Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 στις 20.30

Cine Λαμπηδόνα: Ένας έρωτας στη Ρώμη

Σκηνοθεσία: Ντίνο Ρίζι

Σενάριο: Ερκόλε Πάτι, Ennio Flaiano

Ηθοποιοί: Μιλέν Ντεμονζό, Έλσα Μαρτινέλι, Πίτερ Μπάλντγουιν, Βιτόριο Ντε Σίκα

Μουσική: Carlo Rustichelli

Λίγα λόγια: Ο Μαρτσέλο είναι ένας γοητευτικός, άνεργος διανοούμενος ο οποίος ερωτεύεται την Άννα, μια όμορφη στάρλετ που προσπαθεί να κάνει καριέρα ηθοποιού. Είναι όμως συναισθηματικά άστατη, γεγονός με το οποίο ο Μαρτσέλο προσπαθεί αρχικά να συμβιβαστεί, αλλά τελικά τού είναι αδύνατο να το αποδεχτεί. Ο μύθος της μοιραίας γυναίκας παίρνει πιο… αντονιονική μορφή σε ένα κομψό μα πικρό ρομαντικό δράμα.

Από τους θεμελιωτές της μεταπολεμικής ιταλικής κωμωδίας («Ο Φανφαρόνος», «Τα Τέρατα», «Άρωμα Γυναίκας»), ο Ντίνο Ρίζι συνεργάστηκε το 1960 με τον συνσεναριογράφο του Φελίνι, τον Ένιο Φλαϊάνο, για τη διασκευή ενός μυθιστορήματος του Έρκολε Πάτι. Μόνο που εδώ η πρώτη ύλη είναι σαφώς δραματικότερη, παραλλαγή του μύθου της μοιραίας γυναίκας που ξεκίνησε από το φιλμ νουάρ και φτάνει στο «Ντάρλινγκ» (1965) του Τζον Σλέζινγκερ. Στην ταινία, η οποία προβλήθηκε στην Ελλάδα με τον τίτλο «Η Νυμφομανής» (!), το αρσενικό «θύμα» είναι ο Μαρτσέλο, ένας άνεργος διανοούμενος ο οποίος ερωτεύεται μια όμορφη στάρλετ που προσπαθεί να κάνει καριέρα ηθοποιού.

Εκείνη όμως είναι συναισθηματικά άστατη, γεγονός με το οποίο προσπαθεί αρχικά να συμβιβαστεί ο Μαρτσέλο, αλλά τελικά τού είναι αδύνατο να το αποδεχτεί. Ο Φλαϊάνο, ο οποίος αμέσως μετά θα συνυπογράψει σεναριακά τη «Νύχτα» του Αντονιόνι, δίνει ένα στεγνό, υπαρξιακά πικρό ύφος σε μια ιστορία με μελοδραματικές πινελιές, ενώ η στιβαρή όσο και κομψή σκηνοθετική διαχείριση του Ρίζι (εξαιρετική δουλειά στους φωτισμούς και στις εναλλαγές των εποχών) προσθέτει στο ερωτικό αδιέξοδο έναν υποδόριο σαρκασμό κι επιπλέον μια κοινωνική διάσταση.

πηγή: Αθηνόραμα

Δείτε το τρέϊλερ της ταινίας

πηγή : https://politistikokentrovirona.blogspot.com/…