Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 στις 19.30

Βιβλιοπαρουσίαση - Εκδήλωση: Η Πολιορκία του Σαράγεβο (1992-1996)

Η ομάδα διακίνησης εντύπων «Βιβλία Ανομίας» και οι εκδόσεις «Καμιονέτα» διοργανώνουν Βιβλιοπαρουσίαση - Εκδήλωση με τίτλο:

Η Πολιορκία του Σαράγεβο (1992-1996)

++ προβολή video "Miss Sarajevo"

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σκοτώθηκαν 13.952. Κι όσο φρικτοί κι αν είναι οι αριθμοί αυτοί, ίσως αδύνατον να τους αντιληφθούμε ακόμη και σήμερα, εντούτοις δεν μπορούν να αποδώσουν την πλήρη έκταση της πολιορκίας. Η πολιορκία του Σαράγεβο διήρκησε 1.425 ημέρες. Θα μπορούσε να έχει γραφτεί ένα βιβλίο για κάθε μία από αυτές τις ημέρες…

Σε τούτο το βιβλίο δεν θα συναντήσει κανείς ήρωες και ηρωίδες. Μην περιμένετε επικές αφηγήσεις για προσωπικότητες και φιγούρες που γράφτηκαν στην ιστορία αντιστεκόμενοι μαρτυρικά στις δυνάμεις κατοχής. Αυτή η έκδοση αφορά την καθημερινή ζωή υπό πολιορκία. Τη ζωή που έπρεπε να συνεχιστεί, τη ζωή που συνεχίστηκε. Θα εισαχθείτε στις καθημερινές συνήθειες που έπρεπε να αναπτυχθούν στην πόλη του Σαράγεβο για να γίνει η κάθε μέρα βιώσιμη. Θα διαβάσετε για τεχνικές και τρόπους που έβρισκαν απλοί καθημερινοί άνδρες και γυναίκες για να αποφύγουν το θάνατο, για νέες συνταγές που έπρεπε να ανακαλυφθούν λόγω της παντελούς έλλειψης πρώτων υλών και τροφίμων. Θα διαβάσετε για έρωτες και αυτοσχέδιες γιορτές υπό τον ήχο βομβών και πυρών ελεύθερων σκοπευτών, για punk-rock σε υπόγεια λίγα μέτρα από πολεμικά οδοφράγματα. Η λαχτάρα για ζωή των κατοίκων του Σαράγεβο ήταν εν τέλει η μεγαλύτερη μορφή αντίστασης στα σχέδια των εθνικιστικών καθαρμάτων. Όλες αυτές οι μικρές συνήθειες στο εσωτερικό της πολιορκούμενης πόλης έκαναν το Σαράγεβο σύμβολο ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα και αντίστασης στον πόλεμο.

«Η Πολιορκία του Σαράγεβο» έρχεται να προστεθεί στην περιορισμένη βιβλιογραφία γύρω από τα εγκλήματα του σέρβικου εθνικισμού στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας του 1992-1996. Τα όνειρα κυριαρχίας του ελληνικού κράτους στη βαλκανική χερσόνησο στις αρχές των 90s και η ελληνοσερβική φιλία που χτίστηκε για να τα επιβάλει, ως συλλογικό σκοπό της ελληνικής κοινωνίας, δεν επέτρεπαν -δεν επιτρέπουν- να ακουστεί κιχ για τις δολοφονίες, τους βιασμούς, τις εκτοπίσεις εκατοντάδων χιλιάδων Βόσνιων μουσουλμάνων στις αρχές του 1990. Αν η εθνική ομοψυχία που επέδειξαν και επιδεικνύουν όλοι οι κρατικοί παράγοντες στην υποστήριξη των χασάπηδων της Βοσνίας αποτυπώνονταν σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ, αυτό θα ξεκινούσε με τις αγκαλιές του σταρ δικηγόρου και πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Α. Λυκουρέζου με τον Ράτκο Μλάντιτς, θα συνέχιζε με τον πρόλογο του «ήρωα» Μ. Γλέζου στην ποιητική συλλογή του «επαναστάτη» Ράντοβαν Κάραζιτς και θα έκλεινε με το αποτρόπαιο τατουάζ του καραβανά αδερφού του Η. Κασιδιάρη προς τιμήν των Τσέτνικς.

Παρασκευή 9/10/20 στις 19:30 στο Ελευθεριακό Εργαστήρι F451 (Τσακάλωφ 20, Άλσος)

Εκδόσεις Καμιονέτα

Βιβλία Ανομίας

πηγή : https://vivliaanomias.gr/biblioparoysiasi-ekd…
πηγή : email που λάβαμε στις 3 Οκτωβρίου 14h