Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 στις 18.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις

ΠΟΡΕΙΑ 16.10.20 - 18:00 - Περιφέρεια

από την εγκατάλειψη των ζωών μας,

ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ 21.10.10 - 18:00 - κατάληψη ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ

για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών (στέγη, ρεύμα, νερό)

και την εναντίωση στην κοινωνική συναίνεση

Με 3 διαφορετικές αφίσες-μηνύματα και 6.000 κείμενα που μοιράζονται πόρτα πόρτα, οι 3 καταλήψεις της πόλης και μεμονωμένες συντρόφισσες/οι, προπαγανδίζουμε την πορεία της 16ης Οκτώβρη και τη συζήτηση της 21ης Οκτώβρη. Ακολουθεί το κείμενο και οι αφίσες. Για κατέβασμα του κειμένου σε pdf πατήστε πάνω στον σύνδεσμο.

Απ' την εγκατάλειψη των ζωών μας… στις καταλήψεις των αναγκών μας

Οι τράπεζες γεννάνε τους «ληστές».

Οι φυλακές τους «τρομοκράτες»

Η μοναξιά τους «απροσάρμοστους».

Το προϊόν την «ανάγκη»

Τα σύνορα τους στρατούς

Όλα η ιδιοχτησία.

Βία γεννάει η Βία.

Μη ρωτάς. Μη με σταματάς.

Είναι τώρα ν' αποκαταστήσουμε

του ηθικού δικαίου την υπέρτατη πράξη.

Κατερίνα Γώγου

Ανοίγεις την τηλεόραση… Οι φωνές των δημοσιογράφων ξεχύνονται και γεμίζουν το σπίτι: 300 νέα κρούσματα - 4 θάνατοι, μας την πέφτουν οι Τούρκοι, εκκένωσαν μια κατάληψη στην Κρήτη για να γίνει ξενοδοχείο, 50 συλλήψεις αντιεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη, η αστυνομία μαζεύει κόσμο απ' τις πλατείες, μπάτσοι, διευθυντάδες και γονείς κυνηγούν σχολικές καταλήψεις, ένας τύπος που δεν ξέρεις παντρεύεται και αγόρασε μια βίλα κάπου στο Αιγαίο… Ενώ χαζεύεις αφηρημένα αναρωτιέσαι: Πώς θα πληρώσεις το νοίκι με τα 500 ευρώ που παίρνεις; Πώς θα καλυφθούν οι λογαριασμοί που στοιβάχτηκαν στην καραντίνα; Από πού θα βρεθούν τα λεφτά για τη θέρμανση; Θα υπάρχει δουλειά τον χειμώνα; Πότε θα μπει εκείνο το χειρουργείο; Πώς θ' αγοραστούν τα σχολικά των παιδιών; Και τα λεφτά για τις δραστηριότητές τους ποιος θα τα πληρώσει; Τελικά θα ζήσουμε αν τη βγάλουμε καθαρή απ' τον κορωνοϊό;

Το κράτος, επικαλούμενο την ανάγκη θωράκισης του ΕΣΥ, προχώρησε στην καραντίνα μοσχοπουλώντας το σύνθημα -20 εκατ. είναι αυτά!- «μένουμε σπίτι». Περιττό να πούμε ότι στο ΕΣΥ έπεσαν πολύ λίγα λεφτά, μιας και δουλειά του κράτους δεν είναι η δική μας ασφάλεια, αλλά η διασφάλιση ότι τα φράγκα θα συνεχίσουν να μπαίνουν αμείωτα στις τσέπες των λίγων, στις δικές τους τσέπες. Άλλωστε το πόσο μας νοιάζεται η κυβέρνηση «αυτές τις δύσκολες μέρες» φάνηκε από το πώς χειρίστηκε τους άστεγους και τους φυλακισμένους, τους οποίους σιωπηλά απέκλεισε σε σάπια κτίρια και δομές. Τους μετανάστες, αφού τους αφαίρεσε το ΑΜΚΑ και τους πέταξε έξω απ' τα σπίτια, τους στοίβαξε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε αντίφαση με το σύνθημα #μένουμε σπίτι. Όσο για τις υπόλοιπες και τους υπόλοιπους, η παραμονή στο σπίτι μόνο ασφάλεια δεν προσέφερε. Η βία μέσα στα σπίτια αυξήθηκε χωρίς δυνατότητα καταγγελίας. Το νοίκι έτρεχε κανονικά καθώς το 40% της έκπτωσης δεν μας έπιασε. Οι λογαριασμοί, χωρίς καμία πρόβλεψη για τη μείωσή τους, μαζεύτηκαν, φυσικά ανεβασμένοι μιας και για να μείνουμε σπίτι κάπως έπρεπε να ζεσταθούμε, να μαγειρέψουμε, να κάνουμε μπάνιο. Η εργασιακή ανασφάλεια χτύπησε κόκκινο. Κάθε πρόσβαση στη δημόσια υγεία περιορίστηκε δραματικά.

