Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 στις 11.30

Παγκαλλιτεχνική συγκέντρωση & πορεία

Η ανεργία δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης - Παγκαλλιτεχνική συγκέντρωση Δευτέρα 21/9 Προπύλαια 11:30

Ανακοίνωση της Κλαδικής Τεχνών & Θεαμάτων για την παγκαλλιτεχνική συγκέντρωση και το περιβόητο Μητρώο Καλλιτεχνών

Το αφήγημα της κυβέρνησης ΝΔ περί «ατομικής ευθήνης» δεν σταματάει στην διασπορά του ιού. Τα πλέον ώριμα κι άριστα παιδιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με το «δομημένο βιογραφικό», μας λένε ότι είναι ευθύνη των εργαζομένων άμα δεν βρίσκουν δουλειά. Οι εργαζόμενες/οι τεχνών και θεαμάτων καλούνται να ψάξουν σε ένα από τα δεκάδες θέατρα και σινεμά των δήμων που κλείνουν στην σειρά…

Εξαρχής οι εργαζόμενοι/ες που βγαίναμε στους δρόμους ξέραμε ότι το Μητρώο Καλλιτεχνών ήταν ένα κακοστημένο (ή καλοστημένο;) κόλπο για να μπορεί να εγγραφεί πολύ λίγος κόσμος. Μια γελοία δικαιολογία για να αποκλειστούν οι υπόλοιπες/οι. Κι όχι μόνο οι αόρατες/οι που δουλεύουν μαύρα πολύ συχνά, και συνεπώς δεν έχουν τα απαραίτητα ένσημα για να θεωρηθούν ότι ακολουθούνε το τάδε επάγγελμα. Εκτός μένουν και όσες/οι τόλμησαν να έχουν διαφορετικές ασχολίες (άρα κι ένσημα) στον χώρο μας, και φυσικά δεκάδες εργαζόμενες/οι που δεν καλύπτονται από καμία από τις επαγγελματικές κατηγορίες του Μητρώου.

Πόσος κόσμος παίζει να πάρει το επίδομα; Διαβάζουμε από το Σωματείο Εργαζομένω στο Θέαμα & Ακρόαμα:

Η ειδική έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που συνόδευε το νομοσχέδιο, αναφέρει ότι προβλέπεται το ποσό των 21,4 εκατ. ευρώ για την ειδική αποζημίωση καλλιτεχνών - δημιουργών αλλά και των ξεναγών και των τουριστικών οδηγών. Με μια απλή διαίρεση (21.400.000 : 1.068 ευρώ) διαπιστώνουμε πως τη δίμηνη ενίσχυση θα την λάβουν μόνο 20.000 περίπου εργαζόμενοι, από όλες τις ειδικότητες (μαζί με τους ξεναγούς και τους τουριστικούς οδηγούς).

Την άνοιξη πήραν το 800άρι όσοι/ες δούλευαν σε επιχειρήσεις που ανέστειλλαν αναγκαστικά την λειτουργία τους. Έτσι, δόθηκε ακόμα και σε ανθρώπους που ίσως μόλις είχαν αρχίσει να εργάζονται, χωρίς τους τρομερούς όρους και προϋποθέσεις του Μητρώου Καλλιτεχνών. Φυσικά, τώρα πια δεν υπάρχουν καν «πληττόμενες επιχειρήσεις». Κάτι τέτοιο θα σήμαινε κλείσιμο τους και επίδομα σε πολύ κόσμο που κάπως χαροπαλεύει να εργαστεί σήμερα. Η κυβέρνηση έτσι δεν έρχεται ξανά σε σύγκρουση με τα αφεντικά τόσο, δεν παρέχει καμία στοχευμένη πρόνοια, και παράλληλα πουλάει το παραμύθι ότι έδωσε ξανά έκτακτο το επίδομα των 535€ γενικά κι αόριστα «στον κλάδο του πολιτισμού».

Εμάς στόχος μας είναι να διευρυνθούν οι στενοί όροι που τίθενται. Δεν ανταποκρίνονται καν στην πραγματικότητα της αγοράς. Το υπουργείο Πολιτισμού γνωρίζει πολύ καλά τί απλήρωτη και αδήλωτη εργασία υπάρχει στον κλάδο μας. Εκμεταλλεύεται τις χρόνιες δυσκολίες μας για να φορτώσει και αυτή κρίση στην εργατική τάξη. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι! Συνεχίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις, συμμετέχουμε στα σωματεία μας, συμμετέχουμε

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στις 11:30 συγκέντρωση στα Προπύλαια με πορεία ως το υπουργείο Εργασίας! Όλες και όλοι εκεί!

  • Μηνιαίο Επίδομα με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όλες/όλους, ακόμα και για αυτές/ούς, που εργάζονται για λίγες ώρες καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, που δεν μας επιτρέπει να δουλέψουμε!
  • Να δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα σε όλες/ους! Ακόμα και με ένα ένσημο μέσα στο 2019-2020!
  • Μείωση για το 2020, στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο Εποχικό Επίδομα!
  • Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων!
  • Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν!
  • Ασφαλιστική Ικανότητα για όλες/όλους!
  • Εξασφάλιση πνευματικών και μηχανικών διαωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού!
  • Δωρεάν τεστ Covid-19 με κρατική ευθύνη σε όλες/ους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά!

Κλαδική Τεχνών & Θεαμάτων

πηγή : http://rocinante.gr/i-anergia-den-ine-thema-a…