Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 στις 19.00

Ανοιχτή συνέλευση την αναρχικής μαθητικής ομάδας Αταξία

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΚΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: ΑΤΑΞΙΑ

Το κράτος από το ξεκίνημα της πανδημίας μας κάνει ολοφάνερο το πόσο ανίκανο είναι να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση αλλά και το πόσο απροετοίμαστο είναι. Κλείνει λοιπόν από φόβο τα σχολεία με μόλις έξι κρούσματα την ημέρα και δημιουργεί μια καραντίνα με χουντικά χαρακτηριστικά. Την κατάσταση της καραντίνας σπάει με το ξεκίνημα του καλοκαιριού και αρά του τουρισμού. Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και οι θάνατοι από τον covid-19 γίνονται περισσότεροι. Παρ'όλα αυτά η οικονομία μας ''τα πάει πολύ καλά'' μιας και τα σύνορα με Ευρώπη είναι ορθάνοιχτα. Φτάνοντας στο τώρα, η κυβέρνηση ΝΔ ανοίγει τα σχολεία με αρκετά παραπάνω κρούσματα από την φορά που τα έκλεισε. Η Κεραμέως έχει εξαγγείλει κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με το πώς οι μαθητές/τριες όσο και οι καθηγητές/τριες θα κινούνται μέσα στα σχολεία και το ποια μέτρα θα ακολουθήσουν. Μέτρα τα οποία είναι ανέφικτα και δεν μπορούν να ισχύσουν σχεδόν σε κανένα ελληνικό σχολείο. Τα μέτρα αφορούν κυρίως τον αριθμό των μαθητών μέσα στην τάξη, για το οποίο μέτρο η Κεραμέως εικάζει πως στον μέσο όρο τα παιδιά σε μια τάξη είναι 17, πράγμα το οποίο δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο σε κανένα ελληνικό σχολείο. Αφορούν επίσης τα διαλείμματα αλλά και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά την διάρκεια του συνολικού σχολικού ωραρίου διότι το "σπάσιμο" των τμημάτων σε μικρότερα κομμάτια θεωρείται αδύνατο. Να επισημάνουμε επίσης πως το κράτος, στην κατάσταση που βρισκόμαστε δεν προσέλαβε παραπάνω καθαριστικό προσωπικό στον χώρο του σχολείου αλλά ούτε και αναπληρωτές/τριες δασκάλους/ες και καθηγητές/τριες. Αντιθέτως, όπως συνηθίζεται κάθε νέα χρονιά, τα σχολεία μας έχουν σοβαρή έλλειψη καθηγητών/τριων. Τέλος, η κυβέρνηση μάλλον δεν θέλει να αναγνωρίσει την σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε για αυτό και δεν μεριμνά καθόλου για τις αποστάσεις μεταξύ των μαθητών/τριων στις αίθουσες αλλά ούτε και για την εξασφάλιση των σχολείων με τεστ για covid-19.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου ο καπιταλισμός δεν έχει να προσφέρει καμία απολύτως λύση πάνω στο τρέχον ζήτημα της πανδημίας, χωρίς να αποφέρει σημαντικά προβλήματα στην κοινωνία. Αυτή η αδιέξοδος που συνάντησε το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα ήταν αναπόφευκτη και τώρα γίνονται ξεκάθαρες οι προθέσεις και οι αδυναμίες του. Τους τελευταίους μήνες έχουμε παρατηρήσει πως βασική μέριμνα του κράτους δεν είναι η υγεία των μελών της κοινωνίας αλλά η ομαλή λειτουργία της οικονομίας, η αύξηση του κεφαλαίου και οι επενδύσεις. Όλοι/ες μας πλέον, μετά την έξαρση του ιού, κατανοούμε πως το αστικό κράτος αδυνατεί να προστατεύσει τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας και παρέχει ουσιαστικές βοήθειες μονάχα σε προνομιούχους/ες. Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, πως δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στα κράτη τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια υγεία των λαών. Μπορούμε όμως να βασιστούμε ο ένας στην άλλη και βάζοντας μπροστά τους όρους της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της αυτοοργάνωσης να καταφέρουμε ό,τι αδυνατούν τα κράτη και οι κυβερνήσεις. Η μοναδική λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε μπορεί να προκύψει, αποκλειστικά και μόνο, από τα κάτω, από τα ίδια τα κοινωνικά υποκείμενα που καθημερινά δέχονται την βάρβαρη καταπίεση που τους επιβάλλεται από τα πάνω.

Εμείς ως μαθητές και μαθήτριες, από τα κύρια δηλαδή υποκείμενα στον χώρο του σχολείου, αλλά και ως αναρχικοί\κες επιλέγουμε τον δρόμο της οργάνωσης και της αντίστασης ενάντια στους κρατικούς θεσμούς που μας καταπιέζουν. Θέλουμε το μαθητικό σύνολο να έχει τον πρώτο λόγο για οποιαδήποτε μαθητικά ζητήματα προκύπτουν. Στοχεύουμε στην ζύμωση των μαθητών και των μαθητριών, πλάι σε φοιτητές/τριες και εκπαιδευτικούς, για την οργάνωση των δικών μας αντιστάσεων, για ένα σχολείο που στην θέση του ανταγωνισμού θα προτάσσει την αλληλεγγύη και θα μας χωράει όλες και όλους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3/10 19:00 ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ MUNDO NUEVO (Φιλίππου με Σιατίστης γωνία)

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΕΛΙΩΝ

Αναρχική Μαθητική Ομάδα: Αταξία