Παρά τη ρητορική του για τη διαφύλαξη της υγείας μας, το κράτος δεν σταμάτησε να μας σκάβει τον λάκκο: δεν προσέλαβε ποτέ προσωπικό στα νοσοκομεία, μείωσε τους μισθούς, ξεχείλωσε τα ωράρια, κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, απελευθέρωσε τις απολύσεις, έδωσε μεγαλύτερα περιθώρια στα αφεντικά να μας ποδοπατάνε, έκλεισε τις επιθεωρήσεις εργασίας, απαγόρευσε τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, νομιμοποίησε την τηλεκπαίδευση παραβλέποντας το αν μαθητές, φοιτητές και καθηγητές είχαν τέτοια δυνατότητα.

Δε θα ζούμε για να δουλεύουμε, δε θα πληρώνουμε για να ζούμε!

Ιδιαίτερα στο κομμάτι της στέγης, επετράπη η πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων σε εταιρείες στο 20% της αξίας τους, αλλά οι πληττόμενοι πρέπει να τα αποπληρώσουν ολόκληρα. Μετά τους επιτρέπει να μείνουν ως νοικιάρηδες στα πρώην σπίτια τους με επιδοτούμενο ενοίκιο. Γιατί άραγε δεν δόθηκε εξαρχής η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων στο 20%; Και πού θα βρεθούν τα λεφτά για να σωθούν τα σπίτια μόλις ξαναρχίσουν οι πλειστηριασμοί; Παράλληλα, παρά την οικονομική κρίση, ιδιωτικές εταιρείες ανέλαβαν να πιέζουν τους οφειλέτες για την αποπληρωμή των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, ενώ, μετά την περίοδο χάριτος της καραντίνας, οι διακοπές ρεύματος και νερού συνεχίστηκαν κανονικά.

Αν οι κυβερνήσεις φοβούνται κάτι, αυτό είναι οι κοινωνικές αντιστάσεις. Έτσι λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση, με όχημα την απειλή του covid-19, προσπαθεί να μας απομονώσει, να μας κάνει να φοβόμαστε την επαφή με τον γείτονα, τη φίλη, τον συνάδελφο, ακόμη και τα παιδιά ή τους γονείς μας, κανονικοποιώντας την ολοκληρωτική επιτήρηση των ζωών μας. Ταυτόχρονα όμως οι μονάδες παραγωγής δεν σταμάτησαν λεπτό να δουλεύουν, όπως και άλλοι εργασιακοί χώροι, χωρίς φυσικά να νοιάζεται κανείς για τις αποστάσεις. Πώς άλλωστε θα γέμιζαν τα ράφια των σουπερμάρκετ ώστε να καταναλώνουμε με μανία;

