Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 στις 19.00

Μικροφωνική συγκέντρωση για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου

H πανδημία του Covid-19 συνεχίζει να έχει καταλυτική επίδραση στην πολιτική διαχείρισης του δημόσιου χώρου. Τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας που πάρθηκαν δεν μοιάζουν προσωρινά, αλλά μια πραγματικότητα που είχε ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο της συνεχούς ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των περιοχών μας.

Με μια ματιά στις γειτονιές μας παρατηρήσαμε την επιτάχυνση των έργων ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας ακόμη και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και την επεκτατική πολιτική που ακολούθησαν τα καταστήματα με τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα με άλλοθι την τήρηση των αποστάσεων. Αυτή η πρακτική δεν αφήνει σπιθαμή γης στις πεζές και δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλίμα που δύσκολα μπορεί κανείς να υπάρξει. Ειδικότερα κεντρικά σημεία όπως η Πλατεία Νέας Σμύρνης και η οδός της Αγ.Αλεξάνδρου γίνονται όλο και πιο δυσπρόσιτα για ΑΜΕΑ, γονείς με καρότσια και ηλικιωμένους λόγω του λιγοστού ελεύθερου χώρου και του αναπόφευκτου συνωστισμού που δημιουργείται.

Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο χωροταξικό αλλά βαθιά κοινωνικό και πολιτικό. Η αυθαιρεσία των καταστηματαρχών που νομιμοποιείται με την συγκατάβαση του Δήμου εντείνει τον αποκλεισμό των ατόμων από την δημόσια σφαίρα. Ο αποκλεισμός αυτός δεν είναι ορατός μόνο με το μάτι, αλλά κι αισθητά μέσα μας, στο πεδίο της κοινωνικής συναναστροφής, καθώς το εμπόρευμα διαμεσολαβεί στις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία. Είναι πλέον ξεκάθαρο, στις πλατείες χωρούν μόνο όσα άτομα μπορούν να πληρώσουν το αντίτιμο που ορίζουν τα μαγαζιά και συμμορφώνονται στις πολιτικές του (όπως το dress code ή ελάχιστος αριθμός ατόμων που αγοράζουν κάποιο προϊόν) τα υπόλοιπ@ θα εκτοπίζονται στα πέριξ της πλατείας.

Η εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και η απρόσκοπτη κερδοφορία απαιτούν και την διαφύλαξη της τάξης και ασφάλειας. Ειδικότερα έπειτα από την περίοδο της καραντίνας ο αριθμός των αστυνομικών έχει αυξηθεί και με αφορμή τα υγειονομικά μέτρα επιτίθεται στους κατοίκους των πλατειών όπως έγινε στις πλατείες στην Αγία Παρασκευή, στο Παγκράτι και στην Κυψέλη. Παρόμοιος συνωστισμός παρατηρήθηκε και στην Πλατεία Νέας Σμύρνης, ωστόσο δεν γίναμε μάρτυρες κάποιας εφόδου. Απ' ό,τι φαίνεται η αστυνομία πράττει επιλεκτικά και κατά τα συμφωνηθέντα με τους μαγαζάτορες. Πέρα από την αστυνομία έχει επιστρατευτεί και εταιρεία security που περιπολεί την γειτονιά μας και κυρίως τα πάρκα, τα σχολεία, το Άλσος Νέας Σμύρνης κατά τις βραδινές ώρες, κρίνοντας μάλλον τους θαμώνες ως πιο ύποπτους απ' αυτούς που βρίσκονται σε μαγαζιά. Στην πραγματικότητα όμως τα προαναφερθέντα αποτελούν δημόσιοι χώροι που η καθεμία θα πρέπει να έχει πρόσβαση, την ώρα που επιθυμεί και να μην λειτουργούν μόνο τις ώρες που ορίζει ο Δήμος.

Οι δημόσιοι χώροι βρίσκονται υπό την διαχείριση των Δήμων και ιδιωτικών εταιρειών και πλαισιώνονται από ένα κλίμα αυστηρής επιτήρησης και ελέγχου. Ως κάτοικοι της Νέας Σμύρνης, του Π. Φαλήρου, του Ν. Κόσμου και του Αγ. Δημητρίου επιθυμούμε την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου: οι πλατείες, τα πάρκα, τα γήπεδα, τα σχολεία και οι πεζόδρομοι ανήκουν σε όλ@, όχι σε όσους εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών και της κάθε δημοτικής αρχής. Οι δημόσιοι χώροι είναι σημεία συνάντησης, συζητήσεων, πολιτικών ζυμώσεων, εστίες αγώνα και το μόνο που δεν χωρά σε αυτούς είναι λογικές διακρίσεων όπως ρατσιστικές, φασιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές. Γι αυτό και είναι ανάγκη να τους υπερασπιστούμε, να αυτοοργανωθούμε και να πάρουμε την διαχείριση στα χέρια μας και να τους καταστήσουμε όχι μόνο δημόσιους αλλά ελεύθερους. Αφήνουμε πίσω μας την λογική της ανάθεσης σε δημοτικές αρχές και με δική μας πρωτοβουλία, συνεργαζόμαστε και παρεμβαίνουμε στους δημόσιους χώρους με εκδηλώσεις και δράσεις.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου, Ν. Κόσμου & Αγ. Δημητρίου

email: ask_exnotion@rexiseup.neext

πηγή : email που λάβαμε στις 26 Σεπτεμβρίου 19h