Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 στις 14.00

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις φυλακές Κορυδαλλού

ενάντια στην κατασταλτική πολιτική του κράτους στις φυλακές

Με την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην κυβερνητική εξουσία έχει τεθεί σε εφαρμογή το δόγμα "νόμος και τάξη" με κύριο πολιτικό του εκφραστή τον πολιτικό χαμαιλέοντα Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως εκείνον τον συνδετικό πολιτικό κρίκο μεταξύ ακροδεξιάς πρακτικής και εκσυγχρονιστικής ρητορικής.

Το δόγμα "νόμος και τάξη" αποτελεί το συμπυκνωμένο νόημα όχι μόνο της υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ για τσάκισμα όλων των κοινωνικών αντιστάσεων σε όλα τα πεδία αγώνα που αυτές διεξάγονται. Αλλά αφορά την οικοδόμηση ενός μόνιμου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης ως προληπτική στρατηγική αντιεξέγερσης. Αφορά την τελευταία πράξη σαρώματος όλων των αγωνιστικών κεκτημένων και την παράλληλη δημιουργία συντηρητικών κοινωνικών αυτοματισμών τους οποίους καλλιεργεί από τα δεξιά η ΝΔ με σκοπό την ολοκλήρωση του αντιεξεγερτικού της σχεδίου.

Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που οικοδομεί η ΝΔ ως η νέα κανονικότητα σημαίνει ότι τα Εξάρχεια θα βρίσκονται υπό διαρκή αστυνομική κατοχή, ότι ορδές αφηνιασμένων Δελτάδων θα τραμπουκίζουν νεολαίους, θα δέρνουν όποιον δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις τους, θα κάνουν σαφές ότι η κουλτούρα αντίστασης και ανυπακοής που διαπερνούσε για δεκαετίες την γειτονιά των Εξαρχείων αποτελεί πλέον ένα μακρινό παρελθόν.

Η νέα κανονικότητα σημαίνει ότι με την εφαρμογή του χουντονομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις η παρουσία του ανατρεπτικού κινήματος στον δρόμο τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ότι η επιλογή της πολιτικής ανυπακοής στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα σημαίνει αυτομάτως συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ότι η μόνη διέξοδος που δίνει το κράτος είναι η πλήρη πειθάρχηση μας στις ορέξεις του, η μετατροπή μας σε ακίνδυνα πολιτικά υποκείμενα που δεν θα διεκδικούν την παρουσία τους στον δρόμο αλλά θα αιτούνται άδεια από την αστυνομία και θα περιορίζονται σε κάποιο πεζοδρόμιο ως γραφικές καρικατούρες άλλων εποχών.

Η νέα κανονικότητα για όσους βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο. Για τους φτωχούς, τους άνεργους, τους μετανάστες σημαίνει έναν νέο κύκλο εξαθλίωσης για τις ζωές τους, έναν νέο κύκλο κοινωνικής ερήμωσης και απελπισίας.

Η νέα κανονικότητα για τους κρατούμενους και τις κρατούμενες που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές του ελληνικού κράτους ανέτειλε ως μια σωφρονιστική δυστοπία με νέους περιορισμούς, απαγορεύσεις και περιστολή όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων τους.

Αφετηρία της αποτέλεσε η μεταφορά των φυλακών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μια πράξη πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά νομικά δεδομένα αφού πλέον η αστυνομία παύει να είναι αρμόδια μόνο για την σύλληψη κάποιου αλλά καθορίζει και τους τρόπους έκτισης της ποινής του.

Συνέχεια της συγκεκριμένης κυβερνητικής επιλογής αποτέλεσε η αξιοποίηση της ομάδας εφόδου στις φυλακές στα πρότυπα των ΕΚΑΜ η οποία αποτελεί το επικοινωνιακό κατασταλτικό εργαλείο του κράτους για να παρουσιάζει αποτελέσματα στο πεδίο των φυλακών. Δεκάδες έφοδοι έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα ενώ δεν λείπουν οι καταγγελίες για εξευτελιστική μεταχείριση και ξυλοδαρμούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες εισβολές τόσο από την ειδική ομάδα των φυλακών όσο και από σωφρονιστικούς στον θάλαμο όπου βρίσκονται οι πολιτικές κρατούμενες Δήμητρα Βαλαβάνη, η Hazal Secer και η Harika Kizilkaya. Η Δήμητρα είναι αναρχική και συνελήφθη πριν 8 μήνες στην Αγία Παρασκευή. Οι Hazal Secer και Harika Kizilkaya συνελήφθησαν μετά τις επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής εναντίων μελών του Λαϊκού Μετώπου στην Αθήνα. Όλα αυτά πάντα σε συνδυασμό με την κατάλληλη κάλυψη από τα πάντα πρόθυμα Μ.Μ.Ε που καλλιεργούν το κλίμα "πάταξης της ανομίας" εντός των φυλακών.

Το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται η κατάθεση ενός επαίσχυντου νομοσχεδίου το οποίο σκοπεύει να αλλάξει ριζικά το καθεστώς χορήγησης αδειών αυστηροποιόντας το σε υπέρμετρο βαθμό για όλους τους κρατούμενους καθώς και τις προϋποθέσεις για μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές. Παράλληλα οι φυλακές τύπου Γ μετονομάστηκαν σε "πειθαρχικές φυλακές" και αναμένεται να λειτουργήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στον Δομοκό.