Βέβαια, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Το μόνο που πρέπει να μας αγχώνει είναι η απειλή πολέμου και γι' αυτό δεν χρειαζόμαστε νοσοκομεία, αλλά πολεμικά αεροσκάφη και καραβανάδες. Θέλουν να μας πείσουν ότι έχουμε ανάγκη περισσότερους μπάτσους που δουλειά τους είναι να μας «προστατεύουν» και να καταστέλλουν όσες και όσους «πάνε γυρεύοντας». Πρέπει να ξεχάσουμε ότι το κράτος και τ' αφεντικά υποβαθμίζουν τις ζωές μας και από κοινού αδελφωμένα να αντιμετωπίσουμε τον «νέο αόρατο εχθρό», τον κορωνοϊό. Άλλωστε κάνουν ό,τι μπορούν και είτε αρρωστήσουμε είτε ψοφολογήσουμε είναι ατομική μας ευθύνη.

Από την πλευρά μας, ως καταληψίες και κομμάτι αυτής της κοινωνίας, επιλέξαμε να απαντήσουμε στο πρόβλημα της στέγης με καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Πιστεύουμε ότι η ατομική ιδιοκτησία παράγει και αναπαράγει όλες τις κοινωνικές αδικίες. Αναγνωρίζουμε το ρεύμα και το νερό ως κοινωνικά αγαθά και αρνούμαστε να τα πληρώσουμε. Δεν περιμένουμε σωτηρία από κόμματα και ευεργέτες. Οργανωνόμαστε συλλογικά για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια των ζωών μας ενάντια στους εχθρούς μας που δεν είναι άλλοι από το κράτος και τ' αφεντικά. Προσπαθούμε οι καταλήψεις ν' αποτελούν κέντρα αγώνα ενάντια στις επιβουλές κάθε εξουσίας. Καθώς το κράτος εξαπολύει συνολικότερη επίθεση στη ζωή, την εργασία και τη φύση, επιδιώκει να ρίξει κάθε ανάχωμα αντίστασης και γι' αυτό καταστέλλει με μεγαλύτερη ένταση αυτή την περίοδο: εκκενώνει καταλήψεις, συλλαμβάνει και διώκει αγωνίστριες και αγωνιστές, απαγορεύει τις πορείες και τις απεργίες, ποινικοποιεί τον συνδικαλισμό. Και δεν θα μείνει σε αυτά…

Κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό!

Αν λοιπόν σε έχουν προβληματίσει κι εσένα κάποια από τα παραπάνω ζητήματα και τα ζεις στο πετσί σου, μην εγκαταλείπεις. Όσο περισσότερο οργανώνεται η κρατική επίθεση τόσο ψηλότερα χρειάζεται να ορθώνουμε τις κοινές μας αντιστάσεις: η λύση δεν είναι ατομική. Δεν έχει νόημα να εναποθέτουμε ελπίδα σε κόμματα και διαχειριστές της εξουσίας, γιατί η λύση δεν θα έρθει από αυτούς. Όσο εμπιστευόμαστε το δικαίωμα για σπίτι στην τράπεζα, τόσο αυτή θα μας το παίρνει. Όσο δεν αντιδρούμε όταν κόβουν το ρεύμα και το νερό, σ' εμάς ή στον γείτονά μας, τόσο θα αυξάνονται οι αρπακτικές διαθέσεις κράτους και εταιρειών. Όσο τους εμπιστευόμαστε, τόσο θα μας προδίδουν, θα μας εκμεταλλεύονται και θα μας καταστέλουν.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

στις εκκενωμένες καταλήψεις Terra Incognita, Rosa Nera, Φιλολάου 99 και στις καταλήψεις που δέχτηκαν κρατικές & παρακρατικές επιθέσεις Libertatia, Κ*ΒΟΞ

Κατάληψη Αντιβίωση, Καταλήψεις Στέγης Σαχίνη 3 και Acta et Verba, σύντροφοι/ισσες

πηγή : email που λάβαμε στις 13 Οκτωβρίου 13h

post image


1 2 3

ΕΣΕ Ιωαννίνων-16 Οκτωβρη Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις

Κείμενο που μοιράζεται σε χώρους εργασίας στα Γιάννενα και καλει στην διαδήλωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις, στις 16 Οκτώβρη.

