Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020 στις 20.00

προβολή του ντοκυμανταίρ Century of the Self, 2002 (επ. 1, 2)

Αποτελούμενο από τέσσερα μέρη η ταινία-ντοκιμαντέρ «The Century of the Self» (ο αιώνας του εαυτού) του Adam Curtis (παραγωγή BBC) επιδιώκει να αναλύσει τις οικονομικές κρίσεις και τη σημερινή κατάσταση στο κόσμο, πώς οι θεωρίες του Σίγκμουντ Φρόυντ και άλλων μετα-φροϋδικών ψυχαναλυτών χρησιμοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις για τον έλεγχο των λαών και τελικά από τις εταιρίες για να χειριστούν τους καταναλωτές στην αγορά των προϊόντων τους. Επικεντρώνεται στις κρίσιμες στιγμές του περασμένου αιώνα και αναζητά σε βάθος τις ρίζες του καταναλωτισμού, της εμπορευματοποίησης των αγαθών και τις επιπτώσεις τους στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο σύγχρονος άνθρωπος τον εαυτό του.

Μέρος Πρώτο: Οι Μηχανές της Ευτυχίας

Η ιστορία για την σχέση μεταξύ του Φρόυντ και του αμερικανού ανηψιού του Edward Burnays, ο οποίος την δεκαετία του 1920 επινόησε τον κλάδο των δημοσίων σχέσεων ως τη συνέχεια της πολεμικής προπαγάνδας σε καιρό ειρήνης, και ήταν ο πρώτος που υιοθέτησε τις ιδέες του Φρόυντ για την χειραγώγηση των μαζών. Έδειξε στις αμερικανικές εταιρίες πώς να πείσουν τους ανθρώπους να επιθυμούν αντικείμενα που δεν χρειάζονται. Ήταν ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης τεχνικής της μαζικής καταναλωτικής πειθούς.

Μέρος Δεύτερο: Η Εφαρμοσμένη Μηχανική της Συγκατάθεσης

Σε αυτό το επεισόδιο αποκαλύπτεται πως αυτοί που ήρθαν στην εξουσία μετά τον πόλεμο χρησιμοποίησαν τις ιδέες του Φρόυντ για το ασυνείδητο, ώστε να ελέγξουν τις μάζες. Πολιτικοί και σχεδιαστές πίστεψαν τις ιδέες του Φρόυντ ότι βαθιά μέσα τους όλα τα ανθρώπινα όντα ήταν επικίνδυνα, χωρίς λογική, γεμάτα επιθυμίες και φόβους. Ήθελαν να βρουν τρόπους να ελέγξουν αυτόν τον "κρυφό εχθρό" μέσα στο ανθρώπινο μυαλό. Η κόρη του Φρόυντ, Άννα, μαζί με τον ανιψιό του Έντουαρντ Μπερνέζ παρείχαν την κεντρική φιλοσοφία. Οι ηπα και η CIA έκαναν πράξη τις ιδέες τους αναπτύσσοντας τεχνικές χειραγώγησης και ελέγχου των μυαλών των αμερικάνων πολιτών. Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος, πίστευαν, που θα μπορούσε να υπάρξει μια σταθερή δημοκρατική κοινωνία: η καταπίεση της βαρβαρότητας που κρυβόταν κάτω από την επιφάνεια.

πηγή : email που λάβαμε στις 10 Οκτωβρίου 20h