Πόλεμο έχει κηρύξει η κυβέρνηση με πρωτεργάτες το δίδυμο Χρυσοχοΐδη-Νικολάου απέναντι στους φυλακισμένους .

Πιο συγκεκριμένα το νέο σχέδιο νόμου επιμελήθηκε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου και ανάμεσα στα άλλα προβλέπει ότι οι κρατούμενοι χάνουν τη δυνατότητα μεταγωγής και παραμονής σε αγροτική φυλακή εάν εις βάρος τους εκκρεμεί όχι μόνο κακουργηματική αλλά και πλημμεληματική δίωξη. Ειδικότερα, στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου προβλέπεται μεν ότι «στα αγροτικά καταστήματα κράτησης δύναται να μετάγονται κατάδικοι ανεξαρτήτως αδικήματος», εφόσον τους έχει χορηγηθεί άδεια τουλάχιστον μία φορά και έχουν τηρήσει τους όρους της. Ωστόσο, το νομοσχέδιο εισάγει εξαίρεση,δηλαδή ότι απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτική φυλακή εάν εις βάρος του κρατούμενου εκκρεμεί ποινική δίωξη όχι μόνο για κακούργημα -όπως ίσχυε μέχρι σήμερα- αλλά και για πλημμέλημα που ενέχει όμως πράξεις βίας ή απειλή βίας.

Η διάταξη είναι φωτογραφική και αφορά ουσιαστικά την περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα της 17Ν, ο οποίος έχει μεταχθεί στις αγροτικές φυλακές Βόλου. Κι αυτό διότι εις βάρος του, όπως και εις βάρος 19 ακόμα αναρχικών, εκκρεμεί από τον Ιούνιο του 2019 ποινική δίωξη για στάση και ηθική αυτουργία σε στάση που έγινε στον Κορυδαλλό τον Φεβρουάριο του 2018. Όμως αυτή η διάταξη τελικά θα στερήσει το δικαίωμα της μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές σε μια σειρά κρατούμενους.

Αυστηροποίηση προβλέπεται και στο θέμα της χορήγησης αδειών. Και αυτό διότι προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας σε κρατούμενους με καταδίκη άνω των δέκα ετών είναι να έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους αντί του ενός πέμπτου που ίσχυε μέχρι πρότινος, ενώ αντίστοιχα οι ισοβίτες θα πρέπει να έχουν εκτίσει 12 χρόνια αντί 8. Aπό τη στιγμή που καταλήγουν άδειες και αναστολές να είναι προσβάσιμες στα ίδια περίπου χρονικά πλαίσια αναμένεται να επηρεαστεί και ο πραγματικός χρόνος κράτησης αφού στην πρακτική εφαρμογή τους οι διατάξεις αυτές θα καταλήξουν να συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τον χρόνο αποφυλάκισης.

Η δεύτερη προϋπόθεση για το δικαίωμα στην άδεια είναι να μην υπάρχει εκκρεμής δικαστική διαδικασία όχι μόνο για κακούργημα αλλά ακόμα και για πλημμέλημα. Όμως και εδώ ισχύει ότι η πλειονότητα των κρατουμένων έχει κι άλλες εκκρεμότητες.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά, αλλά μειώνεται και ο αριθμός των ημερών που δικαιούται ο κάθε κρατούμενος! Τώρα γίνεται έως 5 ημέρες από 6 που ίσχυε έως σήμερα. Μέχρι σήμερα επίσης ο νόμος έλεγε ότι αν κάποιος έχει εκτίσει μεγαλύτερο διάστημα ποινής από το προβλεπόμενο μέχρι να πάρει άδεια, τότε οι 6 ημέρες γίνονται 9. Τώρα το αλλάζουν και αυτό, μεγαλώνουν το διάστημα και μειώνουν τις ημέρες σε 6.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν καταιγισμό πληροφοριών που δεν αποτελούν μια απλή είδηση μέσα σε τόσες αλλά την επιτομή μιας βαθιάς αναδιάρθρωσης στο πεδίο των φυλακών που στοχεύει στο να επιστρέψουν τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των κρατουμένων στο μηδέν.

Καλούμε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, όσους και όσες ακόμα νιώθουν αποστροφή μπροστά στα κάγκελα και τα συρματοπλέγματα, όσους και όσες ακόμα βλέπουν την φυλακή ως ένα μνημείο ασχήμιας του εξουσιαστικού πολιτισμού που θέλουμε να γκρεμίσουμε, να πλαισιώσουν την συγκέντρωση αλληλεγγύης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - 14:00 - ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Να σπάσουμε το κλίμα τρομοκρατίας που επιβάλλει το κράτος στις φυλακές.

Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις των κρατουμένων.

Να σταθούμε δίπλα στις συντρόφισσες μας, Δ. Βαλαβάνη, H. Secer και H. Kizilkaya.

Να μην αφήσουμε τους φυλακισμένους μας στην λήθη.

κάλεσμα : Συνέλευση Αλληλεγγύης

στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/83409/