Συνάδελφε/ισσα,

ΜΗΠΩΣ ΑΝΕΒΑΣΕΣ ΠΟΛΥ ΤΗ ΜΑΣΚΑ;

Δεν έχει υπάρξει καμία κυβέρνηση, είτε γέρνει το κεφάλι δεξιά ή ζερβά, που σχεδιάζει να επιτεθεί στα κοινωνικά και εργατικά κεκτημένα και η οποία δεν προσπάθησε να ξεπαστρέψει πρώτα τους εχθρούς της. Όσοι/ες δεν πάνε με τα νερά τους, όσοι/ες δεν βολεύονται στη δουλίτσα και το σπιτάκι τους, όσοι/ες δεν έχουν ξεριζώσει τη γλώσσα και το μυαλό κι ακόμη τα χρησιμοποιούν για να καταλάβουν τι στο καλό συμβαίνει γύρω τους και να φωνάξουν, όσοι/ες δεν κυνηγούν την καριέρα, το μεροκαματάκι, τον ανταγωνισμό και την καταναλωτική εξάρτηση, όσοι/ες αντιστέκονται, είναι για το κράτος εχθροί. Μη τους ψάξεις στα δελτία ειδήσεων, στις κομματικές συγκεντρώσεις, στις καθωσπρέπει εκδηλώσεις. Δεν θα τους βρεις εκεί. Παίζει να είναι δίπλα σου, στη δουλειά, τη σχολή ή τη γειτονιά σου. Θα τους βρεις σε οριζόντιες συνελεύσεις, χωρίς ηγέτες και πατρόνες, θα τους βρεις στις διαδηλώσεις, τις πλατείες, τα σωματεία βάσης, τις καταλήψεις οι οποίες τελευταία έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο της εξουσίας. Εκεί βρίσκονται κάποια δυναμικά κομμάτια της σύγχρονης εργατικής τάξης, που σήμερα ξανά και με κάθε τρόπο, στήνουν εμπόδια στην βαρβαρότητα που επελαύνει. Κι όπως πάντα, η εργατική τάξη είναι εχθρός.

Ακόμη κι αν δεν βλέπεις όλα αυτά, (ή μήπως δε θες να τα δεις;)βλέπεις σίγουρα την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον, ειδικά με την επίδραση από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Χρεωμένες θα γεννηθούν οι επόμενες γενιές εργατών/ριων, χρεωμένες και οι μεθεπόμενες. Οι μισθοί θα πέσουν κι άλλο όταν τα ψίχουλα από τις κρατικές επιδοτήσεις θα κοπούν, οι δουλειές θα λιγοστέψουν κι η ανεργία έχει αγγίξει ήδη το 20%. Τα νοίκια όμως, σαν να´ χουν το δικό τους το βιολί, ακολουθούν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ή του Airbnb και σκαρφαλώνουν στα ύψη. Κι όσοι/ες πήραν δάνεια, τους έχουν περάσει οι τράπεζες και τα funds θηλιά στο λαιμό για μια ζωή.

¨Είμαι καλός/η στην δουλειά μου¨ θα πεις, ¨δεν πρόκειται να τη χάσω κι έτσι θα τα καταφέρω¨. Ξεχνάς όμως ότι είσαι καλός/η, όσο είσαι αποδοτικός/η για τα κέρδη των αφεντικών. Αν ζορίσουν τα πράγματα, το ξέρεις, θα σε πετάξουν σαν στυμμένη λεμονόκουπα στο νεροχύτη του ΟΑΕΔ. Με αυτό τον ¨άγιο¨ τρόπο φοβίζουν τους εργαζόμενους, με αυτά τα ¨ιερά¨ μέσα γίνονται ορισμένοι υποζύγια και τσιράκια. Κι αντιδρούν πάλι λίγοι/ες για τα κλεμμένα ένσημα, στα δώρα που πάνε βόλτα από το ΑΤΜ στην τσέπη του εργοδότη, φωνάζουν λίγοι/ες για τις υπερωρίες και το ξεπάτωμα, απεργούν λίγοι ενάντια στα αντεργατικά νομοσχέδια. Αυτοί/ες είναι εχθροί των αφεντικών, άρα και του κράτους.

