Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 στις 21.00

Προβολή ταινίας: V For Vendetta

Προβολή της ταινίας ''V For Vendetta''
στον εξωτερικό χώρο του Βοτανικού Κήπου για να μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Σκηνοθέτης: James McTeigue

Σενάριο: Andy Wachowski, David Lloyd, Lana Wachowski

Πρωταγωνιστές: Natalie Portman, Hugo Weaving, Sinead Cusack

Πλοκή:
Το "V For Vendetta" είναι μια ταινία η οποία, αν κι είχε όλες τις προδιαγραφές για να γίνει μια περιπέτεια καταιγιστικής δράσης, δεν θέλησε να σταθεί εκεί αλλά, να πάει ένα βήμα παραπέρα. Η δράση μετριάζεται με στόχο, να δοθεί πρόσφορο έδαφος σε έναν γεμάτο και ευρηματικό σενάριο, μέσω του οποίου καλούμαστε να διαπιστώσουμε τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις των ηρώων, την καθίζηση της σύγχρονης κοινωνίας αλλά, και τον αγώνα των αντιεξουσιαστών ενάντια σε κάθε μη ανθρωπιστικό κίνημα που καταπατάει δικαιώματα και τσαλακώνει προσωπικότητες, στο όνομα μιας δήθεν εθνότητας που στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται για κάλυψη πολιτικών και όχι μόνο, συμφερόντων. Ο V και όσοι τελικά θα τον ακολουθήσουν, δεν είναι απλά αντιήρωεες αλλά, αντιεξουσιαστές παρακινούμενοι όχι από προσωπικά συμφέροντα αλλά, από μια προσπάθεια διαφύλαξης της ανθρωπιστικής ενότητας και των δικαιωμάτων αυτής.
Βασισμένη στο ομώνυμο comic της Vertigo και των Alan Moore και David Lloyd, η ταινία ακουλουθεί όσον αφορά το καλλιτεχνικό της κομμάτι, ακριβώς την ίδια αισθητική. Ο ήρωας κινείται στις σκιές του Λονδίνου, ενός Λονδίνου σκοτεινού, άγριου και βρώμικου, κάτω από ένα καταναγκαστικό καθεστώς που δεν αφήνει περιθώρια ελευθερίας, έκφρασης και πράξεων, αντίθετα σε όσα προστάζει ο νόμος και όσοι των θεσπίζουν. Η μάσκα του δεν έχει ως σκοπό να κρύψει απλά το πρόσωπό του αλλά, να καθιερώσει μια φιγούρα, τρομακτική για όσους πολεμάει, λυτρωτική για όσους υπερασπίζεται. Μπορεί το προσωπείο να είναι άψυχο όμως, μέσα από το ειρωνικό του χαμόγελο είναι τόσο εκφραστικό, όσο και τρομακτικό χρειάζεται στην πραγματικότητα. Δεν είναι απλά μια φιγούρα αλλά, ένα είδωλο για όλους εκείνους που έχουν την ανάγκη να ταυτιστούν μαζί του.
Ο Hugo Weaving, ο εβρισκόμενος πίσω από την μάσκα του V, καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις, έστω και αν το πρόσωπό του δεν εμφανίζεται ποτέ στην πραγματικότητα. Και αν βιαστούμε να σκεφτούμε ότι είναι εύκολο να ερμηνεύεις όταν το πρόσωπό σου μένει κρυμμένο, ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε σκεπτόμενοι, πόσο δύσκολο είναι να υποδύεσαι έναν χαρακτήρα, να γίνεσαι γοητευτικός, αστείος, απειλητικός και όλα αυτά, κάνοντας μόνο χρήση των σωματικών σου κινήσεων και της φωνής σου. Και η Natalie Portman όμως επιβεβαιώνει με την παρουσία της στην ταινία αυτή ότι είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εξελισσόμενα κινηματογραφικά πρόσωπα που δεν διστάζει να ρισκάρει, οδηγώντας τον χαρακτήρα της ηρωίδας από μια ζωή με ανησυχίες στην απόλυτη απογοήτευση και από σταδιακά στην προσπάθεια ανύψωσης μέχρι την δυναμική κορύφωση του τέλους, κόντρα σε ένα μάτσο κακών που ο καθένας είναι εξαιρετικός στον ρόλο του, βάσει των ατομικών δεδομένων που ακολουθεί ο καθένας από αυτούς.
Το "V For Vendetta" είναι ένας comic ύμνος στην επανάσταση του ανθρωπίνου γέννους, κόντρα στο σύγχρονο απειλητικό και καταπιεστικό καθεστημένο. Είναι μια ταινία άρτια όσον αφορά το οπτικοακουστικό κομμάτι και ισορροπημένη ανάμεσα στην θεωρία και την δράση. Μπορεί οι φίλοι της περιπέτειας να ήθελαν λίγο ακόμα πιο έντονες σκηνές αγώνα και εννατίωσης όμως, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, ίσως να χανόταν η πραγματική αξία, φιλοσοφία η οποία διατηρήθηκε άλλωστε και στο πρώτο μέρος της τριλογίας του "Matrix" και αυτό, είναι ένας από τους λόγους που μέχρι και σήμερα το συζητάμε, χαρακτηρίζοντάς το ως σημείο αναφοράς. Με φόντο το σκοτεινό Λονδίνο, ξεκινάμε με μοναδικούς πρωταγωνιστές ένα επαναστατικό ταξίδι που, μπορεί να μην αποτελεί το τέλος της κοινωνικής καταπίεσης ωστόσο, αποτελεί ένα ισχυρό εφαλτήριο ώστε να ξεκινήσει η πραγματική επανάσταση.

Aπο: Γιώτα Παπαδημακοπούλου

Event: https://el-gr.facebook.com/events/33735031435…

ΕΚΧ Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης
Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη

Πρόσβαση λεωφορειακές γραμμές:
700 (από το σταθμό του μετρό στην Ανθούπολη), στάση «Παλαιό τέρμα».
Α11 και Β11 (από το σταθμό του μετρό στην Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα».

http://votanikoskipos.blogspot.gr/
votaexnikoskipexos@gmailex.com

πηγή : https://el-gr.facebook.com/votanikoskipos2009…