανής, οροθετικός και ληστής, το στάτους του δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δικαιολογία ώστε να προβληθεί στους θεατές η δολοφονία του και να αναδειχθεί σαν justice served porn η αυτοδικία των δραστών του και το λιντσάρισμα του σε ότι μέσο μπορεί να αναπαραχθεί μια πληροφορία.

Τα περιθωριοποιημένα άτομα γίνονται έρμαιο μιας καθωσπρέπει κοινωνίας, όταν αυτά δεν πληρούν τα κριτήρια της. Με τον τρόπο αυτό η αφήγηση μπορεί να στραφεί εναντίον τους, υποτιμώντας κάθε απάνθρωπη πράξη που βαραίνει κάθε φορά το πρόσωπο του κανονικού. Οι ετικέτες που προσδίδονται σε κάθε άτομο είναι για να τρομοκρατηθούν οι νοικοκυραίοι και να έχουν το περιθώριο να την χρησιμοποιήσουν ώστε να προσθέσουν ένα «αλλά» στις πράξεις των όμοιών τους, δικαιολογώντας ακόμα και ανθρωποκτονίες. Οι χριστιανοηθικές τους αξίες αποχρωματίζουν καθετί πολύχρωμο και βάφουν τα πάντα στο χρώμα του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας. Το δικό τους «αγαπάτε αλλήλους» είναι πάντα υπό όρους βασισμένους στην θωρακισμένη τους πραγματικότητα.

Η αντιμετώπιση αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι το ίδιο το σύστημα δίνει προτεραιότητα στην ατομική περιουσία παρά στην ανθρώπινη ζωή, αφού αυτό έχει δομηθεί σε ένα νομικό σύστημα που επωφελεί τους ισχυρούς. Τα υλικά αγαθά και το χρήμα καθιστούν έναν πολίτη άξιο και ευυπόληπτο οπότε το να δολοφονεί για αυτά είναι αποδεκτό. Έτσι το να κλέβεις ένα κατάστημα καταντάει πράξη που η αυτοδικία είναι μια λογική κατάληξη. Ο «δράστης» επωμίζεται όλη την ευθύνη, ακόμα και την αφαίρεση της ζωής του, και απενοχοποιείται απολύτως ο ιδιοκτήτης. Αναμφίβολα, σε αυτή την κοινωνία απόλυτης ιδιώτευσης, ένα κόσμημα κοστίζει παραπάνω από την αξιοπρέπεια και τις ιδέες ενός ατόμου, τα οποία καταπατούνται από το ίδιο το κράτος, με την βοήθεια των θεσμικών οργάνων της τάξης.

Η έξαρση της αστυνομικής βίας είναι ένα φαινόμενο που μας έχει γίνει πολύ γνώριμο το τελευταίο διάστημα. Από την καταστολή των αγώνων, την εκκένωση των καταλήψεων έως την λεκτική, σεξουαλική και σωματική παρενόχληση queer ατόμων, θηλυκοτήτων και γενικά ατόμων που δεν υπάγονται στο φάσμα της κανονικότητας. Αυτός ο τρόπος δράσης τους ωστόσο δεν μας σοκάρει, καθώς η ελληνική αστυνομία έχει δείξει τις προθέσεις τις χρόνια τώρα, συγκαλύπτοντας και οριακά επικροτώντας τα μέλη του σώματος της που ασπάζονται βίαιες πρακτικές. Ο Στράτος Μαυροειδάκος, γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αστυνομίας, χαρακτήρισε τον ξυλοδαρμό και την χειροπέδηση ενός ημιθανή ανθρώπου ως «νόμιμη αστυνομική βία» και επικρότησε τους αστυνομικούς για την «πολύ καλή» δουλειά τους. Η αυθαιρεσία των μπάτσων να καταπατάνε οποιαδήποτε προσωπική ελευθέρια καθώς και ο τεράστιος παραλληλισμός τους με ακροδεξιές ιδεολογίες εθνικού ελιτισμού τους καθιστά μια νόμιμη τρομοκρατική οργάνωση με δράση εναντίον των μειονοτήτων, με την διαφορά ότι η συγκεκριμένη έχει την δυνατότητα να δικαιολογεί κάθε έγκλημα της κάμπτοντας τον νόμο για το συμφέρον της.

Σε ένα τέτοιο κλίμα μόνιμης στοχοποίησης πρέπει να βρούνε τρόπο να υπάρχουν όλα τα άτομα που δεν υπάγονται σε κανένα από τα κουτάκια της κοινωνίας, η οποία με κάθε τέτοια είδηση αποδεικνύει ότι καθέν@ που δεν είναι ελληνόφων@, λευκ@, χριστιαν@, ετεροφυλόφιλ@, cis, αρρενωπ@, μη ανάπηρ@, λεπτ@ είτε πρέπει να υποτάσσεται είτε να σταματήσει να υπάρχει. Η έντονη ανάδειξη του κοινωνικού κανιβαλισμού αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι οι δολοφονίες μας είναι μια λογική κατάληξη από την στιγμή που φορούσαμε μια τέτοια ταυτότητα. Οι κρατικοί θεσμοί σπεύδουν στην εξάλειψη του διαφορετικού, στην άσκηση ελέγχου στα σώματά μας και στην συνεχή αποσιώπησή των θανάτων μας όμως εμείς θα συνεχίσουμε να αποτελούμε την εξαίρεση στους στείρους κανόνες τους.

Η ZACKIE ΖΕΙ, ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ.

Κάλεσμα για πορεία την Δευτέρα 21/9, ώρα 18:00 στη Νομαρχία.

Queer ομάδα «Υψομετρούδες»

πηγή : email που λάβαμε στις 16 Σεπτεμβρίου 20h