Σε αυτή την συγκυρία λοιπόν, που η κοινωνία έχει πακετώθει με τον κορωνοϊό, που κυριαρχεί ο φόβος και η αβεβαιότητα και στον δημόσιο λόγο ακούς μόνο την λέξη ¨κρούσμα¨ 652 φορές την μέρα, βρήκε την ευκαιρία το κράτος να επιτεθεί στις καταλήψεις. Από τον Αύγουστο έχουν εκκενωθεί τρείς, η Terra ingognita στη Σαλονίκη, η Rosa nera στα Χανιά και η Φιλολάου στην Αθήνα.

Ο στόχος των εκκενώσεων, πέρα από την ικανοποίηση συμφερόντων για την ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση των κτιρίων, είναι οι αγωνιζόμενοι/ες που δραστηριοποιούνται εντός τους. Όταν αυτοί/ες αρνούνται να πληρώσουν ρεύμα, νερό και νοίκι, όχι από καπρίτσιο, αλλά από πολιτική επιλογή, όταν δεν κωλώνουν να ρίξουν κι ένα μπινελίκι στο αφεντικό τους που τους κλέβει, μη φοβούμενοι/ες ότι θα μείνουν στο δρόμο αν χάσουν τη δουλειά τους, αποτελούν πρόβλημα για την ¨κανονικότητα¨. Όταν αυτοί/ες ενώνουν την φωνή τους με κάθε λογής κοινωνικούς, εργατικούς, φοιτητικούς, μαθητικούς και περιβαλλοντικούς αγώνες, αποτελούν πρόβλημα. Όταν αυτοί/ες αναδεικνύουν τους αγώνες των φυλακισμένων ή παλεύουν τον σεξισμό και την έμφυλη βία αποτελούν πρόβλημα. Όταν αυτές/οι τσάκιζαν τους φασίστες όπου τολμούσουν να ξεμυτίσουν, πολύ πριν η αστική δημοκρατία πανηγυρίσει ότι ¨τελείωσε με τον φασισμό¨ - και το σημαντικότερο, θα συνεχίσουν να τους τσακίζουν χωρίς δικαστική απόφαση- αποτελούν πρόβλημα. Είναι εχθροί του κράτους και των αφεντικών. Συνεπώς, και μόνο που υπάρχουν οι καταλήψεις και πολύ περισσότερο οι καταληψίες, συμπυκνώνουν αρνήσεις και αντιστάσεις στο καπιταλιστικό σύστημα. Πως είναι δυνατόν να μην προσπαθεί η εξουσία να τις/τους σβήσει; Πως είναι δυνατόν οι αγωνιζόμενοι/ες να μην στέκονται αλληλέγγυοι/ες;

Συνάδελφε/ισσα,

Μήπως ανέβηκε η μάσκα σου ως τα μάτια και δεν βλέπεις; Οι ανάγκες που καλύπτουν οι καταλήψεις είναι οι δικές σου ανάγκες. Οι αγωνίες και τα ζόρια που τραβάνε όσοι/ες κάνουν κατάληψη, είναι ίδια με τα δικά σου. Οι εκκενώσεις των καταλήψεων, αλλά και η καταστολή κάθε αγώνα που μπορεί να μη σου φαίνεται οικείος, χτυπά τους δικούς σου αγώνες. Η υπεράσπιση των καταλήψεων είναι υπόθεση όλων μας. Στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχουν 3 καταλήψεις που ακόμη αντέχουν. Μην Αδιαφορείς! Αγωνίσου!

-ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ - ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ

-ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

-ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ, ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

-ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ TERRA INGOGNITA,ROZA NERA,ΦΙΛΟΛΑΟΥ

ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΙΛΗΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 18:00

Περιφέρεια

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ese.ioanninon.squat.gr

Fb:ΕΣΕ Ιωαννίνων

eseiexoanninon@gmail.cexom

τηλ: 6947501367

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1607761/


1 2 3

Πορεία Αλληλεγγύης στις καταλήψεις

Τελικά, σε έναν κόσμο που χωράει μόνο λίγους, οι πολλοί πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, πρέπει να εξασφαλίσουν μόνοι τους τους όρους για να αντισταθούν στην εντεινόμενη αυθαιρεσία που τους οδηγεί στον κοινωνικό και οικονομικό αφανισμό, σε έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι καταλήψεις δεν είναι κέντρα ανομίας, αλλά χώροι πολιτικής και πολιτιστικής δημιουργίας, εν τέλει χώροι ελευθερίας και πρέπει να τις υπερασπιστούμε με κάθε κόστος. Καλούμε, λοιπόν τη γιαννιώτικη κοινωνία να ανταποκριθεί στο κάλεσμα υπεράσπισης των καταλήψεων. ΌΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

post image

ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ/ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Χρόνια τώρα το κράτος, με τους εκάστοτε διαχειριστές του, επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών κατά των καταλήψεων, στεγαστικών και πολιτικών. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο δεκάδες καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα, με τελευταία παραδείγματα την Terra Incognita και τη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, την Ρόζα Νέρα στα Χανιά και τη Φιλολάου 99 στην Αθήνα. Η εμμονική επίθεση που εξαπολύει το κράτος στρέφεται κατά των καταλήψεων με πρόσχημα την υπεράσπιση της ιδιωτικής και δημόσιας ιδιοκτησίας, των συμφερόντων του επενδυτικού κεφαλαίου και της δημόσιας τάξης, η οποία «απειλείται» από υποτιθέμενα κέντρα ανομίας. Είναι, όμως, γνωστό ότι το κράτος ενδιαφέρεται κυρίως να εξαλείψει οποιαδήποτε αμφισβήτηση επί των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε συνθήκη αντιτίθεται στην άσκηση της εξουσίας του. Να θυμηθούμε, για παράδειγμα, την εκκένωση της Villa Αμαλίας στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, που αποτελούσε σοβαρό αντιφασιστικό ανάχωμα στη δράση της - πλέον καταδικασμένης - νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ο όψιμος «δημοκράτης και αντιναζί» Σαμαράς το 2013, προχώρησε στην εκκένωση της κατάληψης, χωρίς καμία ηθική αμφιβολία ότι τα πογκρόμ κατά μεταναστών θα πραγματοποιούνταν ακόμα πιο εύκολα. Οι προτεραιότητες του κρατικού μηχανισμού ήταν ολοφάνερες και στρέφονταν κατά του κόσμου του αγώνα. Φυσικά, η εξουσία του κράτους πηγαίνει χέρι - χέρι με το κεφάλαιο και τα ιδιωτικά συμφέροντα, οπότε η εξασφάλιση της απρόσκοπτης ανάπτυξής τους, είναι κύριο μέλημά της. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας απελευθερώνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, με κύριες ευνοημένες τις τράπεζες και χιλιάδες οφειλετών σε συνθήκη ομηρίας και με τη μόνιμη απειλή να μείνουν στο δρόμο. Χιλιάδες κτίρια ανά την χώρα ρημάζουν, γιατί οι ιδιοκτήτες τους και το δημόσιο, τα προτιμούν σε αυτήν την κατάσταση, ενώ χιλιάδες άνθρωποι, ντόπιοι και μετανάστες, είναι άστεγοι. Παράλληλα, ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας, ξοδεύει το μισό και πλέον μισθό του για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η στέγη, η ύδρευση, η ενέργεια και τα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Πολλές πόλεις της χώρας, βιώνουν μία βίαιη τουριστικοποίηση που τις μετατρέπει σε θεματικά πάρκα κατανάλωσης και διασκέδασης, όπου το αυθεντικό βίωμα των καθημερινών ανθρώπων αντικαθίσταται από επενδυτές και μαγαζάτορες που οικειοποιούνται καθετί δημόσιο και κοινό, για δικό τους προσωπικό όφελος. Στα Χανιά, η Αγία Οικογένεια των Μητσοτάκηδων, σκιώδεις εταιρίες, τοπικοί προύχοντες και το Πολυτεχνείο Κρήτης εκκένωσαν την ιστορική κατάληψη της Ρόζα Νέρα, για να γίνει ο Λόφος Καστέλλι, η καρδιά δηλαδή της παλιάς πόλης, μια απέραντη επένδυση. Πόσο μακριά βρίσκεται η μικρή μας πόλη από όλη αυτήν την εικόνα; Δεν είναι η Ήπειρος μία από τις πιο φτωχές και ερημοποιημένες περιοχές της χώρας, με μεγάλα ποσοστά ανεργίας και ανέχειας; Δεν υπάρχουν στα Γιάννενα δεκάδες κτίρια που ρημάζουν; Δεν είναι δυσβάσταχτο το κόστος ζωής για χιλιάδες ανθρώπους, που ξοδεύουν τουλάχιστον τον μισό μισθό τους στα υπέρογκα ενοίκια και στους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΙ; Ο Δήμος Ιωαννιτών, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Ένωση Ξενοδόχων και διάφοροι επιχειρηματίες προχωρούν γοργά στη ζωνοποίηση της πόλης. Ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αξίζει να αναδειχθεί, γι' αυτό επιμένουν τόσο πολύ στην ανάδειξη της παλιάς πόλης, την οποία προσπαθούν να μετατρέψουν σε μουσειακό διάκοσμο, κατάλληλο μόνο για οικονομική αξιοποίηση. Οτιδήποτε βρίσκεται έξω από αυτή την εικόνα, αφήνεται να ρημάζει. Δεν είναι, λοιπόν το πρόβλημα οι καταλήψεις, διότι απλούστατα αντιτίθενται σε αυτόν τον αδιανόητο παραλογισμό του κράτους και του κεφαλαίου. Οι καταλήψεις είναι χώροι αγώνα, χώροι αντίστασης και αλληλεγγύης. Ιστορικά αποτελούν ένα διαφορετικό παράδειγμα αξιοποίησης των παρατημένων και ρημαγμένων κτιρίων. Αντιστέκονται ενεργά στον εκφασισμό της κοινωνίας, στην προώθηση του ιδιωτικού συμφέροντος σε βάρος του δημόσιου και κοινού. Προστατεύουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται βαθιά από την οικονομική κρίση. Αποτελούν προεικόνιση ενός κόσμου χωρίς ανισότητες και κάθε είδους κοινωνικούς και οικονομικούς φραγμούς. Οτιδήποτε αντικοινωνικό και ανήθικο, εκπορεύεται από τον κρατικό μηχανισμό, διότι προτεραιότητά του είναι το κέρδος και η καταστολή κάθε αμφισβήτησης και αντίστασης στην εξουσία του. Τελικά, σε έναν κόσμο που χωράει μόνο λίγους, οι πολλοί πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, πρέπει να εξασφαλίσουν μόνοι τους τους όρους για να αντισταθούν στην εντεινόμενη αυθαιρεσία που τους οδηγεί στον κοινωνικό και οικονομικό αφανισμό, σε έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι καταλήψεις δεν είναι κέντρα ανομίας, αλλά χώροι πολιτικής και πολιτιστικής δημιουργίας, εν τέλει χώροι ελευθερίας και πρέπει να τις υπερασπιστούμε με κάθε κόστος. Καλούμε, λοιπόν τη γιαννιώτικη κοινωνία να ανταποκριθεί στο κάλεσμα υπεράσπισης των καταλήψεων. ΌΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

κάλεσμα : ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ - ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

(Συνέλευση κάθε Πέμπτη στις 7 μμ, στον ΕΚΧ Αλιμούρα - Αραβαντινού 6 εντός στοάς)

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1607776/